Miért ne diétázzon ételallergia vizsgálat előtt?

Miért ne diétázzon ételallergia vizsgálat előtt?

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2015.12.14 Módosítva: 2023.11.08

Ha már régóta tapasztal kellemetlen tüneteket bizonyos ételek fogyasztása után, érdemes utána járni, mi okozza a panaszokat. Hasfájás, hasmenés, puffadás és egyes bőrtünetek hátterében is állhat ételallergia. Ahhoz, hogy a tüneteket okozó élelmiszert azonosítani lehessen, fontos, hogy a vizsgálat előtti hetekben ne iktassa ki étrendjéből a feltételezett allergént, mert így a vizsgálat során könnyen álnegatív eredmény születhet.

Ha már régóta tapasztal kellemetlen tüneteket bizonyos ételek fogyasztása után, érdemes utána járni, mi okozza a panaszokat. Hasfájás, hasmenés, puffadás és egyes bőrtünetek hátterében is állhat ételallergia. Ahhoz, hogy a tüneteket okozó élelmiszert azonosítani lehessen, fontos, hogy a vizsgálat előtti hetekben ne iktassa ki étrendjéből a feltételezett allergént, mert így a vizsgálat során könnyen álnegatív eredmény születhet.

Az allergiás tünetek az adott étel elfogyasztását követően jelentkeznek: az érintettek hasfájásra, puffadásra, hasmenésre panaszkodnak. Bizonyos esetben bőrtünetek: bőrpír, csalánkiütés is jelentkezhet 

A legsúlyosabb allergiás reakció, ami ételek elfogyasztását követően kialakulhat, az anafilaxiás sokk. Ilyenkor a beteg hányingerre, szédülésre panaszkodik, verejtékezik, bőre sápadt. A kezdetben enyhének tűnő tünetek idővel súlyosbodhatnak, drasztikus vérnyomás esés is bekövetkezhet. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, már a kezdeti enyhe tünetek észlelésekor orvoshoz kell fordulni. A sürgősségi ellátás a legfontosabb, de a későbbiekben fontos, hogy utána járjunk melyik élelmiszer összetevő okozta a tüneteket.

ételallergia vizsgálat-labor-álnegatívLeggyakrabban a tejben, a gabonafélékben és a tojásban található fehérje okoz gondot, de jelentkezhet allergia például földimogyoróra, szójára, tenger gyümölcseire is, sőt a készételekben található adalékanyagok is előidézhetnek allergiás reakciót. Ételallergia esetén a beteg szervezete ellenanyagot termel az adott élelmiszerben megtalálható allergén ellen, a vizsgálatok során ennek az ellenanyagnak a szintjét vizsgálják a szervezetben.

„Ma már jellemző, hogy a betegek első körben az internetről informálódnak. Az itt elérhető információk alapján körvonalazódik, hogy tüneteik hátterében valamilyen élelmiszer fogyasztása állhat, ezért többnyire célzottan jelentkeznek szakorvoshoz” – magyarázza dr. Polgár Marianne. „Érthető módon szeretnék, ha tüneteik mielőbb megszűnnének, ezért ezzel egy időben sajnos diétázni is kezdenek, és hogy biztosra menjenek, sokan egyszerre több „problémás” élelmiszert, például a gabonafélék mellett a tejtermékeket, tojást is mellőzik az étrendből.” Ha azonban a beteg már a vizsgálat előtt hosszabb ideje folytatja diétát, akkor szervezetében az ellenanyag mértéke lecsökkent, ezért elképzelhető, hogy nem sikerül vizsgálattal igazolni a betegség meglétét. A felsorolt tünetek esetén tehát javasolt mielőtt kivizsgáltatni a kiváltó okot, majd – szükségtelen megszorítások nélkül, célzott diétával orvosolni a panaszokat.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

Macska szőr allergiám van, de egyes macskáknál nem mutatkozott azon 2-3 óra alatt amíg azonos légtérben voltam. Így lett itthon macskánk, az első 2 napban nem is volt gond, ám utána kezdődtek a tünetek. Tüsszögés, köhögés, szem viszketés, és a legrosszabb az esti fulladás. Interneten utána olvastunk, hogy 2-3 hónap alatt adott esetben elmúlhat. Gyógyszert semmiképpen sem akarok szedni, viszont a feleségem talált egy Allergicum urto nevű állítólag gyógynövényes szert amit napjában kétszer vízzel keverve teljes mértékben megszüntette a tüneteket. Viszont most hogy a 3. hónap lejár elkezdtem csak napi egyre csökkenteni a gyógynövényes szer napi adagját. 3 nap után már köhögök, fulladok.
Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Lát arra esélyt, hogy nekem valaha is elmúlik az allergiám? Illetve nem vagyok róla meggyőződve, hogy ha sok éven keresztül bárki is rendszeresen szedne ilyen gyógynövényes szert, hogy akkor az az évek után is hatna. Milyen megoldást tudna ajánlani? Én nem szeretném semmiféle szert szedni (sem gyógyszert, sem gyógynövényt). Az jutott eszembe, hogy attól, hogy én azt a gyógynövényes szert szedem, attól még a szervezetemet irritálja a macska szőr, csak a tünet nem mutatkozik, azaz nem a probléma gyökerét szüntetem meg vele. Ez mennyire lehet valós? Amúgy tudna bármiféle "kárt", szövődményt okozni egy ilyen allergia az embernél? Ha igen akkor miket?

Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: András


Dr. Potecz Györgyi
Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Simon András!

Ha Önnek ismerten macskaszőr allergiája van, csak ettől vannak tünetei és tartósan kezelést sem szeretne alkalmazni, akkor a legjobb megoldás, ha nem tart macskát.
Másik oki megoldási lehetőség a specifikus immunterápia, ami macskaszőr standardizált allergen kivonattal történő minimum 3 éves, folyamatos kezelést jelent. Ezzel nagy valószínűséggel tartósan megszüntethető vagy csökkenthető a macskaszőr allergia.
Másik kérdésére válaszolva: igen, az allergia tud tartós kárt okozni, főleg, ha asztmát is okoz. Ez a légutak nyálkahártyájának folyamatos gyulladását, légzésfunkciós beszűkülését, hosszabb távon kezelés nélkül a nyálkahártya átépülését okozza.

Üdvözlettel:

Dr. Potecz Györgyi
Tüdőgyógyász, allergologus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenki kedves volt a vírus ellenére

Mindenki kedves volt, most különösen a korona vírus járvány miatti bizonytalanság idején. Ebben a helyzetben talán még fontosabb, hogy magabiztos de kedves fellépés legyen, amit meg is kaptam. Nehéz lehet az Ostrom utcai épületben folyó felújítás által okozott folyamatos hangzavarban dolgozni, még sem tett rá egy dolgozó sem panaszt, minden elismerésem!

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok