Napi egy pohár bor jót tesz, de nem mindenkinek

Napi egy pohár bor jót tesz, de nem mindenkinek

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2015.10.13 Módosítva: 2018.11.15

A szüretek, bor- és pezsgőfesztiválok időszakát éljük, az egészségünk kapcsán érintenünk kell tehát a borfogyasztás kérdését is. Régóta tudjuk és napjainkban is egyre több kutatás igazolja a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztásának szív- és érrendszert védő hatását, ám hisztamin-intolerancia esetén emellett kellemetlen tünetek megjelenésével is számolnunk kell.

Mi a hisztamin?

A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, biológiailag aktív sejttermék, amely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. Bizonyos ételek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így ezek fogyasztását követően is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően.

Milyen tüneteket okoz a hisztamin-intolerancia?

bor,hisztamin intolerancia, sajtA hisztamin lebontását a szervezetben a diamino-oxidáz (DAO) enzim végzi. A hisztamin-intoleranciás betegnél ez az enzim csökkent mennyiségben termelődik, ezért a hisztamin tartalmú ételek fogyasztását követően, már percekkel később kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. A hisztamin hatásai szerteágazóak, több szervet érintenek, így a panaszok is igen változatosak lehetnek.
• Emésztési problémák: hasmenés, hasfájdalom, puffadás, gyomorégés
• Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés • Bőrtünetek: bőrviszketés, kiütés, bőrvörösség
• Ödéma kialakulása
• Fejfájás, migrén, szédülés, hányinger
• Rohamokban jelentkező izzadás
• Szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás
• Menstruációs zavarok

Milyen ételeket érdemes kerülni?

1. A magas hisztamin tartalom miatt nem javasolt az alábbi élelmiszerek fogyasztása:

  • belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka (különösen a szárított)
  • csirke
  • halkészítmények /halkonzervek, rák, kagyló, csiga, polip
  • érlelt sajtok: Camambert, Brie, Gruyere, Ceddar, Roquefort, hosszú érlelésű „kemény” sajtok- Parmezán (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
  • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • csokoládé, kakaó
  • savanyú káposzta, tartósított, fermentált zöldségek
  • spenót • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • sör, pezsgő
  • vörösbor (minél idősebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
  • paradicsom, ketchup
  • fermentált szója termékek, szója szósz

2. A hisztamin lebontását gátló, illetve a hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek is kerülendők:

  • ananász,
  • papaya,
  • avokádó,
  • dió,
  • nyers tojásfehérje,
  • eper,
  • paradicsom,
  • hal és alkohol.

3. A nem friss, állott ételek fogyasztása, melyekben hisztamin termelő baktériumok elszaporodhatnak szintén nem ajánlott.

Hogyan vizsgálható és kezelhető a hisztamin intolerancia?

A hisztamint lebontó DAO enzim szintje vérből meghatározható. A hiányzó enzim pótlására tabletta formájában van lehetőség. Ezt az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani.

A fehérborral jobban jár?

Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik. A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi, 1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében. A kutatás során 52 fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17 féle sör hisztamin értékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Az igen érzékeny mérési módszer segítségével megállapították, hogy a hisztamin szint a vörös borok esetében a legmagasabb (60-3800 microg /l). Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamin tartalma (15-670 micog/l). A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l), a legkevesebb hisztamint pedig a fehér bor tartalmazza (3-120 microgrammes/l).

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Fiamnál régóta fennálló fülzúgás miatt koponya MR készült, melyről a leleten lévő vélemény: "Intracranialisan térfoglaló folyamatra utaló jel nem látható. Jobb oldalon az AICA keresztezi a n. vestibulocochleárist. Jobb oldalon a hátsó garatfal régiójában leírt eltérés tömegesebb tonsilla pharyngelisnak megfelelhet." Kérdésem az lenne, hogy a fentiek indokolhatják-e a fülzúgást, és létezik -e valamilyen kezelési lehetőség. Köszönettel: Földesiné Fehér Ildikó

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Földesiné Fehér Ildikó !

Nem mindegy, milyen a fülzúgás jellege, magas vagy mély frekvenciájú, egy vagy kétoldali, hullámzó vagy folyamatos.
Amennyiben az artéria nemcsak keresztezi, hanem nyomja is az ideget ,esetleg összefügghet jobb oldali magas frekv. fülzúgással.
Pontos választ csak a teljes vizsgálati kép, hallásvizsgálati lelet és az MR kép birtokában lehet adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

Allergia ellen természetesen – 5 tanács az allergológustól

Allergia ellen természetesen – 5 tanács az allergológustól

Természetes gyógymódokkal kiegészíthetjük a hagyományos allergiakezelést. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mire figyeljünk ezzel kapcsolatban, és hogyan védekezhetünk allergia ellen természetesen.

További részletek
Reflux: köhögés is jelezheti

Reflux: köhögés is jelezheti

A jellegzetes égő érzés a mellkasban gyomorégésre figyelmeztet, ám ha a reflux köhögést okoz, akár egyéb tünet nélkül is, már nehezebb felismerni. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen összefüggés lehet a légúti tünetek és a reflux között.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA