Mit adhatok tej helyett a tejallergiás gyermekemnek?

Mit adhatok tej helyett a tejallergiás gyermekemnek?

Dr. Polgár Marianne PhD Létrehozva: 2019.04.16 Módosítva: 2019.04.17

Ha csecsemőkorban tejallergiás tünetek jelentkeznek, akkor tejmentes étrendre kell áttérni, amit egészen addig tartani kell, amíg a panaszok meg nem szűnnek. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit ajánl a tejtermékek helyettesítésére gyermekeknél.

Tejallergia esetén, fél év alatti csecsemőknél

Tejallergia kezelése csecsemőknélAnyatejes babáknál az édesanya diétája jelent megoldást, a szoptatást emiatt nem kell abbahagyni. Az étrendből ki kell iktatni minden tejet, vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszert, így a kicsinél is meg fognak szűnni a tünetek.

Tápszeres babánál a tápszer cseréje jelent megoldást. Speciális, gyógyászati célú készítmények léteznek, melyek nem tehéntej alapúak, így alkalmasak a tejallergiás csecsemők táplálására.

Tejallergia a hozzátáplálás időszakában

Ha megkezdjük az új ízek bevezetését, akkor tejallergiás gyermekeknél továbbra is figyelni kell arra, hogy mind az otthoni főzés, mind pedig a készételek – például pékáruk, kekszek vagy felvágottak - vásárlása során csak olyan termékek kerüljenek a kicsi tányérjába, amelyek tejet nem tartalmaznak.

Mit adhatunk tej helyett fél éves kor után?

Tejallergia tünetei gyerekeknélAnyatejes babáknál az elválasztást követően, de már azt megelőzően is, a hozzátáplálás időszakában - például főzéshez, vagy kakaó készítéshez -fokozatosan át kell térni a speciális tápszerre. A tápszert életkor szerint adagoljuk.

A már nem anyatejes kicsiknél, egy éves korig naponta fél litert javasolt elfogyasztaniuk, ezzel biztosítani lehet minden szükséges tápanyagot, fehérjét és vitaminokat, ami ebben az életkorban a fejlődéshez szükséges.

Mire használjuk a növényi italokat?

A növényi italok tápértéke a speciális tápszerekhez viszonyítva alacsonyabb, ezért inkább csak sütéshez-főzéshez ajánljuk. Fontos arra is figyelni, hogy milyen növényből készült italt használunk!

„A mandulatejet kicsiknek az olajos magvak allergizáló hatása miatt nem ajánljuk. A kókusztej fehérjét alig tartalmaz. A rizstej kalóriatartalma a tehéntejjel közel megegyezik, ám szénhidrát, zsír és fehérjetartalma alacsonyabb. Fehérjetartalom szempontjából a szója lenne a legjobb tehéntej helyettesítő, ám – mivel erős allergén - ezt gyermekeknek nem javasoljuk. A növényi tejek közül gyermekek számára leginkább a zabtej, illetve zabtejszín ajánlható. A zabtejnek magas a fehérje és a rosttartalma is, azonban kalciumot csak hozzáadva tartalmaz.”

Túl kevés fehérje és vashiány

Dr. Polgár Marianne a kisgyermekeknél előforduló, táplálkozással összefüggő gyakori problémaként e két dolgot emelte ki.

„A gyerekek nem mindig fogadják el azokat az ételeket, amiket mi szeretnénk adni nekik. A fehérje pótlására elsődlegesen szolgáló húsok, tojás, de a közismerten magas vas tartalmú spenót vagy máj sem tartozik sok gyerek kedvencei közé. A speciális tápszerek ilyenkor is segítenek – ha épp átmenetileg a gyermek ízlése egyoldalúvá válna – hogy a fejlődéséhez az életkora szerint minden fontos tápanyagot megkapjon. A tápszerek nem egyformák ízre, ezért az a tapasztalat, hogy idővel mindenki megtalálja a gyermeke számára megfelelőt.”

A legtöbb esetben a tejmentes diéta 3 éves korig tart. Nagyjából ugyanis ekkorra a gyerekek többsége kinövi a tejallergiát. Ha ez mégsem így történik, a speciális tápszer felírására a gyermek 6 éves koráig van lehetőség.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Kisfiam 7 hónapos. Pár hetes kora óta küszködünk hasfájással, ami hol jobb, hol rosszabb. Anyatejes, de egy ideje kiegészítésként tápszert is kap (Milumil HA) és elkezdődött a gyümölcs , zöldség hozzátáplálás és glutén bevezetése. Szoptatás közben a mellemen sokat feszeng, sír, hallom , hogy "morog" a hasa, és ez zavarja.Emiatt egyre inkább elutasítja a szopást. Éjszakai gyakori ébredéseit, sokszor vígasztalhatatlan sírásait is ennek tudom be. Ha túl van a szélgörcsön, megkönnyebbül. A másik fontos tényező, hogy harmadszor visszatérő bronchitise van.Az első 2 hónaposan volt, sajnos tüdőgyulladással is társult, akkor kórházban is voltunk. A második egy hónapja és most megint beteg, szerencsére "csak" obtstuktív felső légúti hörgőgyulladás és nincs tüdőgyulladása. Mindig láz nélkül zajlik, és mondhatni egyik napról a másikra alakul ki nála.Bőrtünete nincs . Pulmonológiai kivizsgálás még nem történt. Kérdésem az lenne, felvetődhet-e tejfehérje-érzékenység?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

Tejfehérje érzékenység előfordulhat, de természetesen egyéb okokra is gondolni kell különösen a légúti panaszok esetében.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Az új közösségbe való beilleszkedés, a szülőtől való elválás is okozhatja, ha a gyerekeknek az évkezdés idején gyakrabban fáj a hasa. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a reflux is okozhat ilyen tüneteket, már bölcsődések, óvodások és iskolások körében is.

További részletek
Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

A gyerekközösségekben a különböző légúti fertőzések gyorsan terjednek. Gyakori, hogy akár már néhány nappal az óvoda vagy iskolakezdést követően otthon kell maradniuk náthás tünetekkel, amit aztán hamarosan egy másik megbetegedés követ. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy hetek óta tartó náthás tünetek esetén felmerül az allergia gyanúja is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!