Kialvatlanság és teljesítménycsökkenés: a szénanátha mellékhatásai

Kialvatlanság és teljesítménycsökkenés: a szénanátha mellékhatásai

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2023.02.20 Módosítva: 2023.02.20

Az allergiára hajlamosak vagyunk legyinteni, hiszen egy néhány hétig vagy hónapig tartó tüsszögéssel csak elbírunk valahogy, nem igaz? Úgy tűnik, hogy nagyon nem, a szénanátha ugyanis többek között komolyan befolyásolja az életminőséget, kialvatlanná tesz és teljesítménycsökkenést okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa elmondta, hogy mit tehetünk, hogy a kellemetlen hatásokat megelőzzük.

A szénanátha tünetei: enyhétől a súlyosig

Februártól pedig hivatalosan is kezdetét veszi az idei pollenszezon, elsőként a mogyoró-, éger, majd a nyírfapollen allergiások tünetei jelentkeznek. Az allergiás tünetek erőssége egyéni érzékenység kérdése is, de függ attól is, hogy az adott pollen milyen koncentrációban van jelen a levegőben, illetve az is hatással van rá, ha egy időben robban be a pollenszezon.

 

Ha a felmelegedés hirtelen érkezik, akkor több allergén növény virágzása is közel azonos időben kezdődhet. Ilyenkor a pollenkoncentráció olyan magas lehet a levegőben, hogy még a nem allergiás személyek is megérzik, aki pedig allergiás, különösen erős tünetei lehetnek – magyarázza dr. Moric Krisztina. Az elmúlt években jellemző száraz, meleg nyarak folyamán jellemző a magas pollenkoncentráció, és az egyes növények virágzása is elnyúlhat, ezzel együtt az allergiás tünetek is hosszabb ideig és erősebben jelentkezhetnek.

Nem „csak” allergia

A szénanátha jellemző tünetei a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés, de torokviszketés is előfordulhat. Szemvörösség, könnyezés is jelentkezhet, de a szemekbe jutó pollenek allergiás kötőhártya-gyulladást is okozhatnak. A bőrön megtapadó pollenek miatt viszketés jelentkezhet, és az ekcémás tünetek is súlyosbodhatnak. A szénanátha tehát jelentősen megnehezíti a mindennapokat, ezt két korábbi kutatás eredménye is megerősítette.

Csökkent szexuális aktivitás, fáradtság és rossz alvás

A kezeletlen szénanátha miatt kialvatlan lehet.Egy 2012-es vizsgálatban a depresszió, allergia, cukorbetegség és magas vérnyomás életminőséget befolyásoló hatását összehasonlítva, a betegek által adott pontszám alapján csak a depresszió előzte meg az allergiát. Sem a cukorbetegségben, sem pedig a magasvérnyomás betegségben érintettek nem adtak erre a kérdésre olyan magas pontszámot. A szénanátha tehát nagyobb mértékben befolyásolja a teljesítőképességet, és ez nemcsak a munkavégzésre, hanem az élet egyéb területeire is igaz. Egy 2009-es kutatás szerint ugyanis a szénanátha a szexuális aktivitásra is negatív hatással van, az érintettek fáradtabbak és rosszabbul is alszanak.

Hosszútávon is kockázatos a kezeletlen szénanátha

A szénanáthás tünetek tehát jelentősen megnehezítik a mindennapokat. A kezelés azonban nemcsak azért fontos, hogy ezeket a kedvezőtlen hatásokat elkerüljük – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. A sehogy, vagy nem megfelelően kezelt szénanátha mellett megnő az újabb allergiák kialakulásának kockázata. Így tehát a korábbi pl. egy hónap helyett akár két-három hónapig is tarthatnak a tünetek, hiszen újabb pollenek jelenléte is tünetek okoz majd. Az elhanyagolt szénanátha mellett pedig növekszik az asztma kialakulásának kockázata is.

Ezt jelenti a szénanátha megfelelő kezelése

Megfelelő kezeléssel tehát a szövődményeket megelőzhetjük, de mit jelent ez a gyakorlatban? Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a szénanátha kezelhető hagyományos gyógyszerekkel. Ez legtöbbször antihisztamin tabletta és szteroid orrspray kombinációját jelenti, illetve tünetektől függően egyéb kiegészítő készítmény, pl. szemcsepp is használható. Fontos, hogy a kezelés személyre szabott legyen, azt a beteg tünetei és az allergiavizsgálat eredménye alapján állítsa össze az allergológus. A gyógyszereket a felírt módon és adagolásban kell szedni, minden évben, amíg az allergén növény pollenszórása tart.

 

A másik lehetőség az allergén immunterápia, ami tartósan, akár 10-12 évre megszünteti a szénanáthás tüneteket. Ezt a kezelést korábban, az allergén növény pollenszórását legalább 2 hónappal megelőzően el kell kezdeni. Az idei évben tehát a pázsitfűfélék májusi virágzása előtt, márciusig lehet kezdeni a kezelést, de érdemes már a parlagfű allergiásoknak is felkészülni a pollenszezonra. Akinél a leggyakoribb hazai allergén okoz szénanáthás tüneteket, májusig kezdheti meg az allergén immunterápiás kezelést!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
7 hónapos kislányomnak szénanáthás tünetei vannak.Elvittem helyben a gyermek orvoshoz aki először megfázásra kezelte,és pár nap elteltével semmi javulást nem észleltem.Visszavittem az orvoshoz és megkérdeztem hogy lehet e allergia mert nem kap levegőt az orrán és ezen kívül semmi más tünete nincs.
Én 4eve küzdök allergiával és a terhességem alatt fokozott volt,ezért gondoltam ra hogy esetleg ő örökölhette e!?
Kérdésem az lenne hogy Önök ilyen kicsi gyereknél végeznek e erre utaló vizsgálatot vagy van e vmi módja hogy javítsam a kislányom közérzetén?
Köszönöm Szépen előre is információt és a segítséget!
Tisztelettel:Marietta

Tisztelt Kérdező,
Ilyen kicsi gyermeknél is lehetséges az alap fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése. Nálunk Fül-orr-gégész allergológus szakorvos tudja megvizsgálni a gyermeket. Természetesen a viziten meg tudják beszélni az orvossal hogy milyen módon tudják a tüneteket enyhíteni.
Ha szeretnének minket felkeresni, akár online is be tud jelentkezni.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!