Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.01.15 14:26

A szezámmag és a szezámmag olaj széleskörű felhasználása miatt, szezámmag allergia esetén az érintetteknek a diéta terén gondos odafigyelésre van szükség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni és arról is beszélt, hogy melyek az allergiára utaló tünetek.

A szezámmag allergia tünetei

A szezám világszerte népszerű összetevő. Használhatjuk olajként, salátára, péksüteményekre szórva, de húsok panírozása során, a morzsához adva is feldobja az ételek ízét. Előfordulhat étrend-kiegészítőkben és gyógyszerekben is, kozmetikumokban is. A szezámmag azonban allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél, a fogyasztását ilyen esetben teljes mértékben kerülni kell. Az allergiás reakció súlyossága az enyhétől a súlyos, életveszélyesig terjedhet.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Szezámmal allergia esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek, a szezám fogyasztását követően:

  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés
  • hasi görcsök, hasfájás
  • csalánkiütés
  • köhögés
  • rekedtes hang
  • viszketés a torokban vagy a szájban
  • bőrpír, duzzanat az arcon

Súlyos esetben anafilaxia is előfordulhat.

A szezámmag allergia kivizsgálása

A szezámmag allergia gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat. Ha valaki szezámtartalmú ételek fogyasztását követően a felsorolt, akár enyhének tűnő tünetek közül egyet vagy többet is észlel magán, forduljon allergológushoz kivizsgálásra. Vérvizsgálattal a szezámmag allergia igazolható, és ha fennáll az anafilaxia kockázata, az orvos az ilyen esetben nélkülözhetetlen adrenalin-autóinjektort is felírja receptre.

Sok élelmiszer tartalmazhat szezámot valamilyen formában

A Közel-Keletről vagy Ázsiából származó élelmiszerek gyakran tartalmaznak szezámolajat. A pékáruk készítése során is gyakran használnak szezámmagot, így a keresztszennyeződés miatt még azokban a termékekben is előfordulhat, amelyek önmagukban egyébként szezámmentesek lennének. Pékségben, cukrszdában, vendégségben vagy étteremben járva ezért a szezámallergiás személynek mindig kérdeznie kell a fogyasztani kívánt ételek elkészítéséről. Fontos tudni, ha az ételük érintkezhetett, vagyis ezáltal szennyeződhetett szezámmaggal. A szezámmag és a szezámmag olaj mellett a tahini összetevő is kerülendő. Ez őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak.

Az alábbi élelmiszerek esetében külön óvatosság indokolt: pékáruk, humusz, gabonafélék, müzlik, granolák, zsemlemorzsa, feldolgozott hústermékek, tempeh, török sütemények, sushi, tortilla, pita, falafel, mártások, pácok, öntetek és szószok, energia- és fehérjeszeletek. A felsorolás nem teljes, a szezámmag allergiás személyeknek a diagnózist követően mindenképp ajánlott dietetikussal konzultálni az étrend összeállításáról és a kerülendő ételek pontos listájáról.

A szezám allergén jelölése

Az allergiás reakciót csak úgy lehet megelőzni, ha aSzezám mag allergia és annak kezelése szezámmag allergiás személy semmilyen szezám tartalmú élelmiszert nem fogyaszt. A hazánkban 2014-ben életbe lépett, allergének kötelező jelölésére vonatkozó törvény előírása szerint a késztermékek csomagolásán vastag, dőlt betűvel vagy a 11-es számmal jelölik, ha az adott termék szezámmagot tartalmaz.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban megközelítőleg 1,6 millió ember érintett él szezámmag allergiával, ez azonban csak a diagnosztizáltak száma, a valós érintettség vélhetően ennél magasabb. A jövő évtől ők is fellélegezhetnek, ugyanis 2023. január 1-től lép életbe a FASTER törvény, mely a gyártókat a szezámmag, allergénként történő jelölésére kötelezi a termékek csomagolásán. Ez nagymértékben segíti az érintett családokban az élelmiszerek biztonságos vásárlását. (Korábban ezt csak 8 gyakori allergén – tej, tojás, hal, kagyló, diófélék, földimogyoró, búza és a szója - esetében volt kötelező feltüntetni.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK