Így zajlik a kivizsgálás anafilaxia után

Így zajlik a kivizsgálás anafilaxia után

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.03.22 Módosítva: 2022.03.22

Hirtelen kialakuló, életveszélyes allergiás reakció az anafilaxia. Az akut tünetek sürgősségi ellátását követően fontos utána járni, hogy pontosan mi okozta. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, hogyan zajlik a kivizsgálás anafilaxia után.

Mi az anafilaxia?

Anafilaxiáról akkor beszélünk, ha valamilyen okból – ez lehet egy adott élelmiszer vagy gyógyszer elfogyasztása, de rovarcsípés is – súlyos allergiás reakció jelentkezik. Anafilaxiának nevezzük, ha az alábbi tünetek közül kettő vagy több jelentkezik:

- hirtelen (percektől néhány óra alatt) kialakuló rosszullét

- bőrtünetek (testszerte megjelenő csalánkiütés vagy viszketés, ajak-, nyelv vagy nyelvcsap ödéma)

- légzési probléma

- alacsony vérnyomás, ájulás

- görcsös hasi fájdalom, hányás.

 

Anafilaxiát követően fontos az orvosi kivizsgálás.A tünetek egyénenként eltérhetnek és függenek attól is, hogy étel vagy egyéb allergén következtében jelentkeznek-e.

 

Anafilaxia esetén a betegnek mielőbbi orvosi ellátásra van szüksége, mert a tünetek olyan súlyosak is lehetnek, hogy életveszélyes állapot is kialakulhat. A kórházi kezelést követően pedig ki kell vizsgálni, hogy mi váltotta ki az anafilaxiát. Ez azért lényeges, mert csak így tudja a későbbiekben elkerülni az allergénnel történő érintkezést, illetve így tudja az orvos felírni a receptet, amivel a beteg az anafilaxia esetén egyetlen használható, életkornak megfelelő, életmenő önbelövős adrenalin injekcióhoz hozzájuthat.

Kivizsgálás anafilaxia után

Az anafilaxia kivizsgálásának első lépése az anamnézis. Ennek során az orvos alaposan kikérdezi a beteget minden olyan témában, amelynek ismerete közelebb vihet a további vizsgálatok és az anafilaxiát kiváltó ok meghatározásához.

  • Lényeges, hogy pontosan le tudjuk írni az anafilaxia során tapasztalt tüneteinket.
  • Mondjuk el, hogy milyen gyorsan jelentkezett, mennyi idő alatt alakultak ki a panaszok.
  • Hogyan szűnt meg, mennyi idő alatt?
  • Gyógyszert igényelt-e a tünetek kezelése, arra hogyan reagáltunk.
  • Fontos információkat ad a sürgősségi ellátást végző orvos dokumentációja is ezért, ha van, a kórházi zárójelentést vigyük magunkkal a kivizsgálásra.
  • Bizonyos körülmények előidézhetik, hogy anafilaxiával reagálunk olyan allergénekre is, amelyekre ezen tényezők nélkül egyébként nem jelentkezne ilyen súlyos allergiás reakció. Ilyen ún. kofaktorok lehetnek például a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, a fizikai terhelés, alkohol fogyasztás, a menstruáció, a stressz, de főként gyerekeknél a vírusfertőzések is. A kivizsgálás során ezekről is számoljunk be, például mondjuk el, ha az anafilaxia jelentkezése előtti órákban fájdalomcsillapítót vettünk be.

Allergiavizsgálatok – 4-5 héttel az anafilaxia után

Az anamnézist követően következnek az allergiavizsgálatok. Ezekre az anafilaxia lezajlását követően általában egy hónappal később kerül sor, mert ennél korábban az allergiatesztek álnegatívak is lehetnek. A tesztek megválasztása egyéntől is függ, de jellemzően ritkább a bőrteszt és gyakoribb a vérvizsgálat. Az allergia vérvizsgálatoknak több típusa létezik - például specifikus IgE teszt, komponens alapú/multiplex tesztek, szérum triptáz szint meghatározás – a kivizsgálást végző orvos határozza meg, hogy esetünkben melyikre van szükség.

 

Az anamnézis és az allergiavizsgálatok eredménye alapján az orvos megállapítja a diagnózist. Az anafilaxiás sokk megelőzéséhez az allergénnel való érintkezést kell elkerülni a jövőben, illetve a betegnek mindig magánál kell hordania az autoinjektort arra az esetre, ha ez nem sikerül és az anafilaxia megismétlődne. Amint ezt a beteg észleli, az önbelövős injekciót a comb izomzatába az előzőleg megismert és begyakorolt módon kell beadnia, ezzel meg tudja előzni az életveszélyes állapot kialakulását, amíg szakszerű orvosi ellátáshoz jut.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy a nyád végén voltam allergiavizsgálaton méh és darázscsípésre ez az eredmény negatív lett! Érdekelne, hogy a későbbiekben alakulhat e ki allergia? És ha igen akkor ez az a vizsgálat meddig mutat hiteles eredményt?
Válaszát elôre is köszönöm!

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,
A méh és darázs allergia csak a rovar csípése után alakul ki. Több csípés is kell hogy erőteljes allergiás reakció alakuljon ki, ami az allergia vizsgálat után is kialakulhat, ha megcsípi a darázs vagy méh. A negatív eredmény csak a pillanatnyi helyzetet mutatja.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos, érthetően kommunikál

dr .Balogh Ádám Doktor úr vizsgálta kisfiamat földimogyoró allergia kapcsán.Nagyon alapos volt és érthetően elmagyarázott mindent. Mindenkinek ajánlani tudom.Az asszisztensek kedvesek és segítőkészek!

További vélemények

Hírek

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

A szezámmag és a szezámmag olaj széleskörű felhasználása miatt, szezámmag allergia esetén az érintetteknek a diéta terén gondos odafigyelésre van szükség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni és arról is beszélt, hogy melyek az allergiára utaló tünetek.

További részletek
A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!