Negatív vizsgálatok, de mégis rosszul van a gluténtól?

Negatív vizsgálatok, de mégis rosszul van a gluténtól?

Dr. Polgár Marianne PhD Létrehozva: 2019.03.28 Módosítva: 2019.04.01

Igen, létezik olyan eset, amikor nem sikerül vizsgálatokkal igazolni, de a beteg mégis rosszul érzi magát, ha glutén tartalmú ételeket fogyaszt. Arról, hogy ez miként lehetséges, dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa számolt be.

A glutén fogyasztásával összefüggő tünetek

Gluténérzékenység kivizsgálásaPuffadás, gyakori hasfájás, székrekedés és hasmenés a leggyakoribb panaszok, amelyekkel a betegek orvoshoz fordulnak.

Emellett a gyakori fejfájás, migrén, koncentráció hiány, ízületi fájdalmak, a szájban visszatérő afták, fogzománc hibák és gyakori fertőzések, megbetegedések esetén is gondolni kell arra, hogy a glutén fogyasztásával összefügghetnek a panaszok.

Ha későn kerül felismerésre, gyerekeknél a fejlődés, növekedés elmaradását is okozhatja, súlyos vérszegénység alakulhat ki, nőknél meddőséghez is vezethet a kezeletlen betegség.

Autoimmun betegség vagy ételérzékenység?

Cöliákia néven ismert az autoimmun betegség és nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) néven az ételérzékenység.

A közös bennük, hogy mindkét esetben a glutén fogyasztása okozza a panaszokat, ám amíg a cöliákia esetében ezt többnyire egyértelmű vizsgálatokkal sikerül igazolni, addig az NCGS kimutatására napjainkban még nem áll rendelkezésre megfelelő vizsgálati módszer.

Ne diétázni kezdjen, ezeket a vizsgálatokat végeztesse el!

gluténérzékenység vérvizsgálatA gasztroenterológus alaposan ki fogja kérdezni a panaszairól.

A találkozó előtt gondolja át, hogy mikor tapasztalta először, milyen napszakban, étkezésekhez köthetően stb. jelentkeznek mostanában a tünetei.

A kivizsgálás első lépése a szerológiai vizsgálat elvégzése.

„A vérvizsgálat eredményét a tünetek függvényében kell értékelni. Ha a betegnek panaszai vannak, de a szerológia negatív, akkor tovább vizsgálódunk, hiszen pusztán azért, mert a vizsgálat negatív, nem mondhatjuk, hogy nem gluténérzékeny, miközben erre utaló tünetei vannak.”

A cöliakia diagnózisához a klinikai tünetek, a szerológia vizsgálatok eredménye mellett a cöliakiára jellemző gének kimutatása is fontos irányjelző.

Kétségek esetében az endoszkópos vizsgálat eredménye nyújt fontos információt.

A vizsgálat során nyert szövetmintából a cöliákia esetén kialakuló vékonybélbolyhok károsodásról kaphatunk képet.

Mi történik, ha minden vizsgálat negatív?

gluténérzékenység kivizsgálása gyomortükrözésselHa sem a szerológia, sem pedig az endoszkópos vizsgálat eredménye nem ad iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a beteg panaszait valóban a glutén okozza-e, akkor a terheléses vizsgálat elvégzése következik.

Nagyon fontos, hogy a glutént csak a szerológia és az endoszkópos vizsgálat elvégzését követően vonjuk ki először az étrendből.

Ha ez korábban megtörténik, az elvégzett vizsgálatok eredménye nem megbízható, álnegatív is lehet, hiszen a beteg akár már hosszabb ideje nem fogyasztja a kérdéses élelmiszert, így a szervezetében termelődő ellenanyag szintje lecsökkenhet és idővel a bélbolyhok állapota is regenerálódhat.

„A cöliakia kizárása után is fennálló gluténérzékenység gyanúja esetében, úgy nevezett terheléses tesztet végzünk. Első lépésben az étrendből száműzni kell a glutén tartalmú ételeket, és ellenőrizni kell, hogy a panaszok megszűnnek-e. Amennyiben a beteg panaszmentessé válik, következik 1-2 hónap után a glutén visszaadása, a terhelés. A tünetek ismételt jelentkezése megerősíti a gyanúnkat, hogy a diagnózis NCGS, vagyis nem-cöliákiás gluténérzékenység.”

Ilyen esetben a glutén tartalmú ételek fogyasztása továbbra sem javasolt, ám a diéta megengedőbb, hiszen NCGS esetében nem áll fenn a cöliákiánál glutén fogyasztásának hatására kialakuló, súlyos szövődmények – vérszegénység, csontritkulás, vitaminhiány - kockázata.

A megfelelő étrend összeállításában érdemes dietetikus segítségét kérni. 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
2 éves kisfiamnál teljes tej, banán és tojássárgája allergiát állapítottak meg.Ilyen ételek elfogyasztása után ekcémás foltok jelentkeznek az arcán. A kérdéseim:
- hány éves korig múlhat el az allergia?
- az ezeket tartalmazó ételeket 100%-osan ki kell iktatnom az étrendjéből?
Válaszát köszönöm.

Dr. Polgár Marianne PhD
Dr. Polgár Marianne PhD gasztroenterológus, csecsemő-gyermekgyógyász
Kedves Édesanya!


A diétára vonatkozóan válaszom: rendszerint teljes elvonás szükséges az allergiát okozó ételekből. Egyéni különbségek lehetnek, beszélje meg ezt a diagnózist megállapító orvossal.

Az allergia elmúlása általában 6 éves korra szokott bekövetkezni.

Üdvözlettel


Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroneterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elégedett voltam

Nagyon elégedett voltam a szaktudassal, és az egész vizsgálattal.

További vélemények

Hírek

Antihisztaminok az allergia kezelésében

Antihisztaminok az allergia kezelésében

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Szedésükkel kapcsolatos tudnivalókat és gyakran felmerülő kérdéseket dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

További részletek
Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Légúti allergiásként tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor kapar a torka, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben? Ezeket a tüneteket keresztallergia okozhatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy felesleges diétás megszorítások helyett, ilyenkor célszerű vizsgálattal meghatározni, hogy pontosan mi az az élelmiszer, amit kerülnie kell annak érdekében, hogy a tüneteket megelőzze.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA