Meddig kell szedni az antihisztamin gyógyszereket?

Meddig kell szedni az antihisztamin gyógyszereket?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2021.07.22 Módosítva: 2021.07.30

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Szedésük megkezdését követően rendszerint már néhány napon belül érezhető a hatás: a tüsszögés és orrfolyás csökken, a szem- és orrviszketés is sokkal kevésbé zavaró. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mikor hagyhatjuk el az antihisztaminok szedését, és milyen alternatíva létezik helyette.

Az allergiás tünetek kezelése

A pollenallergia szénanáthás tüneteket okoz. Szem-, orr- és torokviszketés, tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás jelentkezhet. Ilyen esetben, ha allergológushoz fordulunk, meg lehet állapítani, hogy pontosan mi okozza a tüneteket, mi az allergén. Az orvos a kezeléshez szükséges készítményeket is felírja, antihisztamin tabletta és szteroid orrspray kombinációjával rendszerint enyhíteni lehet az allergiás panaszokat.

Az aktuális pollenhelyzettől is függ

Parlagfű allergia tüneteit antihisztamin szedésével csökkenthetjük.Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a tüneti kezelésre szolgáló készítményeket mindaddig szedni kell, amíg az allergén növény pollenjei jelen vannak a levegőben, hiszen addig a tüneteink is jelentkezni fognak. Az antihisztaminok ugyanis a tüneteket kiváló hisztamin felszabadulását gátolják a szervezetben. Ismerni kell tehát a pollennaptárat, hogy tudjuk, mely hónapokban szórja a polleneket az allergén növény. Emellett a napi pollenjelentést is követni kell, mert az időjárás függvényében a pollennaptár eltolódhat. A pollenszórás előbb is kezdődhet és tovább is tarthat.

Hónapokig is tarthat a gyógyszerszedés

Az egyes növények pollenszórása különböző. A leggyakoribb allergén növény, a parlagfű augusztus közepétől október közepéig okoz panaszokat, ilyen esetben tehát két hónapig kell átlagosan antihisztamint szedni. Ha azonban más növényre is allergiás a parlagfű mellett, akkor ez az idő kitolódhat, illetve eleve hosszabb pázsitfű allergia esetén. A fűfélék családjába több növény tartozik, ezek egymás követve májustól akár szeptember végéig szórják a polleneket. Ilyen esetben tehát már öt hónap a gyógyszerszedés hossza. A legrosszabb helyzetben a lakáson belüli allergiától szenvedők vannak, hiszen a poratka és a penészgomba is egész évben panaszokat okozhat.

Tartós gyógyszerszedés helyett, tartós megoldás

Az allergén immunterápia nemcsak a tüneteket kezeli, hanem az allergia kiváltó okára hat. Az antihisztaminok tüneti kezelésével szemben tehát oki terápia, tartós megoldást jelent. 3-5 éves kezeléssel 10-12 évre megszünteti az allergiás tüneteket. A javulás már az első évtől kezdődően jelentős, az orrfolyás, a tüsszögés, a szemtünetek és az orrdugulás is csökken a kezelést megkezdő betegeknél.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergén immunterápia segítségével a tüneti készítmények szedését fokozatosan lehet csökkenti, már a kezelés első évétől kezdődően, idővel pedig el is hagyható. Ideális megoldás lehet tehát mindenkinek, aki nem szeretne hónapokon át antihisztamint szedni minden évben.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és profi

Köszönöm szépen, minden az elvárásaimnak megfelelő volt. Mindenki nagyon kedves és profi. Ajánlani fogom mindenkinek.

További vélemények

Hírek

Allergia vagy delta variáns?

Allergia vagy delta variáns?

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

További részletek
Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

A táplálkozás során bevitt ételeket először megemésztjük, majd - röviden összefoglalva - a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a tápcsatornából felszívódnak. A felszívódási zavar során ez a folyamat valamilyen okból nem megy végbe tökéletesen, ezt pedig különböző tünetek jelzik. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán javasolt orvoshoz fordulni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat