Tartós tünetmentesség napi egy tablettával

Tartós tünetmentesség napi egy tablettával

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2020.06.08

Ön is belefáradt abba, hogy évről-évre újra küzdjön az allergia tüneteivel? Ha elege van a gyógyszerszedésből, orrcseppekből és szeretné gondtalanul élvezni a szabadban töltött időt nyáron is, akkor érdemes megfontolnia a következő szezon előtt az allergén immunterápiát. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy mit kell tudnia erről a kezelésről.

Már az első évben javulnak a tünetek

Tartós tünetmentesség napi egy tablettávalAz allergén immunterápia lényege, hogy a kezelés során a beteg folyamatosan emelt dózisban azt az allergént kapja, ami az allergiás tüneteit kiváltja. A szervezete így idővel megtanulja elviselni az allergént, és miután hozzászokott, az allergiás tünetei sem jelentkeznek majd. Ez az idő egyénenként változó, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek tünetei már a kezelés első évében jelentősen javulnak. Ez igaz az általam is végzett szublingvális kezelésre, mely nem jár kötöttséggel, a betegnek az otthonában, cseppeket vagy napi egy tablettát a nyelve alatt feloldva kell beszedni – teszi hozzá dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Kinek érdemes ezt a kezelést választania?

- Az allergén immunterápia ajánlható mindenkinek, aki idegenkedik a tartós gyógyszerszedéstől, hosszútávú megoldást keres az allergiája kezelésére. Átlagosan 3-5 éves kezeléssel akár 10 évre megszűnhetnek az allergiás tünetek. Mivel nem mindenki reagál egyformán a kezelésre, ezért ebben lehetnek egyéni eltérések.

- Annak is érdemes belevágnia, akinél a hagyományos tüneti szerek nem hoztak elég javulást, az allergén növény virágzásának idején még mindig zavarja az orr-, szem-, torokviszketés, orrdugulás, tüsszögés, ami miatt sokan éjszaka sem tudnak pihentetően aludni.

- Az érvek mellett szólhat az is, hogy a jelenleg elérhető allergia kezelési módok közül ez az egyetlen, amely képes megelőzni a további allergiák megjelenését, illetve azt, hogy az allergia szövődményeként asztma is kialakuljon.

Mikor lehet elkezdeni?

A tüneti szerekkel ellentétben az allergén immunterápiát nem akkor kezdjük, amikor az allergiát okozó pollenek megjelennek a levegőben – magyarázza dr. Balogh Katalin. Ezt a kezelést az allergén növény virágzása előtt legkésőbb 2 hónappal meg kell kezdeni. Parlagfű allergiásoknak tehát május végéig, a nyírfa allergiásoknak decemberben, a pázsifűfélékre allergiásknak pedig márciusig, érdemes tehát előre feljegyezni. Az immunterápia akkor is végezhető, ha több mindenre vagyunk allergiások. Ilyen esetben a kezelés előtt végzett allergia vizsgálat eredményét a beteg beszámolója alapján, a tüneteivel összevetve határozzák meg, hogy melyik allergén váltja ki a legerősebb tüneteket, melyik okoz nagyobb mértékű életminőség romlást, s ez alapján arra a kezelést először megkezdik.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon figyelmes

Jól megközelíthető helyszín, igényes klinika. A doktornő nagyon figyelmes volt és kedves. Magas szakmai hozzáállással kezelte a panaszaimat és annak megfelelően adott iránymutatást. Abszolút meg vagyok vele elégedve és még biztos visszamegyek hozzá.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK