Így előzheti meg poratka allergiásként az asztma kialakulását!

Így előzheti meg poratka allergiásként az asztma kialakulását!

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2019.11.27 Módosítva: 2020.01.13

Miért alakul ki egyes poratka allergiásoknál asztma, míg másokat elkerül az allergia szövődménye? Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen vizsgálattal deríthetjük ki, hogy nálunk is magas-e az asztma kockázata, és beszélt arról a kezelésről is, amivel ezt megelőzhetjük.

Allergén komponensek és asztma kockázat

Ha valaki allergiás és nem kezelteti a betegségét, akkor nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szövődmények. Ez lehet újabb allergiák megjelenése vagy asztma is. Azonban nemcsak a kezelés elhanyagolása jelent kockázatot, egyes esetekben eleve magasabb rá az esély, hogy asztma alakuljon ki az allergiás betegnél.

 

„Ma már tudjuk, hogy az allergének több komponensből, vagyis összetevőből állnak. A poratka allergén esetében ezeket Der p és egy szám, például Der p1 jelöléssel látták el. Több ilyen létezik, ismerünk Der p 10 és 21 allergén komponenst is például. Amiért ez lényeges az az, hogy ezek az allergén komponensek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, s közülük vannak olyanok is, amelyek az asztma kialakulásának kockázatát növelik.”

Molekuláris allergiavizsgálat vérből

Poratka allergiásoknak javasolt a molekuláris allergiateszt az asztma megelőzésére.Ahhoz, hogy megtudjuk, esetünkben pontosan melyik komponens okozza a poratka allergiás tüneteket, allergia vérvizsgálatot kell végeztetnünk. Ennek menete sem különbözik a hagyományos allergia vérvizsgálattól, a tekintetben, hogy itt is vérvétel történik. Az eltérés a laborvizsgálatok terén mutatkozik meg. A molekuláris allergiavizsgálat során ugyanis nem csak azt állapítják meg, hogy a szervezetünkben emelkedett a poratka ellen termelődő ellenanyag mértéke, hanem az allergént komponenseire bontva is elemzik.

 

„A molekuláris diagnosztika segítségével az alábbi információkhoz juthatunk többek közt. Ha valakinél magasabb például a Der p 10 komponens értéke, akkor a rákfélék fogyasztásakor keresztallergia miatt akár anafilaxia is felléphet. Az asztma kialakulásának szempontjából a Der p1, Der p2 és Der p23 komponensekre kell figyelni. Ha ezek értéke magasabb, akkor az illetőnél fokozott a kockázata, hogy a poratka allergiája mellett idővel asztmás tünetek is megjelennek.”

Allergén immunterápia – mit jelent?

De mit tegyünk, ha tudjuk, hogy a poratka allergia miatt asztmásak lehetünk? Első lépés, hogy a poratka allergiát kezeltetjük, így csökkentve a szövődmények kialakulását. Létezik egy célzott kezelés, amely nem csak a tüneteket enyhíti, de az allergia kiváltó okára hat, ezért is hívják „oki” terápiának. Ez az allergén-specifikus immunterápia, ami poratka allergiások esetben is alkalmazható.

 

„Az allergén immunterápia egy minimum 3 éven át tartó kezelés. Ez idő alatt a páciens azt az anyagot kapja - szigorúan meghatározott adagolás szerint -, amire allergiás, így szoktatjuk hozzá a szervezetét az allergénhez. Az immunrendszer áthangolásával elérhető, hogy a kezelés végére a tünetei akkor sem jelentkeznek, ha olyan helyiségben tartózkodik, ahol magas a poratka koncentráció.”

Allergén immunterápia: asztma megelőzés és kezelés is!

Az allergén immunterápia előnye, hogy hosszú időre, akár 10-12 évre is képes megszüntetni az allergiás tüneteket, emellett pedig az allergia lefolyására is hat. Az immunterápia csökkenti az újabb allergiák megjelenésének és az asztma kialakulásának esélyét.

Több kutatás igazolja, hogy a kezelés különösen hatásos poratka allergiások esetében akkor, ha az allergiát a Der p1, Der p2 vagy Der p23 komponensek okozzák. Az allergén immunterápia azonban nem csak az allergia szövődményeként megjelenő asztma kockázatát képes csökkenteni, de bizonyos esetekben már kialakult asztma esetén is eredményesen alkalmazható.

 

„Az allergén immunterápia megkezdésére az elvégzett vizsgálatok után kerülhet sor. Amennyiben a páciens alkalmas rá – az allergén komponensektől, a tüneteitől és az asztma súlyossági fokától függően – a poratka allergiás és asztmás betegek esetében a kezelés csökkenti a légutak gyulladását, ezáltal a tünetek javulnak, kevesebb tüneti gyógyszerre lehet szükség.”

Téma szakértője

 • Dr. Tárnok Ildikó

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
 • Specialitások:
  • allergiás asztma
  • pollen allergia
  • légúti allergiák
  • asztma kezelése
  • poratka allergia
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelési információ:

  • Hétfő, csütörtök: 1147 Budapest, Csömöri út 18. 
  • Szerda:  1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Glutén és tejmentes diétába fogva rengeteg szóját tartalmazó ételt kezdtem fogyasztani. Akkor jöttek elő tünetek, de nagyon alaptomosan; volt, hogy fűszerek után lettem rosszul, volt, hogy bizonyos szószok illetve finom péktermékek után. Egyre inkább problémát kezdett okozni a dió és az eper, sőt a petrezselyem is. Sokáig nem értettem az összefüggést. Ha ezekeből fogyasztottam, sokféle tünetem váltakozott: kivörösödés, szorongás, krónikus fáradtság, kiütés, gyomorgörcs, hasmenés,heves szívverés, illetve mostanában nehéz légzés vagy hirtelen fellépő asztmás roham. A legutóbb -21 éves lány vagyok- d*rmi piskótától és @/|… kakaótól fulladtam be (szerencsére a macskaszőr érzékenység miatt van itthon antihisztaminom és hörgőtágítóm is), akkor ,,fogtam" gyanut. Jövőhéten megyek közeli (kisvidéki) magánlaborba, Ön szerint a tüneteim alapján IgE vagy IgG tesztet készíttessek elsősorban? Köszönöm segítségüket!

Dr. Polgár Marianne PhD
Dr. Polgár Marianne PhD gasztroenterológus, csecsemő-gyermekgyógyász
Kedves Eveklin!Tanácsom:

IgE allergia vizsgálat táplálékokra és légúti allergénekre. Ez utóbbi az asztma és a táplálék-étel keresztreakció miatt is fontos.

Hisztamin intolerancia DAO vizsgálat is javasolt a leírt tünetek miatt.ÜdvözlettelDr. Polgár Marianne

gasztroenterológus-gyermekorvos.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Betegközpontú, kedves

Nagyon elégedett vagyok a Doktornővel, aki kérdéseimre kedvesen válaszolt és érthetően elmagyarázott mindent. Hatalmas szaktudás betegközpontú hozzáállás és kedves személyzet. Bátran ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Hírek

Hisztamin diéta – így működik

Hisztamin diéta – így működik

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamin diéta lépéseit ismertette.

További részletek
Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA