Így zajlik a kivizsgálás anafilaxia után

Így zajlik a kivizsgálás anafilaxia után

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.03.22 Módosítva: 2022.03.22

Hirtelen kialakuló, életveszélyes allergiás reakció az anafilaxia. Az akut tünetek sürgősségi ellátását követően fontos utána járni, hogy pontosan mi okozta. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, hogyan zajlik a kivizsgálás anafilaxia után.

Mi az anafilaxia?

Anafilaxiáról akkor beszélünk, ha valamilyen okból – ez lehet egy adott élelmiszer vagy gyógyszer elfogyasztása, de rovarcsípés is – súlyos allergiás reakció jelentkezik. Anafilaxiának nevezzük, ha az alábbi tünetek közül kettő vagy több jelentkezik:

- hirtelen (percektől néhány óra alatt) kialakuló rosszullét

- bőrtünetek (testszerte megjelenő csalánkiütés vagy viszketés, ajak-, nyelv vagy nyelvcsap ödéma)

- légzési probléma

- alacsony vérnyomás, ájulás

- görcsös hasi fájdalom, hányás.

 

Anafilaxiát követően fontos az orvosi kivizsgálás.A tünetek egyénenként eltérhetnek és függenek attól is, hogy étel vagy egyéb allergén következtében jelentkeznek-e.

 

Anafilaxia esetén a betegnek mielőbbi orvosi ellátásra van szüksége, mert a tünetek olyan súlyosak is lehetnek, hogy életveszélyes állapot is kialakulhat. A kórházi kezelést követően pedig ki kell vizsgálni, hogy mi váltotta ki az anafilaxiát. Ez azért lényeges, mert csak így tudja a későbbiekben elkerülni az allergénnel történő érintkezést, illetve így tudja az orvos felírni a receptet, amivel a beteg az anafilaxia esetén egyetlen használható, életkornak megfelelő, életmenő önbelövős adrenalin injekcióhoz hozzájuthat.

Kivizsgálás anafilaxia után

Az anafilaxia kivizsgálásának első lépése az anamnézis. Ennek során az orvos alaposan kikérdezi a beteget minden olyan témában, amelynek ismerete közelebb vihet a további vizsgálatok és az anafilaxiát kiváltó ok meghatározásához.

 • Lényeges, hogy pontosan le tudjuk írni az anafilaxia során tapasztalt tüneteinket.
 • Mondjuk el, hogy milyen gyorsan jelentkezett, mennyi idő alatt alakultak ki a panaszok.
 • Hogyan szűnt meg, mennyi idő alatt?
 • Gyógyszert igényelt-e a tünetek kezelése, arra hogyan reagáltunk.
 • Fontos információkat ad a sürgősségi ellátást végző orvos dokumentációja is ezért, ha van, a kórházi zárójelentést vigyük magunkkal a kivizsgálásra.
 • Bizonyos körülmények előidézhetik, hogy anafilaxiával reagálunk olyan allergénekre is, amelyekre ezen tényezők nélkül egyébként nem jelentkezne ilyen súlyos allergiás reakció. Ilyen ún. kofaktorok lehetnek például a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, a fizikai terhelés, alkohol fogyasztás, a menstruáció, a stressz, de főként gyerekeknél a vírusfertőzések is. A kivizsgálás során ezekről is számoljunk be, például mondjuk el, ha az anafilaxia jelentkezése előtti órákban fájdalomcsillapítót vettünk be.

Allergiavizsgálatok – 4-5 héttel az anafilaxia után

Az anamnézist követően következnek az allergiavizsgálatok. Ezekre az anafilaxia lezajlását követően általában egy hónappal később kerül sor, mert ennél korábban az allergiatesztek álnegatívak is lehetnek. A tesztek megválasztása egyéntől is függ, de jellemzően ritkább a bőrteszt és gyakoribb a vérvizsgálat. Az allergia vérvizsgálatoknak több típusa létezik - például specifikus IgE teszt, komponens alapú/multiplex tesztek, szérum triptáz szint meghatározás – a kivizsgálást végző orvos határozza meg, hogy esetünkben melyikre van szükség.

 

Az anamnézis és az allergiavizsgálatok eredménye alapján az orvos megállapítja a diagnózist. Az anafilaxiás sokk megelőzéséhez az allergénnel való érintkezést kell elkerülni a jövőben, illetve a betegnek mindig magánál kell hordania az autoinjektort arra az esetre, ha ez nem sikerül és az anafilaxia megismétlődne. Amint ezt a beteg észleli, az önbelövős injekciót a comb izomzatába az előzőleg megismert és begyakorolt módon kell beadnia, ezzel meg tudja előzni az életveszélyes állapot kialakulását, amíg szakszerű orvosi ellátáshoz jut.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy a nyád végén voltam allergiavizsgálaton méh és darázscsípésre ez az eredmény negatív lett! Érdekelne, hogy a későbbiekben alakulhat e ki allergia? És ha igen akkor ez az a vizsgálat meddig mutat hiteles eredményt?
Válaszát elôre is köszönöm!

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,
A méh és darázs allergia csak a rovar csípése után alakul ki. Több csípés is kell hogy erőteljes allergiás reakció alakuljon ki, ami az allergia vizsgálat után is kialakulhat, ha megcsípi a darázs vagy méh. A negatív eredmény csak a pillanatnyi helyzetet mutatja.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető kommunikáció

Nagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.

További vélemények

Hírek

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Az Ételallergia Tudatosság Hete 2023. május 14-20 között kerül megrendezésre. A program szervezői minden évben az ételallergiával kapcsolatos fontos információkra és tévhitekre hívják fel a figyelmet. Az idei év egyik kiemelt témája az anafilaxiás reakció és kezelése, mellyel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Hazánkban a legerősebb allergén növényként ismert, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a parlagfű elleni védekezés fontosságáról és az allergiás tünetek kezeléséről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok