Allergia távorvoslás: mikor jó választás és mikor nem?

Allergia távorvoslás: mikor jó választás és mikor nem?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2021.04.20 Módosítva: 2021.04.20

Nem megy el időnk az utazással, otthonunk kényelméből konzultálhatunk orvosunkkal és a koronavírus-fertőzés kockázatától sem kell tartanunk – ezek miatt különösen népszerű a távorvoslás az elmúlt időszakban. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a milyen ügyekben konzultálhatunk a távolból is allergológusunkal és melyek a távkonzultáció korlátai.

Ilyen problémák nem igényelnek személyes találkozást

 • Kérdéseink merülnek fel a szedett gyógyszerekkel, esetleg – sürgősségi ellátást nem igénylő - mellékhatásokkal kapcsolatban.
 • Nem súlyos, nem azonnali ellátást igénylő új tünetünk jelentkezik.
 • A közeljövőben elfogynak a gyógyszereink, receptet szeretnénk íratni.
 • Rutin konzultáció az orvosunkkal. Korábban beállított gyógykezelés átbeszélése, a terápia nyomonkövetése.

A távorvoslás nem jó választás az alábbi esetekben

 • Sürgősségi ellátást igénylő allergiás tünetek, mint az életveszélyes anafilaxia esetén.
 • Még nem diagnosztizált kórképek kezelése. Az első találkozás során az orvos alaposan kikérdezi a beteget a tüneteiről, egyéb betegségeiről, szedett gyógyszerekről. Ezt követően allergiás betegségek esetén a tünetektől függően szükség lehet vérvizsgálat, vagy epicutan teszt elvégzésére, erre csak a rendelőben van lehetőség.

Távorvoslás – közel 100%-os elégedettség

Távorvoslás az allergia kezelésében.Egy 2020-as kutatás felmérte, hogy mennyire elégedettek a távorvoslást választó allergiás betegek. 93% „jó”-ként, vagy „nagyon jó”-ként értékelte, az orvosok pedig kiemelték, hogy a járványhelyzeten túl is jelentős szerepe lehet a jövőben a távorvoslásnak, a távolságok áthidalásában. Problémát az orvosok 43%-a jelzett, mely a fizikális vizsgálatok hiányára vonatkozott, illetve ha a nem megfelelő technikai háttér, például gyenge wifi akadályozta a gördülékeny kommunikációt.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergia kezelését a járvány időszakában sem szabad elhanyagolni. Az allergiás orrnyálkahártya védekezőképessége ugyanis elmaradhat az egészségesekhez képest. Allergia esetén az orrnyálkahártya gyulladásban van, emiatt fogékonyabb lehet a fertőzésekre. A kezeléssel nemcsak a saját, hanem a környezetében élők egészségét is védi, hiszen, ha esetlegesen vírusfertőzött az allergiás beteg, a szénanáthával járó gyakori tüsszögés miatt még inkább terjesztheti a vírust.

 

Aki tehát tudja magáról, hogy allergiás, ne várja meg, míg a tünetei jelentkeznek! Az allergén növény pollenszórása előtt keresse fel akár távkonzultációban, akár személyesen kezelőorvosát, hogy a szükséges recepteket beszerezhesse.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok