Tejallergia gyermekkorban: hogyan segít a molekuláris diagnosztika?

Tejallergia gyermekkorban: hogyan segít a molekuláris diagnosztika?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.09.23 Módosítva: 2020.08.31

Csecsemő- és kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb allergén a tehéntej. Ha a gyermek allergiás, akkor a tejet és a tejtartalmú ételeket nem szabad fogyasztania. A molekuláris allergia vizsgálat elvégzésével megtudhatjuk, hogy mennyire szigorú diétát kell tartani, illetve, hogy a gyermek kinőheti-e az allergiát. A vizsgálatról dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa számolt be részletesen.

A tej allergén komponensei

Tejallergia esetén a friss tej fogyasztása allergiás tüneteket okozhat.Hosszú ideig az alkaros bőrpróba és a hagyományos IgE allergiatesztek jelentették az egyetlen lehetséges kivizsgálási módot, ha a gyermeknél felmerült az ételallergia gyanúja. Segítségükkel ki lehet deríteni, hogy mi az az élelmiszer, ami a panaszokat okozza. Az eredménytől függően a gyermeknek ezt követően diétáznia kell, vagyis az allergiás reakciót okozó élelmiszert semmilyen formában és mennyiségben nem fogyaszthatja.

 

„Ma már elérhető a molekuláris allergia vizsgálat is, amely jóval pontosabb információkat ad a tüneteket kiváltó allergénről. A segítségével sok esetben enyhébb diétával is tünetmentességet lehet elérni a gyermeknél, illetve nagy valószínűséggel azt is meg tudjuk mondani, hogy idővel kinőheti-e a tejallergiát.”

Hogyan lehetséges ez?

A tejfehérje allergén komponenseit vizsgálva három összetevőről kaphatunk információt. A molekuláris allergiateszt során mérni tudjuk a páciens szervezetében lévő ellenanyag szintet az allergén egyes összetevőivel szemben. Ez a három komponens a következő:

  • kazein IgE (Bos d8).
  • α-lakalbumin IgE (Bos d4),
  • β-laktoglobulin IgE (Bos d5)

Mit jelentenek az egyes komponensek emelkedett értékei?

Süteménybe sütve egyeseknél a tej allergia esetén is fogyasztható.Ha a gyermeknél a tej allergének közül az α-laktalbumin IgE (Bos d4) értéke emelkedett, akkor például a sütéssel, főzéssel készült tejtartalmú ételeket fogyaszthatja, mert ilyen esetben alacsony az allergiás reakció rizikója, mivel ez a komponens hőre érzékeny. Magas a rizikója azonban, hogy a friss tej fogyasztása allergiás reakciót okoz, ezért például a boltban vásárolt tehéntejből készített kakaót nem ihatja. Jó hír továbbá, hogy ez az a komponens, amelynél a legvalószínűbb, hogy a gyermek a tejallergiát kinövi. A szintén hőre érzékeny β-laktoglobulin IgE (Bos d5) tulajdonságai a fent leírtakkal megegyezőek.

 

Jelentős különbségek adódnak azonban, ha a gyermeknél a vizsgálat során a kazein IgE (Bos d8) lesz pozitív. Ez a komponens ugyanis hőre nem érzékeny, tehát sem frissen, sem sütve nem fogyasztható, mert allergiás tüneteket okoz. Azonban nemcsak a diéta a legszigorúbb, de ez esetben csak nagyon kevés a valószínűsége annak is, hogy a gyermek kinövi a tejallergiát.

 

„Nagy segítséget jelent a mindennapokban, ha a vizsgálat alapján kiderül, hogy a gyermeknél főtt ételekben lévő tejszármazék nem okoz allergiás tüneteket, ezért például az otthoni főzés során nem szükséges a mentességre külön ügyelni. Fontos iránymutató azonban az emelkedett kazein érték, ilyenkor dietetikussal egyeztetett, a gyermek megfelelő fejlődését biztosító tejmentes étrendet szükséges összeállítani.”

A  tejallergia diagnózisa tehát ma már jóval túlmutat azon, hogy a gyermeknek minden tejtartalmú ételt teljes mértékben kerülnie kell. A molekuláris allergia vizsgálat segítségével felesleges korlátozások nélküli, pontos, személyre szabott kezelést kaphat. A teszt elvégzéséhez vérvizsgálatra van szükség. A vizsgálat gyermekeknél csecsemőkortól végezhető el.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

A szezámmag és a szezámmag olaj széleskörű felhasználása miatt, szezámmag allergia esetén az érintetteknek a diéta terén gondos odafigyelésre van szükség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni és arról is beszélt, hogy melyek az allergiára utaló tünetek.

További részletek
A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!