Mikrobiom diéta – hogyan csináljuk jól?

Mikrobiom diéta – hogyan csináljuk jól?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.13

Az újévi fogadalmak nyomán januárban többen jelentős változásokat hajtanak végre az étkezési szokásaik terén. A karácsonyi túlevés következményeit méregtelenítő kúrákkal, drasztikus diétákkal igyekeznek kompenzálni.

Méregtelenítés és béltisztító kúrák?

Az ünnepi időszakban a szokásosnál zsírosabb, cukrosabb fogásokat fogyasztuk és általában is többet eszünk, a hétköznapokhoz képest. A januárt ezért sokan néhány plusz kilóval, és megviselt gyomor-és bélrendszerrel indítják, sokan szenvednek puffadástól, gyomorégéstől. Ilyenkor kézenfekvő megoldásnak tűnhet egy drasztikus diétával, méregtelenítéssel helyrehozni az egyensúlyt. Dr. Németh Alíz azonban elmondta, hogy az emberi szervezetnek nincsen szüksége méregtelenítésre, orvosi szemmel ez nem értelmezhető, hiszen nincsenek olyan melléktermékek, amelyeket ilyen módon lehet eltávolítani a fiziológiás útja helyett.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

„A természetes méregtelenítést a máj végzi. A hashajtás segítségével végzett salaktalanításnak folyadék, ásványi anyagok, vitaminok eltávozását is eredményezi, ezért ezt semmi esetre sem javasoljuk. Székrekedés, puffadás esetén egy-egy hasható kúra okoz megkönnyebbülést, de semmikép sem jelent gyógymódot. Divatos formája a fogyókúrának, bár a tisztítókúrák alkalmazása után nem egyszer falási rohamok törnek a betegre, amik éppen ellenkezőleg, hízást okoznak. A beöntések, irrigálások kedvező hatását szakirodalmi adatok sem támasztják alá, ugyanakkor nem veszélytelenek, mert járhat a vastagbél perforációjával, nyálkahártya sérülésével, vérzéssel is.”

 

Ezért fontos a bélflóra helyreállítása

Mikrobiom diéta segít hasfájás, puffadás ellen.A szakemberek régóta hangsúlyozzák, hogy időszakos drasztikus diéták helyett a tartós életmódváltás jelent megoldást, nincs ez másként az ünnep utáni időszakban és az újévi fogyásra vonatkozó fogadalmak kapcsán sem. Dr. Németh Alíz elmondta, hogy az ünnepek utáni rossz közérzetet okozó panaszok és az egész szervezet általános egészségi állapota szempontjából lényeges a bélflóra helyreállítása, melyhez a mikrobiom diéta módszerét hívhatjuk segítségül.

 

„A mikrobiom a szervezetünkben lévő mikroorganizmusok összessége, ezek többsége a bélrendszerben, ezen belül is a vastagbélben található. Kb. 2000 baktériumfaj található az emberi vastagbélben, amelyek szerepet játszanak a vitaminok előállításában, részt vesznek a szénhidrátok lebontásában, immunrendszer működésében. A mikrobiom összetétel minden ember sajátja. Ennek az ökoszisztémának a megbomlása vezethet különféle betegségek kialakuláshoz. „A halál a bélben lakozik”, ezt már évszázadokkal ezelőtt is sejtették, azonban csak néhány évtizede kezdjük látni, hogy ez mennyire igaz.”

 

A bélbaktériumok összetétele hatással van:

- az idegrendszer működésére (bél-agy tengely),

- szerepe van a migrén,

- az elhízás,

- szív-érrendszeri betegségek,

- cukorbetegség,

- inzulinrezisztencia,

- zsírmáj,

- gyulladásos bélbetegségek,

- allergiák,

- immunbetegségek,

- IBS kialakulásában.

Táplálkozásunk így hat a bélflóra egyensúlyára

A bél mikrobiom számára az étrendünk szolgál táplálékul. Az állati eredetű zsírokban gazdag étrend mellett epét toleráló baktériumtörzsek szaporodásának kedvez. A stressz, kevés rost, antibiotikum szedés, gyorsan felszívódó szénhidrátok, negatívan befolyásolják a bélflóra összetételét. A bélflóra egyensúlyát megbonthatják tartósítószerek, bélrendszer motilitási zavarai, bakteriális és vírusfertőzések.

 

„A rostdús táplálkozás hatására olyan anyagokkal etetjük a bélbaktériumokat, amelyek a bélfal folytonosságát megvédik, energiát szolgáltatnak. Ha nem jut a mikrobiom őket tápláló, bélfalat védő tápanyagokhoz hasmenés, székrekedés, puffadás, helyi gyulladás, következményes áteresztő-bél szindróma alakulhat ki.”

Mikrobiom diéta: erre érdemes figyelni januártól

  • A cukrok, édes gyümölcsök kiváló táptalajt jelentenek a káros baktériumoknak, gombáknak, segítik az elszaporodásukat. A feldolgozott szénhidrátok kerülésével, probiotikumok alkalmazásával, rostfogyasztással a bélflóránk egyensúlya helyreállítható.
  • Javasolt a rendszeres, nyugodt ütemű kis volumenű étkezések, megfelelő energia-és rostbevitellel, alkoholfogyasztás minimalizálása, vörös húsok fogyasztásnak kerülésével.
  • Fontos, hogy antibiotikumot csakis indokolt esetben szedjünk! Egy antibiotikum kúra okozta bélflóra károsodás regenerációja közel egy évig is eltarthat.
  • Heti 2-3 alkalommal érdemes tengeri halat fogyasztani, amely omega-3 típusú zsírsavat tartalmaz, javasoljuk az olivaolaj, repceolaj, lenolaj használatát is.
  • A tejtermékek fogyasztása nagy mennyiségben nem ajánlott.
  • A bélflóránknak nagyon jót tesz a rendszeres testmozgás, nem csak egészség megőrző hatása van, de a stresszt is oldja, ami kedvezően hat az immunrendszerünk működésére.

 

Ha a panaszaink nem szűnnek, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés vagy épp székrekedés okoz problémát, akkor javasolt a kivizsgálás! Ilyen esetben a háttérben olyan elváltozások is állhatnak – például kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), vagy laktóz intolerancia – amelyek orvosi kezelést igényelnek.

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Nő/Dr. Úr!
Többféle ételallergiát mutattak ki az elmúlt években. Utoljára 2016- aug-ban végeztek erre vonatkozó vizsgálatot, és bár nem fogyasztom azokat az élelmiszereket, amelyekre allergiás vagyok, mégis egy jó 6 hónapja erőteljesebben puffadok, aknés, ekcémás a bőröm, fáradt vagyok és hullik a hajam. Minden bizonnyal az emésztésem körül lesz a probléma, minden más rendben van. A kérdésem az, hogy esetleg 1 év alatt kialakulhatott esetleg lisztérzékenység is? Pékárut minden nap fogyasztok, ezért gondolnám, hogy itt lehet a probléma..Köszönettel: Bálint Tímea

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Tímea!

Lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat. Ha Önnél csak életallergiát vizsgáltak, akkor lisztérzékenységet nem néztek, mert az nem allergia, hanem autoimmun betegség.
Panasza hátterében felmerül több betegség, mindenképpen fontos lenne Önt kivizsgálni.
Ha megtiszteli a mi intézetünket, készséggel állok rendelkezésére.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok