Komponens alapú vizsgálat: iránytű az ételallergiás gyerek diétájához

Komponens alapú vizsgálat: iránytű az ételallergiás gyerek diétájához

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.05.31 Módosítva: 2022.05.31

Riadtan ülünk a rendelőben gyermekünk ételallergiájáról szóló diagnózisával. Hogyan lesz ezután? Mennyire szigorú a diéta? Miként tudjuk megoldani, hogy az adott élelmiszert teljesen elkerüljük? Kell-e tartanunk súlyos allergiás reakciótól? Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen vizsgálat segítségével könnyíthetünk a diétás szabályokon.

Az ételallergia tünetei

Gyermekeknél leggyakrabban a tej, tojás és a földimogyoró okoz ételallergiás tüneteket. A szülők rendszerint gyakori hasfájás, hasmenés, székrekedés, véres széklet vagy épp bőrtünetek, ekcéma miatt viszik el kivizsgálásra a gyerekeket. A felsorolt tüneteket nem csak ételallergia okozhatja, de az esetek egy részében valóban ez igazolódik.

Tüneti napló és kizárásos diéta

Gyermekkori ételallergia tünet elhet a hasfájás.Sokan már tüneti naplóval érkeznek, amelyben már hetek óta feljegyzik, hogy milyen panaszok mikor jelentkeztek, mit fogyasztott a gyermek azt megelőzően. Ez valóban közelebb vihet a diagnózishoz, az itt leírtakat mindenképp összevetjük a vizsgálatok eredményével – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az ételallergia diagnózisához gyakran kizárásos diétát végzünk, vagyis a gyermek egy adott ideig szigorúan mellőzi egy-egy élelmiszer fogyasztását és megfigyeljük, hogy változtak-e így a tünetei, illetve azt követően, amikor újra visszavezetjük a kérdéses összetevőt az étrendjébe.

Allergia vérvizsgálat

Az ételallergia tünetei már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, ám ekkor még az immunrendszer éretlensége miatt az allergia vérvizsgálat nem ad megbízható eredményt. Ezt a vizsgálatot ezért inkább idősebb gyerekeknél, 1 éves kor felett javasolt elvégeztetni. A hagyományos allergia vérvizsgálat az allergének egészét vizsgálja, tehát azt lehet az elvégzésével megállapítani, hogy a gyermek mire allergiás. Létezik azonban egy másik típusú, részletesebb vizsgálat is, amely az allergének összetevőit is képes kimutatni. Ez a komponens alapú diagnosztika, amely fontos információkat árul el az ételallergiás gyermek diétájára vonatkozóan.

Komponens alapú vizsgálat: így segíti a diétát

Az ételallergia kezelési módja, hogy az adott összetevőt, ami a panaszokat okozza, kizárjuk a gyermek étrendjéből. Ez nagy odafigyeléssel – és sok esetben lemondással – jár, hiszen nem helyettesíthető minden esetben az adott összetevő, illetve a gyermeknek az új ízeket is meg kell szoknia. A szülők pedig érthető módon aggódnak egy esetleges diétahiba következményeitől – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Ádám. Éppen ezért javasolt a komponens alapú vizsgálat elvégzése, hiszen az eredményéből sok kérdésre választ kaphatunk.

 

Komponens alapú allergiavizsgálat gyerekeknél.Kiderülhet például, hogy a tojás-, vagy tejallergiás gyermek fogyaszthat-e tojást vagy tejet tartalmazó süteményt, mert a tojás vagy tej allergén hőérzékeny komponensére allergiás. Azt is jó eséllyel meg lehet állapítani a vizsgálat eredménye alapján, hogy a gyermek kinőheti-e a tejallergiát. A komponens alapú vizsgálat arra is választ adhat, hogy a földimogyoró allergiás gyermeknél fennáll-e az életveszélyes allergiás reakció, az anafilaxia veszélye. Ez ugyanis kimutatható, hogy melyik komponens esetében fordul elő. Ha a gyermeknél egy másik komponens okozza az allergiát, akkor csak enyhébb ételallergiás panaszoktól kell tartani diétahiba esetén.

 

A vizsgálat tehát mindenki számára javasolt, akinél ismert az allergén, tehát tudjuk, hogy mi okozza az ételallergiáját – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az allergológiai konzultációs során egyeztetjük, hogy mely komponenseket vizsgáljuk. Ezt követően vérvétel történik, az eredményre általában egy hetet várni kell. A következő alkalommal az orvos elmagyarázza a vizsgálat eredményét, elmondja a további teendőket, szükség esetén felírja az anafilaxia esetén kötelezően használandó adrenalin autoinjektort. Étrendi változtatásokról dietetikussal is érdemes konzultálni, aki tanácsokat tud adni az egyes alapanyagok helyettesítésével, a diétás főzéssel kapcsolatban.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves doktor úr/nő!

Kisfiam 10 hónapos, anyatejes, ill. a hozzátáplálást is megkezdtük. Az első pár hónapban fogyasztottam kos mértékben tejterméket, a baba 7 hetes korára tetőzött a hasfájás, mely rengeteg robbanásszerű széklettel párosult. 4,5 hónapos korában kinőtte a hasfájást. Kb. 3 hónpos korától diétázom tej, tojás és szójára, mivel két-három alkalommal hajszálvékony vércsíkot fedeztünk fel a székletében és egyszer az orcáján is egy-egy nagy kiterjedésű piros folt volt, máskor pedig csalánkoütései voltak az arcán.
Kérdésem, hogy lehet-e már valamilyen formában vizsgálni, hogy mire allergiás? A mostani diéta mellett is gyakran vakarja a fükét, de egyéb tünetet nem vettünk észre.
Válaszát előre is köszönjük!

Üdvözlettel
Kisuri-Lohn Adrienn

Kedves Édesanya!

Leveléből úgy látom a kisbabája még szopik. A hozzátáplálás okozhat problémát, amennyiben Maga még tartja a az említett diétát.

Egy éves kor alatt tüneti napló vezetése javasolt a panasz okának tisztázására. Ez azt jelenti, hogy az ételeket fel kell írni, amit a baba elfogyaszt, és amennyiben tünet alakult ki azt mellé írni. Ez segít kiszűrni, hogy melyik étel okozhatja a tünetet. Allergia vizsgálat ebben a korban még kevéssé megbízható, rendszerint csak 12 hónapos kor után szoktuk azt elvégezni.

Amennyiben segítségre van szüksége, keresse fel rendelésünket.

Üdvözlettel
dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Utazók hasmenése – engem is érinthet?

Utazók hasmenése – engem is érinthet?

Ha külföldi utazásra készül, érdemes erre is gondolnia. Az utazók hasmenése bárkinél előfordulhat, de vannak rizikócsoportok, akiknél magasabb a kialakulásának kockázata. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy kiknek kell fokozottan figyelniük.

További részletek
Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Szénanáthás tünetek már bölcsődés és óvodáskorú gyerekeknél is jelentkezhetnek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tüneteknél forduljunk orvoshoz és hogyan zajlik a kivizsgálás.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!