Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2023.01.16 Módosítva: 2023.11.14

Egyfajta divattá vált a különböző hasi panaszokat az étkezéssel összefüggésbe hozni, önmagunk számára diagnózist megállapítani, majd ez alapján diétázni. Lehetnek-e és ha igen, milyen hátrányai annak, ha valaki orvosi diagnózis nélkül kezd el például tej vagy gluténmentesen étkezni? Az egyre népszerűbb mentes diéták kapcsán kérdeztük dr. Németh Alíz gasztronterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

Ezért nem szabad otthon kísérletezni öndiagnózissal

Diagnózis nélkül az érintettek sok esetben teljesen feleslegesen vonnak meg maguktól különböző élelmiszereket, ezáltal korlátok közé szorítják az étkezési szokásaikat. A kivizsgálás hiánya azonban komoly veszélyeket is rejt, hiszen valódi ételallergia esetén életveszélyes allergiás reakció is kialakulhat.

Az ételallergia az immunrendszernek egy kóros válaszreakciója, IgE ellenanyag termelése következtében jön létre. Változatos, emésztőrendszert érintő, bőr- és légúti tüneteket is okozhat, melyek súlyossága az enyhétől az életveszélyesig terjedhet. Az allergiás tünetek közvetlenül, vagy rövid időn belül a problémás étel elfogyasztását követően lépnek fel. Egyéni érzékenység függvénye, hogy kinél, milyen erősségű tünetek jelentkeznek. Éppen ezért nem ajánlott otthon kísérletezni azzal, hogy mi az a mennyiség, amit a szervezetünk még panaszok nélkül esetleg elbír, mert komoly tünetek is kialakulhatnak. Ha valóban ételallergiáról van szó, akkor allergia vizsgálattal be kell azonosítani, hogy pontosan mi okozza a tüneteket és a továbbiakban azt az adott összetevőt kell kerülni.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az ételintolerancia tünetei

Valójában az ételallergia megközelítőleg mindössze a felnőtt lakosság 2%-át érinti, ehhez képest 30% körüli azok aránya, akik valamilyen diétát folytatnak. Vélhetően közülük kerülnek ki azok a személyek, akiknél valójában nem ételallergia, hanem ételintolerancia áll fenn. Ez nem azonnali reakció, hanem a problémás élelmiszer elfogyasztását követően órákkal vagy napokkal később okoz tüneteket, éppen ezért nem könnyű beazonosítani. Nem vált ki életveszélyes panaszokat, de hosszú távon kellemetlen, az életminőséget negatívan befolyásoló tünetei vannak: fejfájás, ízületi fájdalom, kiütés, a testsúly növekedése, hangulatzavar, puffadás, fáradékonyság, IBS tünetei, alvászavarok. A tünetek súlyossága egyéni érzékenységtől és attól is függ, hogy milyen mennyiségben fogyasztja az illető a problémás élelmiszert.Hasfájást okozhat a tejintolerancia és a laktózintolerancia is.

Áteresztő bél szindróma

Az ételintolerancia kialakulása nem függ össze az immunrendszer működésével, ebben tehát egyértelműen különbözik az ételallergiától. Az ételintolerancia tünetei azért jelentkeznek, mert a szervezetben egy antigén-antitest komplex keletkezik, ami lerakódik a szövetekben és a nyálkahártyán, ahol sérülést, gyulladást okoz. A bélhámsejtek között a részlegesen megemésztett étel a bélfalon kialakult sérülés következtében a véráramba jut, és beindul az IgG képzés. Ez lerakódik az ízületekben, bőrben, és ennek megfelelően okozza a felsorolt tüneteket. Az ételintolerancia kialakulásában döntő szerepe van tehát annak, hogy a bél áteresztővé válik, így a táplálékkal bevitt baktériumok és kórokozók rajta keresztük a szervezetbe jutnak.

Bél mikrobiom

A belek áteresztő képességét leggyakrabban a bél mikrobiom változása okozza. A bél baktérium flórájának kóros irányú eltolódása, antibiotikumos kezelés, gyomorsavcsökkentők szedése, nem-szteroid fájdalomcsillapítók, szteroidok szedése, dohányzás és alkohol fogyasztás, a stressz, a zsíros, cukorban gazdag ételek, a hasnyálmirigy enzimek nem megfelelő mennyisége egyaránt vezethet a kellemetlen tünetek megjelenéséhez. Az tehát, hogy bizonyos ételek fogyasztása panaszt okoz, tulajdonképpen csak a tünet. Ahhoz, hogy a panaszok tartósan megszűnjenek, a kiváltó okot kell kezelni, vagyis a bélflóra állapotát kell helyreállítani.

 

Egy más típusba soroljuk az enzimhiány miatt létrejövő ételintoleranciákat. A laktózintoleranciát a tejcukrot lebontó laktáz enzim csökkenése okozza. A hisztamin intolerancia oka pedig a hisztamint lebontó DAO enzim csökkenése – teszi hozzá dr. Németh Alíz.

Ezért baj, ha kivizsgálás nélkül diétázik

Ételallergia esetén életveszélyes tünetek is kialakulhatnak, ha a beteg allergént tartalmazó ételtGluténérzékenység, ételallergia, ételintolerancia fogyaszt. Minimális mennyiség, akár a nyomokban tartalmazhat felirattal ellátott termék is súlyos következményekkel járhat. Ételallergia esetén tehát a kivizsgálás elmulasztása végzetes is lehet. Ilyen esetben ugyanis szigorú diétára van szükség, az allergén nem szabad fogyasztani, illetve bizonyos esetben sütve, hőkezelés után igen, de ezt is csak akkor, ha a megfelelő – komponens alapú – allergiavizsgálat igazolta.

Ha mégis diétázni kezdünk, ami nem hozza meg a várt eredményt és csak ezt követően megyünk el a kivizsgálásra, akkor az itt elvégzett tesztek álnegatív eredményt adhatnak. Ahhoz, hogy a vizsgálatok értékelhetőek legyenek, ismét vissza kell vezetnünk az étrendünkbe az adott élelmiszer(eke)t, és csak bizonyos idő elteltével lehet elvégezni a vizsgálatokat.

Ételintolerancia esetén az öndiagnózison alapúló diéta nemcsak felesleges lehet, de hiányállapotot is előidézhet a szervezetben. Ezen kívül elfedhet komolyabb gyomor- és bélrendszeri betegségeket is. Ha tehát arra gyanakszunk, hogy valamilyen élelmiszer fogyasztása panaszokat okoz, akkor forduljunk gasztroenterológushoz. Az orvos a tüneteink alapján fogja a szükséges vizsgálatokat elvégeztetni és a megfelelő kezelést javasolni. Így valóban a kiváltó okot tudjuk kezeltetni, a felesleges vizsgálatok és a speciális diéta plusz költségeit is elkerülhetjük.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
Fruktóz intolerancia(H2 kilégzéses teszt) vizsgálaton voltam, de a központban ahol végezték a vizsgálatot csak megkaptam az eredményt és azt m ondták keressek fel egy gasztroenterológust a kiértékeléshez. Leghamarabb május végére kaptam időpontot. Kérem tudna valamit mondani az eredményemről?
Az alábbi értékeket mérték:

Fruktóz terhelés reggel 8h10

Terhelés előtti kilégzés 3 PPM
8h40: 6 PPM
9h10: 22 PPM
9h40: 15 PPM
10h10: 5 PPM
10h40: 4 PPM
11h10: 3 PPM

Ön szerint ez pozitív eredmény? Az interneten több helyen azt olvastam ha 20 PPM feletti érték már intoleranciát jelez.

Köszönöm válaszát előre is!
Üdvözlettel, Kulcsárné

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Kulcsárné,
Az anamnézis és a páciens vizsgálata, kikérdezése nélkül egy kiragadott eredményről nyilatkozni nem lehet. Kérem beszélje meg kezelő orvosával, mert egy labor eredmény csak a megfelelő kontextusban értékelhető megfelelően.
Üdvözlettel:

Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magabiztos szaktudás

Sárdi doktornő magabiztos szaktudása, gyors gondolkodása biztonságérzetet adott.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!