Pisztácia allergia esetén a kesudióval is vigyázni kell?

Pisztácia allergia esetén a kesudióval is vigyázni kell?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2022.04.04 Módosítva: 2022.04.04

Fehérjében, rostban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, de nem mindenki fogyaszthatja. Aki allergiás rá, egyéni érzékenységtől függően a pisztácia mellett akár még a kesudiót is kerülnie kell. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus a Budai Allergiaközpont főorvosát a pisztácia allergia tüneteiről és kivizsgálásáról kérdeztük.

Ezért kell komolyan venni, ha a mogyorófélék allergiás tünetet okoznak

Sok élelmiszer, így a pisztácia is képes allergiás tünetet okozni, ezek különböző súlyosságúak lehetnek. Jelentkezhetnek enyhébb panaszok, mint a viszketés a bőrön és/vagy a szájüregben, csalánkiütés, vagy orrfolyás, hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, de súlyosabb tünetek is, komolyabb légzési nehézség, ajak-, nyelv-, garatduzzanat és életveszélyes anafilaxia is kialakulhat.

 

A mogyorófélék, így a pisztácia allergia esetében is magasabb az anafilaxia kockázata. Az allergiára utaló tünetekre azért is kell figyelni, mert az egyéb ételallergiákkal ellentétben a mogyorófélék gyakrabban jelentkeznek felnőttkorban is, tehát ez nem főként csak a gyermekeket érinti. A pisztácia allergia tehát bármilyen életkorban kialakulhat, és az adatok alapján az érintettek száma globális szinten, folyamatosan növekszik.

Pisztácia allergia esetén a kesudió is tüneteket okozhat

Pisztácia allergia esetén a kesudió is tüneteket okozhat.Az allergén fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt fordulhat elő, hogy olyan élelmiszer fogyasztása is panaszokat okozhat, amire nem vagyunk allergiások. A pisztácia esetében a kesudió fogyasztása jelenthet problémát, ám nem minden esetben.

 

Az allergének különböző komponensekből állnak és ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek – magyarázza dr. Moric Krisztina. A pisztácia esetében eddig hivatalosan öt allergén fehérjéről tudunk, ezeket a Pis v 1, Pis v 2, Pis v 3, Pis v 4 és Pis v 5 rövidítésekkel jelöljük. A kesudió keresztreakció szempontjából a pisztácia Pis v 1 és Pis v 3 (-Ana o1) nevezetű allergén fehérjének van különös jelentősége, mert kutatások alapján előbbi komponens keresztreakciót mutat a kesudió Ana o 3, Ana o1 komponensével.

 

A Pis v 1 és Pis v 2 komponensek esetében további kockázatot jelent, hogy ha valakinél ez okozza az allergiát, akkor jellemzően szisztémás reakció, vagyis nem helyi, hanem az egész szervezetet érintő tünetek jelentkeznek.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a komponensek speciális allergiateszt, molekuláris diagnosztika segítségével vizsgálhatók. A részletes vizsgálat elvégzése mindenképp javasolt, hiszen az allergének pontos ismerete fontos információ a kezeléshez és a diétát is megkönnyítheti.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 3,5 éves ikergyermekeim tavaly télen fogyasztott mogyoró után allergiás reakciót mutattak (egyiknél hányás, ekcéma, másiknál ekcéma, kisebb nehézlégzés). Azóta mogyorómentes diétán vannak. Most kezdték az óvodát, ahol olajosmag mentes diétás menüben részesülnek, viszont az a problémánk, hogy ehetetlen az étel (ízesítése miatt), a gyerekek éhesek maradnak, és nem is alszanak. A kérdésem arra vonatkozna, hogy mennyire lehet számukra veszélyes, ha ugyanazt az ételt fogyasztják, mint a többi gyermek (kivéve természetesen a mogyoró tartalmú ételeket), pl. diós tészta, teljes kiörlésű kenyér stb.Áttérhetünk e diétamentes étkezésre vagy ez nem javasolt?

Kedves Édesanya!

A gyermekeknél allergia vizsgálattal ki kell zárni, hogy az egyéb említett élelmiszerekre van-e allergiájuk, csak ezután lehet a követendő étrendről döntést hozni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne
gyermeorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Hírek

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Az Ételallergia Tudatosság Hete 2023. május 14-20 között kerül megrendezésre. A program szervezői minden évben az ételallergiával kapcsolatos fontos információkra és tévhitekre hívják fel a figyelmet. Az idei év egyik kiemelt témája az anafilaxiás reakció és kezelése, mellyel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Hazánkban a legerősebb allergén növényként ismert, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a parlagfű elleni védekezés fontosságáról és az allergiás tünetek kezeléséről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok