Mit adhatok tej helyett a tejallergiás gyermekemnek?

Mit adhatok tej helyett a tejallergiás gyermekemnek?

Dr. Polgár Marianne PhD Létrehozva: 2019.04.16 Módosítva: 2019.04.17

Ha csecsemőkorban tejallergiás tünetek jelentkeznek, akkor tejmentes étrendre kell áttérni, amit egészen addig tartani kell, amíg a panaszok meg nem szűnnek. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit ajánl a tejtermékek helyettesítésére gyermekeknél.

Tejallergia esetén, fél év alatti csecsemőknél

Tejallergia kezelése csecsemőknélAnyatejes babáknál az édesanya diétája jelent megoldást, a szoptatást emiatt nem kell abbahagyni. Az étrendből ki kell iktatni minden tejet, vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszert, így a kicsinél is meg fognak szűnni a tünetek.

Tápszeres babánál a tápszer cseréje jelent megoldást. Speciális, gyógyászati célú készítmények léteznek, melyek nem tehéntej alapúak, így alkalmasak a tejallergiás csecsemők táplálására.

Tejallergia a hozzátáplálás időszakában

Ha megkezdjük az új ízek bevezetését, akkor tejallergiás gyermekeknél továbbra is figyelni kell arra, hogy mind az otthoni főzés, mind pedig a készételek – például pékáruk, kekszek vagy felvágottak - vásárlása során csak olyan termékek kerüljenek a kicsi tányérjába, amelyek tejet nem tartalmaznak.

Mit adhatunk tej helyett fél éves kor után?

Tejallergia tünetei gyerekeknélAnyatejes babáknál az elválasztást követően, de már azt megelőzően is, a hozzátáplálás időszakában - például főzéshez, vagy kakaó készítéshez -fokozatosan át kell térni a speciális tápszerre. A tápszert életkor szerint adagoljuk.

A már nem anyatejes kicsiknél, egy éves korig naponta fél litert javasolt elfogyasztaniuk, ezzel biztosítani lehet minden szükséges tápanyagot, fehérjét és vitaminokat, ami ebben az életkorban a fejlődéshez szükséges.

Mire használjuk a növényi italokat?

A növényi italok tápértéke a speciális tápszerekhez viszonyítva alacsonyabb, ezért inkább csak sütéshez-főzéshez ajánljuk. Fontos arra is figyelni, hogy milyen növényből készült italt használunk!

„A mandulatejet kicsiknek az olajos magvak allergizáló hatása miatt nem ajánljuk. A kókusztej fehérjét alig tartalmaz. A rizstej kalóriatartalma a tehéntejjel közel megegyezik, ám szénhidrát, zsír és fehérjetartalma alacsonyabb. Fehérjetartalom szempontjából a szója lenne a legjobb tehéntej helyettesítő, ám – mivel erős allergén - ezt gyermekeknek nem javasoljuk. A növényi tejek közül gyermekek számára leginkább a zabtej, illetve zabtejszín ajánlható. A zabtejnek magas a fehérje és a rosttartalma is, azonban kalciumot csak hozzáadva tartalmaz.”

Túl kevés fehérje és vashiány

Dr. Polgár Marianne a kisgyermekeknél előforduló, táplálkozással összefüggő gyakori problémaként e két dolgot emelte ki.

„A gyerekek nem mindig fogadják el azokat az ételeket, amiket mi szeretnénk adni nekik. A fehérje pótlására elsődlegesen szolgáló húsok, tojás, de a közismerten magas vas tartalmú spenót vagy máj sem tartozik sok gyerek kedvencei közé. A speciális tápszerek ilyenkor is segítenek – ha épp átmenetileg a gyermek ízlése egyoldalúvá válna – hogy a fejlődéséhez az életkora szerint minden fontos tápanyagot megkapjon. A tápszerek nem egyformák ízre, ezért az a tapasztalat, hogy idővel mindenki megtalálja a gyermeke számára megfelelőt.”

A legtöbb esetben a tejmentes diéta 3 éves korig tart. Nagyjából ugyanis ekkorra a gyerekek többsége kinövi a tejallergiát. Ha ez mégsem így történik, a speciális tápszer felírására a gyermek 6 éves koráig van lehetőség.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász

Orvos válaszol

11 hónapos a kisfiam. 4 és fél hónaposan babaúszáson szalmonellát kapott el. Utána volt negatív lelete. Néhány hete újra volt vagy két napig négyszer lazább széklete, akkor elküldték megint tenyésztésre, és pozitív lett a lelet. Azt mondták, hogy lehet új, de az is lehet, hogy az immunrendszere vmi miatt legyengült, és a régi újult ki. Azóta azt tapasztalom, hogy a reggeli széklete olyan mint régen, de vannak napok, amikor a déli evés után kb fél-egy órával van egy sárgás, híg széklet, ami néha nyálkás is. Láza, hőemelkedése nincs, vidám, nem látszik rajta semmi azon kívül, hogy ebben az időszakban négy fogacskája bújt ki, most jön a negyedik. reggel és este és éjszaka még tápszert eszik, a többi étkezése gyümölcs, zöldség, tejpép.. ami HA és a tápszere is. Mi okozhatja ezt a tünetet? Nem múlt el a szalmonella, fogzás vagy étel?

Kedves Édesanya!

A Salmonella fertőzés sokáig megmaradhat tünet menetes állapotban is. Előfordulhat, hogy nem minden székletből mutatható ki.

A fogzás is szerepelhet a hígabb széklet okaként.

Javaslatom: bébinek való probiotikum szedése, mert a fertőzés után mindenképpen jó a bélflóra helyreállítása.


Üdvözlettel
Dr. Polgár Marianne PhD
gyermekorvos-gsztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

A bélrendszerben élő baktériumoknak fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. Ha a bélbaktériumok túlszaporodnak a vékonybélben, kialakul a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO). Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen betegségek növelik meg a SIBO rizikóját.

További részletek
Allergiás asztma esetén is választhatja az allergén immunterápiát!

Allergiás asztma esetén is választhatja az allergén immunterápiát!

Az allergén immunterápia nemcsak a szénanáthás tünetek tartós kezelésére alkalmas. Allergiás asztma esetén is választhatjuk ezt a terápiás módot. Ennek előnyeiről és feltételeiről dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat