Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2021.11.23 17:14

Csecsemőkorban a gyakori bukások kapcsán hamar orvoshoz fordulunk, így időben felismerésre kerül, ha reflux áll a háttérben. Nagyobb gyerekek esetében azonban gyakran hiányoznak a jellegzetes tünetek, így sokáig lappanghat a betegség. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen panaszokat okozhat a reflux bölcsődések, óvodások és iskolások körében.

Csecsemőknél életkori sajátosság

Csecsemőknél a gyomor záróizma nem zár tökéletesen, ám ez az idő múlásával megváltozik, illetve sokat javít a reflux tünetein, amikor már ülni, állni tud, vagyis kevesebbet tartózkodik fekvő helyzetben. Ilyen formán a panaszok fél-egy éves korra rendszerint megszűnnek. A csecsemők többsége tehát kinövi, de reflux nagyobbaknál is jelentkezhet.

A reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

A gyerekkori reflux az étkezéssel is összefügghet.- Mindig vegyük komolyan, ha egy óvodás vagy iskolás korú gyerek mellkasi fájdalomra panaszkodik, de a gyakori böfögésre is érdemes odafigyelni, mert a reflux során visszajövő levegő is előidézheti.

- A különböző fogászati problémák is felkeltik a gyanút. Ha a gyermek rendszeresen mossa a fogait, de rossz szájszagot tapasztalunk, vagy az ápolás ellenére romlanak a fogai, szintén gondoljunk erre az eshetőségre is. A savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt okozhat, a szájüregbe került gyomorsav és emésztőnedvek pedig kikezdik a fogzománcot.

- A közösségbe került gyerekek gyakran betegeskednek, ám gondoljunk arra, hogy ha elhúzódó köhögés, sípoló légzés, orrfolyás, arcüreggyulladás, rekedtség, visszatérő torokfájás jelentkezik, reflux is állhat a háttérben.

A reflux kezelése gyerekeknél

Reflux során a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, ezért a savas gyomortartalom visszaáramlik a garat irányába. Ez okozza a felsorolt tünetek és szövődmények megjelenését. Csecsemőkori bukás során rendszerint nincs szükség gyógyszeres kezelésre, elegendő a tápszer cseréje, idővel a gyerek kinövi a betegséget.

 

Nagyobbak esetében azonban a helyzet már nem ennyire egyszerű, esetükben ugyanis a refluxot ugyanazok az okok váltják ki, mint a felnőtteknél. Bármi előidézheti, ami a gyomor és nyelőcső közötti izom ellazulását okozza, vagy a gyomorra irányuló nyomást növeli. Ezek közé tartozik az elhízás, a túlevés, bizonyos ételek és italok, valamint egyes gyógyszerek.

 

Nagyobb gyermekeknél, egyéntől függően gyomorsav csökkentő gyógyszerek adásával mérsékelhetőek a panaszok. Emellett a reflux kezeléséhez javasolt néhány életmódbeli változtatást is bevezetni: - hasznos az ágy fejvégének megemelése, - naponta több, kisebb étkezés bevezetése, - a panaszokat okozó ételek és italok – pl. savanyú, fűszeres, zsíros ételek, csokoládé – kerülése, - rendszeres mozgás.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Kisfiam 7 hónapos. Pár hetes kora óta küszködünk hasfájással, ami hol jobb, hol rosszabb. Anyatejes, de egy ideje kiegészítésként tápszert is kap (Milumil HA) és elkezdődött a gyümölcs , zöldség hozzátáplálás és glutén bevezetése. Szoptatás közben a mellemen sokat feszeng, sír, hallom , hogy "morog" a hasa, és ez zavarja.Emiatt egyre inkább elutasítja a szopást. Éjszakai gyakori ébredéseit, sokszor vígasztalhatatlan sírásait is ennek tudom be. Ha túl van a szélgörcsön, megkönnyebbül. A másik fontos tényező, hogy harmadszor visszatérő bronchitise van.Az első 2 hónaposan volt, sajnos tüdőgyulladással is társult, akkor kórházban is voltunk. A második egy hónapja és most megint beteg, szerencsére "csak" obtstuktív felső légúti hörgőgyulladás és nincs tüdőgyulladása. Mindig láz nélkül zajlik, és mondhatni egyik napról a másikra alakul ki nála.Bőrtünete nincs . Pulmonológiai kivizsgálás még nem történt. Kérdésem az lenne, felvetődhet-e tejfehérje-érzékenység?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

Tejfehérje érzékenység előfordulhat, de természetesen egyéb okokra is gondolni kell különösen a légúti panaszok esetében.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK