A hisztamin intolerancia tünetei nem múlnak el a pollenszezon végével

A hisztamin intolerancia tünetei nem múlnak el a pollenszezon végével

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.10.19

Hisztamin okozza a légúti allergiás, szénanáthás panaszokat és a hisztamin intolerancia tüneteit is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ősszel, a pollenszezon végével a hisztamin intoleranciások tünetei megszűnnének. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa segít tisztázni az egyes fogalmakat.

Így működik a hisztamin légúti allergia esetén

Az allergiás beteg immunrendszere által, az allergén ellen termelt ellenanyag (az IgE) hozzákapcsolódik a hízósejtekhez, a kötőszövetekben, a hajszálerek mentén – legnagyobb mennyiségben a bőrben, a légzőrendszerben és az emésztőcsatornában – található nagyméretű sejtekhez. Allergiás reakció esetén az allergénmolekulák összekapcsolódnak a hízósejtekhez kötődött ellenanyag-molekulákkal és a hízósejtekből fokozott hisztamin termelést váltanak ki, ez okozza az allergiás reakciót.

 

Parlagfű allergia esetén tehát a parlagfű ellen termelt ellenanyag és a parlagfű allergénmolekulák kapcsolódnak a beteg immunrendszere által termelt hízósejtekhez, ez okozza a hisztamin termelést és a jól ismert szénanáthás tünetek megjelenését. A légúti allergia ismert kezelési módja, az antihisztamin hatóanyag az allergiás reakció során a szervezetben felszabadult hisztamin kötődését gátolja a nyálkahártyán lévő hisztamin receptorokhoz, így akadályozza meg az allergiás tünetek megjelenését.

Hisztamin intolerancia – enzimhiány okozza

Hisztamin intoleranciát okozó ételek.Légúti allergia esetén tehát a hisztamin termelődését az allergén belégzése váltja ki, de nem csak ilyen módon emelkedhet meg a hisztamin értéke a szervezetben. Bizonyos ételek hisztamin tartalma is magas, illetve léteznek olyan élelmiszerek is, amelyek fokozzák a hisztamin felszabadulását a szervezetben. Hisztamin intolerancia esetén tehát az étkezések során létrejött hisztaminszint emelkedése okozza a panaszokat. A tünetek megjelenésének hátterében azonban nem a légúti allergiánál leírt folyamat áll, hanem a hisztamint lebontó enzim hiánya.

A hisztamin intolerancia tünetei

Attól függően, hogy kinél milyen mértékű a bélnyálkahártya sejtjeiben termelődő diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkenése, eltérő súlyossággal és gyakorisággal jelentkezhetnek a tünetek. Ha valakinél nagyon kevés DAO enzim termelődik, már kis mennyiségű étel fogyasztása miatt is erősebb tünetekre számíthat – magyarázza dr. Németh Alíz.

 

A hisztamin intolerancia tünete lehet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.

Így zajlik a hisztamin intolerancia kivizsgálása

Ha valakinél a felsorolt tünetek közül több is jelen van egy időben, vagy panaszai ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni, illetve a kivizsgálás során a hisztamin intolerancia lehetőségére is gondolni. Dr. Németh Alíz elmondta, hogy a DAO értékét vérvizsgálattal lehet meghatározni. 10 alatti érték szinte biztosan pozitívnak tekinthető, de 10 feletti érték esetén sem zárható ki a hisztamin intolerancia, éppen ezért a csökkent DAO enzim szintet mindig a beteg tüneteivel és más vizsgálati eredményekkel összhangban kell értékelni.

 

A kivizsgálás során ki kell zárni az egyéb, hasonló panaszokat okozó betegségeket, felszívódási zavarokat – például laktóz intolerancia vagy irritábilis bél szindróma – is. Ha valóban hisztamin intolerancia áll a háttérben, akkor a hisztamin diéta jelenti a megoldást, illetve alkalmanként van lehetőség DAO enzim tartalmú készítményeket szedni. Ezeket étkezés előtt bevéve meg lehet előzni a tünetek kialakulását.

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, hepatológus
  • Specialitások:

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epehólyag működési zavara
    • epés refluxbetegség
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak
    • felszívódási zavarok
    • széklet változások

    Májat érintő problémák:

    • májszerkezeti vizsgálat
    • zsírmáj kezelése
    • májbetegségek

     

    Rendelés típusa:

    Ellátás:

    • Kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás.
    • Májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is.

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék Önöknél a DAO teszt elvégzéséről, illetve általánosságban és röviden a hisztamin intolerancia tüneteiről. Elsőként azt szeretném megkérdezni, hogy az intoleranciára jellemző-e a krónikus restriktív légszomj (ami mögött egyéb -pulmonológiai/gasztroenterológiai/fül-orr-gégészeti-pszichés kórokok- nem igazolhatóak), poszt nazális szindróma és az allergiás orrnyálkahártya livid duzzanata; valamint a javasolt alacsony hisztaminos kvázi paleo diétát pozitív teszt esetében egész életében tartani kell-e szigorúan, vagy idővel visszavezehetőek lesznek bizonyos élelmiszerek? Köszönöm kitüntető válaszukat! Üdvözlettel; Igor

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Igor !

Tünetei hátterében inkább idült orrmelléküreg gyulladás állhat, de a diagnózis csak vizsgálat alapján állítható fel.
Weboldalunkon részletes információt talál a hisztamin intolerancia tüneteiről.

https://www.allergiakozpont.hu/hisztamin-intolerancia

Amennyiben az intolerancia fennáll, átmeneti diéta is csökkentheti a tüneteket. A panaszok mértéke függ az aktuális DAO enzim szinttől és az étrendtől.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK