Kialvatlanság és teljesítménycsökkenés: a szénanátha mellékhatásai

Kialvatlanság és teljesítménycsökkenés: a szénanátha mellékhatásai

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.02.20

Az allergiára hajlamosak vagyunk legyinteni, hiszen egy néhány hétig vagy hónapig tartó tüsszögéssel csak elbírunk valahogy, nem igaz? Úgy tűnik, hogy nagyon nem, a szénanátha ugyanis többek között komolyan befolyásolja az életminőséget, kialvatlanná tesz és teljesítménycsökkenést okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa elmondta, hogy mit tehetünk, hogy a kellemetlen hatásokat megelőzzük.

A szénanátha tünetei: enyhétől a súlyosig

Februártól pedig hivatalosan is kezdetét veszi az idei pollenszezon, elsőként a mogyoró-, éger, majd a nyírfapollen allergiások tünetei jelentkeznek. Az allergiás tünetek erőssége egyéni érzékenység kérdése is, de függ attól is, hogy az adott pollen milyen koncentrációban van jelen a levegőben, illetve az is hatással van rá, ha egy időben robban be a pollenszezon.

 

Ha a felmelegedés hirtelen érkezik, akkor több allergén növény virágzása is közel azonos időben kezdődhet. Ilyenkor a pollenkoncentráció olyan magas lehet a levegőben, hogy még a nem allergiás személyek is megérzik, aki pedig allergiás, különösen erős tünetei lehetnek – magyarázza dr. Moric Krisztina. Az elmúlt években jellemző száraz, meleg nyarak folyamán jellemző a magas pollenkoncentráció, és az egyes növények virágzása is elnyúlhat, ezzel együtt az allergiás tünetek is hosszabb ideig és erősebben jelentkezhetnek.

Nem „csak” allergia

A szénanátha jellemző tünetei a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés, de torokviszketés is előfordulhat. Szemvörösség, könnyezés is jelentkezhet, de a szemekbe jutó pollenek allergiás kötőhártya-gyulladást is okozhatnak. A bőrön megtapadó pollenek miatt viszketés jelentkezhet, és az ekcémás tünetek is súlyosbodhatnak. A szénanátha tehát jelentősen megnehezíti a mindennapokat, ezt két korábbi kutatás eredménye is megerősítette.

Csökkent szexuális aktivitás, fáradtság és rossz alvás

A kezeletlen szénanátha miatt kialvatlan lehet.Egy 2012-es vizsgálatban a depresszió, allergia, cukorbetegség és magas vérnyomás életminőséget befolyásoló hatását összehasonlítva, a betegek által adott pontszám alapján csak a depresszió előzte meg az allergiát. Sem a cukorbetegségben, sem pedig a magasvérnyomás betegségben érintettek nem adtak erre a kérdésre olyan magas pontszámot. A szénanátha tehát nagyobb mértékben befolyásolja a teljesítőképességet, és ez nemcsak a munkavégzésre, hanem az élet egyéb területeire is igaz. Egy 2009-es kutatás szerint ugyanis a szénanátha a szexuális aktivitásra is negatív hatással van, az érintettek fáradtabbak és rosszabbul is alszanak.

Hosszútávon is kockázatos a kezeletlen szénanátha

A szénanáthás tünetek tehát jelentősen megnehezítik a mindennapokat. A kezelés azonban nemcsak azért fontos, hogy ezeket a kedvezőtlen hatásokat elkerüljük – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. A sehogy, vagy nem megfelelően kezelt szénanátha mellett megnő az újabb allergiák kialakulásának kockázata. Így tehát a korábbi pl. egy hónap helyett akár két-három hónapig is tarthatnak a tünetek, hiszen újabb pollenek jelenléte is tünetek okoz majd. Az elhanyagolt szénanátha mellett pedig növekszik az asztma kialakulásának kockázata is.

Ezt jelenti a szénanátha megfelelő kezelése

Megfelelő kezeléssel tehát a szövődményeket megelőzhetjük, de mit jelent ez a gyakorlatban? Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a szénanátha kezelhető hagyományos gyógyszerekkel. Ez legtöbbször antihisztamin tabletta és szteroid orrspray kombinációját jelenti, illetve tünetektől függően egyéb kiegészítő készítmény, pl. szemcsepp is használható. Fontos, hogy a kezelés személyre szabott legyen, azt a beteg tünetei és az allergiavizsgálat eredménye alapján állítsa össze az allergológus. A gyógyszereket a felírt módon és adagolásban kell szedni, minden évben, amíg az allergén növény pollenszórása tart.

 

A másik lehetőség az allergén immunterápia, ami tartósan, akár 10-12 évre megszünteti a szénanáthás tüneteket. Ezt a kezelést korábban, az allergén növény pollenszórását legalább 2 hónappal megelőzően el kell kezdeni. Az idei évben tehát a pázsitfűfélék májusi virágzása előtt, márciusig lehet kezdeni a kezelést, de érdemes már a parlagfű allergiásoknak is felkészülni a pollenszezonra. Akinél a leggyakoribb hazai allergén okoz szénanáthás tüneteket, májusig kezdheti meg az allergén immunterápiás kezelést!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
7 hónapos kislányomnak szénanáthás tünetei vannak.Elvittem helyben a gyermek orvoshoz aki először megfázásra kezelte,és pár nap elteltével semmi javulást nem észleltem.Visszavittem az orvoshoz és megkérdeztem hogy lehet e allergia mert nem kap levegőt az orrán és ezen kívül semmi más tünete nincs.
Én 4eve küzdök allergiával és a terhességem alatt fokozott volt,ezért gondoltam ra hogy esetleg ő örökölhette e!?
Kérdésem az lenne hogy Önök ilyen kicsi gyereknél végeznek e erre utaló vizsgálatot vagy van e vmi módja hogy javítsam a kislányom közérzetén?
Köszönöm Szépen előre is információt és a segítséget!
Tisztelettel:Marietta

Tisztelt Kérdező,
Ilyen kicsi gyermeknél is lehetséges az alap fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése. Nálunk Fül-orr-gégész allergológus szakorvos tudja megvizsgálni a gyermeket. Természetesen a viziten meg tudják beszélni az orvossal hogy milyen módon tudják a tüneteket enyhíteni.
Ha szeretnének minket felkeresni, akár online is be tud jelentkezni.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK