Glutén-, vagy búzamentes diétára van szükségem?

Glutén-, vagy búzamentes diétára van szükségem?

Szkladányi-Szabó Lucia Módosítva: 2020.01.13

Gluténmentes diéta vagy búzaallergia diéta? Ha a gabonafélék fogyasztása miatt panaszai jelentkeznek, akkor mielőtt bármilyen diétába kezdene, forduljon gasztroenterológushoz. A szükséges vizsgálatok elvégzését követően derülhet fény arra, hogy a diagnózist követően pontosan milyen és mennyire szigorú diétát kell tartania. A mentes diéták útvesztőjében Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa segít eligazodni.

Gluténmentes diéta – hasonlóságok és különbségek

A glutén fogyasztása két okból okozhat panaszokat. Van, akinél autoimmun gluténérzékenység – lisztérzékenység és cöliákia néven is ismert – és van, akinél nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) áll fenn. Mindkettő gluténmentes diétával kezelhető, de van néhány fontos különbség a két étrend között.

 

  • Az autoimmun gluténérzékenység esetében a diéta elhanyagolása súlyos egészségügyi problémákat okoz: súlycsökkenés, vérszegénység, meddőség, gyermekeknél a fejlődés elmaradása is bekövetkezhet. A diétahiba NCGS mellett is nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni, ám merőben más jellegűeket, mint például a fáradékonyság, fejfájás, ingerültség.
  • Az autoimmun gluténérzékenység nem múlik el, a diétát élethosszig tartani kell. Az NCGS tünetei viszont enyhülhetnek, elképzelhető, hogy egy hosszabb teljes gluténmentes időszakot követően meg lehet próbálkozni a gluténtartalmú ételek fokozatos visszavezetésével. Ha nem jelentkeznek tünetek, a szervezet jól tolerálja, akkor a továbbiakban adott mennyiségben fogyaszthat glutén tartalmú élelmiszereket, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy mindez egyéni tolerancia függvénye.

Helyettesítők a gluténmentes étrendben

Glutén és búzamentes tészták.Glutént tartalmaz a búza (tönköly és a durum is), rozs és árpa, ezeket teljes mértékben ki kell hagyni az étkezésből. Aki először szembesül a mentes étkezésre vonatkozó megszorításokkal, megdöbbenve tapasztalja, hogy mennyi mindenben található glutén. A péksütemények és a tészták mellett számtalan készétel – például felvágottak, májkrémek, joghurtok, fagyasztott burgonya - összetevői közt is szerepel, éppen ezért a vásárlás során fontos mindig elolvasni a termékek csomagolásán lévő leírást.

 

A gluténmentes étkezés mellett is lehet azonban nagyon is változatos étrendet összeállítani. Ehhez csak azt kell ismernünk, hogy melyik alapanyagot mivel helyettesíthetünk és milyen konyhai praktikával tudunk a korábbi ízekhez hasonlót – vagy épp újat és még az is lehet, hogy finomabbat – létrehozni.

 

  • A készen vásárolható gluténmentes pékáruk mellett saját magunk is készíthetünk finomságokat. Kezdőként akár készen kapható liszt- és süteménykeverékeket is használhatunk erre a célra.
  • Gluténmentes diétában használhatók például a következő, jelölten – a csomagoláson GM vagy áthúzott búzakalász jelzi - gluténmentes lisztek: hajdina, quinoa, cirok,tápióka, rizs, kukorica, gesztenye, csicseriborsó, köles, kókusz és zöldbanán. Ezek mellett más gluténmentes lisztek is léteznek, mindegyik egyedi ízvilággal és felhasználhatósággal.
  • A gluténmentes zab fogyasztható, de nem mindenki tolerálja jól. Mivel nagyon értékes gabonaféle, ezért érdemes megpróbálni először kisebb mennyiségben, okoz-e gondot. A zab egyéb gluténtartalmú gabonákkal szennyeződhet a betakarítás és csomagolás során, ezért kizárólag jelölten gluténmentes zab készítményt vásároljunk.
  • A búzakeményítőt tartalmazó ételek fogyaszthatók, amennyiben a búzakeményítő igazoltan gluténmentes és az egyén tolerancia küszöbe is megengedi.

A búzaallergiások étkezése

A fentiektől eltérő külön kórkép a búzaallergia. Ilyenkor nem autoimmun és nem is felszívódási probléma áll a háttérben, hanem ételallergia. Ha a búzaallergiás búzatartalmú ételt fogyaszt, akkor allergiás tünetei jelentkeznek, melyek az enyhébb gyomor- és bélrendszeri tünetektől kezdve akár az életveszélyesig is terjedhetnek. (A búzaallergia egy bizonyos típusa fizikai terhelésre anafilaxiás sokkot okozhat.)

 

  • Sütés gluténmentes és búzamentes diétában.A diéta betartása ezért nagyon fontos. A búzaallergia diagnózisát követően nem szabad búzatartalmú ételeket fogyasztani. Kerülendő a búza összes fajtája, az étrendből ki kell zárni a búzalisztet, -darát, -korpát, -csírát, kuszkuszt, bulgurt, péksüteményeket, kekszeket, tésztákat.
  • A helyettesítő alapanyagok listája megegyezik a gluténmentes étrendnél szereplőkkel, sőt ez esetben a rozs és árpa is fogyaszthatóak. Egy dologban azonban mindenképp vigyázni kell! A diéta kapcsán különösen fontos és gyakran felmerülő kérdés a búzakeményítő a készételekben. A gluténmentes étrendbe beilleszthetők azok a termékek, amelyek gluténmentes búzakeményítőt tartalmaznak. Búzaallergia esetén viszont ezeket sem szabad fogyasztani.

 

A glutén-, vagy búzamentes étkezésre való átálláshoz sok türelemre lesz szükségünk. A bevásárlás során is oda kell figyelni az összetevőkre, a bevált konyhai praktikákon is változtatni, az új ízeket elfogadni mind időbe telik. A táplálkozási szakember ebben az időszakban is sokat tud segíteni. Nemcsak a teljesértékű étrendhez szükséges alapanyagok összeállításában, hanem olyan praktikus tanácsokkal – például melyik lisztet használjuk sütéshez, főzéshez, mit adjunk a tésztához, hogy a sütemény finomabb legyen -, amikkel ez a kezdeti időszak zökkenőmentesebbé tehető.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Gasztroenteorológus!
Két gyermekemmel készülünk fruktóz kilégzési tesztre intézményükben, háziorvos javaslatára. Mindkettőjüknek készült már ételintolerancia vizsgálat, az egyik gyereknél szinte semmit nem jelzett, a másiknál tej és gluténérzékenység egyértelműen kiderült. Neki évekkel előtte nézték a laktózt és a glutént gasztroenteorológián, ott igazából nem jeleztek problémát. Ami mai napig fennálló gond a hasfájásuk, ezért kutakodnánk tovább. A nagyobb gyerek, akinél jó lett az ételintolerancia időnként hasmenésre panaszkodik, a másik kórosan sovány.Kérdésem: a fruktóz kilégzési teszt a következő lépés? Esetleg van lehetőség online konzultációra? Üdvözlettel, Tar Mónika

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!
Sajnos nem írta meg, hogy mennyi idősek a gyermekek. A laktóz intolerancia 5 éves kor felett kezd kialakulni, addig szinte minden gyermek meg tudja inni a laktózos tejet. Tehát az évekkel ezelőtt készült laktóz terhelés eredménye már nem biztos, hogy érvényes. A tejcukor (laktóz) érzékenység jóval gyakoribb, mint a fruktóz felszívódási zavar, ezért először mindenképpen ezt javasolnám kizárni. Ha a hasi panaszok gyümölcs, méz, gyümölcslevek fogyasztása után jelentkezik, akkor javasolt a fruktóz terhelés. Az étel intolerancia vizsgálat alapján ne kezdje el a gyermekét diétáztatni, mert annak az eredménye kétes. Akár a teszt előtt, akár annak eredményével telefonos konzultáción készséggel fogadom kérdéseiket, de személyes találkozásra is van lehetőség, bár az egy kicsit későbbi időpontban elérhető.
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
gyermek gasztroenterológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok