A parlagfű allergia tünetei

A parlagfű allergia tünetei

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2020.08.24

Július végétől - augusztus elejétől kezdődően már számítani lehet arra, hogy a parlagfű pollenek megjelennek a levegőben. Ezzel egy időben pedig fokozatosan erősödnek a parlagfű allergia tünetei. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy honnan ismerhetjük fel és mivel kezelhetjük a panaszokat.

Bárkinél jelentkezhetnek a parlagfű allergia tünetei

Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt előfordulhat, kialakulhat már óvodáskorban is, de akár 40 évesen is jelentkezhetnek az első tünetek. A parlagfű allergia tünetei tehát kortól és nemtől függetlenül bárkinél megjelenhetnek, éppen ezért, ha gyanús panaszaink vannak, gondolni kell erre a lehetőségre is.

Hirtelen berobbanhat az allergia

A parlagfű allergia tünetei megjelenhetnek fokozatosan. Ilyenkor az év egy adott időszakában évről-évre visszatérő panaszaink vannak, melyek az évek előrehaladtával, kezelés nélkül fokozatosan rosszabbodnak. Előfordulhat azonban az is, hogy a parlagfű allergia hirtelen erős tünetekkel jelentkezik. A korábbi években semmilyen panaszunk nem volt – vagy annyira enyhe, hogy nem tulajdonítottunk neki különösen jelentőséget – majd egyszerre kivörösödött szemekkel, könnyezve és tüsszögve jelenünk meg a rendelőben.

A beteg beszámolója és a jellegzetes tünetek

A parlagfű allergia tünetei vérvizsgálattal lehet vizsgálni.A parlagfű allergia tünetei annyira jellegzetesek, hogy a beteg beszámolója alapján valószínűsíteni lehet a diagnózist. Ha valakinél a parlagfű pollenszórásának idején orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés, tüsszögés, torok- és/vagy bőrviszketés jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel, parlagfű allergia áll a háttérben. Ennek megerősítésére allergiavizsgálatot végeznek, amely pollenszezonban, az allergén növény pollenszórásának idején nem alkaros bőrpróbával, másnéven prick-teszttel, hanem vérből történik.

A parlagfű allergia kezelése

Az allergológus a laboreredményeket összeveti a tüneteinkkel, és ha a kettő alátámasztja egymást, akkor megállapítja a parlagfű allergia diagnózisát. Ezt követően pedig összeállítja a kezelési tervet. A parlagfű allergia tünetei alapvetően két módon kezelhetők: tüneti és tartós kezeléssel. A tüneti kezeléshez tartoznak az allergia gyógyszerek: például antihisztamin tabletta, szemcsepp vagy szteroid orrspray. Az, hogy kinél melyik készítményt javasoljuk, függ a panaszaitól, azok erősségétől is, ennek megfelelően választjuk ki a hatóanyagot – magyarázza dr. Balogh Katalin.

 

Parlagfű allergia ellen házilag is sokat tehetünk, ám aki nem szeretne gyógyszereket szedni, vagy azok hatását nem érzi megfelelőnek, tartós kezelést javasoljuk, az allergén specifikus immunterápiát. Ezzel nemcsak a tüneteket kezeljük, hanem a parlagfű allergia kiváltó okát, az immunrendszer kisiklott működését állítjuk helyre. A 3-5 éven át tartó kezelés így tartósan, akár 10-12 évre is megszünteti a panaszokat, valamint bizonyítottan megakadályozza a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom

Első alkalommal jártam Önöknél! Kedves,baráti hangulat fogadott. Dr. BALOGH KATALIN doktornő szakképzettsége,türelme,megnyugtató szavai,és határozottsága lenyűgözött.Nagyon szépen köszönöm,és mindenkinek szívből ajánlom! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK