Komponens alapú vizsgálat: iránytű az ételallergiás gyerek diétájához

Komponens alapú vizsgálat: iránytű az ételallergiás gyerek diétájához

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.05.31 Módosítva: 2022.05.31

Riadtan ülünk a rendelőben gyermekünk ételallergiájáról szóló diagnózisával. Hogyan lesz ezután? Mennyire szigorú a diéta? Miként tudjuk megoldani, hogy az adott élelmiszert teljesen elkerüljük? Kell-e tartanunk súlyos allergiás reakciótól? Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen vizsgálat segítségével könnyíthetünk a diétás szabályokon.

Az ételallergia tünetei

Gyermekeknél leggyakrabban a tej, tojás és a földimogyoró okoz ételallergiás tüneteket. A szülők rendszerint gyakori hasfájás, hasmenés, székrekedés, véres széklet vagy épp bőrtünetek, ekcéma miatt viszik el kivizsgálásra a gyerekeket. A felsorolt tüneteket nem csak ételallergia okozhatja, de az esetek egy részében valóban ez igazolódik.

Tüneti napló és kizárásos diéta

Gyermekkori ételallergia tünet elhet a hasfájás.Sokan már tüneti naplóval érkeznek, amelyben már hetek óta feljegyzik, hogy milyen panaszok mikor jelentkeztek, mit fogyasztott a gyermek azt megelőzően. Ez valóban közelebb vihet a diagnózishoz, az itt leírtakat mindenképp összevetjük a vizsgálatok eredményével – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az ételallergia diagnózisához gyakran kizárásos diétát végzünk, vagyis a gyermek egy adott ideig szigorúan mellőzi egy-egy élelmiszer fogyasztását és megfigyeljük, hogy változtak-e így a tünetei, illetve azt követően, amikor újra visszavezetjük a kérdéses összetevőt az étrendjébe.

Allergia vérvizsgálat

Az ételallergia tünetei már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, ám ekkor még az immunrendszer éretlensége miatt az allergia vérvizsgálat nem ad megbízható eredményt. Ezt a vizsgálatot ezért inkább idősebb gyerekeknél, 1 éves kor felett javasolt elvégeztetni. A hagyományos allergia vérvizsgálat az allergének egészét vizsgálja, tehát azt lehet az elvégzésével megállapítani, hogy a gyermek mire allergiás. Létezik azonban egy másik típusú, részletesebb vizsgálat is, amely az allergének összetevőit is képes kimutatni. Ez a komponens alapú diagnosztika, amely fontos információkat árul el az ételallergiás gyermek diétájára vonatkozóan.

Komponens alapú vizsgálat: így segíti a diétát

Az ételallergia kezelési módja, hogy az adott összetevőt, ami a panaszokat okozza, kizárjuk a gyermek étrendjéből. Ez nagy odafigyeléssel – és sok esetben lemondással – jár, hiszen nem helyettesíthető minden esetben az adott összetevő, illetve a gyermeknek az új ízeket is meg kell szoknia. A szülők pedig érthető módon aggódnak egy esetleges diétahiba következményeitől – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Ádám. Éppen ezért javasolt a komponens alapú vizsgálat elvégzése, hiszen az eredményéből sok kérdésre választ kaphatunk.

 

Komponens alapú allergiavizsgálat gyerekeknél.Kiderülhet például, hogy a tojás-, vagy tejallergiás gyermek fogyaszthat-e tojást vagy tejet tartalmazó süteményt, mert a tojás vagy tej allergén hőérzékeny komponensére allergiás. Azt is jó eséllyel meg lehet állapítani a vizsgálat eredménye alapján, hogy a gyermek kinőheti-e a tejallergiát. A komponens alapú vizsgálat arra is választ adhat, hogy a földimogyoró allergiás gyermeknél fennáll-e az életveszélyes allergiás reakció, az anafilaxia veszélye. Ez ugyanis kimutatható, hogy melyik komponens esetében fordul elő. Ha a gyermeknél egy másik komponens okozza az allergiát, akkor csak enyhébb ételallergiás panaszoktól kell tartani diétahiba esetén.

 

A vizsgálat tehát mindenki számára javasolt, akinél ismert az allergén, tehát tudjuk, hogy mi okozza az ételallergiáját – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az allergológiai konzultációs során egyeztetjük, hogy mely komponenseket vizsgáljuk. Ezt követően vérvétel történik, az eredményre általában egy hetet várni kell. A következő alkalommal az orvos elmagyarázza a vizsgálat eredményét, elmondja a további teendőket, szükség esetén felírja az anafilaxia esetén kötelezően használandó adrenalin autoinjektort. Étrendi változtatásokról dietetikussal is érdemes konzultálni, aki tanácsokat tud adni az egyes alapanyagok helyettesítésével, a diétás főzéssel kapcsolatban.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiásként decemberben még aligha gondol a tavaszi pollenszezonra. Ha azonban tartósan megszabadulna allergiás tüneteitől, az ünnepi készülődés mellett bizony az allergia kezelésére is érdemes időt szánnia. Az allergén immunterápiát ugyanis még ebben a hónapban el kell kezdeni. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

További részletek
A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A téli időszakban elhúzódó orrdugulás kapcsán fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. A kezeletlen panasz ugyanis tartós orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy akár orrpolip kialakulásához is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tartós orrdugulás hátterében poratka allergia is állhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!