Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2025.07.24 10:47

Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.

Mivel koccintsunk?

Nyáron a buli kedvéért sokan innának egy-két pohár alkoholt, a gluténérzékenyek azonban nem koccinthatnak bármivel, főleg, ha röviditalról vagy sörről van szó. Gluténmentesnek akkor nevezhetünk egy élelmiszert, ha a gluténtartalma nem haladja meg a 20mg/kg-ot. Fentiek miatt gluténérzékenység esetén nem fogyasztható a vodka, a whiskey, a gin, illetve bármi, amiben alapanyagként szerepelnek, így a koktélok sem. (Vodka és whiskey készülhet tisztán gluténmentes (GM) alapanyagból is, ezt ellenőrizzük az üvegen.) A röviditalként ismert gabonapárlatok egy része azonban a desztilláció során elérik a meghatározott értéket, vagyis ezáltal „gluténmentessé” válnak, annak ellenére, hogy gabonából készülnek.
Van tehát gluténmentes választék is, így GM diéta mellett is kortyolhatunk a következőkből: fehér, vörös, rozé borok, pezsgők, gyümölcs- és törkölypálinka, rum, brandy, szaké, metaxa és tequila, borpárlatból készült konyak, illetve a felhasználásukkal készült egyéb ital. Természetesen mindenre érvényes, hogy mértékkel fogyasszuk, a naponta megengedett 1-2 pohár alkoholt ne lépjük túl, és lehetőleg a rövid italokat, égetett szeszeket kerüljük.

De mi a helyzet a nyár kedvencével, a sörrel?

- A sör gabonaalapú, hiszen főbb alapanyagai a malátázott árpa vagy búza, zab, vagy akár rozs, kukorica, esetleg ezek keveréke. Fontos tudni, hogy habár a felsoroltak közül a zab és a kukorica önmagában gluténmentes, ám a tárolás és a feldolgozás során szennyeződhet, ezért gluténérzékenyek kizárólag jelölten gluténmentes sört ihatnak – ismerteti Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató. – Az olyan alkoholos italokat, amelynek nem ismertek az összetevői, mert például titkos a receptjük vagy a kézműves, nem gluténmentesnek jelölt sörök, inkább kerüljük. Aki pedig nem alkohollal próbálkozna, annak jó hír, hogy a és rostos gyümölcslevek, limonádék, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsös vizek, házi gyümölcsteák szinte mind fogyaszthatók, de azért az összetevőiket nagyon fontos leellenőrizni vagy megkérdezni a felszolgálóktól.

Mi legyen a fagyival, a jégkrémmel?

A fagylaltnak a hozzávalói alapján elvileg gluténmentesnek kellene lennie, hiszen mindössze tejből vagy tejporból, cukorból, és valamilyen gyümölcsből vagy ízesítőből készül, azonban ez nem jelenti azt, hogy a gluténérzékenyeknek nem kell figyelniük. Ennek egyik oka, hogy a cukrászdában a glutént nem tartalmazó fagylaltok is szennyeződhetnek gluténnel (pl. szálló liszttel, kekszporral, stb.), illetve sok cukrászdában keményítővel javítják a fagyi állagát, ami sokszor búzakeményítőt jelent. További ok pedig, hogy sok újszerű íz glutént tartalmazhat, például a sütemény ízű fagylaltok esetén vagy amibe összetevőként gluténtartalmú összetevőt, pl. kekszet kevernek. Ezért érdemes olyan fagyizót választani, ahol fel vannak tüntetve az összetevők, illetve a GM jelölés, továbbá fontos arra figyelni, hogy igényes cukrászdákat, fagyizókat válasszunk és ezek a fagylaltok a gluténtartalmú verzióktól jól elkülönítve legyenek tárolva (pl. külön pultban vagy egy külön búrával lefedve). Aki pedig biztosra szeretne menni, ajánlható a csak gyümölcsből készült sorbet, ami még tejet sem tartalmaz.
- Ugyanakkor a fagyitölcsér alapvetően lisztből készül, így gluténérzékenyek nem fogyaszthatják, nekik vagy a poharas megoldás ajánlott, vagy ha igényes cukrászdát választanak, ott akár gluténmentes liszt alkalmazásával készült tölcsér is kérhető. Fontos, hogy itt is külön csomagolva, jól elkülönítve tárolják a gluténmentes tölcsért. – hangsúlyozza a dietetikus. – Azoknak pedig, akik otthon készítenének fagyit, fontos tudniuk, hogy a fagylaltporok nagy része nem gluténmentes. Egészségtudatosabb verzióban azonban készíthetünk jó minőségű gluténmentes fagylaltokat fagyasztott gyümölcs, joghurt, esetleg kevés tejszín, banán vagy méz hozzáadásával.
Összegezve a gluténérzékenyeknek a nyári szabadságban is szükség van egy kis fegyelemre: a cukrászdákban és éttermekben kérdezni kell vagy a feliratokat tanulmányozni, kizárólag GM-jelöléssel ellátott ételeket választani, a boltokban pedig továbbra is el kell olvasni az összetevők listáját és nem szabad figyelmen kívül hagyni a „nyomokban glutént tartalmazhat” mondatokat sem. Mindemellett a mértékletességre mind az alkohol, mind pedig a fagylaltok esetében fontos törekedni.

Forrás: Allergiaközpont – Prima Medica (www.allergiakozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Gasztroenteorológus!
Két gyermekemmel készülünk fruktóz kilégzési tesztre intézményükben, háziorvos javaslatára. Mindkettőjüknek készült már ételintolerancia vizsgálat, az egyik gyereknél szinte semmit nem jelzett, a másiknál tej és gluténérzékenység egyértelműen kiderült. Neki évekkel előtte nézték a laktózt és a glutént gasztroenteorológián, ott igazából nem jeleztek problémát. Ami mai napig fennálló gond a hasfájásuk, ezért kutakodnánk tovább. A nagyobb gyerek, akinél jó lett az ételintolerancia időnként hasmenésre panaszkodik, a másik kórosan sovány.Kérdésem: a fruktóz kilégzési teszt a következő lépés? Esetleg van lehetőség online konzultációra? Üdvözlettel, Tar Mónika

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!
Sajnos nem írta meg, hogy mennyi idősek a gyermekek. A laktóz intolerancia 5 éves kor felett kezd kialakulni, addig szinte minden gyermek meg tudja inni a laktózos tejet. Tehát az évekkel ezelőtt készült laktóz terhelés eredménye már nem biztos, hogy érvényes. A tejcukor (laktóz) érzékenység jóval gyakoribb, mint a fruktóz felszívódási zavar, ezért először mindenképpen ezt javasolnám kizárni. Ha a hasi panaszok gyümölcs, méz, gyümölcslevek fogyasztása után jelentkezik, akkor javasolt a fruktóz terhelés. Az étel intolerancia vizsgálat alapján ne kezdje el a gyermekét diétáztatni, mert annak az eredménye kétes. Akár a teszt előtt, akár annak eredményével telefonos konzultáción készséggel fogadom kérdéseiket, de személyes találkozásra is van lehetőség, bár az egy kicsit későbbi időpontban elérhető.
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
gyermek gasztroenterológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.

További részletek
Nem IgE ételallergia - mit jelent és hogyan lehet kimutatni?

Nem IgE ételallergia - mit jelent és hogyan lehet kimutatni?

Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK