Allergia távorvoslás: mikor jó választás és mikor nem?

Allergia távorvoslás: mikor jó választás és mikor nem?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.04.20 18:54

Nem megy el időnk az utazással, otthonunk kényelméből konzultálhatunk orvosunkkal és a koronavírus-fertőzés kockázatától sem kell tartanunk – ezek miatt különösen népszerű a távorvoslás az elmúlt időszakban. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a milyen ügyekben konzultálhatunk a távolból is allergológusunkal és melyek a távkonzultáció korlátai.

Ilyen problémák nem igényelnek személyes találkozást

  • Kérdéseink merülnek fel a szedett gyógyszerekkel, esetleg – sürgősségi ellátást nem igénylő - mellékhatásokkal kapcsolatban.
  • Nem súlyos, nem azonnali ellátást igénylő új tünetünk jelentkezik.
  • A közeljövőben elfogynak a gyógyszereink, receptet szeretnénk íratni.
  • Rutin konzultáció az orvosunkkal. Korábban beállított gyógykezelés átbeszélése, a terápia nyomonkövetése.

A távorvoslás nem jó választás az alábbi esetekben

  • Sürgősségi ellátást igénylő allergiás tünetek, mint az életveszélyes anafilaxia esetén.
  • Még nem diagnosztizált kórképek kezelése. Az első találkozás során az orvos alaposan kikérdezi a beteget a tüneteiről, egyéb betegségeiről, szedett gyógyszerekről. Ezt követően allergiás betegségek esetén a tünetektől függően szükség lehet vérvizsgálat, vagy epicutan teszt elvégzésére, erre csak a rendelőben van lehetőség.

Távorvoslás – közel 100%-os elégedettség

Távorvoslás az allergia kezelésében.Egy 2020-as kutatás felmérte, hogy mennyire elégedettek a távorvoslást választó allergiás betegek. 93% „jó”-ként, vagy „nagyon jó”-ként értékelte, az orvosok pedig kiemelték, hogy a járványhelyzeten túl is jelentős szerepe lehet a jövőben a távorvoslásnak, a távolságok áthidalásában. Problémát az orvosok 43%-a jelzett, mely a fizikális vizsgálatok hiányára vonatkozott, illetve ha a nem megfelelő technikai háttér, például gyenge wifi akadályozta a gördülékeny kommunikációt.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergia kezelését a járvány időszakában sem szabad elhanyagolni. Az allergiás orrnyálkahártya védekezőképessége ugyanis elmaradhat az egészségesekhez képest. Allergia esetén az orrnyálkahártya gyulladásban van, emiatt fogékonyabb lehet a fertőzésekre. A kezeléssel nemcsak a saját, hanem a környezetében élők egészségét is védi, hiszen, ha esetlegesen vírusfertőzött az allergiás beteg, a szénanáthával járó gyakori tüsszögés miatt még inkább terjesztheti a vírust.

 

Aki tehát tudja magáról, hogy allergiás, ne várja meg, míg a tünetei jelentkeznek! Az allergén növény pollenszórása előtt keresse fel akár távkonzultációban, akár személyesen kezelőorvosát, hogy a szükséges recepteket beszerezhesse.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális bizalom

Abszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK