Segítség speciális diétával élők részére, koronavírus-járvány idejére

Segítség speciális diétával élők részére, koronavírus-járvány idejére

Szkladányi-Szabó Lucia Módosítva: 2020.04.20

Az ételallergiával vagy ételintoleranciával élők esetében a hétköznapokban sem mindig gördülékeny a szükséges alapanyagok beszerzése. Egy ilyen speciális helyzetben, amit a koronavírus terjedése idézett elő, még inkább szükség lehet a házi praktikákra, ha épp nincs kéznél a megszokott hozzávaló sütéshez és főzéshez. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai segíthetnek áthidalni az ilyen helyzeteket.

Zabpehely – a gluténmentes diéta jolly jokere

Gluténmentes étrend alapanyagok.Aki gluténmentes diétát tart, célszerű nagyobb mennyiségben is bevásárolnia a szokásos lisztekből. Rizs- és kukoricalisztet és gluténmentes lisztkeveréket – kenyérsütéshez és édes süteményekhez - mindenképp érdemes otthon tartani. Sokoldalúan felhasználható a garantáltan gluténmentes kukoricadarából főzött polenta is, akár édesen lekvárral, akár sósan köretként például húsok mellé. Kenyérsütéshez lisztkeveréket szerezzünk be, de gluténmentes tartós kenyér vagy extrudált kenyér is jó választás, a hosszú eltarthatóság szempontjából.

 

Ha nem okoz problémát a zab fogyasztása, akkor garantáltan gluténmentes zabpehelyből érdemes nagyobb mennyiséget is beszerezni. Ledarálva ugyanis sokoldalúan felhasználhatjuk, liszt helyettesítésére is.

Laktózintolerancia – laktáz enzim szükség esetére

Ha készleteinket nem sikerül időben feltölteni, akkor tartsunk otthon laktáz enzimet. Tabletta vagy cseppek formájában is beszerezhető, érdemes több készítménnyel próbálkozni, egyénenként változhat ugyanis, hogy kinél melyik termék válik be.

 

A laktáz enzimet a megadott mennyiségben étkezés előtt fogyasztva a nem laktózmentes tejtermékeket is fogyaszthatjuk anélkül, hogy tünetet okoznának. Természetesen ez csak vészhelyzet esetére javasolt, a legideálisabb, ha továbbra is a megszokott módon folytatjuk a tejcukormentes diétát, laktózmentes termékekkel.

Hisztaminintolerancia – a frissesség az első!

Aki hisztamin intolerancia miatt a magas hisztamin tartalmú ételeket kerüli, nagyon fontos, hogy a diéta során megengedett ételeket frissen fogyassza, különben hisztamin tartalmuk megnő. Friss és kezeletlen árut érdemes tehát vásárolni, majd ezeket a lehető leghamarabb elfogyasztani, a maradékot pedig vagy mellőzni vagy lefagyasztani.

 

Szabó Lucia szerint a jelenlegi helyzetben a megoldás, ha kisebb adagokat főzünk és azokat egyben vagy minél előbb elfogyasztjuk. Emellett érdemes felfedezni a lakóhelyünk közelében elérhető lehetőségeket. Több kisebb, élelmiszerek árusításával foglalkozó vállalkozás bevezette a házhozszállítást. Így, ha a nagyobb üzletek online rendelései már telítődtek is, náluk rendszerint van lehetőség a friss alapanyagok beszerzésére. Emellett természetesen a DAO-enzim kiegészítő pótlására is van lehetőség alkalmanként, ha semmilyen más megoldásunk nem adódik arra, hogy a kellemetlen tüneteket megelőzzük.

Tejpótlók házilag

Laktózmentes tej.Aki nemcsak laktózmentes, hanem tejfehérje mentes diétát tart, növényi tejpótlókkal kell megtöltenie a kamrát a következő időszakban. Szerencsére ma már gyakorlatilag minden kapható, amivel tejfehérje mentesen helyettesíteni lehet a tejet, sajtót, túrót, joghurtot vagy a tejfölt is. Ezeket házilag is el tudjuk készíteni, ha épp kifogyna a készletünk.

 

A joghurt készítéséhez a növényi tejhez probiotikum kapszulát kell adni, ám figyeljünk arra, hogy kizárólag tejmentes probiotikumot tartalmazzon az étrendkiegészítő! Növényi tejpótló ital a legegyszerűbben rizsből készíthető. Egy kis adag főtt rizst négyszer annyi vízzel turmixoljunk össze, majd szűrjük le. Túrót tojásfehérjéből vagy kölesből is készíthetünk, erre több receptet is találunk az interneten. Ha sem tojás, sem pedig köles nincs kéznél, akkor szójatejjel is érdemes megpróbálni. Felforralni egy literrel, majd 3 evőkanál almaecetet hozzáadni. Ezután szűrű szövésű konyharuhán lecsepegtetjük.

Tojásallergia – ha elfogy a tojáspótló

Aki nem fogyaszt tojást, remek tojáspótlókkal tudja az ételeket, süteményeket elkészíteni. Ezek többnyire por alakúak, vízzel kikeverve a felvert tojáshoz hasonló kocsonyás állagot kapunk. Ezt az állagot el tudjuk érni akkor is, ha egy evőkanál őrölt lenmagot 3 evőkanál vízben áztatunk. A keveréket használhatjuk süteményekbe és panírozáshoz is. Kekszek készítésénél a tojást mogyoróvajjal is kiválthatjuk, édes süteményeknél egy tojást egy negyed csésze almapürével vagy 100g banánnal is helyettesíthetünk.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakèrtő! Kislànyom 14 hetes, tejfehèrje, tojàs ès mogyoró diètàt kell tartanom tünetei miatt mivel mèg 100 %- ban anyatejes. Vèrszegènysèg miatt vasat ès folsavat kell szednie. A maltofer vaskèszìtmèny tejszìnaromàt tartalmaz, ezt mindenkèppen le kell vàltanunk, keressük, hogy mire. A folsav laktàz monohidràtot tartalmaz, amit nem talàlok a tiltólistàn, de bizonytalan vagyok abban, hogy ezt szedheti-e. Ez utóbbi azèrt is èrdekel, mert felfàzàs miatt nekem is olyan kèszìtmènyt ìrtak fel, amely laktàz monohidràtot is tartalmaz. Ebben szeretnèk segìtsèget kèrni. Vàlaszàt előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!



Az ön által fogyasztott laktóz tartalmú készítmény biztosan nem káros a gyermek számára. A Maltofer szedésével sem volt soha probléma a gyakorlatomban tejallergiás gyermek esetében.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztrenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK