Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2021.05.11 Módosítva: 2021.05.11

Allergia orrspray többféle létezik, eltérő hatóanyaggal, ezért egyáltalán nem biztos, hogy ami másnál bevált, nálunk is működni fog. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni a készítmények kiválasztása során.

Széles a választék

Ha a patikák polcait nézzük, vagy a webshopok kínálatát böngésszük, feltűnik, hogy igen széles a választék orrspray terén. Náthás, orrfolyós, orrdugulásos vagy épp szénanáthás beteg legyen a talpán, aki az expressz, normál, mentolos, ápoló hatású és még sorolhatnánk milyen extrákkal ellátott termékekből megtalálja a megfelelőt. Egyszerűbb esetekben a patikus segíthet, ám – különösen szénanátha esetén – kivizsgálás nélkül nehéz megállapítani, hogy melyik lesz az a készítmény, amelyiktől fellélegezhetünk.

Érösszehúzó orrspray

Allergia orrspray az allergiás tünetek ellen.Az orrsprayk három nagyobb csoportját különböztetjük meg, ezeket használjuk a leggyakrabban – magyarázza dr. Moric Krisztina. Az érösszehúzó, vagy nyálkahártya lohasztó néven is ismert orrsprayk nátha esetén tesznek jó szolgálatot. Az orrnyálkahártya ereit húzzák össze, így enyhítik az orrdugulást, egyéb tünetekre – tüsszögésre, orrfolyásra – nem hatnak. Ilyen esetben allergia orrspray használata javasolt.

Antihisztamin tartalmú orrspray

Az allergia orrsprayk közül megkülönböztetjük az antihisztamin tartalmút és a kortikoszteroid, vagyis szteroid orrsprayt. Az antihisztamin a szervezetben az allergiás reakció során felszabaduló hisztamin ellen hat, az antihisztamin tartalmú orrspray közvetlenül az orrnyálkahártyán fejti ki hatását. Nagyon hasznos segítői a legtöbb szénanáthás tünet – tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés - kezelésének, azonban az orrdugulásra nem hatnak. Ilyen panasz esetén szteroid orrsprayre van szükség.

Szteroid orrspray

A korikoszteroid, vagy szteroid vényköteles orrsprayk az orrnyálkahártya gyulladását csökkentik, ezáltal tartósan enyhítik az orrdugulás tüneteit. A szteroid tartalmától nem kell tartani, mert helyileg, az orrnyálkahártyáról szívódik fel, nem kerül olyan mennyiség a szervezetbe, mint a szájon át szedett szteroidok esetében. Fontos megjegyezni, hogy ugyan az érösszehúzó orrspray is jó orrdugulásra, és recept nélkül beszerezhető, ám csak a megadott ideig – általában 5-7 napig – szabad használni. Ennél hosszabb idő alatt szövődményeket, orrcsepp-függőséget okozhat, az orrnyálkahártyát károsítja. A szteroid orrspray esetében ettől nem kell tartani, allergiaszezonban hónapokon át biztonsággal használható.

A legjobb allergia orrspray

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a legjobb termék mindig az, ami hatékonyan szünteti meg a beteg panaszait és hosszútávon is biztonsággal alkalmazható. A legtöbb esetben ez nem csak egy készítményt, hanem több kombinációját jelenti.

 

Érösszehúzó orrsprayt például bizonyos esetekben, meghatározott ideig ajánlott lehet használni kortikoszteroid kúra előtt, hogy kellően lelohassza az orrnyálkahártyát, hogy a szteroid orrspray hatóanyaga eljusson a megfelelő helyre. Gyakran antihisztamin készítménnyel kombinálva alkalmazzák a szteroid orrsprayt, mert így hatásosabb. Attól függően, hogy a tüsszögés, az orrdugulás, orrfolyás vagy orrviszketés a fő panasz, a számunkra ideális allergia orrspray kiválasztását tüneteink és a vizsgálati eredmények alapján allergológus tudja felírni.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok