Már most készüljenek az asztmások a nyári hőségre!

Már most készüljenek az asztmások a nyári hőségre!

Dr. Potecz Györgyi Módosítva: 2017.12.07
A nagy esőzések és a párás levegő mellett az extrém forróság sem kedvez a légúti betegséggel élőknek. Egy friss kutatás szerint tartósan meleg napokon, a talajközeli ózon koncentrációjának növekedése miatt megemelkedhet az asztmás rohamok előfordulása.

Nyáron triplázódnak a veszélyek

A nyári hónapok alatt több okból is súlyosbodhat az asztma – figyelmeztet dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. Megemelkedik az allergének száma a levegőben, sok betegnél a pollenek belélegzése is súlyosbítja a tüneteket. Emellett egy-egy hosszabb, pár napos esőzés sem ritka, az ezzel járó fülledtség, párás levegő pedig szintén légzési panaszokat okozhat. Sajnos azonban a jó idő sem hoz könnyebbséget, nagy hőség idején megint megemelkedhet az asztmás rohamok kockázata.

asztma-hőség-ózon-légszennyezettségA nyári szmog

Szmogriadóról, magas légszennyezettségről általában a párás, kevés légmozgással járó téli hónapokban hallunk, pedig a nyári szmog is létező jelenség, mely hosszabb ideje tartó napsütéses időjárás és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása miatt alakulhat ki. Tehát nem önmagában a hőség, hanem az ezzel járó talajközeli ózon koncentrációjának növekedése az, ami megnehezíti a betegek dolgát. A talajközeli ózon magas koncentrációja károsan hat a légzőrendszerre is, súlyosbíthatja a pollenallergiások és asztmások tüneteit.

Fiatalabbaknál az eső, idősebbeknél a hőség?

Az Environmental Health folyóirat közlése alapján, az egyesült államokbeli Marylandben 2000 és 2012 között készült felmérés szerint, az extrém hőséggel járó napokon megemelkedett a kórházi ellátást igénylő asztmás rohamok száma. Különösen a fiatalok és a felnőttek körében, az 5-17 és a 18- 64 éves korosztály tagjainál. Érdekes megjegyezni, hogy az 5 év alattiaknál a hőség nem okozott jelentős súlyosbodást a tünetekben, ám az intenzív esőzéssel járó csapadékos időszak már nagyobb mértékben megemelte a kórházi sürgősségi ellátások számát.

A legfontosabb a megelőzés

- A nyári szmog kialakulásáról folyamatosan informálódhatunk. Érdemes nyomonkövetni a napi időjárás jelentést, ott az ózonszint mértékét is láthatjuk. Ha ez magas, akkor jobb az aznapra tervezett szabadtéri programot lemondani, mert már egészen rövid idő is elég ahhoz, hogy köhögést, a torokban szárazságérzést, az asztmás légúti gyulladás fokozódását, légzési nehézséget okozzon.
- Az ózon mennyisége a nappali órákban magas, míg éjszaka igen alacsony. A legmagasabb koncentrációkra a kora délutáni órákban lehet számítani.
- Ha úgy érezzük, hogy a tüneteink erősödnek, ne várjuk meg, míg az állapotunk tovább romlik. Az asztmás roham megelőzhető, ha a kezdeti jelek – köhögés, fokozódó nehézlégzés, fáradtság, mellkasi nehézség – észlelésekor a kezelőorvossal előre egyeztetett módon alkalmazzuk az asztma akció tervet, a megbeszélt gyógyszereket használva.
Dr. Potecz Györgyi ezért azt tanácsolja, ha még nem tette, minden beteg keresse fel a kezelőorvosát, hogy – a nyaralásra, utazásokra is gondolva - a szükséges gyógyszereit beszerezhesse.

Téma szakértője

  • Dr. Potecz Györgyi

  • Szakterületek:
    • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Asztma
    • COPD
    • légúti allergia
    • tüdőgyulladás kezelése
    • krónikus köhögés
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Vélemények dr. Potecz Györgyiről >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Világosan elmondott mindent

Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK