A táplálkozás során bevitt ételeket először megemésztjük, majd - röviden összefoglalva - a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a tápcsatornából felszívódnak. A felszívódási zavar során ez a folyamat valamilyen okból nem megy végbe tökéletesen, ezt pedig különböző tünetek jelzik.
Az elfogyasztott ételek emésztése és a felszívódás komplex folyamat. Az összetett szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat először is felszívódásra alkalmas alkotóelemekre kell bontani, majd az emésztőszervek összehangolt munkáját követően a hasznos összetevők felszívódnak. A felszívódás döntően - a táplálék molekuláinak mintegy 80%-a - a vékonybélben történik, a bélbolyhok segítségével. A vastagbélben szívódik fel a víz, vitaminok és ásványi anyagok a bélfalon át. A felesleg, a fel nem szívódott anyagok pedig bélsárként összesűrűsödve, széklet formájában távoznak.
A különböző hasi panaszok és a puffadás népbetegséggé vált az elmúlt években – magyarázza dr. Németh Alíz. Ebben döntő szerepet játszik a nem megfelelő táplálkozás, a túl gyors étkezések, a stressz, az ülőmunka és a mozgásszegény életmód is. Önmagában ez a két tünet számos problémára utalhat, ám gyakran egyéb panaszok is jelentkeznek, melyek kapcsán már felvetődik a felszívódási zavar gyanúja. A panaszok súlyossága változó, az enyhétől a súlyosig, leromlott általános egészségi állapotig is terjedhet. Ilyen tünetek lehetnek:
- hasi fájdalmak
- puffadás
- hasmenés
- fogyás
- gyengeség, fáradékonyság
- vérszegénység
- izomgörcsök
- szájzúg berepedése
- menstruációs zavarok.
Látható, hogy a tünetek egy jelentős része nem feltétlenül gasztroenterológiai panasz. Nem ritka, hogy más problémák kapcsán, másik szakorvostól kerülnek ide a betegek, mert a kivizsgálás során felmerül a gyanú, hogy felszívódási zavar állhat a tüneteik mögött – mondja dr. Németh Alíz. Már egy egyszerű laborlelet is árulkodó lehet. Alacsony vas, B12 vitamin vagy folsav szint esetén például nem minden esetben vérképzőszervi a probléma eredete, gyakran gasztroenterológiai eltérés van a háttérben.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
Nagyon fontos a részletes beszélgetés, a beteg alapos kikérdezése – hangsúlyozza Németh doktornő. Lényeges tudni, hogy volt-e például autoimmun gluténérzékeny beteg a családban, végeztek-e gyomor-vagy bélműtétet a betegnél. Hasnyálmirigy-és epebetegség, étkezési szokások, trópusi országbeli utazás is szóba kerülnek az első orvosi vizit során. Ezek az információk segítenek leszűkíteni a további kivizsgálás menetét. Az elhangzottak függvényében sor kerülhet például laboratóriumi vizsgálatokra, hidrogén kilégzési tesztre, széklet- és endoszkópos vizsgálatra is.
A vizsgálatok eredményét a beteg adataival összevetve születik meg a diagnózis és kezdődhet meg a kiváltó októl függő, személyre szabott kezelés. A felszívódási zavart okozó gyakori kórképek lehetnek többek közt autoimmun gluténérzékenység (cöliákia), kontaminált vékonybél szindróma – SIBO, tejcukor érzékenység vagy Crohn-betegség.
Rendelés típusa:
További véleményekKedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.
A gyermekkori ételallergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetektől sem kell tartani. Mégis felvetődhet a kérdés, hogy meddig szükséges a szigorúbb étrendi szabályokat betartani, és milyen gyakran kell ellenőrizni az allergia meglétét. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gasztroeneterológus szakembere válaszolt a kérdésekre.
Az ételallergia igen változatos tüneteket okozhat, akár már egy minimális mennyiségű allergént tartalmazó étel vagy ital elfogyasztását követően is. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt gasztroenterológus, tüdőgyógyász szakembere arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a reakciók súlyossága számos tényezőtől függ, és az enyhébb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy a későbbiekben nem alakulhat ki súlyosabb reakció is.