Tejallergia gyermekkorban: hogyan segít a molekuláris diagnosztika?

Tejallergia gyermekkorban: hogyan segít a molekuláris diagnosztika?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.09.23 Módosítva: 2020.08.31

Csecsemő- és kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb allergén a tehéntej. Ha a gyermek allergiás, akkor a tejet és a tejtartalmú ételeket nem szabad fogyasztania. A molekuláris allergia vizsgálat elvégzésével megtudhatjuk, hogy mennyire szigorú diétát kell tartani, illetve, hogy a gyermek kinőheti-e az allergiát. A vizsgálatról dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa számolt be részletesen.

A tej allergén komponensei

Tejallergia esetén a friss tej fogyasztása allergiás tüneteket okozhat.Hosszú ideig az alkaros bőrpróba és a hagyományos IgE allergiatesztek jelentették az egyetlen lehetséges kivizsgálási módot, ha a gyermeknél felmerült az ételallergia gyanúja. Segítségükkel ki lehet deríteni, hogy mi az az élelmiszer, ami a panaszokat okozza. Az eredménytől függően a gyermeknek ezt követően diétáznia kell, vagyis az allergiás reakciót okozó élelmiszert semmilyen formában és mennyiségben nem fogyaszthatja.

 

„Ma már elérhető a molekuláris allergia vizsgálat is, amely jóval pontosabb információkat ad a tüneteket kiváltó allergénről. A segítségével sok esetben enyhébb diétával is tünetmentességet lehet elérni a gyermeknél, illetve nagy valószínűséggel azt is meg tudjuk mondani, hogy idővel kinőheti-e a tejallergiát.”

Hogyan lehetséges ez?

A tejfehérje allergén komponenseit vizsgálva három összetevőről kaphatunk információt. A molekuláris allergiateszt során mérni tudjuk a páciens szervezetében lévő ellenanyag szintet az allergén egyes összetevőivel szemben. Ez a három komponens a következő:

 • kazein IgE (Bos d8).
 • α-lakalbumin IgE (Bos d4),
 • β-laktoglobulin IgE (Bos d5)

Mit jelentenek az egyes komponensek emelkedett értékei?

Süteménybe sütve egyeseknél a tej allergia esetén is fogyasztható.Ha a gyermeknél a tej allergének közül az α-laktalbumin IgE (Bos d4) értéke emelkedett, akkor például a sütéssel, főzéssel készült tejtartalmú ételeket fogyaszthatja, mert ilyen esetben alacsony az allergiás reakció rizikója, mivel ez a komponens hőre érzékeny. Magas a rizikója azonban, hogy a friss tej fogyasztása allergiás reakciót okoz, ezért például a boltban vásárolt tehéntejből készített kakaót nem ihatja. Jó hír továbbá, hogy ez az a komponens, amelynél a legvalószínűbb, hogy a gyermek a tejallergiát kinövi. A szintén hőre érzékeny β-laktoglobulin IgE (Bos d5) tulajdonságai a fent leírtakkal megegyezőek.

 

Jelentős különbségek adódnak azonban, ha a gyermeknél a vizsgálat során a kazein IgE (Bos d8) lesz pozitív. Ez a komponens ugyanis hőre nem érzékeny, tehát sem frissen, sem sütve nem fogyasztható, mert allergiás tüneteket okoz. Azonban nemcsak a diéta a legszigorúbb, de ez esetben csak nagyon kevés a valószínűsége annak is, hogy a gyermek kinövi a tejallergiát.

 

„Nagy segítséget jelent a mindennapokban, ha a vizsgálat alapján kiderül, hogy a gyermeknél főtt ételekben lévő tejszármazék nem okoz allergiás tüneteket, ezért például az otthoni főzés során nem szükséges a mentességre külön ügyelni. Fontos iránymutató azonban az emelkedett kazein érték, ilyenkor dietetikussal egyeztetett, a gyermek megfelelő fejlődését biztosító tejmentes étrendet szükséges összeállítani.”

A  tejallergia diagnózisa tehát ma már jóval túlmutat azon, hogy a gyermeknek minden tejtartalmú ételt teljes mértékben kerülnie kell. A molekuláris allergia vizsgálat segítségével felesleges korlátozások nélküli, pontos, személyre szabott kezelést kaphat. A teszt elvégzéséhez vérvizsgálatra van szükség. A vizsgálat gyermekeknél csecsemőkortól végezhető el.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász
 • Specialitások:
  • kiütések, bőrviszketés
  • felnőtt és gyermek allergia kivizsgálás
  • gyógyszerallergia
  • gyermekkori reflux, hasfájás
  • hasfájás, hasmenés
  • Alex multiplex allergia teszt specialistája
  • felnőtt- és gyermekellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Szép napot.A kislányom 4hónapos.Beba HA sensitive tápszert kap(anyatejet evett 2hónapos koráig).tünetek; sok trüsszőgés,nyugtalanság,széklet olajzöld szìnű és túl bűzös,sok szellentés és túl bűzös.A családban édesanyának azaz nekem volt tej allergiám 9éves koromra kinőttem.Lehet hogy a kislányomnak tejallergiaja lenne ? köszönöm

Kedves Édesanya!

Valóban felmerül a tejallergia lehetősége a panaszok alapján. Keresse fel háziorvosát, hogy a gyermek más tápszert kaphasson.

üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

Csecsemőknél az ekcéma, tiniknél a pattanás a leggyakoribb panasz

Csecsemőknél az ekcéma, tiniknél a pattanás a leggyakoribb panasz

Bőrünk az életkorral változik, az idő múlásával különböző problémák jelentkezhetnek. A gyermekkorban előforduló gyakori bőrtünetekről dr. Schmidt Emese bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázat a jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkat tartalmazza.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat