Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2025.07.24 10:47

Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.

Mivel koccintsunk?

Nyáron a buli kedvéért sokan innának egy-két pohár alkoholt, a gluténérzékenyek azonban nem koccinthatnak bármivel, főleg, ha röviditalról vagy sörről van szó. Gluténmentesnek akkor nevezhetünk egy élelmiszert, ha a gluténtartalma nem haladja meg a 20mg/kg-ot. Fentiek miatt gluténérzékenység esetén nem fogyasztható a vodka, a whiskey, a gin, illetve bármi, amiben alapanyagként szerepelnek, így a koktélok sem. (Vodka és whiskey készülhet tisztán gluténmentes (GM) alapanyagból is, ezt ellenőrizzük az üvegen.) A röviditalként ismert gabonapárlatok egy része azonban a desztilláció során elérik a meghatározott értéket, vagyis ezáltal „gluténmentessé” válnak, annak ellenére, hogy gabonából készülnek.
Van tehát gluténmentes választék is, így GM diéta mellett is kortyolhatunk a következőkből: fehér, vörös, rozé borok, pezsgők, gyümölcs- és törkölypálinka, rum, brandy, szaké, metaxa és tequila, borpárlatból készült konyak, illetve a felhasználásukkal készült egyéb ital. Természetesen mindenre érvényes, hogy mértékkel fogyasszuk, a naponta megengedett 1-2 pohár alkoholt ne lépjük túl, és lehetőleg a rövid italokat, égetett szeszeket kerüljük.

De mi a helyzet a nyár kedvencével, a sörrel?

- A sör gabonaalapú, hiszen főbb alapanyagai a malátázott árpa vagy búza, zab, vagy akár rozs, kukorica, esetleg ezek keveréke. Fontos tudni, hogy habár a felsoroltak közül a zab és a kukorica önmagában gluténmentes, ám a tárolás és a feldolgozás során szennyeződhet, ezért gluténérzékenyek kizárólag jelölten gluténmentes sört ihatnak – ismerteti Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató. – Az olyan alkoholos italokat, amelynek nem ismertek az összetevői, mert például titkos a receptjük vagy a kézműves, nem gluténmentesnek jelölt sörök, inkább kerüljük. Aki pedig nem alkohollal próbálkozna, annak jó hír, hogy a és rostos gyümölcslevek, limonádék, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsös vizek, házi gyümölcsteák szinte mind fogyaszthatók, de azért az összetevőiket nagyon fontos leellenőrizni vagy megkérdezni a felszolgálóktól.

Mi legyen a fagyival, a jégkrémmel?

A fagylaltnak a hozzávalói alapján elvileg gluténmentesnek kellene lennie, hiszen mindössze tejből vagy tejporból, cukorból, és valamilyen gyümölcsből vagy ízesítőből készül, azonban ez nem jelenti azt, hogy a gluténérzékenyeknek nem kell figyelniük. Ennek egyik oka, hogy a cukrászdában a glutént nem tartalmazó fagylaltok is szennyeződhetnek gluténnel (pl. szálló liszttel, kekszporral, stb.), illetve sok cukrászdában keményítővel javítják a fagyi állagát, ami sokszor búzakeményítőt jelent. További ok pedig, hogy sok újszerű íz glutént tartalmazhat, például a sütemény ízű fagylaltok esetén vagy amibe összetevőként gluténtartalmú összetevőt, pl. kekszet kevernek. Ezért érdemes olyan fagyizót választani, ahol fel vannak tüntetve az összetevők, illetve a GM jelölés, továbbá fontos arra figyelni, hogy igényes cukrászdákat, fagyizókat válasszunk és ezek a fagylaltok a gluténtartalmú verzióktól jól elkülönítve legyenek tárolva (pl. külön pultban vagy egy külön búrával lefedve). Aki pedig biztosra szeretne menni, ajánlható a csak gyümölcsből készült sorbet, ami még tejet sem tartalmaz.
- Ugyanakkor a fagyitölcsér alapvetően lisztből készül, így gluténérzékenyek nem fogyaszthatják, nekik vagy a poharas megoldás ajánlott, vagy ha igényes cukrászdát választanak, ott akár gluténmentes liszt alkalmazásával készült tölcsér is kérhető. Fontos, hogy itt is külön csomagolva, jól elkülönítve tárolják a gluténmentes tölcsért. – hangsúlyozza a dietetikus. – Azoknak pedig, akik otthon készítenének fagyit, fontos tudniuk, hogy a fagylaltporok nagy része nem gluténmentes. Egészségtudatosabb verzióban azonban készíthetünk jó minőségű gluténmentes fagylaltokat fagyasztott gyümölcs, joghurt, esetleg kevés tejszín, banán vagy méz hozzáadásával.
Összegezve a gluténérzékenyeknek a nyári szabadságban is szükség van egy kis fegyelemre: a cukrászdákban és éttermekben kérdezni kell vagy a feliratokat tanulmányozni, kizárólag GM-jelöléssel ellátott ételeket választani, a boltokban pedig továbbra is el kell olvasni az összetevők listáját és nem szabad figyelmen kívül hagyni a „nyomokban glutént tartalmazhat” mondatokat sem. Mindemellett a mértékletességre mind az alkohol, mind pedig a fagylaltok esetében fontos törekedni.

Forrás: Allergiaközpont – Prima Medica (www.allergiakozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Gasztroenteorológus!
Két gyermekemmel készülünk fruktóz kilégzési tesztre intézményükben, háziorvos javaslatára. Mindkettőjüknek készült már ételintolerancia vizsgálat, az egyik gyereknél szinte semmit nem jelzett, a másiknál tej és gluténérzékenység egyértelműen kiderült. Neki évekkel előtte nézték a laktózt és a glutént gasztroenteorológián, ott igazából nem jeleztek problémát. Ami mai napig fennálló gond a hasfájásuk, ezért kutakodnánk tovább. A nagyobb gyerek, akinél jó lett az ételintolerancia időnként hasmenésre panaszkodik, a másik kórosan sovány.Kérdésem: a fruktóz kilégzési teszt a következő lépés? Esetleg van lehetőség online konzultációra? Üdvözlettel, Tar Mónika

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!
Sajnos nem írta meg, hogy mennyi idősek a gyermekek. A laktóz intolerancia 5 éves kor felett kezd kialakulni, addig szinte minden gyermek meg tudja inni a laktózos tejet. Tehát az évekkel ezelőtt készült laktóz terhelés eredménye már nem biztos, hogy érvényes. A tejcukor (laktóz) érzékenység jóval gyakoribb, mint a fruktóz felszívódási zavar, ezért először mindenképpen ezt javasolnám kizárni. Ha a hasi panaszok gyümölcs, méz, gyümölcslevek fogyasztása után jelentkezik, akkor javasolt a fruktóz terhelés. Az étel intolerancia vizsgálat alapján ne kezdje el a gyermekét diétáztatni, mert annak az eredménye kétes. Akár a teszt előtt, akár annak eredményével telefonos konzultáción készséggel fogadom kérdéseiket, de személyes találkozásra is van lehetőség, bár az egy kicsit későbbi időpontban elérhető.
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
gyermek gasztroenterológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Fontos kérdések a darázscsípés allergiáról

Fontos kérdések a darázscsípés allergiáról

A darázscsípés allergiával kapcsolatban számos kérdés merülhet fel, még akkor is, ha már diagnosztizált esetről van szó. Hány Epipen injekció írható fel, mit tehet az allergiás szülő, ha a gyermekét biztonságban szeretné tudni? Van-e hosszú távú megoldás az allergia kezelésére, vagy csak sürgősségi ellátás létezik? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa válaszolt a felvetésekre.

További részletek
Mit kell tudni a darázscsípés allergiáról?

Mit kell tudni a darázscsípés allergiáról?

Aki frissen szembesül a darázscsípés allergiával, akár önmagára, akár valamelyik családtagjára vonatkozóan, számos égető kérdés merülhet fel benne, amelyekre csak szakorvos válaszolhat hitelesen. Honnan tudhatjuk, hogy valóban anafilaxiás sokk zajlik? Még az Epipen injekció beadása után is mentőt kell ezután hívni? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK