Így okoz az életmódunk gyomor-és bélrendszeri panaszokat

Így okoz az életmódunk gyomor-és bélrendszeri panaszokat

allergiakozpont.hu Módosítva: 2024.02.14

Puffadás és székreks – két igeedén gyakori gyomor-és bélrendszert érintő panasz, amivel sokan naponta küzdenek. 

Ezért érint egyre több embert a puffadás

Azt az életmódot, amit a legtöbben folytatunk nap, mint nap, ahogyan egyensúlyozunk a munkahelyi feladatok és a családi élet között, az állandó rohanás sajnos a gyomor- és bélrendszer működése is megérzi. Különösen most, az ünnepek közeledtével nehéz a napi rutint követni, a testmozgásra és az étkezésekre figyelni, a dohányzást a fokozott stressz ellenére is mellőzni. Ezek ugyanis külön-külön is előhozhatják a gyomor- és bélrendszeri tüneteket, vagy fokozhatják a már meglévő panaszokat. A kevés folyadék és rostfogyasztás, a mozgáshiány miatt lelassul az anyagcsere, székrekedés, aranyeresség jelentkezhet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

  • A kialakult túlsúly pedig fokozza a zsírmáj, cukorbetegség, magas-vérnyomás betegség, szív- és érrendszeri problémák és a vastagbél diverticulosis, daganatok kialakulásának kockázatát.
  • A dohányzás a gyomor-, nyombélfekély és a gyomor gyulladását okozhatja. Emellett az is ismert, hogy összefüggésbe hozható a reflux betegség, nyelőcső, gyomor, hasnyálmirigy, vastagbéldaganatok kialakulásával.
  • A krónikus alkoholfogyasztás fő okozója lehet a gyomorgyulladásnak, gyomorfekélynek, nyombélfekélynek, májgyulladásnak és a hasnyálmirigy gyulladásának. Ezen túl pedig fokozza több szerv esetében – például máj, hasnyálmirigy – a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
  • Az életmódbeli tényezők kapcsán gyakran elfeledkezünk róla, pedig nagyon fontos szerepe van többek közt a gyomor-és bélrendszer egészségének megőrzésében is az alvásnak. A kevés alvás például gyengíti az immunrendszer működését, de nem elegendő alvás esetén az étvágyat szabályozó hormonális egyensúly felborul, éhesebbnek érezzük magunkat a nap folyamán. Az elhízás és a következményes zsírmáj, puffadás és cukorbetegség kockázata tehát nő az elégtelen alvás miatt.

Ha panaszai vannak, forduljon orvoshoz!

Puffadás és székrekedés esetén elterjedt a vény nélküli gyors megoldást ígérő készítmények használata, ám ezek sajnos sok esetben csak elfedik a valódi problémát. A hosszabb ideje fennálló tünetek tartós kezeléséhez a kiváltó okot kell megkeresni és megszüntetni – figyelmeztet dr. Németh Alíz. A terápia fontos része az életmódváltás: a fizikai aktivitás növelése, a táplálkozási szokások átalakítása. A kivizsgálás során gondolni kell a háttérben fennálló betegségekre is. Gyakori például, hogy a pajzsmirigy alulműködés okozza a székrekedést, a puffadás hátterében akár laktóz intolerancia is állhat, de bizonyos gyógyszerek – nyugtatók, altatók – szedése is hajlamosíthat rá.

Komoly szövődményekkel jár, ha elmarad a kivizsgálás

A puffadás zavaró, az érintettek feszélyezve érzik magukat, a hasfeszülés, fájdalom miatt nem tudnak a munkánkra koncentrálni, délutánra szorossá válnak a nap kezdetén felvett ruhák. A mielőbbi kezelés azonban nemcsak az életminőség szempontjából fontos. A béltartalom meglassulása fokozza a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, illetve gyakoribb a vastagbél diverticulosis, illetve ezek gyulladása. Erőlködéssel járó székletürítés fokozza az aranyeresség kockázatát, a végbélen berepedést, szakadást idézhet elő, amelyek fájdalommal és vérzéssel járhatnak. A nagyon súlyos székrekedés, kemény beékelődött székletrögökhöz vezet, amelyet már erős haspréssel sem lehet kiüríteni, ekkor orvosi segítség válik szükségessé.

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Kisfiam 7 hónapos. Pár hetes kora óta küszködünk hasfájással, ami hol jobb, hol rosszabb. Anyatejes, de egy ideje kiegészítésként tápszert is kap (Milumil HA) és elkezdődött a gyümölcs , zöldség hozzátáplálás és glutén bevezetése. Szoptatás közben a mellemen sokat feszeng, sír, hallom , hogy "morog" a hasa, és ez zavarja.Emiatt egyre inkább elutasítja a szopást. Éjszakai gyakori ébredéseit, sokszor vígasztalhatatlan sírásait is ennek tudom be. Ha túl van a szélgörcsön, megkönnyebbül. A másik fontos tényező, hogy harmadszor visszatérő bronchitise van.Az első 2 hónaposan volt, sajnos tüdőgyulladással is társult, akkor kórházban is voltunk. A második egy hónapja és most megint beteg, szerencsére "csak" obtstuktív felső légúti hörgőgyulladás és nincs tüdőgyulladása. Mindig láz nélkül zajlik, és mondhatni egyik napról a másikra alakul ki nála.Bőrtünete nincs . Pulmonológiai kivizsgálás még nem történt. Kérdésem az lenne, felvetődhet-e tejfehérje-érzékenység?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

Tejfehérje érzékenység előfordulhat, de természetesen egyéb okokra is gondolni kell különösen a légúti panaszok esetében.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK