Így zajlik a hisztamin intolerancia vizsgálat

Így zajlik a hisztamin intolerancia vizsgálat

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2023.11.13 14:10

A hisztamin intolerancia vizsgálatát orvos rendeli el, ha a tüneteink alapján indokolt. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen esetekben javasolt az elvégzése és mi a vizsgálat menete.

Ilyen tünetekkel fordulnak a legtöbben orvoshoz

A hisztamin intolerancia okozhat légzőszervi, szív- és érrendszeri, a bőrt, a központi idegrendszert, emésztőszerveket, az izmokat és a csontozatot is érintő tüneteket. Az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

- orrfolyás, orrdugulás

- szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás,

- hőhullám, az arc kipirulása,

- csalánkiütés, ekcéma, viszketés

- fejfájás, hangulati ingadozás,

- hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés,

- izom- és ízületi fájdalom.

Mi okozza a tüneteket?

A tünetek megjelenésének oka, hogy a szervezetben a hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent mértékben van jelen. Ezért, ha olyan ételt fogyasztunk, ami magas hisztamintartalmú, vagy hatására a szervezetben fokozódik a hisztamin termelés, akkor azt nem tudjuk tökéletesen lebontani és megjelennek a hisztamin intoleranciára jellemző tünetek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hisztamin intolerancia nagyon szerteágazó tüneteket okoz, ezért gyakran csak hosszabb idő elteltével születik meg a diagnózis. Ahhoz, hogy a panaszaink mielőbb megszűnjenek, javasolt a hisztamin intolerancia kivizsgálását a témában jártas orvosra bízni.

A hisztamin intolerancia vizsgálat

A hisztamin intolerancia vizsgálat során a DAO enzim értékét ellenőrzik vérvizsgálattal. A rendelőben levett vérmintát laboratóriumba küldik és elemzik. Szükség lehet más vizsgálatok elvégzésére is, mivel a tünetek hátterében egyéb betegség is állhat.

 

Fontos, hogy a laboreredmény önmagában nem jelent diagnózist, azt mindig a tünetekkel összhangban kell értékelni!

Erre kell figyelni a hisztamin intolerancia vizsgálat előtt

Hisztamin intolerancia vizsgálat.A hisztamin intolerancia vizsgálat eredményét különböző gyógyszerek - például izomlazítók, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, bizonyos antibiotikumok, nyákoldók, hörgőtágítók, gyomorégés elleni szerek, antidepresszánsok – szedése is befolyásolja. Ezek a gyógyszerek csak kezelőorvossal történő konzultációt követően hagyhatók el, vagy helyettesíthetők, a vizsgálat előtt erről egyeztessünk az orvosunkkal!

A hisztamin intolerancia diéta

Hisztamin intolerancia esetén a hisztamin diéta jelent megoldást. Az étrend összeállítása során figyelembe kell venni az egyéni toleranciát. Az érintetteknél ezért személyre szabott étrendet kell összeállítani, hogy elkerüljük a felesleges étrendi megszorításokat. Ehhez javasolt dietetikus segítségét igénybe venni. Emellett fontos a már említett gyógyszerek szedéséről is orvossal egyeztetni.

 

A DAO enzim pótlására is van lehetőség, patikából beszerezhető készítmény segítségével. Ám ezek alkalmazása csak alkalmanként javasolt, például utazások során, étteremben, ha nem tudjuk megoldani az étrend betartását. Hosszú távon a diéta betartásával kerülhetjük el, hogy a tüneteink kiújuljanak.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
Fruktóz intolerancia(H2 kilégzéses teszt) vizsgálaton voltam, de a központban ahol végezték a vizsgálatot csak megkaptam az eredményt és azt m ondták keressek fel egy gasztroenterológust a kiértékeléshez. Leghamarabb május végére kaptam időpontot. Kérem tudna valamit mondani az eredményemről?
Az alábbi értékeket mérték:

Fruktóz terhelés reggel 8h10

Terhelés előtti kilégzés 3 PPM
8h40: 6 PPM
9h10: 22 PPM
9h40: 15 PPM
10h10: 5 PPM
10h40: 4 PPM
11h10: 3 PPM

Ön szerint ez pozitív eredmény? Az interneten több helyen azt olvastam ha 20 PPM feletti érték már intoleranciát jelez.

Köszönöm válaszát előre is!
Üdvözlettel, Kulcsárné

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Kulcsárné,
Az anamnézis és a páciens vizsgálata, kikérdezése nélkül egy kiragadott eredményről nyilatkozni nem lehet. Kérem beszélje meg kezelő orvosával, mert egy labor eredmény csak a megfelelő kontextusban értékelhető megfelelően.
Üdvözlettel:

Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta.

További vélemények

Hírek

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek
Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK