7 gyakori kérdés a hozzátáplálással kapcsolatban

7 gyakori kérdés a hozzátáplálással kapcsolatban

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2019.02.08

A gyermekek életük első évében fejlődnek a legintenzívebben, ehhez azonban megfelelő minőségű táplálékra van szükségük.

A hozzátáplálásról több kérdés is felmerül a szülőkben, melyekkel kapcsolatban most dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa segít eligazodni.

Miért van rá szükség?

A hozzátáplálás az az időszak, mely alatt a szilárd táplálékokat bevezetjük a baba étrendjébe. Erre több okból is szükség van:

- az újszülöttek és csecsemők táplálékát kezdetben egyedül az anyatej vagy tápszer jelenti, de idővel emellett szükséges más ételeket is fogyasztaniuk, hogy a bennük lévő tápanyagok segítségével megfelelően növekedjenek és fejlődjenek.

- a harapás és a rágás igazi edzés, mely segíti a beszédhez is szükséges izmok fejlődését.

- a csecsemők fél éves korára csökken a szervezetükben tárolt vas mennyisége, a vas raktárakat vegyes táplálással tudjuk ismét feltölteni.


Mikor kezdjük?

első falatok baba hozzátáplálás bébiételA hozzátáplálás fokozatosan történik, a gyerekek többsége egy éves korára már vegyesen fogyaszt folyékony, szilárd és pürésített ételeket.

A jelenleg érvényben lévő ajánlások fél éves korig kizárólagos anyatejes táplálást javasolnak, ám ettől a gyermek kezelőorvosának javaslatára el lehet térni, a gyermek fejlettségének ütemében és egyéni igényei szerint.

Négy hónapos kornál korábban azonban semmiképp nem javasolt a hozzátáplálást megkezdeni.


Mi kerüljön a tányérra?

A hozzátáplálást különböző állagú ételekkel is kezdhetjük. Az első falatokat kiskanállal kínáljuk, alma, burgonya, őszibarack vagy sütőtökpüré formájában. Nem szükséges teljesen pépesíteni, puhára főzött, nagyobb darabokat is hagyhatunk benne.

Később a kicsi a kezébe adott falatokat is szívesen majszolja: főzött, vastagabb csíkokra vágott falatokkal is kínálhatjuk, így a rágást is gyakorolhatja. A félrenyelés veszélye miatt ügyeljünk rá, hogy ne vágjuk túl apróra. Nagyjából a saját ujjunk méretével megegyező nagyságúra vágjuk a falatokat.


Mit igyon a baba?

cumisüveg bébiételAz anyatejjel táplált csecsemőt nem szükséges külön itatni, tápszeres babát forralt és lehűtött, vagy palackos babavízzel kínálhatunk.

A kicsi a hozzátáplálás megkezdése után sem igényli az édesített gyümölcsleveket, vagy cukrozott teát. A szilárd táplálékok bevezetése mellett is folyadékpótlás gyanánt kapjon anyatejet és vizet.


Házi készítésű vagy bolti?

A jó minőségű üveges bébiételek nagyon jó szolgálatot tehetnek egy-egy utazás alkalmával, vagy ha a család többi tagja számára készített étel épp túl fűszeres vagy olyan alapanyagokat is tartalmaz, amit a kicsi még életkorából adódóan nem fogyaszthat.

Szerencsés tehát, ha az üveges ételt és a házilag készített fogások ízét is ismeri és szereti, de első körben érdemes az otthoni ízekkel megismertetni.


Mit ne adjunk egy éves kor alatt?

első születésnap torta7 hónapos korig a napi só szükséglet kevesebb, mint 1g. Ezt az anyatej és a tápszerek tökéletesen fedezik. 7 hónapostól 1 éves korig ez a napi mennyiség a maximum. Nem szükséges tehát a kicsi ételeit külön sózni és javasolt limitálni a magas sótartalmú ételek – készételek, bacon, sajtok - fogyasztását is.

Cukrozni sem javasolt az ételeit, édesítésre pedig mézet semmiképp ne használjunk, mert a benne lévő baktériummal az éretlen immunrendszere még nem tud megbirkózni, a méztől súlyos fertőzést – botulizmus – kaphat.

Mogyoróféléket csak nagyon apróra darálva adjunk, a félrenyelés veszélye miatt. A tehéntej fogyasztása egy éves kor alatt kerülendő, a jelenlegi ajánlás alapján azonban a glutén bevezetését azonban célszerű 4-6 hónapos kor között megkezdeni.


Szüksége van plusz vitaminokra?

A Brit Dietetikusok Szövetségének ajánlása szerint minden 6 hónapnál idősebb csecsemőnek A és C-vitamin pótlásra van szüksége, hacsak nem fogyaszt napi 500ml tápszert naponta.

1 év alatti gyermekek számára a szakmai szervezet napi 8,5-10mcg D-vitamin pótlást javasol, ha nem fogyasztja az említett napi mennyiségű, hozzáadott vitaminokat tartalmazó tápszert. Az A, C és D vitaminok pótlását a gyermek 5 éves koráig javasolt folytatni, ezt követően napi 10mcg D-vitamin ajánlott, főleg az őszi és téli hónapokban.

A húsmentesen táplálkozó gyermekeknek ezen kívül a B12 vitamin pótlásáról is gondoskodni kell!


Hozzátáplálásról szóló cikksorozatunk következő részében az ételallergiák tüneteivel, a korai és kései allergiás reakciókkal foglalkozunk!

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok