Így előzheti meg poratka allergiásként az asztma kialakulását!

Így előzheti meg poratka allergiásként az asztma kialakulását!

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2019.11.27 Módosítva: 2019.11.27

Miért alakul ki egyes poratka allergiásoknál asztma, míg másokat elkerül az allergia szövődménye? Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen vizsgálattal deríthetjük ki, hogy nálunk is magas-e az asztma kockázata, és beszélt arról a kezelésről is, amivel ezt megelőzhetjük.

Allergén komponensek és asztma kockázat

Ha valaki allergiás és nem kezelteti a betegségét, akkor nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szövődmények. Ez lehet újabb allergiák megjelenése vagy asztma is. Azonban nemcsak a kezelés elhanyagolása jelent kockázatot, egyes esetekben eleve magasabb rá az esély, hogy asztma alakuljon ki az allergiás betegnél.

 

„Ma már tudjuk, hogy az allergének több komponensből, vagyis összetevőből állnak. A poratka allergén esetében ezeket Der p és egy szám, például Der p1 jelöléssel látták el. Több ilyen létezik, ismerünk Der p 10 és 21 allergén komponenst is például. Amiért ez lényeges az az, hogy ezek az allergén komponensek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, s közülük vannak olyanok is, amelyek az asztma kialakulásának kockázatát növelik.”

Molekuláris allergiavizsgálat vérből

Poratka allergiásoknak javasolt a molekuláris allergiateszt az asztma megelőzésére.Ahhoz, hogy megtudjuk, esetünkben pontosan melyik komponens okozza a poratka allergiás tüneteket, allergia vérvizsgálatot kell végeztetnünk. Ennek menete sem különbözik a hagyományos allergia vérvizsgálattól, a tekintetben, hogy itt is vérvétel történik. Az eltérés a laborvizsgálatok terén mutatkozik meg. A molekuláris allergiavizsgálat során ugyanis nem csak azt állapítják meg, hogy a szervezetünkben emelkedett a poratka ellen termelődő ellenanyag mértéke, hanem az allergént komponenseire bontva is elemzik.

 

„A molekuláris diagnosztika segítségével az alábbi információkhoz juthatunk többek közt. Ha valakinél magasabb például a Der p 10 komponens értéke, akkor a rákfélék fogyasztásakor keresztallergia miatt akár anafilaxia is felléphet. Az asztma kialakulásának szempontjából a Der p1, Der p2 és Der p23 komponensekre kell figyelni. Ha ezek értéke magasabb, akkor az illetőnél fokozott a kockázata, hogy a poratka allergiája mellett idővel asztmás tünetek is megjelennek.”

Allergén immunterápia – mit jelent?

De mit tegyünk, ha tudjuk, hogy a poratka allergia miatt asztmásak lehetünk? Első lépés, hogy a poratka allergiát kezeltetjük, így csökkentve a szövődmények kialakulását. Létezik egy célzott kezelés, amely nem csak a tüneteket enyhíti, de az allergia kiváltó okára hat, ezért is hívják „oki” terápiának. Ez az allergén-specifikus immunterápia, ami poratka allergiások esetben is alkalmazható.

 

„Az allergén immunterápia egy minimum 3 éven át tartó kezelés. Ez idő alatt a páciens azt az anyagot kapja - szigorúan meghatározott adagolás szerint -, amire allergiás, így szoktatjuk hozzá a szervezetét az allergénhez. Az immunrendszer áthangolásával elérhető, hogy a kezelés végére a tünetei akkor sem jelentkeznek, ha olyan helyiségben tartózkodik, ahol magas a poratka koncentráció.”

Allergén immunterápia: asztma megelőzés és kezelés is!

Az allergén immunterápia előnye, hogy hosszú időre, akár 10-12 évre is képes megszüntetni az allergiás tüneteket, emellett pedig az allergia lefolyására is hat. Az immunterápia csökkenti az újabb allergiák megjelenésének és az asztma kialakulásának esélyét.

Több kutatás igazolja, hogy a kezelés különösen hatásos poratka allergiások esetében akkor, ha az allergiát a Der p1, Der p2 vagy Der p23 komponensek okozzák. Az allergén immunterápia azonban nem csak az allergia szövődményeként megjelenő asztma kockázatát képes csökkenteni, de bizonyos esetekben már kialakult asztma esetén is eredményesen alkalmazható.

 

„Az allergén immunterápia megkezdésére az elvégzett vizsgálatok után kerülhet sor. Amennyiben a páciens alkalmas rá – az allergén komponensektől, a tüneteitől és az asztma súlyossági fokától függően – a poratka allergiás és asztmás betegek esetében a kezelés csökkenti a légutak gyulladását, ezáltal a tünetek javulnak, kevesebb tüneti gyógyszerre lehet szükség.”

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt DoktorUr/No.
4 eves kislanyomnak egy eve(kozossegbe jaras ota) allando visszatero bronchitiszei vannak,szinte folyamatosan kohog,leginkabb ejszaka. Tüdőgyógyász szerint lehet egy kezdődő asztma.
Erre a celra szeretnenk a haloszobajaba nagyobb mennyisegu sot berakni(parajdi sotombok,soteglak ugy kb 150-200 kg).
Az lenne a kerdesem,hogy on szerint ez segitene a probleman ?
Valaszat nagyon koszonom.
Tisztelettel.Reka

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász
Kedves Réka!
A só belégzése sok esetben lehet jótékony hatàsú, tisztítja a légutakat és segít aváladèk feloldásában. Jótekony hatása függ a koncentraciótól és egyéb tényezőktől is.
Viszont pont a betegeknél, asthmàsoknàl nem mindegy, hogy mikor és milyen cc.- ban használjuk. Náluk bizonyos esetekben még fulladást is provokálhatunk vele.
Emiatt úgy gondolom, hogy orvossal kéne megbeszélni, hogy a köhögés asthmás erefetű-e vagy más áll a háttérben, mert rengeteg dolog van az asthmán kivül, ami miatt köhöghetünk. Emellett az asthmanak is több típusa és súlyossági fokozata van, rendszeres kezelést, gondozást igényel.
Dr Somogyi Èva
gyermekorvos, tüdőgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Betegközpontú, kedves

Nagyon elégedett vagyok a Doktornővel, aki kérdéseimre kedvesen válaszolt és érthetően elmagyarázott mindent. Hatalmas szaktudás betegközpontú hozzáállás és kedves személyzet. Bátran ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Hírek

Allergia gyógyszerek: mi használ az allergiás tünetek ellen?

Allergia gyógyszerek: mi használ az allergiás tünetek ellen?

Allergia gyógyszerek szedésére szükség lehet szezonálisan, de akár egész évben is, az allergia típusától függően. Számos hatékony kezelés létezik, amelyek enyhíthetik, vagy akár évekre is megszüntethetik az allergia tüneteit. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát az allergia gyógyszerek típusairól kérdeztük.

További részletek
Glutén-, vagy búzamentes diétára van szükségem?

Glutén-, vagy búzamentes diétára van szükségem?

Gluténmentes diéta vagy búzaallergia diéta? Ha a gabonafélék fogyasztása miatt panaszai jelentkeznek, akkor mielőtt bármilyen diétába kezdene, forduljon gasztroenterológushoz. A szükséges vizsgálatok elvégzését követően derülhet fény arra, hogy a diagnózist követően pontosan milyen és mennyire szigorú diétát kell tartania. A mentes diéták útvesztőjében Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa segít eligazodni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA