Ételek, fogkrém és fogtömés is okozhat szájüregi allergiát

Ételek, fogkrém és fogtömés is okozhat szájüregi allergiát

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2023.11.15

A száregben, vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek kevésbé ismert kiváltó okait vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével.

A szájüregben, vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek kevésbé ismert kiváltó okait vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével.

Milyen ételeket kerüljön, ha pollenallergiás?

Kémiai szerkezetük hasonlósága miatt bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Ezt a jelenséget keresztallergiának nevezzük. A keresztallergiák a kiváltói az orális allergia szindróma kialakulásának, melynek során az allergiás válasz először a szájüregben lép fel: kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán anafilaxia is előfordul.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Parlagfű allergiásoknak a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és uborka fogyasztása okozhat gondokat. Fekete üröm allergiával kerülje a kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kiwi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno és zeller fogyasztását. Ha már jelentkezett korábban keresztallergia tünete, akkor nyírfa allergiások mellőzzék a mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó tartalmú fogásokat az étlapról.

A fűfélékre allergiások számára a paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér okozhat tüneteket. Korábbi panaszok esetén a földimogyoró allergiásoknak a dió, a diófélékre allergiásoknak a búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag nem javasolt. Latex allergiások pedig a gesztenyét, banánt, spenótot, avokadót, citrusféléket, kivit mellőzzék, amennyiben fogyasztásuk tüneteket okoz.

A tüneteket okozó ételek kerülése helyett jelenthet megoldást az immunterápia. A módszer hatékonyan alkalmazható mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében. A kezelést az allergén növény pollenszórása előtt 2-4 hónappal szükséges megkezdeni.

Kozmetikumok, fogkrém, ételadalékalergiák

Főként az ajkak-, torok- és szájszárazság formájában megnyilvánuló allergiás tünetek okozója lehet a fogkrém, az ajakápoló, rúzs, szájfény egyik, vagy több összetevője. A tünetek az ajkak környékén és az orr körüli területen is jelentkezhetnek: kiütések, pattanásra emlékeztető dudorok, apró sebek, a szájszélek berepedezése okozhatnak panaszt. A kiváltó ok a termékekben felhasznált adalék-, vagy ízesítő anyag: borsmenta, fodormenta, fahéj, de sok esetben a fluorid a felelős a tünetek megjelenéséért. A kozmetikumok szintén hasonló panaszokat okozhatnak. A sminkszerekben található összetevők, színezőanyagok, de a rúzstok fémtartalma, vagy a gyöngyházfényt eredményező bizmut miatt is megjelenhetnek a tünetek.

Panaszok esetén javasolt allergia vizsgálatot végeztetni, így a felelős könnyen beazonosítható – javasolja dr. Balogh Katalin. A kozmetikumok mellett, a száj környékén, vagy a testszerte jelentkező bőrpírt, vagy csalánkiütést valamilyen ételadalék is kiválthatja. A tünetek megszűnéséhez lényeges az allergén pontos azonosítása, a továbbiakban az allergiavizsgálat eredményétől függően kell majd az adott összetevőt tartalmazó terméket lecserélni, vagy bizonyos ételek fogyasztását mellőzni a javulás érdekében.

Fogászati kezelés után jelentkező allergiás tünetek

A fogászati allergiákat két csoportba soroljuk: a kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók, illetve a késői, több hét, hónap vagy akár év múlva megjelenő allergiák. A rövid időn belül jelentkező allergiás reakció jellemző tünete a beavatkozás helyén, vagy közvetlen környezetében kialakult vizenyő. Ezeket elsősorban helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők, helyi kezeléshez használatos szerek, vagy fényre kötő tömőanyagok is kiválthatják.  A késői allergiás reakciók okozói döntően a fémek, elsősorban nikkel, de lehet króm, kobalt, arany, réz, ritkán titán, és a már ritkán használt amalgám és higany is. Az előző csoportban említett fényre kötő tömőanyagok okozhatnak késői allergiás reakciót is. A tünetek ez esetben a szájban elhúzódóan jelenlévő sebek, fekélyszerű elváltozások, más esetben - igen gyakran - tartósan fennálló égő, csípő érzés formájában jelentkeznek.

A panaszokat rendszerint az őket kiváltó pótlás vagy tömés eltávolítása teljesen megszünteti. A tüneteket kiváltó okok epicutan (rátevéses) teszt elvégzésével vizsgálhatók – mondja a Budai Allergiaközpont főorvosa. A teszt elvégzése során a beteg tünetmentes hát bőrére készen kapható kamrás tapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztjuk. A leolvasás a felhelyezést követő 24., 48.,  72, 96. órában és 7 nap múlva történik.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő

Jelenleg fogászati kezelésre járok,gyökér kezelést végez az orvosom.A problémám a következő:a fog kifúrása után jött a tisztítás amely után a fájdalom megszűnt.Ezt a tisztítást háromszor végezte el egy hetes szünetekkel.Probléma semmi,fájdalom nincs,érzékenység se hidegre,se melegre nincs.Jön a próba tömés(nem tudom mik ezek a tüskék amiket ilyenkor beraknak) másnap már igen erős fájdalom a fogban.Vissza ,az orvos kifaragja a tüskéket,tisztítás ,innentől a fog érzékeny.hidegre- melegre,nyomásra.Az orvos azt mondja.lehet húzni kell!Na most ez a harmadik fog amit gyökér kezelt,az előző kettőt lezárta,de most is fáj.(Abból az egyiket szintén újra kellett nyitni,két hónapig molyolt vele.)Felmerült bennem a gyanú.nem lehet,hogy allergiás vagyok arra az anyagra amit belerak töméskor?Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Bencsik Úr!

Az allergia jellemzően gyulladást okoz az érintett területen, a gyulladás tünetei uralják a klinikai képet ( duzzanat, fájdalom, vérbőség).

Az ön által leírt tünetek elvileg megfelelhetnek, de az is lehetséges, hogy mikor a töméssel a fogorvos lezárja az üreget, a lezárt gyökércsatornában elinduló folyamatok okozzák.

Allergia teszt elvégzése annyiban segíthet, hogy megmutatja, Ön túlérzékeny e a gyökértömésnél használt anyagra, és ha igen, akkor ez egy lehetséges ok, és ez esetben ezzel az anyaggal nem érdemes tovább kísérletezni.

A tesztet szívesen elvégezzük, azonban feltétlenül szükséges a töméshez használt anyag összetételének az ismerete a teszt eredményének értékeléséhez.

Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem, odafigyelés

Hatalmas szakértelemmel, kellő odafigyeléssel, partnerként kezeli a beteget. Végre valaki segített rajtam és "megfejtette" mi van a tünetek hátterében. Köszönöm!! 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK