Allergia távorvoslás: mikor jó választás és mikor nem?

Allergia távorvoslás: mikor jó választás és mikor nem?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2021.04.20 Módosítva: 2021.04.20

Nem megy el időnk az utazással, otthonunk kényelméből konzultálhatunk orvosunkkal és a koronavírus-fertőzés kockázatától sem kell tartanunk – ezek miatt különösen népszerű a távorvoslás az elmúlt időszakban. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a milyen ügyekben konzultálhatunk a távolból is allergológusunkal és melyek a távkonzultáció korlátai.

Ilyen problémák nem igényelnek személyes találkozást

  • Kérdéseink merülnek fel a szedett gyógyszerekkel, esetleg – sürgősségi ellátást nem igénylő - mellékhatásokkal kapcsolatban.
  • Nem súlyos, nem azonnali ellátást igénylő új tünetünk jelentkezik.
  • A közeljövőben elfogynak a gyógyszereink, receptet szeretnénk íratni.
  • Rutin konzultáció az orvosunkkal. Korábban beállított gyógykezelés átbeszélése, a terápia nyomonkövetése.

A távorvoslás nem jó választás az alábbi esetekben

  • Sürgősségi ellátást igénylő allergiás tünetek, mint az életveszélyes anafilaxia esetén.
  • Még nem diagnosztizált kórképek kezelése. Az első találkozás során az orvos alaposan kikérdezi a beteget a tüneteiről, egyéb betegségeiről, szedett gyógyszerekről. Ezt követően allergiás betegségek esetén a tünetektől függően szükség lehet vérvizsgálat, vagy epicutan teszt elvégzésére, erre csak a rendelőben van lehetőség.

Távorvoslás – közel 100%-os elégedettség

Távorvoslás az allergia kezelésében.Egy 2020-as kutatás felmérte, hogy mennyire elégedettek a távorvoslást választó allergiás betegek. 93% „jó”-ként, vagy „nagyon jó”-ként értékelte, az orvosok pedig kiemelték, hogy a járványhelyzeten túl is jelentős szerepe lehet a jövőben a távorvoslásnak, a távolságok áthidalásában. Problémát az orvosok 43%-a jelzett, mely a fizikális vizsgálatok hiányára vonatkozott, illetve ha a nem megfelelő technikai háttér, például gyenge wifi akadályozta a gördülékeny kommunikációt.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergia kezelését a járvány időszakában sem szabad elhanyagolni. Az allergiás orrnyálkahártya védekezőképessége ugyanis elmaradhat az egészségesekhez képest. Allergia esetén az orrnyálkahártya gyulladásban van, emiatt fogékonyabb lehet a fertőzésekre. A kezeléssel nemcsak a saját, hanem a környezetében élők egészségét is védi, hiszen, ha esetlegesen vírusfertőzött az allergiás beteg, a szénanáthával járó gyakori tüsszögés miatt még inkább terjesztheti a vírust.

 

Aki tehát tudja magáról, hogy allergiás, ne várja meg, míg a tünetei jelentkeznek! Az allergén növény pollenszórása előtt keresse fel akár távkonzultációban, akár személyesen kezelőorvosát, hogy a szükséges recepteket beszerezhesse.

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

A puffadás okai változatosak lehetnek. Az életmódbeli tényezők mellett bizonyos betegségek is közre játszhatnak a megjelenésében. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa hat gyakori betegséget sorolt fel a puffadás hátterében.

További részletek
Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray többféle létezik, eltérő hatóanyaggal, ezért egyáltalán nem biztos, hogy ami másnál bevált, nálunk is működni fog. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni a készítmények kiválasztása során.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat