Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Gasztroenteorológus!
Két gyermekemmel készülünk fruktóz kilégzési tesztre intézményükben, háziorvos javaslatára. Mindkettőjüknek készült már ételintolerancia vizsgálat, az egyik gyereknél szinte semmit nem jelzett, a másiknál tej és gluténérzékenység egyértelműen kiderült. Neki évekkel előtte nézték a laktózt és a glutént gasztroenteorológián, ott igazából nem jeleztek problémát. Ami mai napig fennálló gond a hasfájásuk, ezért kutakodnánk tovább. A nagyobb gyerek, akinél jó lett az ételintolerancia időnként hasmenésre panaszkodik, a másik kórosan sovány.Kérdésem: a fruktóz kilégzési teszt a következő lépés? Esetleg van lehetőség online konzultációra? Üdvözlettel, Tar Mónika
Kedves Anyuka!
Sajnos nem írta meg, hogy mennyi idősek a gyermekek. A laktóz intolerancia 5 éves kor felett kezd kialakulni, addig szinte minden gyermek meg tudja inni a laktózos tejet. Tehát az évekkel ezelőtt készült laktóz terhelés eredménye már nem biztos, hogy érvényes. A tejcukor (laktóz) érzékenység jóval gyakoribb, mint a fruktóz felszívódási zavar, ezért először mindenképpen ezt javasolnám kizárni. Ha a hasi panaszok gyümölcs, méz, gyümölcslevek fogyasztása után jelentkezik, akkor javasolt a fruktóz terhelés. Az étel intolerancia vizsgálat alapján ne kezdje el a gyermekét diétáztatni, mert annak az eredménye kétes. Akár a teszt előtt, akár annak eredményével telefonos konzultáción készséggel fogadom kérdéseiket, de személyes találkozásra is van lehetőség, bár az egy kicsit későbbi időpontban elérhető.
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
gyermek gasztroenterológus szakorvos
Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok