Tejallergia gyermekkorban: hogyan segít a molekuláris diagnosztika?

Tejallergia gyermekkorban: hogyan segít a molekuláris diagnosztika?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.09.23 Módosítva: 2024.02.20

Csecsemő- és kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb allergén a tehéntej. Ha a gyermek allergiás, akkor a tejet és a tejtartalmú ételeket nem szabad fogyasztania. A molekuláris allergia vizsgálat elvégzésével megtudhatjuk, hogy mennyire szigorú diétát kell tartani, illetve, hogy a gyermek kinőheti-e az allergiát. A vizsgálatról dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa számolt be részletesen.

A tej allergén komponensei

Tejallergia esetén a friss tej fogyasztása allergiás tüneteket okozhat.Hosszú ideig az alkaros bőrpróba és a hagyományos IgE allergiatesztek jelentették az egyetlen lehetséges kivizsgálási módot, ha a gyermeknél felmerült az ételallergia gyanúja. Segítségükkel ki lehet deríteni, hogy mi az az élelmiszer, ami a panaszokat okozza. Az eredménytől függően a gyermeknek ezt követően diétáznia kell, vagyis az allergiás reakciót okozó élelmiszert semmilyen formában és mennyiségben nem fogyaszthatja.

 

„Ma már elérhető a molekuláris allergia vizsgálat is, amely jóval pontosabb információkat ad a tüneteket kiváltó allergénről. A segítségével sok esetben enyhébb diétával is tünetmentességet lehet elérni a gyermeknél, illetve nagy valószínűséggel azt is meg tudjuk mondani, hogy idővel kinőheti-e a tejallergiát.”

Hogyan lehetséges ez?

A tejfehérje allergén komponenseit vizsgálva három összetevőről kaphatunk információt. A molekuláris allergiateszt során mérni tudjuk a páciens szervezetében lévő ellenanyag szintet az allergén egyes összetevőivel szemben. Ez a három komponens a következő:

 • kazein IgE (Bos d8).
 • α-lakalbumin IgE (Bos d4),
 • β-laktoglobulin IgE (Bos d5)

Mit jelentenek az egyes komponensek emelkedett értékei?

Süteménybe sütve egyeseknél a tej allergia esetén is fogyasztható.Ha a gyermeknél a tej allergének közül az α-laktalbumin IgE (Bos d4) értéke emelkedett, akkor például a sütéssel, főzéssel készült tejtartalmú ételeket fogyaszthatja, mert ilyen esetben alacsony az allergiás reakció rizikója, mivel ez a komponens hőre érzékeny. Magas a rizikója azonban, hogy a friss tej fogyasztása allergiás reakciót okoz, ezért például a boltban vásárolt tehéntejből készített kakaót nem ihatja. Jó hír továbbá, hogy ez az a komponens, amelynél a legvalószínűbb, hogy a gyermek a tejallergiát kinövi. A szintén hőre érzékeny β-laktoglobulin IgE (Bos d5) tulajdonságai a fent leírtakkal megegyezőek.

 

Jelentős különbségek adódnak azonban, ha a gyermeknél a vizsgálat során a kazein IgE (Bos d8) lesz pozitív. Ez a komponens ugyanis hőre nem érzékeny, tehát sem frissen, sem sütve nem fogyasztható, mert allergiás tüneteket okoz. Azonban nemcsak a diéta a legszigorúbb, de ez esetben csak nagyon kevés a valószínűsége annak is, hogy a gyermek kinövi a tejallergiát.

 

„Nagy segítséget jelent a mindennapokban, ha a vizsgálat alapján kiderül, hogy a gyermeknél főtt ételekben lévő tejszármazék nem okoz allergiás tüneteket, ezért például az otthoni főzés során nem szükséges a mentességre külön ügyelni. Fontos iránymutató azonban az emelkedett kazein érték, ilyenkor dietetikussal egyeztetett, a gyermek megfelelő fejlődését biztosító tejmentes étrendet szükséges összeállítani.”

A  tejallergia diagnózisa tehát ma már jóval túlmutat azon, hogy a gyermeknek minden tejtartalmú ételt teljes mértékben kerülnie kell. A molekuláris allergia vizsgálat segítségével felesleges korlátozások nélküli, pontos, személyre szabott kezelést kaphat. A teszt elvégzéséhez vérvizsgálatra van szükség. A vizsgálat gyermekeknél csecsemőkortól végezhető el.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Van egy 5 hónapos kisfiam és 6 hetes kontrollon váltották le a tápszert tejmentesre Milumil Pregominra előtte lactogen harmonyt kapott de mellette szopott is, csak néha pótoltuk.
A váltás azért történt, mert az arcán volt piros száraz kiütés, meg száraz bőr koszmó és felvetődött a tejallergia gyanúja de vérvizsgálat semmi nem történt csak ezek alapján, most mivel a pregomin nem volt jó Neocatet kap. Kérdésem, hogy mennyi idősen végeznek vérvizsgálatot babáknál, hogy valóban fennáll-e a tejallergia, mert ezeket a tápszereket nem szívesen eszi. A súlyfejlődése az kezdetektől nagyon jó volt. Első hónapokban 1 és 1,5 kilókat hízott. a tápszeres pótlás elejétől kezdve megvolt.
Tejérzékeny nincs a családban, férjem mai napig napi szinten fogyaszt tejet.
Lehetséges, hogy nem is tejallergia volt hanem akkor még szopott is és az anyai hormonok miatt volt az arcán a kiütés. Ugyanis előtte héten meg az állán volt 1 pici pattanás.
Ha csinálnak allergia vizsgálatot az miből áll ?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Tímea

Kedves Édesanya!Egy éves kor alatt nem érdemes vérvizsgálatot végezni tejallergia tisztázására, mert ebben az életkorban az ellenanyag képződés még alacsony, és. a tünetek alapján látjuk el a csecsemőket. A leírtak alapján nagyon jó tápszert kap,de nem írta meg, hogy a bőre rendbe jött-e? A bőrtünetek tejallergiára utalnak, régebben volt az a felfogás, hogy az anyai hormonok váltják ki a tüneteket, ma úgy gondoljuk, hogy az anyatejben az anya által elfogyasztott fehérjék jutnak be és okozzák ezeket a tüneteket.ÜdvözlettelDr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!