Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.10.13 Módosítva: 2020.10.14

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

Az allergia típusától függ a vizsgálat

Bizonyos allergiák esetén a szervezetben IgE ellenanyag termelődik. Ennek mértékét lehet kimutatni a vérből, illetve ennek hatására indul meg a hisztamin termelődése, aminek következtében a bőrreakció jelzi az allergiát a prick-tesztnél. Ezekkel a módszerekkel vizsgálható például az ételallergia, vagy a pollenallergia is.

 

Allergiát azonban sok minden okozhat, és vannak olyan allergiák, amelyeknél a tünetek mögött kevésbé az IgE ellenanyagok, mint inkább a limfocita fehérvérsejtek játszanak szerepet. Ilyenkor az allergia vizsgálatára más típusú eljárást alkalmaznak, ez lehet az epicutan teszt.

Mit vizsgál az epicutan teszt?

Az epicutan teszt vizsgálja a fémallergiát is.A kivizsgálás során mindig a beteg kikérdezése a legelső lépés. Ez alapján lehet eldönteni, hogy milyen további vizsgálatokra van szükség – magyarázza dr. Moric Krisztina. Epicutan tesztet akkor kérünk, ha a tünetek alapján felmerül a gyanú, hogy az allergiás tünetek okozója például az alábbiak között lehet:

- ételadalék

- fém - illatanyag - kozmetikum,

- fényvédőszerek összetevői

- fogászatban használt anyagok (pl. implantátumok, fertőtlenítőszerek)

- hajfestékek összetevői, fodrászatban használt anyagok

- gumivegyületek

- műanyag, lakk, ragasztó

- egyéb allergének.

Hogyan zajlik az epicutan teszt?

A vizsgálat során a gyanúba vett allergéneket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára. A teszt elvégzéséhez a legideálisabb időpont az ősztől tavaszig tartó időszak, mert a tapaszoknak egy hétig a háton kell maradniuk, ez idő alatt víz nem érheti őket, a verejtékezés miatt pedig a nyári időszakban nagyobb az esélye, hogy a tapaszok felválnak a bőrről.

 

Fogászati implantátum előtt is javasolt az epicutan teszt.A vizsgált anyagok korai és kései allergiás reakciót is kiválthatnak, ezért az allergiás reakciót ellenőrzik először a tapaszok felrakását követő 30 perc múlva, majd 48, 72 óra és egy hetet követően ismét. Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, az arra érzékenyeknél az érintkezés helyén – a tapaszok alatt - bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik.

Ezért fontos időt szánni a vizsgálatra

Az epicutan teszt nem ad gyorsan eredményt, a diagnózis ezért hosszabb időt vehet igénybe. habár a vizsgálat macerásnak tűnhet, azonban mindenképp javasolt kivárni, mert a következmények mindennapos kellemetlenség, de akár súlyos tünetek is lehetnek.

 

Fájdalmas és költséges eljárás például, ha a fogászati implantátum beültetését vagy fogszabályozó felkerülését követően derül fény a fémallergiára, vagy a tünetek az ortopédiai implantátum cseréjét követően jelentkeznek. Allergiás bőrtüneteket okozhatnak a fémek is, például a nyakláncok, fülbevalók, de a hajfestékek, kozmetikumok összetevői is. Ilyenkor a vizsgálattal a problémás összetevőt pontosan meg lehet határozni.

 

Az epicutan teszt elvégzésével elkerülhetjük, hogy a műtétet, vagy a fogászati beavatkozást meg kelljen ismételni, illetve egyértelmű válaszokat kaphatunk például arra is, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket a kozmetikumok kiválasztása során kerülni kell.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dokotornö!
Tavaly végeztetem egy fém alergia tesztet és kiderült hogy a nikkelre és a paládiumra alergiás vagyok.
Ebben az évben volt egy váll mütétem és be helyeztek kétt titán csavart és ebböl kifolyolag tele van a hátam és a válam aprob petyekel de néha nagyobak is vannak ami el viselhetetlen a számomra mert iritálja minden.
Az lenne a kérdésem hogy mivel kenjem.
Válaszát köszönöm.

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,
Ha allergiáról van szó, akkor antihisztamin tartalmú gyógyszer vagy krém segíthet, de ha más áll a tünet mögött, akkor ez nem a megfelelő megoldás. Meg kellene keresni a kiváltó okot.
Keressen fel bőrgyógyász-allergológus szakorvost, aki segít kideríteni a kiváltó okot.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és profi

Köszönöm szépen, minden az elvárásaimnak megfelelő volt. Mindenki nagyon kedves és profi. Ajánlani fogom mindenkinek.

További vélemények

Hírek

Hasmenés okai gyerekeknél

Hasmenés okai gyerekeknél

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

További részletek
Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA