Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2024.10.25 10:40

Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Diétahiba – kell-e tartani a tünetek erősödésétől?

–Az ételallergiás tünetek megjelenési formája és súlyossága egyénenként változik: az enyhébb hasi panaszoktól, bőr- és légúti tünetektől a súlyos légzési elégtelenséggel vagy vérnyomáseséssel járó életveszélyes állapotig (anafilaxiás sokk) terjedhetnek. A tünetek erősségétől függetlenül azonban az ételallergia a legtöbb esetben szigorú diétás megszorítást igényel – mondja dr. Hidvégi Edit. Hozzáteszi: míg vannak, akik idővel kinőhetik ételallergiájukat, másoknál súlyosbodhatnak is a tünetek az életkor előrehaladtával. Ez utóbbi a serdülők és fiatal felnőttek esetében például igen gyakran egyfajta kockázatvállaló magatartás következménye. Ez a korosztály szívesen feszegeti a határokat, és rúgja fel az ételallergia által megkövetelt rendkívül szigorú szabályokat (pl. az allergént tartalmazó ételek elfogyasztásával).  

 

De vajon mennyire kell tartaniuk a diétára ügyelő allergiás betegeknek a későbbiekben a véletlen diétahiba miatt bekövetkező erőteljesebb, akár életet is veszélyeztető tünetektől?

 

Amint arra Hidvégi doktornő felhívja a figyelmet, az ételallergiát övező mítoszok egyike, hogy a reakciók minden egyes alkalommal, amikor a beteg találkozik az allergénnel, automatikusan rosszabbodnak – ez azonban téves gondolat. Sajnos egyelőre nincs nálunk a bölcsek köve, így a jövőbeli reakciók súlyosságát, ami az enyhétől az életet veszélyeztető tünetekig terjedhet, nem tudjuk megjósolni. Az anafilaxia kockázata – annak ellenére is, hogy rendkívül ritka – mégis Damoklész kardjaként lebeghet az allergiások feje felett, és szorongással töltheti el őket, különösen azokat, akiknél korábban kialakult már a túlérzékenységi reakció ezen legsúlyosabb formája. Klinikai vizsgálatok azonban nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a korábbi anafilaxia előre jelezte volna a fatális vagy életveszélyes reakciók későbbi kockázatát, mint ahogy az sem igaz, hogy az anafilaxia kockázata a családon belül öröklődik.

Mi befolyásolhatja az allergiás reakciók súlyosságát?

–Az allergiás panaszok erőssége azért is bizonytalan, mert különféle külső és belső tényezők (ún. kofaktorok) hatnak rájuk, így egy allergiás beteg esetében az allergén kerülése mellett ezeket a tényezőket is számításba kellene venni. Ez azonban korántsem egyszerű, már-már lehetetlen vállalás. Arra vonatkozóan is meglehetősen kevés vizsgálat áll rendelkezésre, hogy ezek a kofaktorok milyen gyakran játszanak szerepet az élelmiszer-allergiás reakciókban – magyarázza Hidvégi doktornő.

Mindenképpen fontos kofaktor az egyén egészségi állapota és immunstátusza is. Az asztma vagy egyéb légúti betegségek kockázatot jelenthetnek a súlyosabb immunválasz szempontjából, és egy krónikus betegség vagy infekció miatt legyengült immunrendszer is komolyabb reakciókat válthat ki. Számos tanulmány talált összefüggést az életkor és az anafilaxia kockázata között is. A súlyos vagy fatális anafilaxia kialakulására– rendkívül alacsony kockázat mellett – elsősorban a serdülő korosztályban és a 40 év alatti felnőtteknél lehet számítani. Az allergia tüneteinek súlyosságát a pszichés tényezők (stressz, szorongás), a fizikai aktivitás (testmozgás kiváltotta anafilaxia), az alkohol- és kávéfogyasztás, illetve bizonyos gyógyszerek szedése (pl. nem szteroid gyulladáscsökkentők, savcsökkentők, β-blokkolók, ACE-gátlók stb.) is befolyásolja, de számításba kell venni olyan külső tényezőket is, mint a magas hőmérséklet, ami szintén fokozhatja a tünetek súlyosságát. Megfigyelhető az is, hogy aránytalanul több halálos anafilaxiás eset fordul elő a betegek otthonától távol (pl. nyaraláskor), amikor nagyobb az esélye a diétahibának. Végül meg kell említeni, hogy a tünetek súlyossága az allergén típusának és mennyiségének függvényében is változhat. Az ételek feldolgozása (pl. hőkezelése) csökkentheti az allergén hatékonyságát, míg más esetekben fokozhatja azt:

 

–Az alma főzve és sütve legtöbbször biztonságosan fogyasztható, de nyersen tünetet okoz. A földimogyoró pörkölése azonban fokozza az allergiát, míg főzve kevésbé allergizál. Kínában például szívesen fogyasztják főzve a földimogyorót, ennek tulajdonítják a kutatók a földimogyoró-allergia alacsonyabb előfordulási gyakoriságát is. A tejben is találhatók hőre labilis allergének, amelyek a forraláskor, savanyításkor – szerkezeti átalakulás miatt – már nem, vagy csak enyhe tünetet okoznak. A kazein egy stabil szerkezet, de ennek prognosztikai jelentősége is lehet – a kazein allergiás nehezebben növi ki a tejallergiát. Érdekesség, hogy az éréssel is fokozódhat az allergizáló hatás, ezért az érettebb paradicsom allergizálóbb lehet a kevésbé érett paradicsomhoz képest. A problémát okozó allergén nagyobb mennyiségben történő elfogyasztása is súlyosabb tüneteket eredményezhet, szemben azzal, ha minimális mennyiség jut be a szervezetbe.

 

A komponens alapú allergiavizsgálatok óriási előnye, hogy pontosabb allergia-diagnózis felállítását teszik lehetővé, melynek során ki tudjuk szűrni a fokozott rizikójú tüneteket okozó allergiát. Mivel a vérteszt segítségével jól beazonosítható, hogy az allergén mely komponense váltja ki a tüneteket, így az allergia várható kimeneteléről is információt nyerhetünk, és arra is választ kaphatunk, hogy szükséges-e a betegeknek adrenalin injekciót magunknál tartani egy véletlen diétahiba esetére.  A komponens alapú tesztek a diéta kialakításához is nagyszerű támpontokat adnak, hiszen kideríthető az is, hogy fogyasztható-e az allergént tartalmazó étel a hőkezelést követően, vagy pedig mindenképpen muszáj lesz kiiktatni az étrendből.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kislányom 2019.03.24-én született, a 40. hétre, egészségesen, természetes úton. Anyatejjel szoptatom. Etetések után úgy látom fáj a hasa, nagyon nehezen nyugszik meg, feszeng, sokat sír, nehezen távoznak tőle a gázok, gyakran van hígabb, aranysárga széklete. Felmerült bennem, hogy esetleg tejallergiás lenne. Én laktóz érzékeny vagyok, a férjem pollen allergiás, a nagyobbik kisfiunknál is felmerült már tejérzékenység, de őt még nem vizsgáltuk ki, csecsemőként neki is hasonló panaszai voltak, amik nagyjából a szoptatás befejeztével (6 hónaposan) szűntek meg. A kérdésem az lenne, hogy ilyen kicsi korban kimutatható a tejallergia/laktóz érzékenység? Érdemes Önökhöz bejelentkezni vizsgálatra? Mit tudok tenni hogy jobb legyen a babának? Használjak etetések előtt laktózt bontó enzimet? Hagyjam ki az étrendemből a tejtermékeket? Vagy valami mást tanácsolnak?

Válaszukat előre is köszönöm szépen, tisztelettel: Dr. Csépány Éva

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

A kicsit híg, aranysárga széklet az optimális a szoptatott babáknál. Én ezt nem tartom kórosnak! (Persze a székletet magát nem láttam!)
Egy 3-4 hetes baba pocakja gyakran fáj, ennek lehet a még nem tökéletes emésztés is az oka. A baba 1 hónapos kortól kaphat lactase cseppet, de ebben az életkorban extrém ritka a tejcukor érzékenység. (Én 34 éves pályafutásom során 2 ilyen újszülöttet láttam.) Az anyatej laktóz tartalma fontos a baba fejlődéséhez. Inkább bélgázok megkötését, esetleg probiotikum adását javasolnám. Ha nagyon bukogatós, akkor többet büfiztesse.
Az Ön által leírtak nem utalnak tejérzékenységre. Ezért egyelőre sem az Ön diétáztatását, sem a kivizsgálást nem tartom szükségesnek.
Abban az esetben, ha mégis szeretnének további tanácsot kérni, készséggel állok rendelkezésükre a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

Milyen gyakran kell tesztelni az ételallergiás gyermeket?

A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.

További részletek
Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Damoklész kardja – avagy tartaniuk kell-e tüneteik súlyosbodásától az ételallergiásoknak? 

Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK