Ételallergia vizsgálata

Ételallergia vizsgálata

Módosítva: 2025.03.19 10:15

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni:

• ételallergia - mely ételek?
• étel intolerancia,
• autoimmun betegség,
• hisztamin intolerancia,
• más betegségek.

Allergén csoportok - a teljesség igénye nélkül:

  • gabonák • gliadin (lisztérzékenség-cöliákia) • húsok • tej, tojás • gyümölcsök • zöldségek • fűszerek • tengeri élőlények • tartósító szerek • színezékek • egyéb adalékok.

Az Allergiaközpontban elérhető mindenféle étel allergia vizsgálat. Több száz allergénnel. IgE mediálta allergiák. A gyanús ételek tesztelése négyféleképpen történhet:

1. Vérvétellel

Vérvételes ételallergia vizsgálat során meghatározzuk az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE szintjét - ha magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.

Intézményünkben az alábbi komplex vizsgálatok is elérhetőek:

2. Alkaros bőrteszttel (Prick teszt)

Prick teszt során összehozzuk a szervezetet a kérdéses étellel, ha reagál rá, akkor a gyanú megerősödik, ha nem reagál, akkor a gyanú gyengül.

3. Terheléses vizsgálattal

Terheléses vizsgálat során étkezéssel hozzuk össze a szervezetet a kérdéses étellel (ez több órás vizsgálat, és akkor jön számításba, ha a gyanús ételből nem rendelkezünk laboratóriumi kivonattal)

4. Kihagyásos vizsgálattal

Kihagyatjuk a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik

Az ételallergia vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Nagyon fontos, hogy az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! Márpedig a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges! Azt viszont mindenképpen.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértője

Hírek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.

További részletek
Nem IgE ételallergia - mit jelent és hogyan lehet kimutatni?

Nem IgE ételallergia - mit jelent és hogyan lehet kimutatni?

Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK