Tej helyett: a gyermek dietetikus tanácsai

Tej helyett: a gyermek dietetikus tanácsai

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.13 14:25

Mit adhatunk tej helyett tejallergia esetén, csecsemő- és kisgyermekkorban? A tejallergiát a gyerekek többsége kinövi, ám a sokszor évekig tartó tejmentes diéta sok kérdést felvet a szülőkben. A tejhelyettesítőkkel kapcsolatban segít eligazodni Sarnyai Tünde gyermek dietetikus, a Budai Allergiaközpont szakembere.

Tejallergia fél éves kor alatt

Anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt jelentkezhetnek tejallergiás tünetek. Tápszeres babáknál a tápszer cseréje jelent megoldást. A speciális gyógyászati célra készült tápszer nem tehéntej alapú, így a tejallergiás kicsik is fogyaszthatják. Anyatejes baba esetén az édesanyának kell tejmentesen étkeznie.

Tej helyett: diéta a szoptatás időszakában

A tejmentes diétában a tehéntej helyett növényi alapú készítményeket lehet fogyasztani: például zabtejet vagy kókusztejet. A tejszín és tejföl helyettesítésére is léteznek növényi alapú készítmények, de a dietetikus otthon is elkészíthető, bevált receptekkel is segíteni tudja az átállást. Figyelni kell a péksütemények vásárlása során és a készételekre is. Kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyek csomagolásán az összetevők közt az alábbiak szerepelnek:

 

Tej helyett: milyen összetevőkre figyeljünk bevásárlás során?- tejcukor (laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, krémföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966), kazein, kazeinát, laktalbumin, laktoferrin, laktoszérum, laktobiumot, laktoglobulin, tej- és zsírsavak glicerin és propilénglikolészterei (E478), zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei (E472).

Tejsav és tejsav közt is van különbség

A tejsav (fontos, hogy nem a tejsavó) nem szerepel a fenti listán, emiatt vásárlás során sokan bizonytalanok és inkább az üzletben hagyják a kiszemelt terméket. Pedig a tejsav nem minden esetben tiltólistás tejallergia esetén. Önmagában a tejsavnak nincs köze a tejhez. Viszont felhasználhatnak tejszármazékot az elkészítése során. Erről azonban a csomagoláson egyértelműen köteles a gyártó tájékoztatni a vevőt. Ilyen esetben az allergénekkel megegyező módon, kiemelve, vastagon szedett betűvel szerepel a tejsav neve. Ha viszont nincs allergénként kiemelve, akkor fogyasztható a tejsav tartalmú termék is.

A laktózmentes termékek nem jók tejallergia esetén!

Kezdő diétázók számára gyakran megtévesztő, ha laktózmentes felirattal ellátott termékeket látnak a boltokban, például laktózmentes tejet, túrót vagy sajtokat, tejfölt. Tejallergia esetén fontos, hogy ezeket sem szabad fogyasztani! Tejallergia diétában a tejfehérje tartalmú ételeket kell kerülni. A laktóz tejcukor, vagyis a laktózmentes termékek laktózintolerancia esetén, tejcukor érzékenyek számára megfelelőek. Tejallergia esetén nem fogyaszthatók.

Tejallergia fél éves kor vagy szoptatás után

Az anyatejes babák a szoptatás időszakát követően ugyanazt a tápszert kaphatják anyatej helyett, mint a tejfehérje allergiás tápszeres babák. A tápszert életkor szerint megadott mennyiségben adagoljuk, így fedezi a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyag, fehérje és vitamin mennyiséget. Ha a gyermek idegenkedik a tápszer ízétől, nem fogyasztja szívesen, jelezzük a kezelőorvosnak, aki a tápszert felírta. Van lehetőség cserére, több típus kicsit eltérő ízvilággal kapható, így megtalálhatjuk a számára megfelelőt.

Növényi tejpótlók a baba étrendjében

Tej helyett növényi tejek.A növényi italok tápértéke a speciális tápszerekhez viszonyítva alacsonyabb, ezért gyerekek étrendjében inkább csak sütéshez-főzéshez ajánljuk, de e célra a szükséges mennyiségben bekevert tápszert is használhatunk. Ha mégis a növényi tejpótlók mellett döntünk, ügyeljünk rá, hogy a mandula és a szója erős allergének, ezért gyerekek számára fogyasztásuk nem javasolt. A zabtej vagy zabtejszín ideális választás: magas a fehérje és a rosttartalma is, azonban kalciumot csak hozzáadva tartalmaz.

Kalciumpótlás tejmentes diétában

A napi kalciumszükséglet kisgyermekeknél 600-800 mg, szoptatós anyák esetében 1200-1300 mg. A tejfehérje mentes tápszerek és a növényi tejpótlók többsége is kalciummal dúsított, így a szükséges mennyiség egy része fedezhető. Emellett érdemes az alábbi kalciumban gazdag élelmiszereket rendszeresen fogyasztani: amaránt, mák, brokkoli, csicseriborsó, szardínia, aszalványok, petrezselyemzöld, narancs, magas kalciumtartalmú (literenként meghaladja a 150 mg-ot) ásványvíz és tojássárgája. Gyermekek esetében mindig vegyük figyelembe a hozzátáplálási ajánlást és csak az életkorának megfelelő élelmiszereket adjuk!

Keresztallergia tejallergia esetén

Az egyes allergén fehérjék szerkezete nagyon hasonló, ezért a szervezetben tüneteket okozhat a fogyasztásuk. Tejallergia esetén gyakori keresztallergén a marhahús, borjúhús illetve más kérődző állat húsa, teje pl.: kecske, juh, bivaly, szamár, kanca. Keresztallergiára utal, ha a gyermeknél nem történt diétahiba, vagyis nem fogyasztott véletlenül tejfehérje tartalmú ételt és ennek ellenére tünetei jelentkeznek. Ez lehet bőrtünet, kiütések, hasfájás, légúti panaszok is. Ilyen esetben fontos táplálkozási tüneti naplót vezetni és így ki lehet szűrni, hogy pontosan melyik az az allergén, ami a panaszokat okozza. A továbbiakban a tej mellett arra is diétázni kell majd.

Kinőtte az allergiát?

Tej helyett: a tejallergiát kinövi a gyerekek többsége.A gyerekek többsége a szigorú diétát követően idővel fogyasztani tudja a tejet tartalmazó ételeket is, anélkül, hogy allergiás tünetei jelentkeznének. A kezelőorvos ezért időnként terheléses vizsgálatot fog végezni annak eldöntésére, hogy a gyermek kinőtte-e az allergiát. Ennek menete eltérő lehet, de rendszerint bőrpróbával kezdődik. A gyermek bőrét egy kis helyen bekenik tejjel és figyelik a reakciót. Ha bizonyos idő elteltével bőrpír, viszketés jelenik meg a bőrén, az a fennálló tejallergia jele. Ha ez elmarad, akkor rendszerint otthon kell folytatni a terhelést. A napi tejadagot fokozatosan emelve, az első időszakban csak sütve, vagy főzve – például süteményként vagy tejföllel habart ételből egy kanállal – lehet fogyasztani. Fontos a fokozatosság, hogy ne terheljük meg egyszerre nagy mennyiségű allergénnel a szervezetét.

Figyelni kell a tüneteket!

A terhelést követően a tejallergia tünetei nem mindenkinél jelentkeznek azonnal. Figyelni kell és ha a visszavezetést követő napokban-hetekben a gyermek hasfájásra, puffadásra panaszkodik, ha bőr-, vagy légúti tünetei jelentkeznek, akkor ne terheljük tovább. Iktassuk ki az étrendjéből a tejet újra és figyeljük, hogy a panaszok megszűnnek-e. Konzultáljuk a kezelőorvossal és egyeztessünk dietetikussal az életkorában megfelelő – kalcium és fehérjepótlás - tejmentes étkezés összeállításáról. A speciális tápszer felírására a gyermek 6 éves koráig van lehetőség, ha szívesen fogyasztja, ezt figyelembe véve alakítjuk ki az étkezését.

Téma szakértői

Hauser Péterné Gyöngyi

Hauser Péterné Gyöngyi

egészségügyi asszisztens
dr. Fülöp Györgyi

dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK