Poratka allergiás? Ez a vizsgálat megmutatja, ehet-e rákféléket!

Poratka allergiás? Ez a vizsgálat megmutatja, ehet-e rákféléket!

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2019.10.15 Módosítva: 2023.11.16

Mi köze a poratkának a rákfélékhez és miért számít, hogy mit eszik a poratka allergiás beteg? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a molekuláris allergia vizsgálat segít rávilágítani az összefüggésre.

A poratka allergia tünetei

Ha valaki allergiás a poratkára, akkor elsősorban a téli időszakban, amikor több időt tölt zárt térben, légúti allergiás tünetei jelentkeznek. Makacs orrdugulás, ismétlődő arcüreggyulladás, illetve akár orrpolip képződése is előfordulhat, ha valaki nem kezelteti a poratka allergiáját.

„Ha felmerül a poratka allergia gyanúja, a beteg részletes kikérdezése után allergia vizsgálatot végzünk. Azon túl, hogy a hagyományos IgE tesztekkel igazolni tudjuk az allergiát, a molekuláris allergia vizsgálat segítségével még pontosabb terápiát tudunk összeállítani.”

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Rákfélék és poratka: allergén komponensek

A hagyományos allergiatesztekkel szemben a molekuláris diagnosztika segítségével már az egyes allergének összetevőit is vizsgálni tudjuk. Ezeknek az összetevőknek vagy más néven komponenseknek az elnevezése különböző rövidítésekből ered. Poratka allergia esetén a rákfogyasztás vizsgálata szempontjából a Der p10 névre keresztelt komponens bír különös jelentőséggel.

„A Der p10 komponens, másnéven tropomyosin egy olyan fehérje, amely egyaránt megtalálható az atkákban, illetve a rákfélékben, az állatok izmaiban. Ezáltal képes keresztreakciót kiváltani: ha valaki allergiás a poratkára és emelkedett a Der p10 komponens értéke a szervezetében, akkor, ha rákféléket fogyaszt súlyos, akár életveszélyes allergiás tünetei is jelentkezhetnek.”

Anafilaxiát is okozhat

A rákfélék fogyasztása tehát csak azon poratka allergiás betegeknél okozhat tüneteket, akiknél a poratka allergén komponensei közül a Der p10 emelkedett. Ez nem minden poratka allergiásra igaz, akinél viszont kimutatták, nagyon komolyan kell vennie a diétát, mert a tropomyosin hatására akár anafilaxia is kialakulhat.

„Az anafilaxia az allergiás reakció súlyos, életveszélyes formája. A szem, az ajkak és a gége duzzanatát okozhatja, ezáltal fulladást is kiválthat. A beteg általános közérzete az étel elfogyasztását követő rövid időn belül látványosan romlik, verejtékezés, sápadtság, vérnyomás csökkenés, ájulás és eszméletvesztés is bekövetkezhet.”

Hogyan ellenőriztethetem, hogy pontosan mire vagyok allergiás?Poratka allergiásoknál anafilaxiát okozhat a rákfélék fogyasztása.

Ha korábban volt már panasza rákfélék fogyasztása kapcsán, vagy tudja, hogy poratka allergiás és szeretne meggyőződni róla, hogy biztonsággal fogyaszthat-e rákféléket, molekuláris allergia vizsgálatot célszerű végeztetnie. A vizsgálat vérmintából történik, így elvégzéséhez egy vérvételre van szükség.

Ha az eredmények alapján igazolódik a Der p10 emelkedett értéke, akkor a kezelőorvos az anafilaxia esetén alkalmazandó adrenalin injekciót is felírja, az életveszélyes állapot megelőzésére. Ezt akkor kell használni, ha diétahiba történik és mégis rákféléket fogyaszt a beteg. A kezdeti tünetek jelentkezésekor, a combizomba beadva, az önbelövős injekció képes megakadályozni az életveszélyes állapot – a drasztikus vérnyomásesés és a fulladás – kialakulását.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Allergiaközpont!

Az Alex 282 és Faber 244-es tesztek leírásában szerepel a Candida albicans. Keresem azt a legkevesebb elemű vizsgálatot, ami kimutatja az allergiáimat, intoleranciáimat, illetve amennyiben esetleg candida, vagy egyéb (felsorolt) gomba nem megfelelő szintjéből fakadó problémákra is fényt derít (az eredmény alapjául szolgálhat egy megfelelő diéta kialakításához).

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező,

A vizsgálatokat a szakorvos a viziten, az Ön kikérdezése után javasolja. Ebben az esetben célirányosan, a tüneteinek megfelelően kiválasztva a megfelelő vizsgálatot.

Amennyiben allergiát, intoleranciát, esetleg egyéb légúti allergiát is szeretne vizsgáltatni, az különböző egyedi panelekben elérhető 30-40-46-121-244 db-os vizsgálatokban.

A multiplex allergia vizsgálat a legtöbb allergént, kereszt és molekuláris allergiát, porokat és gombákat is tartalmazó vizsgálat. Ezek, amennyiben szűkített palettát szeretne elérni, csak külön-külön panelekben érhető el.
Javasoljuk szakorvos felkeresését, hogy célzottan az Ön panaszainak megfelelően legyen kivizsgálva.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok