Súlyos rovarcsípés allergia kezelése – az allergén immunterápia

Súlyos rovarcsípés allergia kezelése – az allergén immunterápia

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2020.03.09 Módosítva: 2020.03.10

Súlyos rovarcsípés allergiára is elérhető már terápia. Diagnosztizált betegek vehetnek részt az allergén immunterápiás kezelésen. A kivizsgálás és a rovarcsípés allergia kezelésének menetét dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa ismertette.

Milyen rovar okozza?

Rovarcsípés allergia kezelése.• Hazánkban a rovarcsípés allergia kialakulása méh-, vagy darázscsípés következtében jelentkezik. A csípésük során méreganyag kerül a szervezetünkbe, ez okozhat allergiás reakciót.

 

• A méhek barna-aranybarna színűek, a darazsakat leginkább fekete-sárga csíkjaikról lehet felismerni.

 

• A méhek röviddel a csípés után elpusztulnak, fullánkjuk a potroh egy részével kiszakad és a bőrünkben maradhat. A darazsak viszont életük során többször is csipkedhetnek, mivel fullánkjukat a csípés után vissza tudják húzni.

 

• A méhek nektárfogyasztók, virágos növények körül találkozhatunk velük a leggyakrabban. A darazsak ezzel szemben jellemzően az édes ételek és italok közelében fordulnak elő, és a szerves hulladékokat is fogyasztanak.

Rovarcsípés allergia tünetei

Helyi reakció

Rovarcsípés allergia kezelése gyerekeknél.A rovarcsípések után a nem allergiás személyeknél is jellegzetes bőrtünet jelentkezhet. Ezeket helyi reakciónak nevezzük, nem allergizáló fehérjék okozzák. Általában más rovarok csípésénél erősebb fájdalmat, viszketést és duzzanatot okoz, de egyéb súlyos következményekkel nem jár.

Nagy helyi reakció

A nagy helyi reakció megjelenése viszont általában IgE mediált, vagyis allergiás eredetű. A tünetek hasonlóak a helyi reakcióhoz, ám nagyobb kiterjedésűek. 10cm-nél nagyobb a csípés után jelentkező duzzanat átmérője, sőt, akár egy egész végtagot is érinthet. A csípés után legalább 24 óráig tart, de növekedhet akár 48 óráig is és 3-10 napig is megmaradhat.

Anafilaxia

A legsúlyosabb, életveszélyes, akár végzetes kimenetelű allergiás reakció az anafilaxia. Tünetei felnőtteknél és gyerekeknél eltérőek lehetnek.

  • Felnőttek esetében, a rovarcsípést követően fellépő anafilaxia leggyakrabban angioödémát, szédülést, nehézlégzést, torokszorítást, rekedtséget és eszméletvesztést okoz.
  • Gyerekeknél is vezető tünet a csalánkiütés/angioödéma, ám náluk gyakran csak a bőrtünet is utal a súlyos állapotra. Nehézlégzés, fulladás, torokszorítás és rekedtség, ritkábban szédülés és eszméletvesztés jelzi az anafilaxiát.

 

A rovarcsípést követően fellépő reakciók többsége helyi és kezelést nem igényel. Allergiás reakció azonban bármilyen életkorban kialakulhat, így ha korábban nem volt panaszunk, nem jelenti azt, hogy a következő csípésnél sem kell aggódnunk. Nagy helyi reakció az esetek 5-25%-ában fordul elő. Mindenképp intő jel, ha a korábbi enyhe tünetek után a következő csípésnél erősebb, nagyobb kiterjedésű tünetek jelentkeznek. A szisztémás (az egész szervezetet érintő) reakció előfordulása felnőtteknél 3%, gyerekek körében 0,4-0,8%.

A kivizsgálás lépései

Ha a beteg orvoshoz kerül, mert rovarcsípés következtében anafilaxia tünetei jelentkeztek nála, akkor sürgősségi ellátásban részesül. Súlyos, szisztémás reakciók esetében van szükség további kivizsgálásra. A speciális allergia vizsgálatokkal a reakció után legalább egy hónapot kell várni, az ál negatív eredmények elkerülése miatt.

1. Anamnézis felvétele

A kezelőorvos részletesen kikérdezi a beteget a csípés körülményeiről, a pontos tünetekről. Értékes információ, ha egyértelműen meg tudjuk mondani, hogy méh-, vagy darázs okozta-e a csípést. Fontos, hogy felidézzük, a korábbi csípésekhez képest (ha voltak) a jelenlegi csípésre adott reakció mennyiben tér el. Mondjuk el, milyen kezelést alkalmaztunk a csípést követően a tünetek enyhítésére, azok mennyire váltak be, illetve lényeges, hogy milyen gyógyszereket szedünk rendszeresen.

2. Bőrpróba

A kikérdezést követően Prick-teszt elvégzésére kerülhet sor. Ennek során az alkar bőrére cseppentenek az allergén immunterápiához is használt méreganyagból, majd apró karcolást ejtenek a bőr felszínén, a cseppentés helyén. A bőrreakció alapján tudják megállapítani az allergia meglétét. Bőrpróba nem minden esetben – például kiterjedt ekcéma, vagy antihisztamin tabletta szedése – végezhető.

3. Vérvizsgálatok

A rovarméreg allergia vérteszttel is vizsgálható, specifikus IgE és/vagy komponens alapú allergiatesztek segítségével. A vérvizsgálat egy speciális típusa a szérum triptáz. A szérum triptáz mérése egyszerű vérvizsgálattal segít azon betegek azonosításában, akik életveszélyes anafilaxiás-allergiás reakcióra hajlamosak lehetnek rovarcsípést követően.

Rovarcsípés allergia kezelése

Rovarcsípés allergia kezelése.Mivel kezeljük a helyi reakciókat és milyen lehetőségeink vannak rovarméreg allergia esetén, létezik-e rovarcsípés allergia elleni gyógyszer?

Helyi reakciók kezelése

A viszketést és a duzzanatot antihisztamin tabletta szedésével enyhíthetjük. Szükség szerint fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer is alkalmazható. Külsőleg hűsítő hatású krémek, jegelés segíthetnek. Tévhit, hogy rovarcsípések esetén kalciumot kell szedni! Ez semmilyen formában nem segít, sőt anafilaxia esetén hatására tovább csökkenhet a vérnyomás.

Adrenalin injekció anafilaxia esetére

Ha valaki diagnosztizált rovarméreg allergiás, mindig adrenalin injekciót kell magánál hordania arra az esetre, ha újabb csípés történne. Az önbelövős adrenalin injekciót a kezelőorvos írja fel, egyszerre általában kettőt – biztonsági okokból, például arra az esetre, ha az egyiket nem sikerül jól beadni – és a csípést követő súlyos reakciónál azonnal be kell adni a combizomba.

Súlyos rovarcsípés allergia kezelése: a tartós megoldás

A rovarméreg immunterápia jelentősen csökkentheti egy későbbi, újabb csípést követő súlyos reakció kialakulásának a valószínűségét. Ez esetben az allergén immunterápia szubkután formája végezhető, a hatóanyag injekció formájában jut a szervezetbe. Ez a kezelés csak kórházi háttérrel rendelkező intézményben végezhető.

 

Rovarcsípés allergia kezelése.Rovarcsípés allergia elleni immunterápiás kezelés is 3-5 évig tart. A kezdő dózist követően a fenntartó dózist az első évben 4 hetenként, a második évben 6, a harmadik évben pedig már 8 hetenként kapja a beteg. Mellékhatások az esetek 8-20%-ában fordulnak elő. A terápia sikerét a kezelés végén elvégzett bőrpróba vagy IgE vérvizsgálat igazolhatja.

 

Milyen esetben indokolt a rovarméreg specifikus immunterápia?

- olyan szisztémás allergiás reakció esetén, amikor az általános bőrtünetek mellett még egyéb tünet is jelentkezett.

- az érintett rovarral szemben szenzibilizáció bőrpróbával és/vagy vértesztekkel igazolható.

A terápia megfontolandó olyan személyeknél, akiknél nagy az újbóli csípés kockázata, illetve a beteg életminőségét rontó helyzetekben.

 

Rovarcsípés allergia ellen az allergénspecifikus immunterápia az egyetlen kezelési mód, amely megelőzheti a további szisztémás reakciókat, de a helyi reakciókat is képes csökkenteni. Újbóli csípés esetén 1000 esetből 724 végződne ismét szisztémás reakcióval, míg immunterápiás kezeléssel ez a szám jelentősen csökkenthető, 1000-ből 72 esetre. Az immunterápia kezelés közönséges méh esetében 77-84%-ban, közönséges darázs esetén pedig 91-96%-ban hatásos. Biztonságos, és jelentősen javítja az életminőséget.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Érdeklödni szeretnék,hogy a méh,darázscsipésre valo allergiás hajlam kimutatása akkor is elvégezhetö,ha még nem csípett meg egyik rovar sem?
Sajnos a szunyogcsipéseim is elég duzzadtak szoktak lenni,apro muslicaszerü bogarak,legyek csipésére is kétszeresére dagad kezem,lábam.
Szeretném tudni hogy vajon darázs,méh csípése esetén is allergiás reakcióm várható?
Válaszukat elöre is köszönöm!

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

A rovarcsípés allergia csak akkor mutatható ki, ha már csípte meg rovar. A termelődő ellenanyag mutatható ki a szervezetből. Erős allergiás reakció első alkalommal csak akkor várható, ha már csípte meg méh vagy darázs.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

A szezámmag és a szezámmag olaj széleskörű felhasználása miatt, szezámmag allergia esetén az érintetteknek a diéta terén gondos odafigyelésre van szükség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni és arról is beszélt, hogy melyek az allergiára utaló tünetek.

További részletek
A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!