Speciális étrend? Így segít a dietetikus!

Speciális étrend? Így segít a dietetikus!

Drégely Anikó Módosítva: 2022.08.23 18:51

Napjainkban egyre többen követnek speciális étrendet. Ételallergia vagy ételintolerancia is lehet az oka, ha például a tej, tojás vagy gluténtartalmú ételek fogyasztását mellőzni kell. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a megváltozott étrend miatt a főzés során használt alapanyagokat újakkal kell helyettesíteni, új konyhai praktikákat kell elsajátítani. Az átállást megkönnyíti, ha szakember segítségét kérjük.

Sütés gluténmentesen

A glutén- vagy másnéven sikér- egy a búzában és a gabonafélékben megtalálható fehérje, ami a belőlük készült ételek állagáért, nyújthatóságáért felel, és teszi a tésztákat lazává, lyukacsos szerkezetűvé. A gluténmentes lisztek nem rendelkeznek ezzel az összetevővel, ezért a tészta összeállítása során sem a korábban megszokott állagot kapjuk, illetve az elkészült sütemény sem hasonlít a búzaliszttel készült termékhez. A költséges és sok esetben sikertelen kezdeti próbálkozások helyett a szakember megfelelő praktikákat tud javasolni, amelyekkel hamar beletanulunk az ízletes gluténmentes fogások elkészítésébe. A dietetikus a tápanyagok megfelelő összeállítására is felhívja a figyelmet. Az alapanyagok változatos összeállításával ugyanis el tudjuk kerülni, hogy a gluténmentes étkezés rostban szegény és hizlaló legyen.

Variációk a tojás pótlására

Speciális étrend esetén dietetikus segít összeállítani a diétát.A tojásmentes étkezéshez nem kizárólag a tojáspor az egyetlen alternatíva. Panírozáshoz, sütemények készítéséhez – attól függően, hogy mi a cél – változatos, természetes alapanyagokat is felhasználhatunk. Az áztatott lenmag, az áttört banán vagy a mogyoróvaj is remek tojáspótló lehet, ha a szakember ajánlása szerint alkalmazzuk. A tojás A-, D-, E- vitaminban és folsavban is gazdag, emellett számos ásványi anyag található benne és kiváló fehérjeforrás. Ha nem fogyaszthatjuk, a dietetikus alternatívát fog javasolni ezek már forrásból történő pótlására is.

Tejmentes étrend

A tej fogyasztását sokan mellőzik, a tejfehérje intolerancia például a felnőttek 30%-át is érintheti. Fontos megjegyezni, hogy ez nem azonos a laktóz intoleranciával, amikor is a tejcukor okoz az érintetteknél tüneteket. Tejfehérje intolerancia esetén a laktózmentes termékeket sem lehet fogyasztani, ilyenkor minden tejterméket mellőzni kell. A legelterjedtebb tejhelyettesítők a különböző magtejek. A dietetikus ezek, illetve a tejfehérje mentes joghurt, túró otthoni elkészítéséhez is tud praktikus tanácsokkal szolgálni, de a tejmentes diéta kapcsán fontos átbeszélni a D-vitamin és kalciumpótlás kérdését is.

 

Drégely Anikó megjegyezte, hogy a készételek vásárlása kapcsán is fontos odafigyelni, hogy ne kövessünk el diétahibát. A dietetikai konzultáció során ezért a teljesértékű étrend összeállításától kezdve az alapanyagok beszerzésén át, az ételek elkészítéséig mindenről szó esik. Ne feledkezzünk meg az étteremben, munkahelyen történő étkezésekről sem. Ennek kapcsán a szakember felhívja a figyelmet a keresztszennyeződések lehetőségére, illetve elmondja, hogy az egyénre szabott diéta mennyire szigorú, mi az, amire figyelni kell.

 

Egy új étrend összeállítása során tehát sok mindenre gondolni kell. A gördülékeny átállás és a teljesértékű étrend összeállítása miatt, érdemes kezdetben szakember segítségével kialakítani az új étkezési szokásokat.

Téma szakértői

Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember MSc
Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Jó napot kívánok.
3 éves kislányomnál ételintolerancia vizsgálatot csináltattunk melyben kiderült értékek birtokában további vizsgálatokat szeretnénk csináltatni. Kérdésem az lenne hogy melyik szakorvoshoz tudunk fordulni ez ügyben?

Tisztelettel Neumann Zita

Tisztelt Kérdező,
Gyermek gasztroenterológus-allergológus szakorvos tud foglalkozni a gyermekkel.
Központunkban is állunk rendelkezésükre, előzetes időpont egyeztetés után.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK