Ételintoleranciáról beszélünk, ha az elfogyasztott ételt valamilyen oknál fogva nem tudjuk tökéletesen megemészteni, emiatt különböző tüneteink jelentkeznek. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán javasolt a kivizsgálás.
Az ételintolerancia elsősorban emésztőrendszeri panaszokat – hasfájás, puffadás, hasmenés, hányinger, gyomorgörcsök - okoz, melyek az étkezések után rövidebb vagy hosszabb idővel később is kialakulhatnak. A tünetek súlyossága egyéni érzékenység függvénye, az elfogyasztott étel mennyisége is befolyásolja. A beazonosítás ezért sok esetben nem egyszerű, hiszen a kései tüneteket ritkán kapcsoljuk össze az étkezéssel. Éppen ezért érdemes a többi, ételintoleranciára jellemző tünetet is figyelni, melyek lehetnek gyakori fejfájás, migrén, ingerlékenység és koncentrációs zavarok is.
Több ételintolerancia létezik, ezek közül a leggyakoribb a laktózintolerancia, másnéven tejcukor érzékenység. Ilyen esetben a tejtermékek laktóz tartalma okozza a tüneteket, mert az érintett személy szervezetében csökkent az azt lebontó laktáz enzim működése.
A felnőtt lakosság 20-30%-át is érintheti a tejfehérje intolerancia. Ilyen esetben nemcsak a tejcukor, hanem a tejben található fehérje, a kazein okozza a panaszokat. Ez azért lényeges, mert míg tejcukor érzékenység esetén a laktózmentes diéta megszünteti a tüneteket, addig tejfehérje intolerancia mellett a tejtermékek fogyasztását teljes mértékben kerülni kell.
A tejfehérje és a laktóz mellett a legtöbb panaszt a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása okozza. A glutén a búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérje, amely okozhat cöliákiát, másnéven autoimmun gluténérzékenységet és ún. nem-cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) is. A MedicineNet.com közlése szerint utóbbi a három leggyakoribb ételintolerancia egyike.
Dr. Németh Alíz elmondta, hogy a tejcukor érzékenység hidrogén kilégzéses teszttel vizsgálható, így akár egy délelőtt alatt kiderülhet, ha ez áll a panaszok hátterében. A tejfehérje intolerancia és az NCGS esetén már nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyanis az általuk okozott emésztőrendszeri panaszok hátterében több egyéb betegség – például irritábilis bélszindróma (IBS), kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)is állhat -, így a gasztroenterológiai kivizsgálás során ezeket is ki kell zárni. Felmerülhet ételallergia gyanúja is, ezért ilyenkor ún. IgE alapú allergiateszt elvégzésére is sor kerülhet. Ételintolerancia esetén azonban IgG típusú ellenanyag termelődik a szervezetben. Mivel ez nem valódi allergia, ezért ezt nem az IgE típusú allergiateszt, hanem az IgG alapú multiplex ételintoleranciateszt képes kimutatni.
Ételintolerancia esetén a tünetek diéta hatására – ha a problémás élelmiszert nem fogyasztjuk – megszűnnek. Az elhúzódó hasi panaszok azonban nem pusztán kényelmetlenséget jelentenek, de súlyosabb betegségeket is jelezhetnek, a kivizsgálást ezért nem szabad halogatni.
Gasztroenterológiai problémák kezelése:
Májat érintő problémák:
Rendelés típusa:
Ellátás:
Egyfajta divattá vált a különböző hasi panaszokat az étkezéssel összefüggésbe hozni, önmagunk számára diagnózist megállapítani, majd ez alapján diétázni. Lehetnek-e és ha igen, milyen hátrányai annak, ha valaki orvosi diagnózis nélkül kezd el például tej vagy gluténmentesen étkezni? Az egyre népszerűbb mentes diéták kapcsán kérdeztük dr. Németh Alíz gasztronterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.
Ételallergia vagy ételintolerancia esetén a speciális diéta hosszabb időre, akár egy életre is szól, ezért nagyon lényeges tudni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztani. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról, allergia tesztekről kérdeztük.
Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!