Negatív vizsgálatok, de mégis rosszul van a gluténtól?

Negatív vizsgálatok, de mégis rosszul van a gluténtól?

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2019.03.28 Módosítva: 2023.11.13

Igen, létezik olyan eset, amikor nem sikerül vizsgálatokkal igazolni, de a beteg mégis rosszul érzi magát, ha glutén tartalmú ételeket fogyaszt. Arról, hogy ez miként lehetséges,

A glutén fogyasztásával összefüggő tünetek

Puffadás, gyakori hasfájás, székrekedés és hasmenés a leggyakoribb panaszok, amelyekkel a betegek orvoshoz fordulnak.

Emellett a gyakori fejfájás, migrén, koncentráció hiány, ízületi fájdalmak, a szájban visszatérő afták, fogzománc hibák és gyakori fertőzések, megbetegedések esetén is gondolni kell arra, hogy a glutén fogyasztásával összefügghetnek a panaszok.

Ha későn kerül felismerésre, gyerekeknél a fejlődés, növekedés elmaradását is okozhatja, súlyos vérszegénység alakulhat ki, nőknél meddőséghez is vezethet a kezeletlen betegség.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Autoimmun betegség vagy ételérzékenység?

Cöliákia néven ismert az autoimmun betegség és nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) néven az ételérzékenység.

A közös bennük, hogy mindkét esetben a glutén fogyasztása okozza a panaszokat, ám amíg a cöliákia esetében ezt többnyire egyértelmű vizsgálatokkal sikerül igazolni, addig az NCGS kimutatására napjainkban még nem áll rendelkezésre megfelelő vizsgálati módszer.

Ne diétázni kezdjen, ezeket a vizsgálatokat végeztesse el!

gluténérzékenység vérvizsgálatA gasztroenterológus alaposan ki fogja kérdezni a panaszairól.

A találkozó előtt gondolja át, hogy mikor tapasztalta először, milyen napszakban, étkezésekhez köthetően stb. jelentkeznek mostanában a tünetei.

A kivizsgálás első lépése a szerológiai vizsgálat elvégzése.

„A vérvizsgálat eredményét a tünetek függvényében kell értékelni. Ha a betegnek panaszai vannak, de a szerológia negatív, akkor tovább vizsgálódunk, hiszen pusztán azért, mert a vizsgálat negatív, nem mondhatjuk, hogy nem gluténérzékeny, miközben erre utaló tünetei vannak.”

A cöliakia diagnózisához a klinikai tünetek, a szerológia vizsgálatok eredménye mellett a cöliakiára jellemző gének kimutatása is fontos irányjelző.

Kétségek esetében az endoszkópos vizsgálat eredménye nyújt fontos információt.

A vizsgálat során nyert szövetmintából a cöliákia esetén kialakuló vékonybélbolyhok károsodásról kaphatunk képet.

Mi történik, ha minden vizsgálat negatív?

gluténérzékenység kivizsgálása gyomortükrözésselHa sem a szerológia, sem pedig az endoszkópos vizsgálat eredménye nem ad iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a beteg panaszait valóban a glutén okozza-e, akkor a terheléses vizsgálat elvégzése következik.

Nagyon fontos, hogy a glutént csak a szerológia és az endoszkópos vizsgálat elvégzését követően vonjuk ki először az étrendből.

Ha ez korábban megtörténik, az elvégzett vizsgálatok eredménye nem megbízható, álnegatív is lehet, hiszen a beteg akár már hosszabb ideje nem fogyasztja a kérdéses élelmiszert, így a szervezetében termelődő ellenanyag szintje lecsökkenhet és idővel a bélbolyhok állapota is regenerálódhat.

„A cöliakia kizárása után is fennálló gluténérzékenység gyanúja esetében, úgy nevezett terheléses tesztet végzünk. Első lépésben az étrendből száműzni kell a glutén tartalmú ételeket, és ellenőrizni kell, hogy a panaszok megszűnnek-e. Amennyiben a beteg panaszmentessé válik, következik 1-2 hónap után a glutén visszaadása, a terhelés. A tünetek ismételt jelentkezése megerősíti a gyanúnkat, hogy a diagnózis NCGS, vagyis nem-cöliákiás gluténérzékenység.”

Ilyen esetben a glutén tartalmú ételek fogyasztása továbbra sem javasolt, ám a diéta megengedőbb, hiszen NCGS esetében nem áll fenn a cöliákiánál glutén fogyasztásának hatására kialakuló, súlyos szövődmények – vérszegénység, csontritkulás, vitaminhiány - kockázata.

A megfelelő étrend összeállításában érdemes dietetikus segítségét kérni. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok