Csecsemőknél az ekcéma, tiniknél a pattanás a leggyakoribb panasz

Csecsemőknél az ekcéma, tiniknél a pattanás a leggyakoribb panasz

Dr. Schmidt Emese Módosítva: 2021.03.03

Bőrünk az életkorral változik, az idő múlásával különböző problémák jelentkezhetnek. A gyermekkorban előforduló gyakori bőrtünetekről dr. Schmidt Emese bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Kiütések, viszkető, száraz bőr

Az újszülöttek, csecsemők bőre különösen érzékeny, hamar kiszáradhat, irritációra hajlamos, így náluk gyakran jelentkeznek bőrtünetek. A ruhamosáshoz, fürdetéshez használt készítmények mellett akár a csecsemőt ringató felnőtt parfümjével, vagy a férfiak szúrós arcszőrzetével való érintkezés is irritálhatja a kicsi bőrét.

 

Gyakori tünet csecsemőkorban a pelenkakiütés, melyet a köztudatban elterjedt túl ritka pelenkacserén kívül okozhat például szeborrea, gombás vagy bakteriális fertőzés, de lehet a pelenka anyagával vagy a nedves törlőkendő valamely összetevőjével szembeni allergia jele is.

Ekcémától az ételallergiáig

Csecsemőknél a leggyakoribb bőrporbléma az ekcéma.A babák bőrén nemcsak a külső környezet, a csecsemő bőrével közvetlenül érintkező anyagok okozhatnak panaszt, hanem bizonyos ételek is kiválthatnak bőrtüneteket. A csecsemőkorban megjelenő jellegzetes kiütések mellett emésztési panaszok, hasfájás jelezhetnek átmeneti tejallergiát nemcsak tápszeres, hanem anyatejes babáknál is.

 

Az egyik leggyakoribb panasz a legkisebbeknél az ún. atópiás ekcéma, mely az örökletes száraz bőr alapján jelezheti, az allergiás menetelés első állomását. Az érintett gyerekeknél a későbbi életkorban gyakrabban jelentkezik valamilyen légúti allergia, esetleg asztma is. A hozzátáplálás időszakában az újonnan bevezetett ételek is okozhatnak bőrtüneteket, ezért is fontos az ajánlásokat fokozottan betartani. Az ekcéma mellett gyakran találkozunk csalánkiütéssel, melynek hátterében az ételeken kívül számos egyéb ok is állhat.

 

Az ekcémán kívül más gyakori bőrprobléma miatt kérnek tanácsot tőlünk a szülők. Újszülötteknél például az érdaganat, később a koszmó kezelése miatt. Sok kérdés merül fel a csecsemőkorban és kisgyermekkorban alkalmazható fényvédő termékekről, valamint ehhez kapcsolódóan az első anyajegyszűrés időpontjáról és későbbi szűrés fontosságáról.

Óvodától kamaszkorig

A közösségbe került kisgyermekeknél gyakrabban találkozunk bőrtünetekkel is járó fertőző betegségekkel, melyeket leginkább vírusok, gombák és baktériumok okoznak. Jellegzetesen nyári időszakban szokott előfordulni az úszótanfolyamok megkezdésével vagy a nyári uszodalátogatások során az ún. uszodaszemölcs, mely nemcsak a testvéreket, iskolatársakat, hanem bizony a szülőket is megfertőzheti.

 

Kisgyermekkortól tinédzserkorig emellett persze számos egyéb panasz előfordulhat, ami miatt a szülők bőrgyógyász segítségét kérik – magyarázza dr. Schmidt Emese. A tinédzserkorhoz érve, a hormonális változások miatt a leggyakoribb panasz a pattanások kezelése.

Pattanás ellen: gyógyszerek és életmódtanácsok

Serdülőknél, tiniknél a leggyakoribb panasz a pattanás.A tinédzserkori pattanások megjelenése teljesen természetes, azonban annak súlyossága különböző lehet, emiatt sok esetben a célzott kozmetikumok használata és a kozmetikai kezelések mellett bőrgyógyász bevonására is szükség van.

 

Az enyhe tünetektől az erős gyulladással járó, kezelés nélkül akár tartós maradványtünetekkel gyógyuló akne is előfordulhat. A napjainkban maszkhordással összefüggésbmilyenen megjelent ún. maszkné új kihívások elé állítja a bőrgyógyászokat. A különböző súlyosságú bőrtünetek kezeléséhez indokolt esetben a helyileg alkalmazott szereken túl szükség lehet szájon át szedhető szakember által felírt, vényköteles készítmények adására.

 

A tanácsadás során a készítmények pontos használatáról, illetve olyan egyéb, a bőrpanaszok megjelenésében közrejátszó életmódbeli tényezőkről is részletesen beszélünk, mint a táplálkozás, mozgás, alapbetegségek szerepe – mondja dr. Schmidt Emese, aki a korai kezelés fontosságát is hangsúlyozza. Panaszok esetén mielőbb forduljunk szakemberhez, mert a bőrhibák nem megfelelő ápolása, otthoni nyomkodása és elkaparása nagyon nehezen kezelhető, sokszor maradandó hegeket okozhat.

Téma szakértői

Dr. Garaczi Edina PhD

Dr. Garaczi Edina PhD

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos
Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!

11 hónapos kislányom testén kb. 2.5 hónapja ekcémás bőrkiütés jelent meg. Először a térd- és a könyökhajlatokban, elég kis területen. A védőnőnk tanácsára tejmentes diétát vezettem be, és mivel még szoptatom a kicsit, ezért én is kerültem ezeket az élelmiszereket. A bőréről lassan elmúltak a kiütések. A diétát 5 hétig tartottuk. Ezután sajnos még súlyosabban jelent meg az ekcéma, ezúttal a baba nyakán, mellkasán és hátán. A gyermekorvosunk azt tanácsolta, hogy ne tartsunk semmi féle diétát, mert nagy tápanyagvesztéssel jár a kicsi számára, és hogy egyébként is túl pici bármilyen teszthez. Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg túl pici bármilyen teszthez, és tényleg ne tartsunk be semmilyen diétát?
Válaszát előre is köszönöm! Andrea

Hauser Péterné Gyöngyi
Hauser Péterné Gyöngyi egészségügyi asszisztens
Tisztelt Édesanya,

Az allergia teszt 2 éves kor alatt szakmailag nem elvégezhető, mert az immunrendszere még nincs kifejlődve. Gyermek gasztroenterológus szakorvosunk Dr. Polgár Marianne Tanárnő nagyon indokolt esetben 1 éves kor felett javasolja a vizsgálatot.Javaslom, hogy jelentkezzen be vizitre minden kérdésére válaszol főorvosnő.



Üdvözlettel:
Hauser Gyöngyi
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK