Az ételallergia tünetei csecsemőknél-korai és kései reakciók

Az ételallergia tünetei csecsemőknél-korai és kései reakciók

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.02.08 Módosítva: 2019.03.11

A hozzátáplálással kapcsolatban felmerülő gyakori kérdéseket előző cikkünkben összefoglaltuk.

Most arról kérdeztük dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát, hogy milyen tünetek jelezhetik, ha az új ízekkel való találkozás kapcsán allergiás reakció lép fel a kicsinél.

Fontos figyelni nemcsak a korai – étkezést követő fél órán belül megjelenő – tünetekre, hanem az órákkal vagy napokkal később kialakuló allergiás reakcióra is!

Ki lehet allergiás?

család apa anya csecsemőBárki lehet allergiás, a kialakulásának azonban nagyobb az esélye azokban a családokban, ahol többen is allergiásak.

Az allergiára való hajlam öröklődik.

Azoknál a gyerekeknél, ahol az egyik szülő allergiás, 30% körüli az allergia kialakulásának esélye.

A kockázat megnő, ha mindkét szülő allergiás, ilyenkor 70% eséllyel jelenik meg a betegség valamilyen formában a gyermeknél is.

„Az allergia kialakulását csecsemőknél gyakran jelzik bőrtünetek: ekcéma vagy csalánkiütés. A másik jellegzetes tünet a hasi panaszok: puffadás, hasmenés, véres széklet és esetleg reflux-szerű tünetek.”


Nem az allergia öröklődik, hanem a hajlam

Fontos tisztázni, hogy ha a szülő parlagfűre allergiás, az nem azt jelenti, hogy a csecsemő is tüsszögni kezd majd augusztus közepétől, a növény virágzásának időszakában.

A gyermek csupán a hajlamot örökli, nála az allergia már bármilyen formában megjelenhet.

„Az allergiás menetelés azt jelzi, hogy a betegség a különböző életkorokban más és más típusú tünetek formájában jelentkezhet. Az allergiára hajlamos csecsemőnél ekcéma vagy nagyon száraz bőr okoz panaszt, majd később ételallergiás tünetei, hasi panaszok is jelentkeznek. Kisiskolás korban asztmás tünetek, később szénanátha formájában jelenhet meg az allergiás hajlam.”


Mikor jelentkezhetnek az első allergiás tünetek?

csecsemő orvosi vizsgálatGyakorlatilag a születés pillanatától bármikor.

Az allergén fehérjék az anyatejjel is átjutnak a kicsi szervezetébe, tápszeres babáknál pedig a tehéntej-alapú készítmények miatt jelentkezhetnek az első allergiás tünetek.

A tejen kívül gyakran okoz még allergiás tüneteket a tojás, szója, búza és a földimogyoró is.


Korai és kései allergiás reakciók

A Brit Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és a Brit Dietetikusok Szövetsége által közösen kiadott tájékoztató arra figyelmeztet, hogy az allergiás tüneteknek két formája létezik: korai és kései reakciók is előfordulhatnak.

A korai (azonnali) allergiás tünetek IgE (egy antitest, amit az immunrendszer az allergén ellen termel) alapúak. Átlagosan 30 perccel az allergén étel elfogyasztását követően lépnek fel a tünetek:

- az ajkak, az arc és a szemek duzzadtak, ödémásak

- testszerte viszkető csalánkiütés jelentkezhet

- görcsös hasi fájdalom, hányás is előfordulhat.

A korai allergiás reakció legsúlyosabb, életveszélyes következménye az anafilaxiás sokk, mely jelentkezhet öedemás nyelv megduzzanat, nehézlégzés, köhögés, vérnyomáscsökkenéssel és ájulás képében.

A kései, nem-IgE-mediált allergiás reakciók órákkal vagy napokkal az allergén étel elfogyasztását követően jelentkezhetnek. Jellemző tünetei:

- hasfájás, hányinger, hányás és reflux

- bőrtünetek: vörös, viszkető foltok, fokozódó ekcéma

- gyakori – napi 6-8 alkalommal – széklet - egyéntől függően ennek ellenkezője, székrekedés – heti 2 alkalom vagy kevesebb - is előfordulhat.


Mindkét típusú allergiás reakciót komolyan kell venni!

A korai allergiás reakciók legnagyobb veszélye, hogy az elfogyasztott allergén miatt a gyermeknél anafilaxia jelentkezik.

A kései allergiás reakciók esetében ugyan ez a veszély nem áll fenn, ám pont az „enyhébb” tünetei miatt előfordulhat, hogy csak hosszabb idő után kerül felismerésre, a gyermeknél emiatt növekedés- és fejlődés terén elmaradás mutatkozhat.


Hozzátáplálásról szóló cikksorozatunk következő része: Mikor vezessünk be gyakori allergéneket az allergiára hajlamos gyermekek étrendjébe?

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő és gyermekgyógyász, allergia specialista
  • Specialitások:
    • Alex multiplex allergia teszt specialistája
    • csecsemő - gyermek allergia kivizsgálás
    • molekuláris allergén diagnosztika
    • gyermekkori reflux kivizsgálása
    • hozzátáplálási nehézségek okának kivzsgálása
    • általános gyermekgyógyászati panaszok
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Bejelentkezés: +36 70 409 3120

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
19 éves lányomról korábban is tudtuk, hogy erős ételallergiája van nyers gyümölcsök/zöldségek fogyasztásakor. Parlagfű allergiáján az Allegra segített, az érintett ételeket pedig igyekeztünk kerülni.
Idén az Allegra már kevésnek bizonyult, Desloratanenal vészelte át a nyár végét.
Az elmúlt hónapban azonban olyan erős ételallergia lépett fel nála, hogy már olyan ételekre is reagál a szervezete (viszketés - arc, torok, szája feldagad), amikre korábban sosem. A krumpli, a citromos tea, a tejtermékek, ketchup, pizzaszósz mind tiltólistára kellett kerüljön.
A kivizsgáláshoz már időpontot egyeztettünk, de addig is jó lenne valami megnyugtatót hallani, ezért az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni:
1) Lehet-e összefüggés a Desloratadine és az ételallergia felerősödése között?
2) Van-e rá remény, hogy a pollenszezon elmúltával az ételallergiás tünetek is enyhülnek?
3) A 244-es nanotechnológiás teszt eredménye mennyire tekinthető állandónak? Vagyis, ha most megcsináltatjuk a tesztet és mondjuk egy év múlva újra, akkor ugyanazokat az ételeket fogja kerülendőnek minősíteni vagy ez azért soktényezős és változhat? Megnyugtató lenne tudni, hogy mely ételek és milyen mértékben érintettek, de nem szeretném, ha emiatt évekig kerülné a tejtermékeket, miközben lehetséges, hogy egy év múlva már nem lenne rá szükség.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Amit Önök leírnak, azt sajnos sok minden okozhatja, pl. pollen étel keresztallergiák vagy hisztamin intolerancia de akár allergiától teljesen függetlenül más ok is előidézheti - de látatlanban nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Sok egyéb információra lesz nekem is szükségem Önöktől ahhoz hogy segíteni tudjak Önöknek a továbblépésben illetve kérdéseik megválaszolásában. Minderre a személyes konzultáció alkalmával lesz lehetőség.

Egy biztos: az étel allergiák általában egységesek abban, hogy az allergiát okozó ételféleség fogyasztása mindig okoz tünetet( legkésőbb 2-3 órán belül a fogyasztást követően, de akár percek múlva is) viszont az allergiát kiváltó étel elhagyása után 24 órával a tünetek teljesen meg kell szűnjenek !

Túl sokféle, egymással nem rokon ételféleség fogyasztása közben tapasztalt tünetek csökkentik az ételallergia fennállásának lehetőségét mert az allergia mindig követ egy meglehetősen szabályos mintázatot- (Kizárni persze innen nem lehet az allergiát látatlanban, és az is előfordulhat hogy több egymástól független oka is lehet a tüneteknek-allergiás és nem allergiás akár együtt is.

Addig is azt tanácsolom, egyrészt alapvető hogy kerüljék a konzultációig is mindazon ételek fogyasztását ami panaszt okozott a fent leírt módon. Hasznos lenne ha készítenének egy viszonylag pontos listát arról, mely ételféleségek és milyen panaszt okoztak, ezek fogyasztása után mennyi idővel és milyen tünetek jelentkeztek és kb. mennyi ideig tartottak. Gondolják át addigra azt is, van-e esetleg egyéb kísérő betegség vagy gyógyszerszedés mert ezek is mind fontosak.


A FABER 244 allergiateszt nagyon sok mindenre adhat választ de vakon nem, csak meghatározott esetekben érdemes alkalmazni. Ennek alkalmazhatóságára az Önök esetében is ezért a konzultáció során , az ott elhangzottak alapján tudok választ adni. Egyébként az allergizálódás soha nem egy nem lezárt folyamat, az allergiák bizonyos mértékben alakulhatnak. De bizonyos szabályszerűségeket követhet az allergia kialakulása és változása is- vakon össze vissza nem változik. Ezzel is összefüggésben, hosszú távra diétás tanácsot hosszú távra is csak a személyes konzultáció és az ott javasolt vizsgálatok eredménye alapján lehet adni.
Ha van remény arra hogy a FABER teszt az Önök esetében segíthet akkor javasolni fogjuk, de az is lehet hogy más irányban lesz érdemes elindulni.


Ha a desloratadine mellett nemigen változtak a tünetek, pl.viszketés, dagadás, akkor meg lehet próbálni váltani más antihisztaminra: az eddig Önök által nem alkalmazott levocetirizin tartalmúakra: pl. Novocetrin vagy Histisynt néven vannak ilyenek a gyógyszertárakban. Ha van vizeletűrités, dolgozik a vese akkor ebből a gyógyszerből fel lehet menni akár a napi átlag 1 tabletta duplájára sőt négyszeresére is naponta azaz 2x1 vagy 2x2 tabletta/nap is akár. Recept nélkül is kapható és nem álmosít. Ha a tüneteket hagyományos allergia okozza akkor ez biztosan csökkenti a tüneteket.
De a legfontosabb , hogy ha volt a fenti leírt időtartamon belül valaminek a fogyasztását követően reakció akkor azt az ételt hagyják el a vizsgálatig is. Diéta nem zavar bele a vizsgálatba.

Nem javaslom vakon a FABER-t! Előtte javasolt mindenképpen az allergológiai konzultáció, a szakrendelésen, ahol tisztázhatók a kérdések és eldőlhet, érdemes- e FABERt csináltatni.

Ha további kérdés felmerül, a rendelésemen meg tudjuk beszélni azokat is.


Várom Önöket szeretettel a rendelésen.

Tisztelettel:

Dr. Réthy Lajos



--

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető kommunikáció

Nagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.

További vélemények

Hírek

Antihisztaminok az allergia kezelésében

Antihisztaminok az allergia kezelésében

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Szedésükkel kapcsolatos tudnivalókat és gyakran felmerülő kérdéseket dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

További részletek
Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Légúti allergiásként tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor kapar a torka, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben? Ezeket a tüneteket keresztallergia okozhatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy felesleges diétás megszorítások helyett, ilyenkor célszerű vizsgálattal meghatározni, hogy pontosan mi az az élelmiszer, amit kerülnie kell annak érdekében, hogy a tüneteket megelőzze.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA