A zab is okozhat allergiás tüneteket

A zab is okozhat allergiás tüneteket

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2022.06.02

A zab avenin nevű fehérjét tartalmaz, amely egyes embereknél allergiás reakciót válthat ki. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetek jelzik a zaballergiát és milyen vizsgálatokra van szükség a diagnózishoz.

Nem szabad összekeverni a gluténérzékenységgel!

A zab önmagában nem tartalmaz glutént, ami az autoimmun gluténérzékenységben vagy a nem-cöliákiás gluténérzékenységben érintetteknél tüneteket okozhat. A tárolás és feldolgozás során azonban szennyeződhet gluténnal, ezért csak garantáltan gluténmentes (GM) – a csomagoláson jelölt – zabtermékeket szabad fogyasztani ilyen esetben.

 

Ha azonban valakinél nem áll fenn gluténérzékenység, vagy fennáll, de garantáltan GM zabot fogyaszt és ennek ellenére különböző panaszai jelentkeznek a zab fogyasztása kapcsán, akkor lehet, hogy zaballergia áll a háttérben. A zaballergia tünetei jelentkezhetnek az étkezés után rövid időn belül. A korai – a zab elfogyasztását követő 2 órán belül fellépő - allergiás reakciók lehetnek:

Hasfájás is lehet a zaballergia tünete.- csalánkiütés

- kipirult arc

- az ajkak, a szemek vagy az arc enyhe duzzanata

- viszkető torok és száj

- vizenyős szemek

- orrfolyás vagy orrdugulás

- hasmenés

- hányás

- puffadás

- gyomorgörcsök.

 

Ritkán, de előfordulhat anafilaxiás reakció is, ami életveszélyes lehet, ha az érintett nem részesül azonnali kezelésben.

 

A korai tünetek mellett jelentkezhet késleltetett allergiás reakció is, akár 4-6 órás késéssel a zab elfogyasztását követően. Ilyen tünet lehet például az ekcéma, a reflux, gyomorfájdalom, tartós székrekedés vagy hasmenés.

A zaballergia diagnózisa

Az allergia kivizsgálásának menete megegyezik az egyéb allergiákkal. A beteg alapos kikérdezését követően allergiavizsgálatot végeznek, majd ennek eredményét összevetve a beteg panaszaival megállapítják a diagnózist, vagy ha szükséges további vizsgálatokat végeznek. Szükség lehet eliminációs diétára is, ennek során egy adott ideig a zabot ki kell zárni az étkezésből, és megfigyelni, hogy változnak-e a tünetek.

Diéta és gyógyszerek

A zaballergia kezelése diétával lehetséges, vagyis a zab fogyasztását kell kerülni. Zabot több élelmiszer, például müzlik, gabonaszeletek, kenyerek és egyéb péksütemények – is tartalmazhatnak, sőt a zabfehérje néhány kozmetikumban is megtalálható. A keresztszennyeződés elkerülése érdekében vásárlás előtt mindig ellenőrizni kell a termékek címkéjén a „zabot tartalmazhat” vagy „zab összetevőket használó üzemben gyártott” kifejezéseket. Érdemes dietetikussal konzultálni az étrend kialakításáról.

 

Az étrendi változtatások betartása mellett az allergológus antihisztamin tartalmú készítményeket is felírhat, a diétahiba esetén jelentkező tünetek enyhítésére. Szükség esetén az anafilaxia során életmentő adrenalin autoinjektort (önbelövős injekciót) is felírja receptre. Ezt a betegnek mindig magánál kell tartania és anafilaxia esetén a comb izomzatba beadnia.

 

A zab fogyasztása kapcsán dr. Moric Krisztina felhívja a figyelmet, hogy a bőrtünetek és gyomor- és bélrendszeri panaszok a lakosság 30%-át érintő nikkel allergia-szindróma tünetei is lehetnek. A kivizsgálás során tehát nemcsak a zab allergia lehetőségére, hanem erre is gondolni kell!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK