Ez a három leggyakoribb ételintolerancia

Ez a három leggyakoribb ételintolerancia

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2022.09.30 Módosítva: 2022.09.30

Ételintoleranciáról beszélünk, ha az elfogyasztott ételt valamilyen oknál fogva nem tudjuk tökéletesen megemészteni, emiatt különböző tüneteink jelentkeznek. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán javasolt a kivizsgálás.

Az ételintolerancia tünetei

Az ételintolerancia elsősorban emésztőrendszeri panaszokat – hasfájás, puffadás, hasmenés, hányinger, gyomorgörcsök - okoz, melyek az étkezések után rövidebb vagy hosszabb idővel később is kialakulhatnak. A tünetek súlyossága egyéni érzékenység függvénye, az elfogyasztott étel mennyisége is befolyásolja. A beazonosítás ezért sok esetben nem egyszerű, hiszen a kései tüneteket ritkán kapcsoljuk össze az étkezéssel. Éppen ezért érdemes a többi, ételintoleranciára jellemző tünetet is figyelni, melyek lehetnek gyakori fejfájás, migrén, ingerlékenység és koncentrációs zavarok is.

Ezek az ételek okozzák a legtöbb panaszt

Több ételintolerancia létezik, ezek közül a leggyakoribb a laktózintolerancia, másnéven tejcukor érzékenység. Ilyen esetben a tejtermékek laktóz tartalma okozza a tüneteket, mert az érintett személy szervezetében csökkent az azt lebontó laktáz enzim működése.

 

A felnőtt lakosság 20-30%-át is érintheti a tejfehérje intolerancia. Ilyen esetben nemcsak a tejcukor, hanem a tejben található fehérje, a kazein okozza a panaszokat. Ez azért lényeges, mert míg tejcukor érzékenység esetén a laktózmentes diéta megszünteti a tüneteket, addig tejfehérje intolerancia mellett a tejtermékek fogyasztását teljes mértékben kerülni kell.

 

A nem-cöliákiás gluténérzékenység az egyik leggyakoribb ételintolerancia.A tejfehérje és a laktóz mellett a legtöbb panaszt a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása okozza. A glutén a búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérje, amely okozhat cöliákiát, másnéven autoimmun gluténérzékenységet és ún. nem-cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) is. A MedicineNet.com közlése szerint utóbbi a három leggyakoribb ételintolerancia egyike.

Így lehet kivizsgálni

Dr. Németh Alíz elmondta, hogy a tejcukor érzékenység hidrogén kilégzéses teszttel vizsgálható, így akár egy délelőtt alatt kiderülhet, ha ez áll a panaszok hátterében. A tejfehérje intolerancia és az NCGS esetén már nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyanis az általuk okozott emésztőrendszeri panaszok hátterében több egyéb betegség – például irritábilis bélszindróma (IBS), kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)is állhat -, így a gasztroenterológiai kivizsgálás során ezeket is ki kell zárni. Felmerülhet ételallergia gyanúja is, ezért ilyenkor ún. IgE alapú allergiateszt elvégzésére is sor kerülhet. Ételintolerancia esetén azonban IgG típusú ellenanyag termelődik a szervezetben. Mivel ez nem valódi allergia, ezért ezt nem az IgE típusú allergiateszt, hanem az IgG alapú multiplex ételintoleranciateszt képes kimutatni.

 

Ételintolerancia esetén a tünetek diéta hatására – ha a problémás élelmiszert nem fogyasztjuk – megszűnnek. Az elhúzódó hasi panaszok azonban nem pusztán kényelmetlenséget jelentenek, de súlyosabb betegségeket is jelezhetnek, a kivizsgálást ezért nem szabad halogatni.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, hepatológus
 • Specialitások:

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epehólyag működési zavara
  • epés refluxbetegség
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak
  • felszívódási zavarok
  • széklet változások

  Májat érintő problémák:

  • májszerkezeti vizsgálat
  • zsírmáj kezelése
  • májbetegségek

   

  Rendelés típusa:

  Ellátás:

  • Kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás.
  • Májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is.

Orvos válaszol

Jó napot kívánok.
3 éves kislányomnál ételintolerancia vizsgálatot csináltattunk melyben kiderült értékek birtokában további vizsgálatokat szeretnénk csináltatni. Kérdésem az lenne hogy melyik szakorvoshoz tudunk fordulni ez ügyben?

Tisztelettel Neumann Zita

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,
Gyermek gasztroenterológus-allergológus szakorvos tud foglalkozni a gyermekkel.
Központunkban is állunk rendelkezésükre, előzetes időpont egyeztetés után.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Egyfajta divattá vált a különböző hasi panaszokat az étkezéssel összefüggésbe hozni, önmagunk számára diagnózist megállapítani, majd ez alapján diétázni. Lehetnek-e és ha igen, milyen hátrányai annak, ha valaki orvosi diagnózis nélkül kezd el például tej vagy gluténmentesen étkezni? Az egyre népszerűbb mentes diéták kapcsán kérdeztük dr. Németh Alíz gasztronterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

További részletek
Melyik allergiatesztre van szükségem?

Melyik allergiatesztre van szükségem?

Ételallergia vagy ételintolerancia esetén a speciális diéta hosszabb időre, akár egy életre is szól, ezért nagyon lényeges tudni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztani. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról, allergia tesztekről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!