Súlyos rovarcsípés allergia kezelése – az allergén immunterápia

Súlyos rovarcsípés allergia kezelése – az allergén immunterápia

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2023.11.15

Súlyos rovarcsípés allergiára is elérhető már terápia. Diagnosztizált betegek vehetnek részt az allergén immunterápiás kezelésen. A kivizsgálás és a rovarcsípés allergia kezelésének menetét dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa ismertette.

Milyen rovar okozza?

• Hazánkban a rovarcsípés allergia kialakulása méh-, vagy darázscsípés következtében jelentkezik. A csípésük során méreganyag kerül a szervezetünkbe, ez okozhat allergiás reakciót.

• A méhek barna-aranybarna színűek, a darazsakat leginkább fekete-sárga csíkjaikról lehet felismerni.

• A méhek röviddel a csípés után elpusztulnak, fullánkjuk a potroh egy részével kiszakad és a bőrünkben maradhat. A darazsak viszont életük során többször is csipkedhetnek, mivel fullánkjukat a csípés után vissza tudják húzni.

• A méhek nektárfogyasztók, virágos növények körül találkozhatunk velük a leggyakrabban. A darazsak ezzel szemben jellemzően az édes ételek és italok közelében fordulnak elő, és a szerves hulladékokat is fogyasztanak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Rovarcsípés allergia tünetei

Helyi reakció

A rovarcsípések után a nem allergiás személyeknél is jellegzetes bőrtünet jelentkezhet. Ezeket helyi reakciónak nevezzük, nem allergizáló fehérjék okozzák. Általában más rovarok csípésénél erősebb fájdalmat, viszketést és duzzanatot okoz, de egyéb súlyos következményekkel nem jár.

Nagy helyi reakció

A nagy helyi reakció megjelenése viszont általában IgE mediált, vagyis allergiás eredetű. A tünetek hasonlóak a helyi reakcióhoz, ám nagyobb kiterjedésűek. 10cm-nél nagyobb a csípés után jelentkező duzzanat átmérője, sőt, akár egy egész végtagot is érinthet. A csípés után legalább 24 óráig tart, de növekedhet akár 48 óráig is és 3-10 napig is megmaradhat.

Anafilaxia

A legsúlyosabb, életveszélyes, akár végzetes kimenetelű allergiás reakció az anafilaxia. Tünetei felnőtteknél és gyerekeknél eltérőek lehetnek.

  • Felnőttek esetében, a rovarcsípést követően fellépő anafilaxia leggyakrabban angioödémát, szédülést, nehézlégzést, torokszorítást, rekedtséget és eszméletvesztést okoz.
  • Gyerekeknél is vezető tünet a csalánkiütés/angioödéma, ám náluk gyakran csak a bőrtünet is utal a súlyos állapotra. Nehézlégzés, fulladás, torokszorítás és rekedtség, ritkábban szédülés és eszméletvesztés jelzi az anafilaxiát.

 

A rovarcsípést követően fellépő reakciók többsége helyi és kezelést nem igényel. Allergiás reakcióRovarcsípés allergia kezelése gyerekeknél. azonban bármilyen életkorban kialakulhat, így ha korábban nem volt panaszunk, nem jelenti azt, hogy a következő csípésnél sem kell aggódnunk. Nagy helyi reakció az esetek 5-25%-ában fordul elő. Mindenképp intő jel, ha a korábbi enyhe tünetek után a következő csípésnél erősebb, nagyobb kiterjedésű tünetek jelentkeznek. A szisztémás (az egész szervezetet érintő) reakció előfordulása felnőtteknél 3%, gyerekek körében 0,4-0,8%.

A kivizsgálás lépései

Ha a beteg orvoshoz kerül, mert rovarcsípés következtében anafilaxia tünetei jelentkeztek nála, akkor sürgősségi ellátásban részesül. Súlyos, szisztémás reakciók esetében van szükség további kivizsgálásra. A speciális allergia vizsgálatokkal a reakció után legalább egy hónapot kell várni, az ál negatív eredmények elkerülése miatt.

1. Anamnézis felvétele

A kezelőorvos részletesen kikérdezi a beteget a csípés körülményeiről, a pontos tünetekről. Értékes információ, ha egyértelműen meg tudjuk mondani, hogy méh-, vagy darázs okozta-e a csípést. Fontos, hogy felidézzük, a korábbi csípésekhez képest (ha voltak) a jelenlegi csípésre adott reakció mennyiben tér el. Mondjuk el, milyen kezelést alkalmaztunk a csípést követően a tünetek enyhítésére, azok mennyire váltak be, illetve lényeges, hogy milyen gyógyszereket szedünk rendszeresen.

2. Bőrpróba

A kikérdezést követően Prick-teszt elvégzésére kerülhet sor. Ennek során az alkar bőrére cseppentenek az allergén immunterápiához is használt méreganyagból, majd apró karcolást ejtenek a bőr felszínén, a cseppentés helyén. A bőrreakció alapján tudják megállapítani az allergia meglétét. Bőrpróba nem minden esetben – például kiterjedt ekcéma, vagy antihisztamin tabletta szedése – végezhető.

3. Vérvizsgálatok

A rovarméreg allergia vérteszttel is vizsgálható, specifikus IgE és/vagy komponens alapú allergiatesztek segítségével. A vérvizsgálat egy speciális típusa a szérum triptáz. A szérum triptáz mérése egyszerű vérvizsgálattal segít azon betegek azonosításában, akik életveszélyes anafilaxiás-allergiás reakcióra hajlamosak lehetnek rovarcsípést követően.

Rovarcsípés allergia kezelése

Mivel kezeljük a helyi reakciókat és milyen lehetőségeink vannak rovarméreg allergia esetén, létezik-e rovarcsípés allergia elleni gyógyszer?

Helyi reakciók kezelése

A viszketést és a duzzanatot antihisztamin tabletta szedésével enyhíthetjük. Szükség szerint fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer is alkalmazható. Külsőleg hűsítő hatású krémek, jegelés segíthetnek. Tévhit, hogy rovarcsípések esetén kalciumot kell szedni! Ez semmilyen formában nem segít, sőt anafilaxia esetén hatására tovább csökkenhet a vérnyomás.

Adrenalin injekció anafilaxia esetére

Ha valaki diagnosztizált rovarméreg allergiás, mindig adrenalin injekciót kell magánál hordania arra az esetre, ha újabb csípés történne. Az önbelövős adrenalin injekciót a kezelőorvos írja fel, egyszerre általában kettőt – biztonsági okokból, például arra az esetre, ha az egyiket nem sikerül jól beadni – és a csípést követő súlyos reakciónál azonnal be kell adni a combizomba.

Súlyos rovarcsípés allergia kezelése: a tartós megoldásRovarcsípés allergia kezelése.

A rovarméreg immunterápia jelentősen csökkentheti egy későbbi, újabb csípést követő súlyos reakció kialakulásának a valószínűségét. Ez esetben az allergén immunterápia szubkután formája végezhető, a hatóanyag injekció formájában jut a szervezetbe. Ez a kezelés csak kórházi háttérrel rendelkező intézményben végezhető.

Rovarcsípés allergia elleni immunterápiás kezelés is 3-5 évig tart. A kezdő dózist követően a fenntartó dózist az első évben 4 hetenként, a második évben 6, a harmadik évben pedig már 8 hetenként kapja a beteg. Mellékhatások az esetek 8-20%-ában fordulnak elő. A terápia sikerét a kezelés végén elvégzett bőrpróba vagy IgE vérvizsgálat igazolhatja.

Milyen esetben indokolt a rovarméreg specifikus immunterápia?

- olyan szisztémás allergiás reakció esetén, amikor az általános bőrtünetek mellett még egyéb tünet is jelentkezett.

- az érintett rovarral szemben szenzibilizáció bőrpróbával és/vagy vértesztekkel igazolható.

A terápia megfontolandó olyan személyeknél, akiknél nagy az újbóli csípés kockázata, illetve a beteg életminőségét rontó helyzetekben.

Rovarcsípés allergia ellen az allergénspecifikus immunterápia az egyetlen kezelési mód, amely megelőzheti a további szisztémás reakciókat, de a helyi reakciókat is képes csökkenteni. Újbóli csípés esetén 1000 esetből 724 végződne ismét szisztémás reakcióval, míg immunterápiás kezeléssel ez a szám jelentősen csökkenthető, 1000-ből 72 esetre. Az immunterápia kezelés közönséges méh esetében 77-84%-ban, közönséges darázs esetén pedig 91-96%-ban hatásos. Biztonságos, és jelentősen javítja az életminőséget.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy megcsípett egy darázs, a következő napra kb 10 cm-es körben csalánkiütés alakult ki, majd a rákövetkező napra bedagadt. Ekkor vettem be cetirizin hexal tablettát 2 napon keresztül, a duzzanat lehúzódott, azonban a 10 cm-es részen továbbra is véraláfutásos terület maradt. Szeretném megkérdezni ez normális folyamat, illetve ennek tudatában érdemes allergia vizsgálat, vagy bármilyen jellegű kivizsgálást végezni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: P. Dia

Tisztelt Kérdező,
Mivel a darázscsípés után a helyi reakció megmaradt, így érdemes bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni, aki el tudja Önt látni megfelelő tanácsokkal, illetve ha szükséges akkor gyógyszerrel, helyi hatású krémekkel.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK