Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2021.11.23 Módosítva: 2021.11.23

Csecsemőkorban a gyakori bukások kapcsán hamar orvoshoz fordulunk, így időben felismerésre kerül, ha reflux áll a háttérben. Nagyobb gyerekek esetében azonban gyakran hiányoznak a jellegzetes tünetek, így sokáig lappanghat a betegség. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen panaszokat okozhat a reflux bölcsődések, óvodások és iskolások körében.

Csecsemőknél életkori sajátosság

Csecsemőknél a gyomor záróizma nem zár tökéletesen, ám ez az idő múlásával megváltozik, illetve sokat javít a reflux tünetein, amikor már ülni, állni tud, vagyis kevesebbet tartózkodik fekvő helyzetben. Ilyen formán a panaszok fél-egy éves korra rendszerint megszűnnek. A csecsemők többsége tehát kinövi, de reflux nagyobbaknál is jelentkezhet.

A reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

A gyerekkori reflux az étkezéssel is összefügghet.- Mindig vegyük komolyan, ha egy óvodás vagy iskolás korú gyerek mellkasi fájdalomra panaszkodik, de a gyakori böfögésre is érdemes odafigyelni, mert a reflux során visszajövő levegő is előidézheti.

- A különböző fogászati problémák is felkeltik a gyanút. Ha a gyermek rendszeresen mossa a fogait, de rossz szájszagot tapasztalunk, vagy az ápolás ellenére romlanak a fogai, szintén gondoljunk erre az eshetőségre is. A savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt okozhat, a szájüregbe került gyomorsav és emésztőnedvek pedig kikezdik a fogzománcot.

- A közösségbe került gyerekek gyakran betegeskednek, ám gondoljunk arra, hogy ha elhúzódó köhögés, sípoló légzés, orrfolyás, arcüreggyulladás, rekedtség, visszatérő torokfájás jelentkezik, reflux is állhat a háttérben.

A reflux kezelése gyerekeknél

Reflux során a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, ezért a savas gyomortartalom visszaáramlik a garat irányába. Ez okozza a felsorolt tünetek és szövődmények megjelenését. Csecsemőkori bukás során rendszerint nincs szükség gyógyszeres kezelésre, elegendő a tápszer cseréje, idővel a gyerek kinövi a betegséget.

 

Nagyobbak esetében azonban a helyzet már nem ennyire egyszerű, esetükben ugyanis a refluxot ugyanazok az okok váltják ki, mint a felnőtteknél. Bármi előidézheti, ami a gyomor és nyelőcső közötti izom ellazulását okozza, vagy a gyomorra irányuló nyomást növeli. Ezek közé tartozik az elhízás, a túlevés, bizonyos ételek és italok, valamint egyes gyógyszerek.

 

Nagyobb gyermekeknél, egyéntől függően gyomorsav csökkentő gyógyszerek adásával mérsékelhetőek a panaszok. Emellett a reflux kezeléséhez javasolt néhány életmódbeli változtatást is bevezetni: - hasznos az ágy fejvégének megemelése, - naponta több, kisebb étkezés bevezetése, - a panaszokat okozó ételek és italok – pl. savanyú, fűszeres, zsíros ételek, csokoládé – kerülése, - rendszeres mozgás.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Kisfiam 7 hónapos. Pár hetes kora óta küszködünk hasfájással, ami hol jobb, hol rosszabb. Anyatejes, de egy ideje kiegészítésként tápszert is kap (Milumil HA) és elkezdődött a gyümölcs , zöldség hozzátáplálás és glutén bevezetése. Szoptatás közben a mellemen sokat feszeng, sír, hallom , hogy "morog" a hasa, és ez zavarja.Emiatt egyre inkább elutasítja a szopást. Éjszakai gyakori ébredéseit, sokszor vígasztalhatatlan sírásait is ennek tudom be. Ha túl van a szélgörcsön, megkönnyebbül. A másik fontos tényező, hogy harmadszor visszatérő bronchitise van.Az első 2 hónaposan volt, sajnos tüdőgyulladással is társult, akkor kórházban is voltunk. A második egy hónapja és most megint beteg, szerencsére "csak" obtstuktív felső légúti hörgőgyulladás és nincs tüdőgyulladása. Mindig láz nélkül zajlik, és mondhatni egyik napról a másikra alakul ki nála.Bőrtünete nincs . Pulmonológiai kivizsgálás még nem történt. Kérdésem az lenne, felvetődhet-e tejfehérje-érzékenység?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

Tejfehérje érzékenység előfordulhat, de természetesen egyéb okokra is gondolni kell különösen a légúti panaszok esetében.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos, érthetően kommunikál

dr .Balogh Ádám Doktor úr vizsgálta kisfiamat földimogyoró allergia kapcsán.Nagyon alapos volt és érthetően elmagyarázott mindent. Mindenkinek ajánlani tudom.Az asszisztensek kedvesek és segítőkészek!

További vélemények

Hírek

Utazók hasmenése – engem is érinthet?

Utazók hasmenése – engem is érinthet?

Ha külföldi utazásra készül, érdemes erre is gondolnia. Az utazók hasmenése bárkinél előfordulhat, de vannak rizikócsoportok, akiknél magasabb a kialakulásának kockázata. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy kiknek kell fokozottan figyelniük.

További részletek
Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Szénanáthás tünetek már bölcsődés és óvodáskorú gyerekeknél is jelentkezhetnek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tüneteknél forduljunk orvoshoz és hogyan zajlik a kivizsgálás.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!