Ihatok alkoholt, ha antihisztamint szedek?

Ihatok alkoholt, ha antihisztamint szedek?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.08.13 Módosítva: 2021.01.20

A nyári melegben jól esne az ebédhez egy hideg sör? Este jó volna a naplementét egy koktél vagy pohár bor társaságában nézni? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, vajon ihatunk-e alkoholt gond nélkül, ha antihisztamint szedünk?

Két okból lehet problémás

Az alkohol fogyasztása felerősítheti és csökkentheti is az antihisztaminok hatását. Előbbi főként az első generációs készítmények esetében igaz, hiszen ezek az antihisztaminok önmagukban is gyakran okoznak mellékhatásként fáradtságot, álmosság érzést. Ezért is adjunk inkább este, ha szükséges a betegnek, ha például viszketéssel járó bőrtünetei is vannak az allergia miatt, ami jelentősen megnehezítené az éjszakai nyugodt alvást – magyarázza dr. Moric Krisztina.

 

De az antihisztaminok szedése nemcsak fokozhatja a készítmények hatását, hanem ronthatja is a hatóanyagok felszívódását. Ilyen esetben hiába szedjük a tablettát, ha mellette alkoholt fogyasztunk, akkor nem fogja tudni kifejteni a hatását, vagyis az allergiás tüneteink nem fognak csökkenni.

Milyen tüneteket okozhat az alkohol és az antihisztamin együtt?

Antihisztamin és alkohol álmosságot okozhat.Az első generációs antihisztaminok esetében a legerősebb tünet a fokozódó álmosság, fáradtságérzet és a koncentrációs csökkenése.

 

A második generációs készítmények esetében ennyire erős hatással nem kell számolni, és a tünetek rendszerint csak az előírtnál több antihisztamin bevétele és nagyobb mennyiségben fogyasztott alkohol együttes fogyasztása esetén jelentkeznek: zavartság, szédülés és koncentrációs problémák fordulhatnak elő.

Legyen körültekintő, ha krónikus betegsége van, vagy más gyógyszert is szed!

Az, hogy kinél milyen tüneteket okoz az alkohol fogyasztás antihisztamin szedése közben, egyéni tolerancia kérdése is. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a hatás nagymértékben függ attól is, hogy milyen hatóanyag található az antihisztamin készítményben.

 

A betegtájékoztatóban rendszerint találunk a mellékhatások mellett az alkohol fogyasztásra vonatkozó információt. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzük meg kezelőorvosunkat. Különösen javasolt ez, ha az allergia mellett egyéb krónikus betegségünk is van: például epilepszia, pajzsmirigy- vagy szívbetegség, diabétesz, májprobléma esetén.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A nyár óta rendszertelen időközönként apró piros foltok jelennek meg a szemem alatt, olykor mindkettő alatt egyszerre, olykor pedig csak az egyik alatt. Ezek a kis foltok gyulladáshoz hasonlóak, picit be is duzzad tőlük a szem alatti rész, illetve enyhe fájdalommal járnak.
Nyáron a klímára gyanakodtam, de sajnos azóta is fennáll a probléma. Jelenleg kb havonta 1x jönnek elő a kis foltok és általában 1-2 napon belül maradéktalanul eltűnnek.

Mi lehet a háttérben?

Előre köszönöm válaszát!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Tisztelt Tamara!

Panaszai hátterében allergiás és szemészeti okok egyaránt állhatnak, javasolt szakorvosi konzultáció és szükség esetén kivizsgálás.

Üdvözlettel:

Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok