Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.01.15

A szezámmag és a szezámmag olaj széleskörű felhasználása miatt, szezámmag allergia esetén az érintetteknek a diéta terén gondos odafigyelésre van szükség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni és arról is beszélt, hogy melyek az allergiára utaló tünetek.

A szezámmag allergia tünetei

A szezám világszerte népszerű összetevő. Használhatjuk olajként, salátára, péksüteményekre szórva, de húsok panírozása során, a morzsához adva is feldobja az ételek ízét. Előfordulhat étrend-kiegészítőkben és gyógyszerekben is, kozmetikumokban is. A szezámmag azonban allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél, a fogyasztását ilyen esetben teljes mértékben kerülni kell. Az allergiás reakció súlyossága az enyhétől a súlyos, életveszélyesig terjedhet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Szezámmal allergia esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek, a szezám fogyasztását követően:

  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés
  • hasi görcsök, hasfájás
  • csalánkiütés
  • köhögés
  • rekedtes hang
  • viszketés a torokban vagy a szájban
  • bőrpír, duzzanat az arcon

Súlyos esetben anafilaxia is előfordulhat.

A szezámmag allergia kivizsgálása

A szezámmag allergia gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat. Ha valaki szezámtartalmú ételek fogyasztását követően a felsorolt, akár enyhének tűnő tünetek közül egyet vagy többet is észlel magán, forduljon allergológushoz kivizsgálásra. Vérvizsgálattal a szezámmag allergia igazolható, és ha fennáll az anafilaxia kockázata, az orvos az ilyen esetben nélkülözhetetlen adrenalin-autóinjektort is felírja receptre.

Sok élelmiszer tartalmazhat szezámot valamilyen formában

A Közel-Keletről vagy Ázsiából származó élelmiszerek gyakran tartalmaznak szezámolajat. A pékáruk készítése során is gyakran használnak szezámmagot, így a keresztszennyeződés miatt még azokban a termékekben is előfordulhat, amelyek önmagukban egyébként szezámmentesek lennének. Pékségben, cukrszdában, vendégségben vagy étteremben járva ezért a szezámallergiás személynek mindig kérdeznie kell a fogyasztani kívánt ételek elkészítéséről. Fontos tudni, ha az ételük érintkezhetett, vagyis ezáltal szennyeződhetett szezámmaggal. A szezámmag és a szezámmag olaj mellett a tahini összetevő is kerülendő. Ez őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak.

Az alábbi élelmiszerek esetében külön óvatosság indokolt: pékáruk, humusz, gabonafélék, müzlik, granolák, zsemlemorzsa, feldolgozott hústermékek, tempeh, török sütemények, sushi, tortilla, pita, falafel, mártások, pácok, öntetek és szószok, energia- és fehérjeszeletek. A felsorolás nem teljes, a szezámmag allergiás személyeknek a diagnózist követően mindenképp ajánlott dietetikussal konzultálni az étrend összeállításáról és a kerülendő ételek pontos listájáról.

A szezám allergén jelölése

Az allergiás reakciót csak úgy lehet megelőzni, ha aSzezám mag allergia és annak kezelése szezámmag allergiás személy semmilyen szezám tartalmú élelmiszert nem fogyaszt. A hazánkban 2014-ben életbe lépett, allergének kötelező jelölésére vonatkozó törvény előírása szerint a késztermékek csomagolásán vastag, dőlt betűvel vagy a 11-es számmal jelölik, ha az adott termék szezámmagot tartalmaz.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban megközelítőleg 1,6 millió ember érintett él szezámmag allergiával, ez azonban csak a diagnosztizáltak száma, a valós érintettség vélhetően ennél magasabb. A jövő évtől ők is fellélegezhetnek, ugyanis 2023. január 1-től lép életbe a FASTER törvény, mely a gyártókat a szezámmag, allergénként történő jelölésére kötelezi a termékek csomagolásán. Ez nagymértékben segíti az érintett családokban az élelmiszerek biztonságos vásárlását. (Korábban ezt csak 8 gyakori allergén – tej, tojás, hal, kagyló, diófélék, földimogyoró, búza és a szója - esetében volt kötelező feltüntetni.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok