Aki tavaly elkezdte, idén már nem tüsszög a pázsitfüvektől?

Aki tavaly elkezdte, idén már nem tüsszög a pázsitfüvektől?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.06.18 13:17

A pázsitfűfélék rendkívül változatos családjába több ezer növényfaj tartozik. Mivel ezek különböző időpontokban virágoznak, az általuk okozott allergiás tünetek áprilistól kezdve akár egészen szeptemberig is tarthatnak. Allergén immunterápiával azonban van rá mód, hogy a hónapokon át tartó gyógyszerszedést több évre mellőzni tudjuk. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyújtott bővebb felvilágosítást.

A pázsitfű allergia tünetei

A pázsitfüvek az időjárástól függően április, május környékén kezdik a pollenszórást, május-júniusban érik el a pollencsúcsot. A fűfélék allergenitása magas, vagyis sokaknál okoz szénanáthás tüneteket, a pollenallergiák között a pázsitfű allergia az egyik leggyakoribb hazánkban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális napi pollenjelentése szerint ma a Pécs, Szeged és Budapest térségében élők szenvednek különösen a pázsitfüvek által okozott allergiás tünetektől, itt a legmagasabb a pollenkoncentráció.

 

Elsősorban szénanáthás panaszok jelentkeznek, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-és orrviszketés kapcsán merül fel az allergia gyanúja – magyarázza dr. Moric Krisztina. Előfordulhatnak egyéb szemtünetek is, szemvörösség, allergiás kötőhártyagyulladás is jelentkezhet. Fokozódhatnak az ekcémás tünetek és a torokviszketés is gyakori panasz, melynek kapcsán a keresztallergia lehetőségét is vizsgálni kell.

Mit ne egyen, ha allergiás a pázsitfüvekre?

A torokviszketés lehet a szénanátha tünete, ez a szem-, és orrviszketéshez hasonlóan gyakori panasz a betegek körében. Keresztallergiát is jelezhet, mely a szénanáthától függetlenül, az orális allergia szindróma tüneteként is jelentkezhet, akár olyan évszakban is, amikor az allergén növény pollen nincs jelen a levegőben. Ennek oka, hogy a pázsitfű pollenek szerkezete nagyon hasonló bizonyos zöldségek és gyümölcsök szerkezetéhez, a szervezet így könnyen „összekeverheti” a kettőt. Ha valakinél ez fennáll, bizonyos ételek fogyasztásakor a szájüregben viszketés, égő érzés, akár ödéma is jelentkezhet.

Pázsitfű allergia esetén a paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin és szentjánoskenyér fogyasztása jelenthet gondot.

Tartós kezelés: szénanátha és keresztallergia ellen is

Pázsitfű allergia allergén immunterápiával kezelhető.A hónapokon át tartó allergiás tünetek nagyon zavaróak, a betegek életminőségét jelentősen befolyásolja, különösen, ha még a keresztallergia miatt az étkezésre is ügyelni kell. A hagyományos tüneti kezeléssel és házi praktikákkal is csökkenteni lehet ugyan a tünetek erősségét, de ezeket minden szezonban alkalmazni kell. Ha tartósan szeretnénk megszabadulni a pázsitfű allergiától, és a keresztallergiától is, akkor érdemes az allergén immunterápiát választani.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergén immunterápia 3-5 évig tartó kezelés, melynek során naponta egyszer kell tabletta vagy cseppek formájában szedni az allergén immunterápiás készítményt. Ez az allergént szigorú előírások szerint, hígított formában tartalmazza, a hatóanyag a nyelv alól szívódik fel. A kezelés a beteg szervezetét hozzászoktatja ahhoz az anyaghoz, az allergénhez, ami az allergiás tüneteit okozta. A változás már az első évben is jelentős, a betegek többsége mintegy 80 százalékos javulásról számol be, ennyivel érzi kevésbé erősnek az allergiás tüneteit a kezelés előtti évhez képest. Aki tehát tavaly elkezdte, az idei pázsitfű szezont már sokkal könnyebben viseli. A teljes kezelést követően 10-12 éves tünetmentes időszakot tudunk elérni.

Mikor lehet az allergén immunterápiát elkezdeni?

Aki a pázsitfüvekre allergiás, a jelenlegi szezonban már csak tüneti kezeléssel tudja csökkenteni az allergiás tüneteit. Antihisztamin tabletta, allergia elleni orrspray és szükség szerint egyéb, a tünetei függvényében az allergológus által javasolt készítmények állnak rendelkezésre. Az allergén immunterápiát a szezon előtt legalább 2, de inkább 3 hónappal korábban meg kell kezdeni, tehát arra idén már nincs mód. Aki tehát élni szeretne a tartós allergia kezelés lehetőségével, jegyezze fel a naptárjába, hogy legkésőbb 2022 februárig keresse fel orvosát!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és profi

Köszönöm szépen, minden az elvárásaimnak megfelelő volt. Mindenki nagyon kedves és profi. Ajánlani fogom mindenkinek.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK