A Karácsonyi ünnepek, s a közelgő Újév köszöntés időszakában járunk. Sokan már tervezik a menüt, a családi és baráti összejövetelek alkalmából alkoholos italokat választunk. Utóbbinak a hazai kultúránkban markánsan jelenlévő borokat választjuk, tehát az egészségünk kapcsán érintenünk kell a borfogyasztás kérdését is.
Régóta tudjuk és napjainkban is egyre több kutatás igazolja a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztásának szív- és érrendszert védő hatását, ám hisztamin-intolerancia esetén emellett kellemetlen tünetek megjelenésével is számolnunk kell.
A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, biológiailag aktív sejttermék, amely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. Bizonyos ételek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így ezek fogyasztását követően is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, az Allergiaközpont szakorvosa. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően.
A hisztamin lebontását a szervezetben a diamino-oxidáz (DAO) enzim végzi. A hisztamin-intoleranciás betegnél ez az enzim csökkent mennyiségben termelődik, ezért a hisztamin tartalmú ételek fogyasztását követően, már percekkel később kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. A hisztamin hatásai szerteágazóak, több szervet érintenek, így a panaszok is igen változatosak lehetnek.
• Emésztési problémák: hasmenés, hasfájdalom, puffadás, gyomorégés
• Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés • Bőrtünetek: bőrviszketés, kiütés, bőrvörösség
• Ödéma kialakulása
• Fejfájás, migrén, szédülés, hányinger
• Rohamokban jelentkező izzadás
• Szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás
• Menstruációs zavarok
1. A magas hisztamin tartalom miatt nem javasolt az alábbi élelmiszerek fogyasztása:
2. A hisztamin lebontását gátló, illetve a hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek is kerülendők:
3. A nem friss, állott ételek fogyasztása, melyekben hisztamin termelő baktériumok elszaporodhatnak szintén nem ajánlott.
A hisztamint lebontó DAO enzim szintje vérből meghatározható. A hiányzó enzim pótlására tabletta formájában van lehetőség. Ezt az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani.
Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik. A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi, 1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében. A kutatás során 52 fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17 féle sör hisztamin értékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Az igen érzékeny mérési módszer segítségével megállapították, hogy a hisztamin szint a vörös borok esetében a legmagasabb (60-3800 microg /l). Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamin tartalma (15-670 micog/l). A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l), a legkevesebb hisztamint pedig a fehér bor tartalmazza (3-120 microgrammes/l).
Ahogyan a mentes táplálkozás egyre elterjedtebb -részben az intolerancia teszteknek köszönhetően, úgy a mentes termékekre specializálódott élelmiszergyártók, termelők reakciója is jól leköveti a trendeket. Látjuk, hogy bőséges kínálat áll rendelkezésre -a teljesség igénye nélkül- gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes termékekből, de már a borokból is megjelent az ún. hisztamin-mentes, és a csökkentett hisztamintartalmú kínálat a boltok polcain. Rövid internetes kereséssel komoly választék tárul elénk, és talán a hisztamin-intoleranciával élők számára egy termékkel kevesebbről kell lemondaniuk. A tippet köszönjük Drégely Anikónak, az Allergiaközpont dietetikusának!
Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!
Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekA doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta és a jövőre nézve (a kivizsgálási folyamattal kapcsolatban) is ellátott a szükséges információkkal.
Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.