Mikrobiom jelentése – a diéta és a betegségek kapcsolata

Mikrobiom jelentése – a diéta és a betegségek kapcsolata

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2020.02.10 Módosítva: 2022.01.06

A mikrobiom kifejezéssel egyre gyakrabban találkozhatunk az egészséggel, életmóddal, diétával foglalkozó cikkekben. Jelentőségére az elmúlt években megjelent, és napjainkban is zajló kutatási eredmények hívják fel a figyelmet. A mikrobiom jelentéséről és az egészségünk megőrzésében betöltött szerepéről dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Mikrobiom – mit jelent?

A bélrendszerben több, mint 100 milliárd mikroorganizmus – baktérium, vírus és gomba - él. Ezeket együttesen bélrendszeri mikrobiótának nevezzük. A mikrobióta sejtekből áll, a sejtekben pedig megtalálható a DNS, aminek egy meghatározott szakasza a gén. A mikrobióta sejtjeinek génállományát nevezzük mikrobiomnak.

Bélbaktériumok szerepe az emésztésben

A bélben élő baktériumokról eddig is tudtuk, hogy fontos szerepük van többek közt az emésztésben, a tápanyagok megfelelő felszívódásában, K-vitamint és egyéb védő anyagokat termelnek a szervezet számára.

 

„Az emésztés folyamata a szájüregben kezdődik, ahol a rágás közben a nyálban lévő enzim megkezdi az étel lebontását. A nyelőcsövön áthaladva a gyomorba, majd a vékonybélbe, és a vastagbélbe kerül az elfogyasztott étel. Útja közben a gyomorsav és számos hasnyálmirigy által termelt enzim végzi az adott tápanyag – a fehérjék, zsírok, szénhidrátok - lebontását. Azonban nem tudnak mindent, amit elfogyasztunk kizárólag a gyomorsav és az enzimek lebontani. A táplálkozás során a bélrendszerbe került rostok emésztésében a bélben lévő baktériumok vannak segítségünkre. Ahogyan az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak, szerepük azonban jóval túlmutat ezen.”

„Minden betegség a belekben kezdődik.”

Mikrobiom jelentése, a nem megfelelő táplálkozás tönkreteszi a mikrobiomot.Hippokratész már időszámításunk előtt írt a bélrendszer jelentőségéről, a betegségek kialakulásában. Arra azonban egészen a 21. századig kellett várnunk, hogy a tudomány a baktériumok betegségeket okozó hatásán túl meg- és felismerje a jótékony baktériumok szerepét egészségünk megőrzésében. A genetikai vizsgálatok ugrásszerű fejlődésével pedig még többet tudhatunk meg a mikrobiom fontosságáról.

A mikrobiom megismerése

A genetikai vizsgálatok lehetővé tették, hogy még jobban megismerjük a mikrobiom összetételét – magyarázza dr. Tamássy Klára, aki 2012-ben maga is részt vett azon a Párizsban rendezett kongresszuson, ahol amerikai és európai kutatók először számoltak be a mikrobiom genetikai vizsgálatokkal kapcsolatos eredményeikről. Ma már tudjuk, hogy a bélben élő baktériumok szerepe jóval túlmutat azon, amit korábban ismertünk.

  • Megismertük az első 1000 nap fontosságát egy ember életében. A kisgyermekben ugyanis hároméves korára fejlődik ki a felnőttekre jellemző, komplex mikrobiom. Kialakulásában szerepet játszik többek közt a környezet, a gyógyszerek, különösen az antibiotikumok és természetesen a táplálkozás és az anyatej.
  • Tudjuk, hogy a bélrendszerben élnek az energiatermelésben résztvevő és védőgátat képező baktériumok. Utóbbi összetétele és a zsírmáj, elhízás, a gyulladásos bélbetegségek kialakulása közt összefüggést állapítottak meg.
  • Ismerjük a táplálkozás szerepét a bélflóra megváltozásában. A Nature folyóirat 2014-ben megjelent vizsgálata döbbenetes felfedezést közölt arról, hogy az állati eredetű zsírokban gazdag étkezés mellett emelkedik - a zsírt lebontó - epét toleráló baktériumok aránya a bélrendszerben. A hüvelyesek megnövekedett fogyasztása pedig egy másik baktériumfaj számának emelkedését eredményezi.
  • Az étrendünk táplálékot jelent a mikrobiom számára is. A nagyrészt a vékony- és vastagbélben élő baktériumok anyagcseréje során pedig olyan anyagok keletkeznek, amelyek a mi szervezetünkre, egészségünkre is hatással vannak.

Mikrobióta bél-agy tengely

A Nature Reviews Microbiology folyóirat 2018-ban közölte azt a kutatást, mely szerint a bélbaktériumok összetétele az emberi viselkedésre, az agyi funkciókra is hatással van. A kutatók szerint a viselkedés befolyásolása is az említett anyagcsere melléktermékek hatására következik be. Az immunsejtek a bél falában folyamatos kapcsolatban állnak a mikrobiommal, az itt lezajló kedvezőtlen változások pedig így az egész szervezetre hatással lesznek. Megnő a funkcionális bélbetegségek, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia kockázata.

A nem megfelelő táplálkozás tönkreteszi a mikrobiomot

A nem megfelelő táplálkozás tönkreteszi a mikrobiomot.A bélbaktériumok tehát táplálkoznak, anyagcseréjük pedig olyan anyagok képződésével jár, melyek közül mindegyiknek megvan a maga funkciója. Vannak többek közt ecetsav vagy vajsav termelő baktériumok is. Ezek hasznos, a szervezetünk egészséges működéséhez fontos anyagok. A vajsav például többek közt a vastagbél-nyálkahártya sejtjei számára biztosít energiát és megelőzi az áteresztő- bél („leaky gut” néven is ismert) kialakulását.

 

Ha nem tápláljuk megfelelően a belek falát bélelő sejteket, akkor nem tudják megvédeni a szervezetünket a külvilágból érkező káros anyagokkal szemben sem. A helyileg kialakuló gyulladás hasmenést, székrekedést, fájdalmat, fokozott gázképződést eredményez. Idővel a bélfal károsodik, áteresztővé válik, így olyan anyagok is átjutnak rajta és a keringésbe kerülnek, amelyek különböző betegségeket okozhatnak.

A mikrobiom diéta

A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, a rostszegény táplálkozás és a túlzásba vitt antibiotikum használat mind negatívan befolyásolja a bélflóra összetételét. Felborítja az egyensúlyt, egyes baktériumfajok túlzott mértékben elszaporodnak, ami számos kedvezőtlen hatást indít el a szervezetünkben.

 

Dr. Tamássy Klára szerint a kutatások eredményei egyértelműen a tudatosan kialakított táplálkozás, a mikrobiom diéta fontosságára irányítják a figyelmet. Az alapanyagok helyes megválasztása, a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás egészségünk megőrzésének feltétele.

Téma szakértői

Dr. Németh Aliz

Dr. Németh Aliz

gasztroenterológus, hepatológus
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Kisfiam 7 hónapos. Pár hetes kora óta küszködünk hasfájással, ami hol jobb, hol rosszabb. Anyatejes, de egy ideje kiegészítésként tápszert is kap (Milumil HA) és elkezdődött a gyümölcs , zöldség hozzátáplálás és glutén bevezetése. Szoptatás közben a mellemen sokat feszeng, sír, hallom , hogy "morog" a hasa, és ez zavarja.Emiatt egyre inkább elutasítja a szopást. Éjszakai gyakori ébredéseit, sokszor vígasztalhatatlan sírásait is ennek tudom be. Ha túl van a szélgörcsön, megkönnyebbül. A másik fontos tényező, hogy harmadszor visszatérő bronchitise van.Az első 2 hónaposan volt, sajnos tüdőgyulladással is társult, akkor kórházban is voltunk. A második egy hónapja és most megint beteg, szerencsére "csak" obtstuktív felső légúti hörgőgyulladás és nincs tüdőgyulladása. Mindig láz nélkül zajlik, és mondhatni egyik napról a másikra alakul ki nála.Bőrtünete nincs . Pulmonológiai kivizsgálás még nem történt. Kérdésem az lenne, felvetődhet-e tejfehérje-érzékenység?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

Tejfehérje érzékenység előfordulhat, de természetesen egyéb okokra is gondolni kell különösen a légúti panaszok esetében.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Az új közösségbe való beilleszkedés, a szülőtől való elválás is okozhatja, ha a gyerekeknek az évkezdés idején gyakrabban fáj a hasa. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a reflux is okozhat ilyen tüneteket, már bölcsődések, óvodások és iskolások körében is.

További részletek
Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

A gyerekközösségekben a különböző légúti fertőzések gyorsan terjednek. Gyakori, hogy akár már néhány nappal az óvoda vagy iskolakezdést követően otthon kell maradniuk náthás tünetekkel, amit aztán hamarosan egy másik megbetegedés követ. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy hetek óta tartó náthás tünetek esetén felmerül az allergia gyanúja is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!