Nyálkás vér a székletben csecsemőknél

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2020.08.18 Módosítva: 2020.08.25

Ijesztő, ha a pelenkán nyálkás, véres széklet látszik. Ha ilyen előfordul, mindenképp jelezzük a gyermekorvosnak, főként, ha a babánál egyéb tünet is jelentkezik. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta azokat a táplálkozással összefüggő gyakori okokat, amelyek miatt előfordulhat nyálkás vér a székletben csecsemőknél.

Több oka is lehet

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél kialakulhat valamilyen fertőzés következtében. Ilyenkor hasmenés, hasfájás és haspuffadás és gyakran láz is jelentkezik. Elsősorban fiúknál, 5-9 hónapos koruk között előforduló kórkép a bélelzáródás. Ezt az elhúzódó hasfájás, sírás, nyugtalanság és jellegzetes véres, málnazselé szerű széklet jelzi. Kezelése orvosi mielőbbi beavatkozást igényel. Ritkán előfordulhat még sebészei kezelést igénylő bélfejlődési rendellenesség, illetve K-vitamin hiány okozta vérzékenység is okozhat ilyen panaszt. A leggyakrabban azonban valamilyen táplálkozással összefüggő ok áll a háttérben.

Táplálkozással összefüggő okok

 • A hozzátáplálás időszakában is jelentkezhet nyálkás vér a székletben csecsemőknél.Vér a székletben szoptatott csecsemőnél is jelentkezhet, ha a mellbimbó kirepedezik és a baba vért nyel. Ez az apró sérülés is okozhatja, ha a székletében vörös vagy fekete szín jelenik meg.
 • Egy másik gyakori eset, amikor a hozzátáplálás időszakában látunk „vért” a székletben a csecsemőnél. Ezt ugyanis az éppen fogyasztott ételek is okozhatják: például a paradicsom, cékla és a meggy is elszínezheti a székletet.
 • A táplálkozáshoz köthetően még előfordulhat székrekedés miatt is vér a székletben csecsemőknél. A túl kemény széklet felsértheti a végbél területén található ereket, ilyenkor a vérzést ez a sérülés okozza. Ha a gyermek rendszeresen erőlködik, a széklete nem rendszeres, konzultáljunk a gyermekorvossal, mert már néhány egyszerű változtatással is orvosolni lehet ezt a problémát.

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél – ételallergia?

Már a hozzátáplálás időszaka előtt is jelentkezhetnek az ételallergia tünetei gyerekeknél. Erre utalhat a gyakori hasfájás, puffadás, vagy bőrtünetek – csalánkiütés gyerekeknél vagy ekcéma - és a nyálkás vér a székletben csecsemőknél. A szoptatott csecsemőnél az anyatejjel átjutó allergén fehérjék, tápszeres babáknál a tehéntej alapú tápszerek okozhatnak ételallergiás tüneteket. Később, a hozzátáplálás időszakában nagyon fontos a fokozatosság betartása. Egyszerre csak egy új ételt vezessünk be és figyeljük meg, ha tünet jelentkezik. Így nagy valószínűséggel tudni fogjuk, hogy melyik a problémás élelmiszer.

 

Ismert kórkép az autoimmun gluténérzékenység, mely öröklődhet, így ha a családban van gluténérzékeny, ennek a lehetősége is felmerül a szülőkben. A cöliákia esetében azonban inkább a gyakori hasmenés, és a nagy tömegű, bűzös, zsíros, zsírfényű széklet a jellemző és nem kifejezetten a nyálkás vér a székletben csecsemőnél. Azonban, ha felmerül ennek a lehetősége, akkor vérvizsgálattal van lehetőség mind a cöliákia, mind pedig a tejallergia szűrésére.

 

Allergiavizsgálatot 1 éves kor alatt csak ritkán végzünk.

 

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél tehát több okból is jelentkezhet. Láthatjuk, hogy a kiváltója az olyan egészen banális okoktól, mint a cékla vagy paradicsom fogyasztás, súlyos, mielőbbi orvosi kezelést igénylő állapot is lehet. Ha ilyen tünet előfordul, a kis beteget mutassuk meg gyermekorvosnak, aki a kiváltó októl és a tünetektől függően fog megnyugtató magyarázatot adni, vagy szükséges kezelést javasolni.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász
 • Specialitások:
  • kiütések, bőrviszketés
  • felnőtt és gyermek allergia kivizsgálás
  • gyógyszerallergia
  • gyermekkori reflux, hasfájás
  • hasfájás, hasmenés
  • Alex multiplex allergia teszt specialistája
  • felnőtt- és gyermekellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
19 éves lányomról korábban is tudtuk, hogy erős ételallergiája van nyers gyümölcsök/zöldségek fogyasztásakor. Parlagfű allergiáján az Allegra segített, az érintett ételeket pedig igyekeztünk kerülni.
Idén az Allegra már kevésnek bizonyult, Desloratanenal vészelte át a nyár végét.
Az elmúlt hónapban azonban olyan erős ételallergia lépett fel nála, hogy már olyan ételekre is reagál a szervezete (viszketés - arc, torok, szája feldagad), amikre korábban sosem. A krumpli, a citromos tea, a tejtermékek, ketchup, pizzaszósz mind tiltólistára kellett kerüljön.
A kivizsgáláshoz már időpontot egyeztettünk, de addig is jó lenne valami megnyugtatót hallani, ezért az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni:
1) Lehet-e összefüggés a Desloratadine és az ételallergia felerősödése között?
2) Van-e rá remény, hogy a pollenszezon elmúltával az ételallergiás tünetek is enyhülnek?
3) A 244-es nanotechnológiás teszt eredménye mennyire tekinthető állandónak? Vagyis, ha most megcsináltatjuk a tesztet és mondjuk egy év múlva újra, akkor ugyanazokat az ételeket fogja kerülendőnek minősíteni vagy ez azért soktényezős és változhat? Megnyugtató lenne tudni, hogy mely ételek és milyen mértékben érintettek, de nem szeretném, ha emiatt évekig kerülné a tejtermékeket, miközben lehetséges, hogy egy év múlva már nem lenne rá szükség.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Amit Önök leírnak, azt sajnos sok minden okozhatja, pl. pollen étel keresztallergiák vagy hisztamin intolerancia de akár allergiától teljesen függetlenül más ok is előidézheti - de látatlanban nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Sok egyéb információra lesz nekem is szükségem Önöktől ahhoz hogy segíteni tudjak Önöknek a továbblépésben illetve kérdéseik megválaszolásában. Minderre a személyes konzultáció alkalmával lesz lehetőség.

Egy biztos: az étel allergiák általában egységesek abban, hogy az allergiát okozó ételféleség fogyasztása mindig okoz tünetet( legkésőbb 2-3 órán belül a fogyasztást követően, de akár percek múlva is) viszont az allergiát kiváltó étel elhagyása után 24 órával a tünetek teljesen meg kell szűnjenek !

Túl sokféle, egymással nem rokon ételféleség fogyasztása közben tapasztalt tünetek csökkentik az ételallergia fennállásának lehetőségét mert az allergia mindig követ egy meglehetősen szabályos mintázatot- (Kizárni persze innen nem lehet az allergiát látatlanban, és az is előfordulhat hogy több egymástól független oka is lehet a tüneteknek-allergiás és nem allergiás akár együtt is.

Addig is azt tanácsolom, egyrészt alapvető hogy kerüljék a konzultációig is mindazon ételek fogyasztását ami panaszt okozott a fent leírt módon. Hasznos lenne ha készítenének egy viszonylag pontos listát arról, mely ételféleségek és milyen panaszt okoztak, ezek fogyasztása után mennyi idővel és milyen tünetek jelentkeztek és kb. mennyi ideig tartottak. Gondolják át addigra azt is, van-e esetleg egyéb kísérő betegség vagy gyógyszerszedés mert ezek is mind fontosak.


A FABER 244 allergiateszt nagyon sok mindenre adhat választ de vakon nem, csak meghatározott esetekben érdemes alkalmazni. Ennek alkalmazhatóságára az Önök esetében is ezért a konzultáció során , az ott elhangzottak alapján tudok választ adni. Egyébként az allergizálódás soha nem egy nem lezárt folyamat, az allergiák bizonyos mértékben alakulhatnak. De bizonyos szabályszerűségeket követhet az allergia kialakulása és változása is- vakon össze vissza nem változik. Ezzel is összefüggésben, hosszú távra diétás tanácsot hosszú távra is csak a személyes konzultáció és az ott javasolt vizsgálatok eredménye alapján lehet adni.
Ha van remény arra hogy a FABER teszt az Önök esetében segíthet akkor javasolni fogjuk, de az is lehet hogy más irányban lesz érdemes elindulni.


Ha a desloratadine mellett nemigen változtak a tünetek, pl.viszketés, dagadás, akkor meg lehet próbálni váltani más antihisztaminra: az eddig Önök által nem alkalmazott levocetirizin tartalmúakra: pl. Novocetrin vagy Histisynt néven vannak ilyenek a gyógyszertárakban. Ha van vizeletűrités, dolgozik a vese akkor ebből a gyógyszerből fel lehet menni akár a napi átlag 1 tabletta duplájára sőt négyszeresére is naponta azaz 2x1 vagy 2x2 tabletta/nap is akár. Recept nélkül is kapható és nem álmosít. Ha a tüneteket hagyományos allergia okozza akkor ez biztosan csökkenti a tüneteket.
De a legfontosabb , hogy ha volt a fenti leírt időtartamon belül valaminek a fogyasztását követően reakció akkor azt az ételt hagyják el a vizsgálatig is. Diéta nem zavar bele a vizsgálatba.

Nem javaslom vakon a FABER-t! Előtte javasolt mindenképpen az allergológiai konzultáció, a szakrendelésen, ahol tisztázhatók a kérdések és eldőlhet, érdemes- e FABERt csináltatni.

Ha további kérdés felmerül, a rendelésemen meg tudjuk beszélni azokat is.


Várom Önöket szeretettel a rendelésen.

Tisztelettel:

Dr. Réthy Lajos--

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető kommunikáció

Nagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.

További vélemények

Hírek

Hasmenés okai gyerekeknél

Hasmenés okai gyerekeknél

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

További részletek
Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA