Poratka allergia tünetei gyerekeknél

Poratka allergia tünetei gyerekeknél

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2019.10.29 Módosítva: 2020.08.31

A poratka allergia nem mindig a jól ismert, egyértelmű szénanáthás tünetekkel jelentkezik gyerekeknél. Dr. Somogyi Éva gyermek tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvos elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán forduljunk mindenképp orvoshoz, hogyan kezelhetjük a poratka allergiát, és mit tegyünk, ha mellette asztma is kialakult.

A poratka allergia szezonja

Alig ér véget a növények pollenszórásának időszaka, az első hűvösebb napok beköszöntével, ahogy egyre több időt töltünk a zárt térben, már indul is a poratka allergia szezonja. A belső tér meleg, magas páratartalmú levegője különösen kedvez a mikroszkopikus méretű atkák elszaporodásához, így ha tartósan 60% feletti a lakás levegőjének a páratartalma és beindult a fűtésszezon, számíthatunk a megjelenésükre.

 

„Az atkák állandóan jelen vannak a lakásban, ám mivel a páratartalom a bent töltött idővel és a lakásban lévő személyek számával egyenes arányban nő, ezért mégis inkább ősztől tavaszig okoz erősebb tüneteket.”

 

Tüsszögés helyett sokszor orrdugulás a legfőbb tünet

Orrdugulás poratka allergia is okozhat.A pollen allergiáknál gyakrabban jelentkeznek klasszikus tünetek: tüsszögés, szem- és orrviszketés, orrfolyás. Ezzel szemben a háziporatka allergiásoknál sokszor az állandó, krónikusan fennálló allergiás behatás egy krónikusan fennálló gyulladást okoz, melynél többször csak makacs orrdugulást észlelünk, valamint szövődményeként kifejlődött arcüreggyulladást vagy savós középfülgyulladást és az orrmandulák túltengése is lehet fel nem ismert allergia hátterében. Emiatt a háziporatka allergia felismerése nem is olyan egyszerű és nem mindig egyértelmű.

 

„Gyakran keresnek fel a szülők azzal, hogy a gyermeknél kényszeres krákogás, krahácsolás áll fenn, aminek eddig nem találták az okát. Jellegzetes panasz még a megfázásoknál elhúzódó száraz köhögés. Sok esetben lehet poratka allergiát kimutatni ilyenkor is a panaszok hátterében.”

 

Kivizsgálás és kezelés

Ha a szülők beszámolója és a gyermek tünetei alapján felmerül a poratka allergia gyanúja, akkor allergia vizsgálatot végzünk. Ennek segítségével meg lehet állapítani, hogy valóban ez okozza-e a panaszait. Ha a vizsgálat pozitív eredménnyel zárul, akkor megbeszéljük a kezelési lehetőségeket.

Poratka allergia tünetei ellen hagyományos allergia kezelés az egyik lehetőségünk. Ilyenkor allergia elleni gyógyszereket – antihisztamint – kell szedni, rendszerint szteroid orrspray-vel kiegészítve. Ezeket sokszor egész szezonban használni kell, hiszen a gyermeknek folyamatosan lehetnek tünetei. A másik lehetőség az allergén immunterápia, amely nem csak tüneti terápiát, hanem oki kezelést jelent. A kezelés minimum 3 évig tart és 10-12 évre megszüntetheti az allergiás tüneteket.

Asztma prevenció

Több vizsgálat igazolja, hogy poratka allergia esetében az allergén immunterápia nem csak az allergiás tünetek kezelésében, de a betegség lefolyásának megváltoztatásában és az asztma megelőzésében is fontos szerepet tölt be.

 

„A légúti allergiák lehetséges szövődményei az újabb allergiák megjelenése és az asztma kialakulása. Ennek a kockázata különösen magas poratka allergiás gyermekek körében, akiknél az allergiát a Der p1 és Der p2 allergén komponensek okozzák. Ezt molekuláris allergia vizsgálattal ki lehet mutatni. Ilyen esetben, a kezelőorvos javasolhatja az allergén immunterápiás kezelés megkezdését, melynek segítségével az asztma kialakulásának kockázata is csökkenthető.”

 

Asztmásoknak is javasolt elkezdeni

Poratka allergia miatt asztmás tünetek.Allergiás asztma esetén az asztmás tünetek akkor is súlyosbodhatnak, ha az allergén jelen van a levegőben. Ha a gyermek allergiás a poratkára és emellett asztmás tünetei is vannak, az allergén immunterápia segíthet a két betegség együttes kezelésében.

Több kutatás is vizsgálta az allergén immunterápia hatását asztmás gyermekek esetében, ezek egyike a lengyel kutatók által végzett vizsgálat. Eredményeik alapján a 3 éves allergén immunterápiás kezelés hatására jelentősen – közel 50 százalékkal, a kezelésben nem részesülő, kontroll csoporttal szemben - javult az asztmás, poratka allergiás gyerekek állapota. Kevesebb asztma gyógyszerre volt szükségük, illetve a tüdőfunkció vizsgálat eredménye is javulást mutatott.

Amit még fontos megtenni

 • Az allergén immunterápia tehát asztmás, poratka allergiás gyerekek esetében is ajánlható, amennyiben a kivizsgálás eredménye alapján a kezelőorvos javasolja, érdemes megkezdeni.
 • A kezelés akkor lesz igazán eredményes, ha amennyire csak lehetséges, a gyermek környezetében minimalizáljuk az allergének számát. Ennek érdekében vegyük ki az ágyából a rengeteg plüssállatot és csak egy-két kedvencet hagyjunk meg, amelyekhez tényleg ragaszkodik. Az alvótársait és a szobában található egyéb plüssöket is mossuk át hetente 60 fokon, vagy tegyük a mélyhűtőbe 24-48 órára, így az atkák elpusztulnak.
 • A gyermek szobájában ne legyen szőnyeg, vékony, könnyen mosható függönyt tegyünk az ablakok elé és a lehető legkevesebb porfogó, polc és nyitott szekrény elhelyezése tanácsos.
 • Az ágyneműt magas fokon mosható, allergénmentesre cseréljük és a szobáját rendszeresen takarítsuk, HEPA szűrős porszívóval, felmosással, vizes portörléssel. Az ágy matracát minimum 7 évenként javasolt cserélni/ cseréljük.
 • A páratartalmat mérjük páramérő készülékkel. Ha 60% feletti értékeket mutat, rendszeres pár perces kereszthuzattal, vagy párátlanító berendezéssel csökkentsük az értéket.

Téma szakértője

 • Dr. Somogyi Éva

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • gyermekkori asztma 

  • légzési panaszok

  • légúti allergiák

  • felnőtt- és gyermekellátás

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel találkoztam, okos, felkészült, lelkiismeretes!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Hasmenés okai gyerekeknél

Hasmenés okai gyerekeknél

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

További részletek
Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA