Komponens alapú vizsgálat: iránytű az ételallergiás gyerek diétájához

Komponens alapú vizsgálat: iránytű az ételallergiás gyerek diétájához

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.05.31 Módosítva: 2022.05.31

Riadtan ülünk a rendelőben gyermekünk ételallergiájáról szóló diagnózisával. Hogyan lesz ezután? Mennyire szigorú a diéta? Miként tudjuk megoldani, hogy az adott élelmiszert teljesen elkerüljük? Kell-e tartanunk súlyos allergiás reakciótól? Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen vizsgálat segítségével könnyíthetünk a diétás szabályokon.

Az ételallergia tünetei

Gyermekeknél leggyakrabban a tej, tojás és a földimogyoró okoz ételallergiás tüneteket. A szülők rendszerint gyakori hasfájás, hasmenés, székrekedés, véres széklet vagy épp bőrtünetek, ekcéma miatt viszik el kivizsgálásra a gyerekeket. A felsorolt tüneteket nem csak ételallergia okozhatja, de az esetek egy részében valóban ez igazolódik.

Tüneti napló és kizárásos diéta

Gyermekkori ételallergia tünet elhet a hasfájás.Sokan már tüneti naplóval érkeznek, amelyben már hetek óta feljegyzik, hogy milyen panaszok mikor jelentkeztek, mit fogyasztott a gyermek azt megelőzően. Ez valóban közelebb vihet a diagnózishoz, az itt leírtakat mindenképp összevetjük a vizsgálatok eredményével – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az ételallergia diagnózisához gyakran kizárásos diétát végzünk, vagyis a gyermek egy adott ideig szigorúan mellőzi egy-egy élelmiszer fogyasztását és megfigyeljük, hogy változtak-e így a tünetei, illetve azt követően, amikor újra visszavezetjük a kérdéses összetevőt az étrendjébe.

Allergia vérvizsgálat

Az ételallergia tünetei már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, ám ekkor még az immunrendszer éretlensége miatt az allergia vérvizsgálat nem ad megbízható eredményt. Ezt a vizsgálatot ezért inkább idősebb gyerekeknél, 1 éves kor felett javasolt elvégeztetni. A hagyományos allergia vérvizsgálat az allergének egészét vizsgálja, tehát azt lehet az elvégzésével megállapítani, hogy a gyermek mire allergiás. Létezik azonban egy másik típusú, részletesebb vizsgálat is, amely az allergének összetevőit is képes kimutatni. Ez a komponens alapú diagnosztika, amely fontos információkat árul el az ételallergiás gyermek diétájára vonatkozóan.

Komponens alapú vizsgálat: így segíti a diétát

Az ételallergia kezelési módja, hogy az adott összetevőt, ami a panaszokat okozza, kizárjuk a gyermek étrendjéből. Ez nagy odafigyeléssel – és sok esetben lemondással – jár, hiszen nem helyettesíthető minden esetben az adott összetevő, illetve a gyermeknek az új ízeket is meg kell szoknia. A szülők pedig érthető módon aggódnak egy esetleges diétahiba következményeitől – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Ádám. Éppen ezért javasolt a komponens alapú vizsgálat elvégzése, hiszen az eredményéből sok kérdésre választ kaphatunk.

 

Komponens alapú allergiavizsgálat gyerekeknél.Kiderülhet például, hogy a tojás-, vagy tejallergiás gyermek fogyaszthat-e tojást vagy tejet tartalmazó süteményt, mert a tojás vagy tej allergén hőérzékeny komponensére allergiás. Azt is jó eséllyel meg lehet állapítani a vizsgálat eredménye alapján, hogy a gyermek kinőheti-e a tejallergiát. A komponens alapú vizsgálat arra is választ adhat, hogy a földimogyoró allergiás gyermeknél fennáll-e az életveszélyes allergiás reakció, az anafilaxia veszélye. Ez ugyanis kimutatható, hogy melyik komponens esetében fordul elő. Ha a gyermeknél egy másik komponens okozza az allergiát, akkor csak enyhébb ételallergiás panaszoktól kell tartani diétahiba esetén.

 

A vizsgálat tehát mindenki számára javasolt, akinél ismert az allergén, tehát tudjuk, hogy mi okozza az ételallergiáját – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az allergológiai konzultációs során egyeztetjük, hogy mely komponenseket vizsgáljuk. Ezt követően vérvétel történik, az eredményre általában egy hetet várni kell. A következő alkalommal az orvos elmagyarázza a vizsgálat eredményét, elmondja a további teendőket, szükség esetén felírja az anafilaxia esetén kötelezően használandó adrenalin autoinjektort. Étrendi változtatásokról dietetikussal is érdemes konzultálni, aki tanácsokat tud adni az egyes alapanyagok helyettesítésével, a diétás főzéssel kapcsolatban.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Kedves doktor úr/nő!

Kisfiam 10 hónapos, anyatejes, ill. a hozzátáplálást is megkezdtük. Az első pár hónapban fogyasztottam kos mértékben tejterméket, a baba 7 hetes korára tetőzött a hasfájás, mely rengeteg robbanásszerű széklettel párosult. 4,5 hónapos korában kinőtte a hasfájást. Kb. 3 hónpos korától diétázom tej, tojás és szójára, mivel két-három alkalommal hajszálvékony vércsíkot fedeztünk fel a székletében és egyszer az orcáján is egy-egy nagy kiterjedésű piros folt volt, máskor pedig csalánkoütései voltak az arcán.
Kérdésem, hogy lehet-e már valamilyen formában vizsgálni, hogy mire allergiás? A mostani diéta mellett is gyakran vakarja a fükét, de egyéb tünetet nem vettünk észre.
Válaszát előre is köszönjük!

Üdvözlettel
Kisuri-Lohn Adrienn

Kedves Édesanya!

Leveléből úgy látom a kisbabája még szopik. A hozzátáplálás okozhat problémát, amennyiben Maga még tartja a az említett diétát.

Egy éves kor alatt tüneti napló vezetése javasolt a panasz okának tisztázására. Ez azt jelenti, hogy az ételeket fel kell írni, amit a baba elfogyaszt, és amennyiben tünet alakult ki azt mellé írni. Ez segít kiszűrni, hogy melyik étel okozhatja a tünetet. Allergia vizsgálat ebben a korban még kevéssé megbízható, rendszerint csak 12 hónapos kor után szoktuk azt elvégezni.

Amennyiben segítségre van szüksége, keresse fel rendelésünket.

Üdvözlettel
dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok