Nyálkás vér a székletben csecsemőknél

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2020.08.25 09:53

Ijesztő, ha a pelenkán nyálkás, véres széklet látszik. Ha ilyen előfordul, mindenképp jelezzük a gyermekorvosnak, főként, ha a babánál egyéb tünet is jelentkezik. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta azokat a táplálkozással összefüggő gyakori okokat, amelyek miatt előfordulhat nyálkás vér a székletben csecsemőknél.

Több oka is lehet

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél kialakulhat valamilyen fertőzés következtében. Ilyenkor hasmenés, hasfájás és haspuffadás és gyakran láz is jelentkezik. Elsősorban fiúknál, 5-9 hónapos koruk között előforduló kórkép a bélelzáródás. Ezt az elhúzódó hasfájás, sírás, nyugtalanság és jellegzetes véres, málnazselé szerű széklet jelzi. Kezelése orvosi mielőbbi beavatkozást igényel. Ritkán előfordulhat még sebészei kezelést igénylő bélfejlődési rendellenesség, illetve K-vitamin hiány okozta vérzékenység is okozhat ilyen panaszt. A leggyakrabban azonban valamilyen táplálkozással összefüggő ok áll a háttérben.

Táplálkozással összefüggő okok

  • A hozzátáplálás időszakában is jelentkezhet nyálkás vér a székletben csecsemőknél.Vér a székletben szoptatott csecsemőnél is jelentkezhet, ha a mellbimbó kirepedezik és a baba vért nyel. Ez az apró sérülés is okozhatja, ha a székletében vörös vagy fekete szín jelenik meg.
  • Egy másik gyakori eset, amikor a hozzátáplálás időszakában látunk „vért” a székletben a csecsemőnél. Ezt ugyanis az éppen fogyasztott ételek is okozhatják: például a paradicsom, cékla és a meggy is elszínezheti a székletet.
  • A táplálkozáshoz köthetően még előfordulhat székrekedés miatt is vér a székletben csecsemőknél. A túl kemény széklet felsértheti a végbél területén található ereket, ilyenkor a vérzést ez a sérülés okozza. Ha a gyermek rendszeresen erőlködik, a széklete nem rendszeres, konzultáljunk a gyermekorvossal, mert már néhány egyszerű változtatással is orvosolni lehet ezt a problémát.

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél – ételallergia?

Már a hozzátáplálás időszaka előtt is jelentkezhetnek az ételallergia tünetei gyerekeknél. Erre utalhat a gyakori hasfájás, puffadás, vagy bőrtünetek – csalánkiütés gyerekeknél vagy ekcéma - és a nyálkás vér a székletben csecsemőknél. A szoptatott csecsemőnél az anyatejjel átjutó allergén fehérjék, tápszeres babáknál a tehéntej alapú tápszerek okozhatnak ételallergiás tüneteket. Később, a hozzátáplálás időszakában nagyon fontos a fokozatosság betartása. Egyszerre csak egy új ételt vezessünk be és figyeljük meg, ha tünet jelentkezik. Így nagy valószínűséggel tudni fogjuk, hogy melyik a problémás élelmiszer.

 

Ismert kórkép az autoimmun gluténérzékenység, mely öröklődhet, így ha a családban van gluténérzékeny, ennek a lehetősége is felmerül a szülőkben. A cöliákia esetében azonban inkább a gyakori hasmenés, és a nagy tömegű, bűzös, zsíros, zsírfényű széklet a jellemző és nem kifejezetten a nyálkás vér a székletben csecsemőnél. Azonban, ha felmerül ennek a lehetősége, akkor vérvizsgálattal van lehetőség mind a cöliákia, mind pedig a tejallergia szűrésére.

 

Allergiavizsgálatot 1 éves kor alatt csak ritkán végzünk.

 

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél tehát több okból is jelentkezhet. Láthatjuk, hogy a kiváltója az olyan egészen banális okoktól, mint a cékla vagy paradicsom fogyasztás, súlyos, mielőbbi orvosi kezelést igénylő állapot is lehet. Ha ilyen tünet előfordul, a kis beteget mutassuk meg gyermekorvosnak, aki a kiváltó októl és a tünetektől függően fog megnyugtató magyarázatot adni, vagy szükséges kezelést javasolni.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK