Így előzheti meg poratka allergiásként az asztma kialakulását!

Így előzheti meg poratka allergiásként az asztma kialakulását!

Dr. Tárnok Ildikó Módosítva: 2023.11.16

Miért alakul ki egyes poratka allergiásoknál asztma, míg másokat elkerül az allergia szövődménye? Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen vizsgálattal deríthetjük ki, hogy nálunk is magas-e az asztma kockázata, és beszélt arról a kezelésről is, amivel ezt megelőzhetjük.

Allergén komponensek és asztma kockázat

Ha valaki allergiás és nem kezelteti a betegségét, akkor nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szövődmények. Ez lehet újabb allergiák megjelenése vagy asztma is. Azonban nemcsak a kezelés elhanyagolása jelent kockázatot, egyes esetekben eleve magasabb rá az esély, hogy asztma alakuljon ki az allergiás betegnél.

„Ma már tudjuk, hogy az allergének több komponensből, vagyis összetevőből állnak. A poratka allergén esetében ezeket Der p és egy szám, például Der p1 jelöléssel látták el. Több ilyen létezik, ismerünk Der p 10 és 21 allergén komponenst is például. Amiért ez lényeges az az, hogy ezek az allergén komponensek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, s közülük vannak olyanok is, amelyek az asztma kialakulásának kockázatát növelik.”

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Molekuláris allergiavizsgálat vérből

Ahhoz, hogy megtudjuk, esetünkben pontosan melyik komponens okozza a poratka allergiás tüneteket, allergia vérvizsgálatot kell végeztetnünk. Ennek menete sem különbözik a hagyományos allergia vérvizsgálattól, a tekintetben, hogy itt is vérvétel történik. Az eltérés a laborvizsgálatok terén mutatkozik meg. A molekuláris allergiavizsgálat során ugyanis nem csak azt állapítják meg, hogy a szervezetünkben emelkedett a poratka ellen termelődő ellenanyag mértéke, hanem az allergént komponenseire bontva is elemzik.

„A molekuláris diagnosztika segítségével az alábbi információkhoz juthatunk többek közt. Ha valakinélPoratka allergiásoknak javasolt a molekuláris allergiateszt az asztma megelőzésére. magasabb például a Der p 10 komponens értéke, akkor a rákfélék fogyasztásakor keresztallergia miatt akár anafilaxia is felléphet. Az asztma kialakulásának szempontjából a Der p1, Der p2 és Der p23 komponensekre kell figyelni. Ha ezek értéke magasabb, akkor az illetőnél fokozott a kockázata, hogy a poratka allergiája mellett idővel asztmás tünetek is megjelennek.”

Allergén immunterápia – mit jelent?

De mit tegyünk, ha tudjuk, hogy a poratka allergia miatt asztmásak lehetünk? Első lépés, hogy a poratka allergiát kezeltetjük, így csökkentve a szövődmények kialakulását. Létezik egy célzott kezelés, amely nem csak a tüneteket enyhíti, de az allergia kiváltó okára hat, ezért is hívják „oki” terápiának. Ez az allergén-specifikus immunterápia, ami poratka allergiások esetben is alkalmazható.

„Az allergén immunterápia egy minimum 3 éven át tartó kezelés. Ez idő alatt a páciens azt az anyagot kapja - szigorúan meghatározott adagolás szerint -, amire allergiás, így szoktatjuk hozzá a szervezetét az allergénhez. Az immunrendszer áthangolásával elérhető, hogy a kezelés végére a tünetei akkor sem jelentkeznek, ha olyan helyiségben tartózkodik, ahol magas a poratka koncentráció.”

Allergén immunterápia: asztma megelőzés és kezelés is!

Az allergén immunterápia előnye, hogy hosszú időre, akár 10-12 évre is képes megszüntetni az allergiás tüneteket, emellett pedig az allergia lefolyására is hat. Az immunterápia csökkenti az újabb allergiák megjelenésének és az asztma kialakulásának esélyét.

Több kutatás igazolja, hogy a kezelés különösen hatásos poratka allergiások esetében akkor, ha az allergiát a Der p1, Der p2 vagy Der p23 komponensek okozzák. Az allergén immunterápia azonban nem csak az allergia szövődményeként megjelenő asztma kockázatát képes csökkenteni, de bizonyos esetekben már kialakult asztma esetén is eredményesen alkalmazható.

„Az allergén immunterápia megkezdésére az elvégzett vizsgálatok után kerülhet sor. Amennyiben a páciens alkalmas rá – az allergén komponensektől, a tüneteitől és az asztma súlyossági fokától függően – a poratka allergiás és asztmás betegek esetében a kezelés csökkenti a légutak gyulladását, ezáltal a tünetek javulnak, kevesebb tüneti gyógyszerre lehet szükség.”

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Glutén és tejmentes diétába fogva rengeteg szóját tartalmazó ételt kezdtem fogyasztani. Akkor jöttek elő tünetek, de nagyon alaptomosan; volt, hogy fűszerek után lettem rosszul, volt, hogy bizonyos szószok illetve finom péktermékek után. Egyre inkább problémát kezdett okozni a dió és az eper, sőt a petrezselyem is. Sokáig nem értettem az összefüggést. Ha ezekeből fogyasztottam, sokféle tünetem váltakozott: kivörösödés, szorongás, krónikus fáradtság, kiütés, gyomorgörcs, hasmenés,heves szívverés, illetve mostanában nehéz légzés vagy hirtelen fellépő asztmás roham. A legutóbb -21 éves lány vagyok- d*rmi piskótától és @/|… kakaótól fulladtam be (szerencsére a macskaszőr érzékenység miatt van itthon antihisztaminom és hörgőtágítóm is), akkor ,,fogtam" gyanut. Jövőhéten megyek közeli (kisvidéki) magánlaborba, Ön szerint a tüneteim alapján IgE vagy IgG tesztet készíttessek elsősorban? Köszönöm segítségüket!

Kedves Eveklin!



Tanácsom:

IgE allergia vizsgálat táplálékokra és légúti allergénekre. Ez utóbbi az asztma és a táplálék-étel keresztreakció miatt is fontos.

Hisztamin intolerancia DAO vizsgálat is javasolt a leírt tünetek miatt.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne

gasztroenterológus-gyermekorvos.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljeskörű tájékoztatás

Teljeskörű tájékoztatást kaptam már az orvosi konzultáció előtt, hogy mi a menete a vizsgálatoknak. A doktornő is alaposan kikérdezett és a vizsgált után pontos diagnózist tudott felállítani a betegségemről, aminek a kezelését ez nagymértékben megkönnyítette.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK