Nyálkás vér a székletben csecsemőknél

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2020.08.18 Módosítva: 2020.08.25

Ijesztő, ha a pelenkán nyálkás, véres széklet látszik. Ha ilyen előfordul, mindenképp jelezzük a gyermekorvosnak, főként, ha a babánál egyéb tünet is jelentkezik. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta azokat a táplálkozással összefüggő gyakori okokat, amelyek miatt előfordulhat nyálkás vér a székletben csecsemőknél.

Több oka is lehet

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél kialakulhat valamilyen fertőzés következtében. Ilyenkor hasmenés, hasfájás és haspuffadás és gyakran láz is jelentkezik. Elsősorban fiúknál, 5-9 hónapos koruk között előforduló kórkép a bélelzáródás. Ezt az elhúzódó hasfájás, sírás, nyugtalanság és jellegzetes véres, málnazselé szerű széklet jelzi. Kezelése orvosi mielőbbi beavatkozást igényel. Ritkán előfordulhat még sebészei kezelést igénylő bélfejlődési rendellenesség, illetve K-vitamin hiány okozta vérzékenység is okozhat ilyen panaszt. A leggyakrabban azonban valamilyen táplálkozással összefüggő ok áll a háttérben.

Táplálkozással összefüggő okok

 • A hozzátáplálás időszakában is jelentkezhet nyálkás vér a székletben csecsemőknél.Vér a székletben szoptatott csecsemőnél is jelentkezhet, ha a mellbimbó kirepedezik és a baba vért nyel. Ez az apró sérülés is okozhatja, ha a székletében vörös vagy fekete szín jelenik meg.
 • Egy másik gyakori eset, amikor a hozzátáplálás időszakában látunk „vért” a székletben a csecsemőnél. Ezt ugyanis az éppen fogyasztott ételek is okozhatják: például a paradicsom, cékla és a meggy is elszínezheti a székletet.
 • A táplálkozáshoz köthetően még előfordulhat székrekedés miatt is vér a székletben csecsemőknél. A túl kemény széklet felsértheti a végbél területén található ereket, ilyenkor a vérzést ez a sérülés okozza. Ha a gyermek rendszeresen erőlködik, a széklete nem rendszeres, konzultáljunk a gyermekorvossal, mert már néhány egyszerű változtatással is orvosolni lehet ezt a problémát.

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél – ételallergia?

Már a hozzátáplálás időszaka előtt is jelentkezhetnek az ételallergia tünetei gyerekeknél. Erre utalhat a gyakori hasfájás, puffadás, vagy bőrtünetek – csalánkiütés gyerekeknél vagy ekcéma - és a nyálkás vér a székletben csecsemőknél. A szoptatott csecsemőnél az anyatejjel átjutó allergén fehérjék, tápszeres babáknál a tehéntej alapú tápszerek okozhatnak ételallergiás tüneteket. Később, a hozzátáplálás időszakában nagyon fontos a fokozatosság betartása. Egyszerre csak egy új ételt vezessünk be és figyeljük meg, ha tünet jelentkezik. Így nagy valószínűséggel tudni fogjuk, hogy melyik a problémás élelmiszer.

 

Ismert kórkép az autoimmun gluténérzékenység, mely öröklődhet, így ha a családban van gluténérzékeny, ennek a lehetősége is felmerül a szülőkben. A cöliákia esetében azonban inkább a gyakori hasmenés, és a nagy tömegű, bűzös, zsíros, zsírfényű széklet a jellemző és nem kifejezetten a nyálkás vér a székletben csecsemőnél. Azonban, ha felmerül ennek a lehetősége, akkor vérvizsgálattal van lehetőség mind a cöliákia, mind pedig a tejallergia szűrésére.

 

Allergiavizsgálatot 1 éves kor alatt csak ritkán végzünk.

 

Nyálkás vér a székletben csecsemőknél tehát több okból is jelentkezhet. Láthatjuk, hogy a kiváltója az olyan egészen banális okoktól, mint a cékla vagy paradicsom fogyasztás, súlyos, mielőbbi orvosi kezelést igénylő állapot is lehet. Ha ilyen tünet előfordul, a kis beteget mutassuk meg gyermekorvosnak, aki a kiváltó októl és a tünetektől függően fog megnyugtató magyarázatot adni, vagy szükséges kezelést javasolni.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető kommunikáció

Nagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok