Hisztamin intolerancia: hogyan helyettesíthető néhány tipikus húsvéti étel?

Hisztamin intolerancia: hogyan helyettesíthető néhány tipikus húsvéti étel?

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.04.05

Hisztamin intolerancia esetén a hagyományos húsvéti menü több alapanyaga is problémát okozhat. Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa azonban elmondta, hogy húsvétkor sem kell mindenről lemondani az érintetteknek. Néhány tipikus ünnepi élelmiszert lehet helyettesíteni vagy olyan formában fogyasztani, ami könnyen beilleszthető a hisztamin intolerancia diétájába. A következőkben hasznos praktikákat oszt meg velünk.

Ezek az élelmiszerek okozhatnak gondot

Húsvét kapcsán elsőként a csokitojást emeljük ki, illetve általánosságban minden csokoládé, kakaó tartalmú élelmiszer is problémás lehet. A füstölt húsok, sonkák is panaszokat okozhatnak magas hisztamin tartalmuk miatt és az élesztővel készült kenyér, kalács és kakaós, diós sütemények fogyasztása is kellemetlen tünetekkel járhat. Nézzünk néhány tippet arra, hogyan helyettesíthetjük a problémás élelmiszereket!

Tyúktojás helyett fürjtojás?

A tojássárgáját a legtöbb hisztamin intoleranciás gond nélkül el tudja fogyasztani, a tojásfehérje viszont már magasabb hisztamin tartalommal rendelkezik, ami sokaknál problémát okozhat, így főtt egész tojást azok fogyasszanak csak, akik megfelelően tolerálják a tojásfehérjét is. A tyúktojás helyett választható a fürjtojás is, ami bár kisebb méretű, ízre szinte teljesen olyan, mint a tyúktojás és alacsonyabb hisztamin tartalommal rendelkezik, emiatt kevésbé okoz tüneteket.

Alternatívák sonka helyett

A füstölt-főtt sonka egy tradicionális élelmiszer a húsvéti asztalon, viszont a legtöbb hisztamin intoleranciás nem tolerálja jól. Azoknál, akiknél nem okoz panaszt, kis mennyiségben fogyaszthatják. Sokszor a legnagyobb problémát a füstölés okozza, ezért érdemes sima főtt sonkát választani. Ha a sertéssonka problémát okoz, jó alternatíva lehet még a pulykasonka vagy egy frissen elkészített zöldfűszeres csirkemell vagy pulykamell esetleg lehűtve.

Élesztőmentes húsvéti kalács

Húsvéti menü hisztamin intoleranciával.A kalács és egyéb pékáruk sokszor az élesztőtartalmuk miatt nem tolerálhatók jól. Akiknél nem okoz panaszt, kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatják, vagy jó alternatíva még az élesztőmentes, tönkölybúza lisztből, sütőporral készült kalács is.

Zöldségek a húsvéti asztalon

A zöldségeket minden esetben frissen vagy főzve (kevés állás után) fogyasszuk. Lehetőleg kerüljük a magas hisztamin tartalmúakat, mint. pl. a paradicsom, hagymafélék, hüvelyesek, spenót, padlizsán, savanyúságok stb.! A húsvéti asztalon jól megállja a helyét a cékla, sárgarépa, jégsaláta, kígyóuborka, retek vagy zellerszár, amik általában nem okoznak panaszt. Ha van olyan zöldség, ami ugyan magasabb hisztamin tartalmú, de nem okoz panaszt, szintén fogyasztható kis mértékben.

Variációk süteményre

A húsvéti süteményeknél szintén arra kell figyelni, hogy mértékletesen és minél frissebb formában fogyasszuk őket. Tipikus húsvét sütemény a répatorta, amiben a legnagyobb problémát a dió szokta okozni. Ha a tortába dió helyett mandulát teszünk vagy kihagyjuk az olajos magvakat és sima finomliszt helyett tönkölybúza lisztet választunk, valószínűleg kevésbé fog majd panaszt okozni. Sütemények esetében még a frissen elkészített tejszínes, túrós sütemények, kevert sütemények némi alacsony hisztamin tartalmú gyümölccsel (pl. áfonya, meggy, szeder, ribizli, alma) kiegészítve szintén jól tolerálhatók.

 

A hisztamin intolerancia kezelése elsősorban diétával, a magas hisztamin tartalmú ételek, italok elkerülésével lehetséges. Hogy kinek milyen mértékben szükséges a hisztamin szegény diétát tartani, azt érdemes dietetikussal egyeztetni már az ünnepek előtt a kellemetlen panaszok elkerülése érdekében.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Glutén és tejmentes diétába fogva rengeteg szóját tartalmazó ételt kezdtem fogyasztani. Akkor jöttek elő tünetek, de nagyon alaptomosan; volt, hogy fűszerek után lettem rosszul, volt, hogy bizonyos szószok illetve finom péktermékek után. Egyre inkább problémát kezdett okozni a dió és az eper, sőt a petrezselyem is. Sokáig nem értettem az összefüggést. Ha ezekeből fogyasztottam, sokféle tünetem váltakozott: kivörösödés, szorongás, krónikus fáradtság, kiütés, gyomorgörcs, hasmenés,heves szívverés, illetve mostanában nehéz légzés vagy hirtelen fellépő asztmás roham. A legutóbb -21 éves lány vagyok- d*rmi piskótától és @/|… kakaótól fulladtam be (szerencsére a macskaszőr érzékenység miatt van itthon antihisztaminom és hörgőtágítóm is), akkor ,,fogtam" gyanut. Jövőhéten megyek közeli (kisvidéki) magánlaborba, Ön szerint a tüneteim alapján IgE vagy IgG tesztet készíttessek elsősorban? Köszönöm segítségüket!

Kedves Eveklin!



Tanácsom:

IgE allergia vizsgálat táplálékokra és légúti allergénekre. Ez utóbbi az asztma és a táplálék-étel keresztreakció miatt is fontos.

Hisztamin intolerancia DAO vizsgálat is javasolt a leírt tünetek miatt.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne

gasztroenterológus-gyermekorvos.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK