Tüneti napló – fontos információk a diagnózishoz

Tüneti napló – fontos információk a diagnózishoz

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2023.11.13 14:24

Hasfájás, puffadás, kiütések, bőrpír, foltok a bőrön – néhány olyan visszatérő tünet, aminek szeretnénk tudni az okát, de gyakran mire gyermekünkkel orvoshoz jutunk, már elmúlnak a panaszok. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy ilyen esetekben segítség, ha tüneti naplót vezetünk, mielőtt újra szakemberhez fordulunk.

Gyorsan múló, de visszatérő tünetek

A gyermekkori allergiás tünetek változatos formában jelentkezhetnek. Előfordulhat, hogy egy panasz tartósan jelen van - például a gyermek bőre extrém száraz, vagy ekcémás. De gyakran adódik olyan – például visszatérő csalánkiütés vagy egyéb bőrtünetek - helyzet is, hogy mire orvoshoz kerül, már nincs látható jele.

 

A kiütések kivizsgálásában is segíthet a tüneti napló vezetése.„A leggyakoribb ilyen eset a bőrtünetek kapcsán fordul elő. Amikor a szülő bejelentkezik a vizsgálatra, még látszanak a gyermek tünetei, de mire az orvoshoz ér, már nyoma sincs. Ilyen esetben érdemes fotót készíteni, amelyen látható az elváltozás, de sok esetben – a fénykép minősége vagy a fényviszonyok miatt – ez alapján sem jutunk lényegesen előrébb a kivizsgálásban. Ilyenkor – és sok esetben az orvosi vizitet követő időszakban is – tüneti napló vezetését szoktuk kérni a szülőktől, mert ez az, ami valóban segítséget nyújt a diagnózis megállapításához.”

Mi a tüneti napló?

Meghatározása szerint a tüneti napló olyan egyszerű eszköz, amelyet a betegek a tünetek meghatározott időtartamú, szervezett módon történő rögzítésére használhatnak a diagnosztikai és terápiás folyamat elősegítése érdekében. A beteg fő panasza és a napló vezetésének célja meghatározza a benne szereplő információk nagy részét. A legfontosabb részei általában a tünetek időzítése, időtartama, a kapcsolódó tünetek, kiváltók, enyhítő tényezők és életmódbeli megfontolások.

 

A klasszikus nyomtatott papír táblázat és füzetbe vezetett tüneti napló mellett léteznek elektronikus naplók és olyan alkalmazások is, amelyek segítenek a szükséges adatok rögzítésében. A mobil általában velünk van, ezért ez segítség lehet akkor, ha otthon felejtjük, vagy nincs épp kéznél a papír, ám számoljunk a használatuk közben esetleg felmerülő plusz költségekkel.

A tüneti naplók szerepe a kezelésben

A tüneti naplók különbözőek lehetnek, attól függően, hogy mi a panasz, aminek az okát keressük. Ételallergia gyanú esetén például naponta szükséges kitölteni, egyértelmű jelezni, hogy volt-e tünet, mi volt a panasz és az milyen erősséggel jelentkezett.

Megjegyzésként mindenképp fontos beírni, hogy mikor jelentkezett a tünet – például milyen étel fogyasztását követően, vagy más okból – előfordult-e egyéb változás is a gyerek életében aznap, ami összefüggésben lehet a panaszaival.

Fontos, hogy mindent jegyezzünk fel, mert sokszor az apróbb részletekből áll össze a teljes kép, különösen, ha a gyermeknél szerteágazó tünetek jelentkeznek, vagy az elvégzett vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak.

Röviden a tüneti napló vezetésének fontosságáról

  • A hasfájás okainak kivizsgálásában is segíthet a tüneti napló.Időt takarít meg: az egyértelmű jelölésekkel, rendszeresen vezetett, átlátható tüneti napló áttekintése jelentősen kevesebb időt vesz igénybe a kezelőorvos részéről, mintha megpróbálnánk a rendelőben szóban felidézni az elmúlt időszakban tapasztalt tüneteket.
  • Elkerüljük a szükségtelen vizsgálatokat: szerteágazó tünetek esetén, vagy olyankor, ha a páciens nem tudja objektíven leírni a tüneteit, a kezelőorvos részletes, minden lehetséges kiváltó okra kiterjedő kivizsgálással próbálja meg beazonosítani a problémát. A tüneti napló segítségével akár több lehetséges kiváltó ok is kizárható, ezáltal akár kevesebb vizsgálat is elég lehet a diagnózis megállapításához.
  • Növeli a tudatosságot: szülőként aggódunk, ha gyermekünket betegnek látjuk. Idegesek, feszültek leszünk. A tüneti napló vezetése, a helyzet objektív összegzése ezért sok esetben terápiás jellegű. A tapasztalatok szerint a tüneti napló vezetése a későbbiekben, a kezelés során is segítséget nyújt, akár csak a diéta vagy a gyógyszeres kezelés mellett a betegség kontrolljában.

Jelezze orvosának, ha gondot okoz a kitöltése!

A naplónak a beteggel való közvetlen áttekintése javítja a terápiás kapcsolatot, az orvos-beteg kommunikációt, számos fontos, a diagnózishoz szükséges adatot közöl objektív módon. Fontossága ellenére több beteg sokszor mégis feladja a vezetését, különböző okokból:

  • Ha nem egyértelműek a jelölések – például melyik tünetet, milyen súlyosságúként jegyezzünk fel.
  • Túl bonyolult, nehezen átlátható a táblázat.
  • Nem tudjuk magunkkal vinni, elfelejtjük tölteni, emiatt gyakran hiányos.
  • Elmegy a kedvünk tőle, hosszadalmasnak érezzük a napokon-heteken át tartó tüneti napló vezetést, gyorsabb megoldást szeretnénk.

 

Dr. Balogh Ádám azt javasolja, ha felmerül bármelyik probléma, vagy olyan ok, aminél fogva nem tudjuk a korábbi módon, rendszeresen vezetni a tüneti naplót, jelezzük kezelőorvosunknak.

 

„Mivel ez egy fontos eszköz a kivizsgálásban és a kezelésben, lényeges, hogy kitartóan folytassuk a vezetését. Probléma esetén keresünk más típusú tüneti naplót, vagy átbeszéljük a jelöléseket, hogy egyértelmű legyen. A tüneti napló fontos, hogy egyszerű és gyorsan vezethető legyen. Részletes magyarázattal vagy egy más típusú naplóval lehet segíteni, hogy ne maradjon el a továbbiakban sem az értékes adatok rögzítése.”

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK