Miért ne diétázzon ételallergia vizsgálat előtt?

Miért ne diétázzon ételallergia vizsgálat előtt?

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2015.12.14 Módosítva: 2023.11.08

Ha már régóta tapasztal kellemetlen tüneteket bizonyos ételek fogyasztása után, érdemes utána járni, mi okozza a panaszokat. Hasfájás, hasmenés, puffadás és egyes bőrtünetek hátterében is állhat ételallergia. Ahhoz, hogy a tüneteket okozó élelmiszert azonosítani lehessen, fontos, hogy a vizsgálat előtti hetekben ne iktassa ki étrendjéből a feltételezett allergént, mert így a vizsgálat során könnyen álnegatív eredmény születhet.

Ha már régóta tapasztal kellemetlen tüneteket bizonyos ételek fogyasztása után, érdemes utána járni, mi okozza a panaszokat. Hasfájás, hasmenés, puffadás és egyes bőrtünetek hátterében is állhat ételallergia. Ahhoz, hogy a tüneteket okozó élelmiszert azonosítani lehessen, fontos, hogy a vizsgálat előtti hetekben ne iktassa ki étrendjéből a feltételezett allergént, mert így a vizsgálat során könnyen álnegatív eredmény születhet.

Az allergiás tünetek az adott étel elfogyasztását követően jelentkeznek: az érintettek hasfájásra, puffadásra, hasmenésre panaszkodnak. Bizonyos esetben bőrtünetek: bőrpír, csalánkiütés is jelentkezhet 

A legsúlyosabb allergiás reakció, ami ételek elfogyasztását követően kialakulhat, az anafilaxiás sokk. Ilyenkor a beteg hányingerre, szédülésre panaszkodik, verejtékezik, bőre sápadt. A kezdetben enyhének tűnő tünetek idővel súlyosbodhatnak, drasztikus vérnyomás esés is bekövetkezhet. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, már a kezdeti enyhe tünetek észlelésekor orvoshoz kell fordulni. A sürgősségi ellátás a legfontosabb, de a későbbiekben fontos, hogy utána járjunk melyik élelmiszer összetevő okozta a tüneteket.

ételallergia vizsgálat-labor-álnegatívLeggyakrabban a tejben, a gabonafélékben és a tojásban található fehérje okoz gondot, de jelentkezhet allergia például földimogyoróra, szójára, tenger gyümölcseire is, sőt a készételekben található adalékanyagok is előidézhetnek allergiás reakciót. Ételallergia esetén a beteg szervezete ellenanyagot termel az adott élelmiszerben megtalálható allergén ellen, a vizsgálatok során ennek az ellenanyagnak a szintjét vizsgálják a szervezetben.

„Ma már jellemző, hogy a betegek első körben az internetről informálódnak. Az itt elérhető információk alapján körvonalazódik, hogy tüneteik hátterében valamilyen élelmiszer fogyasztása állhat, ezért többnyire célzottan jelentkeznek szakorvoshoz” – magyarázza dr. Polgár Marianne. „Érthető módon szeretnék, ha tüneteik mielőbb megszűnnének, ezért ezzel egy időben sajnos diétázni is kezdenek, és hogy biztosra menjenek, sokan egyszerre több „problémás” élelmiszert, például a gabonafélék mellett a tejtermékeket, tojást is mellőzik az étrendből.” Ha azonban a beteg már a vizsgálat előtt hosszabb ideje folytatja diétát, akkor szervezetében az ellenanyag mértéke lecsökkent, ezért elképzelhető, hogy nem sikerül vizsgálattal igazolni a betegség meglétét. A felsorolt tünetek esetén tehát javasolt mielőtt kivizsgáltatni a kiváltó okot, majd – szükségtelen megszorítások nélkül, célzott diétával orvosolni a panaszokat.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktor/dr.nő

Évek óta szenvedek allergiával és ez mellett asztmás is vagyok. az allergiámat próbálták kivizsgálni, 4 éve volt még külföldön egy vérvételem ami alapján a kutyanyál alergia jött csak ki.
Ezen ki azóta is küszködöm folyamatos arcüreg problémával és gyomor problémáim is vannak. A Gasztroenterológus étel Intolerancia tesztet rendelt el, ezen felül szerintem hisztamin érzékenységem is van, mert alkoholt abszolút nem tudok inni utána begyullad az arcüregem. az orrdugulás, orrfolyás folyamatos. Tavaly prick tesztet végeztek ami kb csak 8 féle dolog volt,ami alapján nem mutattak ki allergiát, viszont étel Intolerancia vagy valamilyen étel allergiám biztos hogy van, amit sajnos még nem sikerült kideríteni, de nem tudom hogy melyik teszt felé induljak el.Panaszaim legfőképpen, folyamatos orrdugulás néha viszket a fülem, a torkom, szemem, néha a bőröm, de kiütésem sosincs, van amikor megfájdul a gyomrom, reflux, puffadás a legfőbb, hasmenés, fejfájás, közérzetem sem jó, és szorongás is kialakul.
Sokat olvastam az étel Intolerancia és allergiáról, de ezek a tünetek sajnos mindkettőnél előfordulhatnak ezért szeretném az ön szakmai segítségét kérni hogy merre felé induljak el hogy minél előbb ennek a végére járjunk. hajlandó vagyok bármilyen tesztet elvégezni csak járjunk a végére hogy mi okozza ezeket a tüneteket és hogy ne kell legyen három havonta antibiotikumos kúrát alkalmaznom.
2020 októberében volt orrsövény és polip műtétem, de nem veszem észre hogy bármi is javult volna. Én úgy érzem hogy itt valami más lesz a probléma. legjobban a hisztamin Intolerancia vagy allergiára gondolok még de sajnos nem tudom hogy mi a pontos diagnózis, ezért is kérném szíves válaszát minél előbb.
Köszönettel,
Temesi H.

Tisztelt Érdeklődő,

Kérem keressen minket telefonon hogy segíteni tudjunk a megfelelő szakorvos kiválasztásában.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló ellátás

Mindenki kedves volt, most különösen a koronavírus járvány miatti bizonytalanság idején ez talán még fontosabb, hogy magabiztos de kedves fellépés legyen. A Doktornő szakszerűen kezelte a problémámat és úgy érzem el tudok indulkni a gyógyulás útján! Örülök neki, hogy eljöttem Önökhöz a járvány ellenére.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok