Tüneti napló – fontos információk a diagnózishoz

Tüneti napló – fontos információk a diagnózishoz

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2020.01.31 Módosítva: 2023.11.13

Hasfájás, puffadás, kiütések, bőrpír, foltok a bőrön – néhány olyan visszatérő tünet, aminek szeretnénk tudni az okát, de gyakran mire gyermekünkkel orvoshoz jutunk, már elmúlnak a panaszok. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy ilyen esetekben segítség, ha tüneti naplót vezetünk, mielőtt újra szakemberhez fordulunk.

Gyorsan múló, de visszatérő tünetek

A gyermekkori allergiás tünetek változatos formában jelentkezhetnek. Előfordulhat, hogy egy panasz tartósan jelen van - például a gyermek bőre extrém száraz, vagy ekcémás. De gyakran adódik olyan – például visszatérő csalánkiütés vagy egyéb bőrtünetek - helyzet is, hogy mire orvoshoz kerül, már nincs látható jele.

 

A kiütések kivizsgálásában is segíthet a tüneti napló vezetése.„A leggyakoribb ilyen eset a bőrtünetek kapcsán fordul elő. Amikor a szülő bejelentkezik a vizsgálatra, még látszanak a gyermek tünetei, de mire az orvoshoz ér, már nyoma sincs. Ilyen esetben érdemes fotót készíteni, amelyen látható az elváltozás, de sok esetben – a fénykép minősége vagy a fényviszonyok miatt – ez alapján sem jutunk lényegesen előrébb a kivizsgálásban. Ilyenkor – és sok esetben az orvosi vizitet követő időszakban is – tüneti napló vezetését szoktuk kérni a szülőktől, mert ez az, ami valóban segítséget nyújt a diagnózis megállapításához.”

Mi a tüneti napló?

Meghatározása szerint a tüneti napló olyan egyszerű eszköz, amelyet a betegek a tünetek meghatározott időtartamú, szervezett módon történő rögzítésére használhatnak a diagnosztikai és terápiás folyamat elősegítése érdekében. A beteg fő panasza és a napló vezetésének célja meghatározza a benne szereplő információk nagy részét. A legfontosabb részei általában a tünetek időzítése, időtartama, a kapcsolódó tünetek, kiváltók, enyhítő tényezők és életmódbeli megfontolások.

 

A klasszikus nyomtatott papír táblázat és füzetbe vezetett tüneti napló mellett léteznek elektronikus naplók és olyan alkalmazások is, amelyek segítenek a szükséges adatok rögzítésében. A mobil általában velünk van, ezért ez segítség lehet akkor, ha otthon felejtjük, vagy nincs épp kéznél a papír, ám számoljunk a használatuk közben esetleg felmerülő plusz költségekkel.

A tüneti naplók szerepe a kezelésben

A tüneti naplók különbözőek lehetnek, attól függően, hogy mi a panasz, aminek az okát keressük. Ételallergia gyanú esetén például naponta szükséges kitölteni, egyértelmű jelezni, hogy volt-e tünet, mi volt a panasz és az milyen erősséggel jelentkezett.

Megjegyzésként mindenképp fontos beírni, hogy mikor jelentkezett a tünet – például milyen étel fogyasztását követően, vagy más okból – előfordult-e egyéb változás is a gyerek életében aznap, ami összefüggésben lehet a panaszaival.

Fontos, hogy mindent jegyezzünk fel, mert sokszor az apróbb részletekből áll össze a teljes kép, különösen, ha a gyermeknél szerteágazó tünetek jelentkeznek, vagy az elvégzett vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak.

Röviden a tüneti napló vezetésének fontosságáról

  • A hasfájás okainak kivizsgálásában is segíthet a tüneti napló.Időt takarít meg: az egyértelmű jelölésekkel, rendszeresen vezetett, átlátható tüneti napló áttekintése jelentősen kevesebb időt vesz igénybe a kezelőorvos részéről, mintha megpróbálnánk a rendelőben szóban felidézni az elmúlt időszakban tapasztalt tüneteket.
  • Elkerüljük a szükségtelen vizsgálatokat: szerteágazó tünetek esetén, vagy olyankor, ha a páciens nem tudja objektíven leírni a tüneteit, a kezelőorvos részletes, minden lehetséges kiváltó okra kiterjedő kivizsgálással próbálja meg beazonosítani a problémát. A tüneti napló segítségével akár több lehetséges kiváltó ok is kizárható, ezáltal akár kevesebb vizsgálat is elég lehet a diagnózis megállapításához.
  • Növeli a tudatosságot: szülőként aggódunk, ha gyermekünket betegnek látjuk. Idegesek, feszültek leszünk. A tüneti napló vezetése, a helyzet objektív összegzése ezért sok esetben terápiás jellegű. A tapasztalatok szerint a tüneti napló vezetése a későbbiekben, a kezelés során is segítséget nyújt, akár csak a diéta vagy a gyógyszeres kezelés mellett a betegség kontrolljában.

Jelezze orvosának, ha gondot okoz a kitöltése!

A naplónak a beteggel való közvetlen áttekintése javítja a terápiás kapcsolatot, az orvos-beteg kommunikációt, számos fontos, a diagnózishoz szükséges adatot közöl objektív módon. Fontossága ellenére több beteg sokszor mégis feladja a vezetését, különböző okokból:

  • Ha nem egyértelműek a jelölések – például melyik tünetet, milyen súlyosságúként jegyezzünk fel.
  • Túl bonyolult, nehezen átlátható a táblázat.
  • Nem tudjuk magunkkal vinni, elfelejtjük tölteni, emiatt gyakran hiányos.
  • Elmegy a kedvünk tőle, hosszadalmasnak érezzük a napokon-heteken át tartó tüneti napló vezetést, gyorsabb megoldást szeretnénk.

 

Dr. Balogh Ádám azt javasolja, ha felmerül bármelyik probléma, vagy olyan ok, aminél fogva nem tudjuk a korábbi módon, rendszeresen vezetni a tüneti naplót, jelezzük kezelőorvosunknak.

 

„Mivel ez egy fontos eszköz a kivizsgálásban és a kezelésben, lényeges, hogy kitartóan folytassuk a vezetését. Probléma esetén keresünk más típusú tüneti naplót, vagy átbeszéljük a jelöléseket, hogy egyértelmű legyen. A tüneti napló fontos, hogy egyszerű és gyorsan vezethető legyen. Részletes magyarázattal vagy egy más típusú naplóval lehet segíteni, hogy ne maradjon el a továbbiakban sem az értékes adatok rögzítése.”

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok