Aki tavaly elkezdte, idén már nem tüsszög a pázsitfüvektől?

Aki tavaly elkezdte, idén már nem tüsszög a pázsitfüvektől?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2021.05.27 Módosítva: 2021.06.18

A pázsitfűfélék rendkívül változatos családjába több ezer növényfaj tartozik. Mivel ezek különböző időpontokban virágoznak, az általuk okozott allergiás tünetek áprilistól kezdve akár egészen szeptemberig is tarthatnak. Allergén immunterápiával azonban van rá mód, hogy a hónapokon át tartó gyógyszerszedést több évre mellőzni tudjuk. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyújtott bővebb felvilágosítást.

A pázsitfű allergia tünetei

A pázsitfüvek az időjárástól függően április, május környékén kezdik a pollenszórást, május-júniusban érik el a pollencsúcsot. A fűfélék allergenitása magas, vagyis sokaknál okoz szénanáthás tüneteket, a pollenallergiák között a pázsitfű allergia az egyik leggyakoribb hazánkban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális napi pollenjelentése szerint ma a Pécs, Szeged és Budapest térségében élők szenvednek különösen a pázsitfüvek által okozott allergiás tünetektől, itt a legmagasabb a pollenkoncentráció.

 

Elsősorban szénanáthás panaszok jelentkeznek, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-és orrviszketés kapcsán merül fel az allergia gyanúja – magyarázza dr. Moric Krisztina. Előfordulhatnak egyéb szemtünetek is, szemvörösség, allergiás kötőhártyagyulladás is jelentkezhet. Fokozódhatnak az ekcémás tünetek és a torokviszketés is gyakori panasz, melynek kapcsán a keresztallergia lehetőségét is vizsgálni kell.

Mit ne egyen, ha allergiás a pázsitfüvekre?

A torokviszketés lehet a szénanátha tünete, ez a szem-, és orrviszketéshez hasonlóan gyakori panasz a betegek körében. Keresztallergiát is jelezhet, mely a szénanáthától függetlenül, az orális allergia szindróma tüneteként is jelentkezhet, akár olyan évszakban is, amikor az allergén növény pollen nincs jelen a levegőben. Ennek oka, hogy a pázsitfű pollenek szerkezete nagyon hasonló bizonyos zöldségek és gyümölcsök szerkezetéhez, a szervezet így könnyen „összekeverheti” a kettőt. Ha valakinél ez fennáll, bizonyos ételek fogyasztásakor a szájüregben viszketés, égő érzés, akár ödéma is jelentkezhet.

Pázsitfű allergia esetén a paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin és szentjánoskenyér fogyasztása jelenthet gondot.

Tartós kezelés: szénanátha és keresztallergia ellen is

Pázsitfű allergia allergén immunterápiával kezelhető.A hónapokon át tartó allergiás tünetek nagyon zavaróak, a betegek életminőségét jelentősen befolyásolja, különösen, ha még a keresztallergia miatt az étkezésre is ügyelni kell. A hagyományos tüneti kezeléssel és házi praktikákkal is csökkenteni lehet ugyan a tünetek erősségét, de ezeket minden szezonban alkalmazni kell. Ha tartósan szeretnénk megszabadulni a pázsitfű allergiától, és a keresztallergiától is, akkor érdemes az allergén immunterápiát választani.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergén immunterápia 3-5 évig tartó kezelés, melynek során naponta egyszer kell tabletta vagy cseppek formájában szedni az allergén immunterápiás készítményt. Ez az allergént szigorú előírások szerint, hígított formában tartalmazza, a hatóanyag a nyelv alól szívódik fel. A kezelés a beteg szervezetét hozzászoktatja ahhoz az anyaghoz, az allergénhez, ami az allergiás tüneteit okozta. A változás már az első évben is jelentős, a betegek többsége mintegy 80 százalékos javulásról számol be, ennyivel érzi kevésbé erősnek az allergiás tüneteit a kezelés előtti évhez képest. Aki tehát tavaly elkezdte, az idei pázsitfű szezont már sokkal könnyebben viseli. A teljes kezelést követően 10-12 éves tünetmentes időszakot tudunk elérni.

Mikor lehet az allergén immunterápiát elkezdeni?

Aki a pázsitfüvekre allergiás, a jelenlegi szezonban már csak tüneti kezeléssel tudja csökkenteni az allergiás tüneteit. Antihisztamin tabletta, allergia elleni orrspray és szükség szerint egyéb, a tünetei függvényében az allergológus által javasolt készítmények állnak rendelkezésre. Az allergén immunterápiát a szezon előtt legalább 2, de inkább 3 hónappal korábban meg kell kezdeni, tehát arra idén már nincs mód. Aki tehát élni szeretne a tartós allergia kezelés lehetőségével, jegyezze fel a naptárjába, hogy legkésőbb 2022 februárig keresse fel orvosát!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és profi

Köszönöm szépen, minden az elvárásaimnak megfelelő volt. Mindenki nagyon kedves és profi. Ajánlani fogom mindenkinek.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Egyfajta divattá vált a különböző hasi panaszokat az étkezéssel összefüggésbe hozni, önmagunk számára diagnózist megállapítani, majd ez alapján diétázni. Lehetnek-e és ha igen, milyen hátrányai annak, ha valaki orvosi diagnózis nélkül kezd el például tej vagy gluténmentesen étkezni? Az egyre népszerűbb mentes diéták kapcsán kérdeztük dr. Németh Alíz gasztronterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

További részletek
Melyik allergiatesztre van szükségem?

Melyik allergiatesztre van szükségem?

Ételallergia vagy ételintolerancia esetén a speciális diéta hosszabb időre, akár egy életre is szól, ezért nagyon lényeges tudni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztani. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról, allergia tesztekről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!