Mit adhatok tej helyett a tejallergiás gyermekemnek?

Mit adhatok tej helyett a tejallergiás gyermekemnek?

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2019.04.16 Módosítva: 2023.11.13

Ha csecsemőkorban tejallergiás tünetek jelentkeznek, akkor tejmentes étrendre kell áttérni, amit egészen addig tartani kell, amíg a panaszok meg nem szűnnek. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit ajánl a tejtermékek helyettesítésére gyermekeknél.

Tejallergia esetén, fél év alatti csecsemőknél

Tejallergia kezelése csecsemőknélAnyatejes babáknál az édesanya diétája jelent megoldást, a szoptatást emiatt nem kell abbahagyni. Az étrendből ki kell iktatni minden tejet, vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszert, így a kicsinél is meg fognak szűnni a tünetek.

Tápszeres babánál a tápszer cseréje jelent megoldást. Speciális, gyógyászati célú készítmények léteznek, melyek nem tehéntej alapúak, így alkalmasak a tejallergiás csecsemők táplálására.

Tejallergia a hozzátáplálás időszakában

Ha megkezdjük az új ízek bevezetését, akkor tejallergiás gyermekeknél továbbra is figyelni kell arra, hogy mind az otthoni főzés, mind pedig a készételek – például pékáruk, kekszek vagy felvágottak - vásárlása során csak olyan termékek kerüljenek a kicsi tányérjába, amelyek tejet nem tartalmaznak.

Mit adhatunk tej helyett fél éves kor után?

Tejallergia tünetei gyerekeknélAnyatejes babáknál az elválasztást követően, de már azt megelőzően is, a hozzátáplálás időszakában - például főzéshez, vagy kakaó készítéshez -fokozatosan át kell térni a speciális tápszerre. A tápszert életkor szerint adagoljuk.

A már nem anyatejes kicsiknél, egy éves korig naponta fél litert javasolt elfogyasztaniuk, ezzel biztosítani lehet minden szükséges tápanyagot, fehérjét és vitaminokat, ami ebben az életkorban a fejlődéshez szükséges.

Mire használjuk a növényi italokat?

A növényi italok tápértéke a speciális tápszerekhez viszonyítva alacsonyabb, ezért inkább csak sütéshez-főzéshez ajánljuk. Fontos arra is figyelni, hogy milyen növényből készült italt használunk!

„A mandulatejet kicsiknek az olajos magvak allergizáló hatása miatt nem ajánljuk. A kókusztej fehérjét alig tartalmaz. A rizstej kalóriatartalma a tehéntejjel közel megegyezik, ám szénhidrát, zsír és fehérjetartalma alacsonyabb. Fehérjetartalom szempontjából a szója lenne a legjobb tehéntej helyettesítő, ám – mivel erős allergén - ezt gyermekeknek nem javasoljuk. A növényi tejek közül gyermekek számára leginkább a zabtej, illetve zabtejszín ajánlható. A zabtejnek magas a fehérje és a rosttartalma is, azonban kalciumot csak hozzáadva tartalmaz.”

Túl kevés fehérje és vashiány

Dr. Polgár Marianne a kisgyermekeknél előforduló, táplálkozással összefüggő gyakori problémaként e két dolgot emelte ki.

„A gyerekek nem mindig fogadják el azokat az ételeket, amiket mi szeretnénk adni nekik. A fehérje pótlására elsődlegesen szolgáló húsok, tojás, de a közismerten magas vas tartalmú spenót vagy máj sem tartozik sok gyerek kedvencei közé. A speciális tápszerek ilyenkor is segítenek – ha épp átmenetileg a gyermek ízlése egyoldalúvá válna – hogy a fejlődéséhez az életkora szerint minden fontos tápanyagot megkapjon. A tápszerek nem egyformák ízre, ezért az a tapasztalat, hogy idővel mindenki megtalálja a gyermeke számára megfelelőt.”

A legtöbb esetben a tejmentes diéta 3 éves korig tart. Nagyjából ugyanis ekkorra a gyerekek többsége kinövi a tejallergiát. Ha ez mégsem így történik, a speciális tápszer felírására a gyermek 6 éves koráig van lehetőség.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Szakvéleményét szeretném kérni, hogy mi a teendő.
6.5 Éves kisfiúnk folyamatosan beteg. Nemcsak futó nátha, vagy megfázással, mindig szövődményes lesz a betegsége. Mellhártyagyulladás, tüdőgyulladás, csípőizületi gyulladás...stb. Emellett nagyon sok mindenre allergiásan reagál. A pollenekre, a gluténra, a tejcukorra, tejfehérjére, a fruktózra. Nagyon szűk kereteken belül mozog az, amit meg tud enni gond nélkül..Csak azt tudja megenni, amit itthon készítek, az oviba is vittük az ételt, mert ennyi étel allergiára nem tud senki főzni. Vitamint egyáltalán nem tudunk adni neki, mert akkor még betegebb lesz. Jártunk immunológián, végeztek laborvizsgálatot.
Megjegyzésben ez áll:
Jelentősen csökkent MBL-lektin összkomplement aktiválhatóság, aminek hátterében MBL deficiencuája állhat.
A diagnózis immunhiány főként antitast defektosokkal.
Nagyon aggódom. A szakorvos szerint nem lehet mit kezdeni ezzel. De nem tud közösségbe járni, alig találkozhat gyerekekkel, mert egyből beteg lesz. Iskolába sem mehetett, pedig nagyon okos, értelmes. Hogyan segíthetünk a kisfiúnkon, hogy rendes kisgyerekhez illő élete legyen??
Köszönettel: Selmeciné Mária

Tisztelt Kérdező,

A Pécsi Gyermekklinikán végzett vizsgálatok nagyon részletesek és alkalmasak a gyermek ritka immunológiai rendellenességének kimutatására. A Klinika kontrollra a gyermeket visszahívta, szerintem ennek követése a megfelelő út.
Ajánlom a szülőknek Google-ban keressenek rá "Dr. Diag-Mannóz kötő lektin" név alatt a kórkép leírására.

Üdvözlettel:
Dr. Polgár Marianna
gyermekorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok