Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.10.13 Módosítva: 2021.01.20

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

Az allergia típusától függ a vizsgálat

Bizonyos allergiák esetén a szervezetben IgE ellenanyag termelődik. Ennek mértékét lehet kimutatni a vérből, illetve ennek hatására indul meg a hisztamin termelődése, aminek következtében a bőrreakció jelzi az allergiát a prick-tesztnél. Ezekkel a módszerekkel vizsgálható például az ételallergia, vagy a pollenallergia is.

 

Allergiát azonban sok minden okozhat, és vannak olyan allergiák, amelyeknél a tünetek mögött kevésbé az IgE ellenanyagok, mint inkább a limfocita fehérvérsejtek játszanak szerepet. Ilyenkor az allergia vizsgálatára más típusú eljárást alkalmaznak, ez lehet az epicutan teszt.

Mit vizsgál az epicutan teszt?

Az epicutan teszt vizsgálja a fémallergiát is.A kivizsgálás során mindig a beteg kikérdezése a legelső lépés. Ez alapján lehet eldönteni, hogy milyen további vizsgálatokra van szükség – magyarázza dr. Moric Krisztina. Epicutan tesztet akkor kérünk, ha a tünetek alapján felmerül a gyanú, hogy az allergiás tünetek okozója például az alábbiak között lehet:

- ételadalék

- fém - illatanyag - kozmetikum,

- fényvédőszerek összetevői

- fogászatban használt anyagok (pl. implantátumok, fertőtlenítőszerek)

- hajfestékek összetevői, fodrászatban használt anyagok

- gumivegyületek

- műanyag, lakk, ragasztó

- egyéb allergének.

Hogyan zajlik az epicutan teszt?

A vizsgálat során a gyanúba vett allergéneket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára. A teszt elvégzéséhez a legideálisabb időpont az ősztől tavaszig tartó időszak, mert a tapaszoknak egy hétig a háton kell maradniuk, ez idő alatt víz nem érheti őket, a verejtékezés miatt pedig a nyári időszakban nagyobb az esélye, hogy a tapaszok felválnak a bőrről.

 

Fogászati implantátum előtt is javasolt az epicutan teszt.A vizsgált anyagok korai és kései allergiás reakciót is kiválthatnak, ezért az allergiás reakciót ellenőrzik először a tapaszok felrakását követő 30 perc múlva, majd 48, 72 óra és egy hetet követően ismét. Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, az arra érzékenyeknél az érintkezés helyén – a tapaszok alatt - bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik.

Ezért fontos időt szánni a vizsgálatra

Az epicutan teszt nem ad gyorsan eredményt, a diagnózis ezért hosszabb időt vehet igénybe. habár a vizsgálat macerásnak tűnhet, azonban mindenképp javasolt kivárni, mert a következmények mindennapos kellemetlenség, de akár súlyos tünetek is lehetnek.

 

Fájdalmas és költséges eljárás például, ha a fogászati implantátum beültetését vagy fogszabályozó felkerülését követően derül fény a fémallergiára, vagy a tünetek az ortopédiai implantátum cseréjét követően jelentkeznek. Allergiás bőrtüneteket okozhatnak a fémek is, például a nyakláncok, fülbevalók, de a hajfestékek, kozmetikumok összetevői is. Ilyenkor a vizsgálattal a problémás összetevőt pontosan meg lehet határozni.

 

Az epicutan teszt elvégzésével elkerülhetjük, hogy a műtétet, vagy a fogászati beavatkozást meg kelljen ismételni, illetve egyértelmű válaszokat kaphatunk például arra is, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket a kozmetikumok kiválasztása során kerülni kell.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dokotornö!
Tavaly végeztetem egy fém alergia tesztet és kiderült hogy a nikkelre és a paládiumra alergiás vagyok.
Ebben az évben volt egy váll mütétem és be helyeztek kétt titán csavart és ebböl kifolyolag tele van a hátam és a válam aprob petyekel de néha nagyobak is vannak ami el viselhetetlen a számomra mert iritálja minden.
Az lenne a kérdésem hogy mivel kenjem.
Válaszát köszönöm.

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,
Ha allergiáról van szó, akkor antihisztamin tartalmú gyógyszer vagy krém segíthet, de ha más áll a tünet mögött, akkor ez nem a megfelelő megoldás. Meg kellene keresni a kiváltó okot.
Keressen fel bőrgyógyász-allergológus szakorvost, aki segít kideríteni a kiváltó okot.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

A puffadás okai változatosak lehetnek. Az életmódbeli tényezők mellett bizonyos betegségek is közre játszhatnak a megjelenésében. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa hat gyakori betegséget sorolt fel a puffadás hátterében.

További részletek
Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray többféle létezik, eltérő hatóanyaggal, ezért egyáltalán nem biztos, hogy ami másnál bevált, nálunk is működni fog. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni a készítmények kiválasztása során.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat