Tejallergia gyermekkorban: hogyan segít a molekuláris diagnosztika?

Tejallergia gyermekkorban: hogyan segít a molekuláris diagnosztika?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.09.23 Módosítva: 2020.08.31

Csecsemő- és kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb allergén a tehéntej. Ha a gyermek allergiás, akkor a tejet és a tejtartalmú ételeket nem szabad fogyasztania. A molekuláris allergia vizsgálat elvégzésével megtudhatjuk, hogy mennyire szigorú diétát kell tartani, illetve, hogy a gyermek kinőheti-e az allergiát. A vizsgálatról dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa számolt be részletesen.

A tej allergén komponensei

Tejallergia esetén a friss tej fogyasztása allergiás tüneteket okozhat.Hosszú ideig az alkaros bőrpróba és a hagyományos IgE allergiatesztek jelentették az egyetlen lehetséges kivizsgálási módot, ha a gyermeknél felmerült az ételallergia gyanúja. Segítségükkel ki lehet deríteni, hogy mi az az élelmiszer, ami a panaszokat okozza. Az eredménytől függően a gyermeknek ezt követően diétáznia kell, vagyis az allergiás reakciót okozó élelmiszert semmilyen formában és mennyiségben nem fogyaszthatja.

 

„Ma már elérhető a molekuláris allergia vizsgálat is, amely jóval pontosabb információkat ad a tüneteket kiváltó allergénről. A segítségével sok esetben enyhébb diétával is tünetmentességet lehet elérni a gyermeknél, illetve nagy valószínűséggel azt is meg tudjuk mondani, hogy idővel kinőheti-e a tejallergiát.”

Hogyan lehetséges ez?

A tejfehérje allergén komponenseit vizsgálva három összetevőről kaphatunk információt. A molekuláris allergiateszt során mérni tudjuk a páciens szervezetében lévő ellenanyag szintet az allergén egyes összetevőivel szemben. Ez a három komponens a következő:

 • kazein IgE (Bos d8).
 • α-lakalbumin IgE (Bos d4),
 • β-laktoglobulin IgE (Bos d5)

Mit jelentenek az egyes komponensek emelkedett értékei?

Süteménybe sütve egyeseknél a tej allergia esetén is fogyasztható.Ha a gyermeknél a tej allergének közül az α-laktalbumin IgE (Bos d4) értéke emelkedett, akkor például a sütéssel, főzéssel készült tejtartalmú ételeket fogyaszthatja, mert ilyen esetben alacsony az allergiás reakció rizikója, mivel ez a komponens hőre érzékeny. Magas a rizikója azonban, hogy a friss tej fogyasztása allergiás reakciót okoz, ezért például a boltban vásárolt tehéntejből készített kakaót nem ihatja. Jó hír továbbá, hogy ez az a komponens, amelynél a legvalószínűbb, hogy a gyermek a tejallergiát kinövi. A szintén hőre érzékeny β-laktoglobulin IgE (Bos d5) tulajdonságai a fent leírtakkal megegyezőek.

 

Jelentős különbségek adódnak azonban, ha a gyermeknél a vizsgálat során a kazein IgE (Bos d8) lesz pozitív. Ez a komponens ugyanis hőre nem érzékeny, tehát sem frissen, sem sütve nem fogyasztható, mert allergiás tüneteket okoz. Azonban nemcsak a diéta a legszigorúbb, de ez esetben csak nagyon kevés a valószínűsége annak is, hogy a gyermek kinövi a tejallergiát.

 

„Nagy segítséget jelent a mindennapokban, ha a vizsgálat alapján kiderül, hogy a gyermeknél főtt ételekben lévő tejszármazék nem okoz allergiás tüneteket, ezért például az otthoni főzés során nem szükséges a mentességre külön ügyelni. Fontos iránymutató azonban az emelkedett kazein érték, ilyenkor dietetikussal egyeztetett, a gyermek megfelelő fejlődését biztosító tejmentes étrendet szükséges összeállítani.”

A  tejallergia diagnózisa tehát ma már jóval túlmutat azon, hogy a gyermeknek minden tejtartalmú ételt teljes mértékben kerülnie kell. A molekuláris allergia vizsgálat segítségével felesleges korlátozások nélküli, pontos, személyre szabott kezelést kaphat. A teszt elvégzéséhez vérvizsgálatra van szükség. A vizsgálat gyermekeknél csecsemőkortól végezhető el.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Szép napot.A kislányom 4hónapos.Beba HA sensitive tápszert kap(anyatejet evett 2hónapos koráig).tünetek; sok trüsszőgés,nyugtalanság,széklet olajzöld szìnű és túl bűzös,sok szellentés és túl bűzös.A családban édesanyának azaz nekem volt tej allergiám 9éves koromra kinőttem.Lehet hogy a kislányomnak tejallergiaja lenne ? köszönöm

Kedves Édesanya!

Valóban felmerül a tejallergia lehetősége a panaszok alapján. Keresse fel háziorvosát, hogy a gyermek más tápszert kaphasson.

üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Az Ételallergia Tudatosság Hete 2023. május 14-20 között kerül megrendezésre. A program szervezői minden évben az ételallergiával kapcsolatos fontos információkra és tévhitekre hívják fel a figyelmet. Az idei év egyik kiemelt témája az anafilaxiás reakció és kezelése, mellyel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Hazánkban a legerősebb allergén növényként ismert, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a parlagfű elleni védekezés fontosságáról és az allergiás tünetek kezeléséről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok