Lehetek allergiás a klórra?

Lehetek allergiás a klórra?

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2021.11.02

A vízparton, vagy strandolás után több okból is megjelenhetnek rajtunk fura bőrtünetek. Napallergia, érzékenység a fényvédőkrém egy összetevőjére, de a meleg is okozhat kiütéseket. Ha azonban a panaszaink rendszerint csak a mesterséges vizekben való fürdőzés után jelentkeznek, érdemes a klórra is gyanakodni.

Ekcémaszerű tüneteket okoz

Nem valódi allergiáról, hanem fokozott érzékenységről van szó, ez okozza, hogy a vízben fürdőzés hatására az érintetteknél ekcémaszerű tünetek jelennek meg – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A kontakt ekcémát a bőrrel érintkező különböző anyagok váltják ki.
Két formáját különítjük el: allergiás ekcéma esetén a bőrrel érintkező anyaggal szemben valódi allergia áll fenn (például fémek, kozmetikumok, illatanyagok). A másik forma az irritatív ekcéma, amikor például savak, lúgok, zsíroldó vegyületek maró hatásuk miatt okoznak ekcémát. Ez utóbbi csoportba tartoznak a magas klór koncentráció hatására megjelenő tünetek is. A tünetek az érintkezés helyén jelentkeznek, kezdetben (akut forma) vörös, viszkető, nedvező hólyagocskák, duzzanat jelentkezik. Tartós fennállás esetén (krónikus forma) hámló, száraz plakkok, fájdalmas berepedések a vezető tünetek.

A meglévő ekcémát is súlyosbítja

A tüneteket a klór irritáló hatására felszabaduló szabad gyökök okozzák a bőrben, valódi allergia nem áll a háttérben (a „klór allergia” kifejezést ezért nem használjuk). A nagy koncentrációban jelen lévő klór, vagy a hosszú ideig tartó érintkezés váltja ki az ekcémát. Emellett az egyéni érzékenység is befolyásolja a tüneteket, például atópiás ekcéma esetén a száraz bőr sokkal érzékenyebb már kisebb mennyiségű klór jelenlétére is.

Hogyan vizsgálható?

A gyakorlott szakember a beteg beszámolója és bőrtünetei alapján meg tudja ítélni, hogy szükség van-e a kontakt ekcémát okozó anyagok kivizsgálására is használt epicutan teszt elvégzésére. Az epicutan teszt elvégzésére abban az esetben kerül sor, ha a tüneteink hátterében olyan kiváltó okok is felmerülnek, amelyek valódi allergének. Dr. Garaczi Edina elmondta, hogy az irritáló anyagokkal azért nem végeznek bőrteszteket, mert nagy koncentrációban, vagy hosszú ideig (pl epicutan teszt- 48 óráig van a bőrön feltapasztva) ezek az anyagok mindenkinek irritálják a bőrét. Emiatt klórral sem végeznek tesztelést.

Megelőzés és kezelés

Aki száraz bőrű, vagy ekcémás annak úszás, strandolás előtt a bőr fokozott ápolása, zsírozása javasolt hidratáló testápolókkal. Ha már panaszaink vannak, a bőrtüneteket a kezelőorvos által felírt szteroid krémek és szükség esetén antihisztamin tabletták alkalmazásával lehet megszüntetni.

Diagnosztika

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos
Dr. Garaczi Edina PhD

Dr. Garaczi Edina PhD

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

43 éves vagyok, eddig nem voltam allergiás semmire. Segítségét szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy egész testen jelentkező (hol itt, hol ott..)viszketést tapasztaltam a bőrömön most már harmadjára, a tünetek 4-5 nap alatt aztán elmúlnak, majd hónapokig nem is jelentkeznek, biztos, hogy nem bőrszárazság okozza. Elmentem egy ételallergia vizsgálatra is (valamiért ilyesmire gyanakodtam), de az nem mutatott ki semmit, viszont utána hallottam arról, hogy étel intollerancia is van és azt az allergia vizsgálat nem is mutatja ki. Ön milyen jellegű kivizsgálást javasolna, milyen irányba induljak el? Köszönettel: M. Györgyi

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt M. Györgyi,

Az időnként előforduló, néhány napig tartó viszketés hátterében gyakran olyan ételek állnak, amiket napi rendszerességgel nem fogyaszt. Ilyenek például készételekben lévő tartósítószerek, ízfokozók, aromák, egyéb adalékanyagok, ritka fűszerek stb. Ebben az esetben a viszketést a fokozott hisztamin felszabadulás váltja ki, vagy bizonyos esetekben az ételek magas hisztamin tartalma provokálja (pl: halak, rákok, érlelt sajtok stb.). Ilyen esetben az első lépés az, hogy tünet esetén diétás naplót ír az elfogyasztott, ételekről, italokról.
Allergiatesztet a leggyakoribb élelmiszerekre (tejfehérje, tojás, zöldségek stb.) tudunk végezni, de ez az Ön esetében nem merül fel- mivel nincs minden nap folyamatosan bőrviszketése.
Intolerancia teszt végzése a jelenlegi szakmai ajánlások alapján nem javasolt, mert a kapott eredmény nem mutat összefüggést tünetekkel.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK