 
			A kismama terhesség és szoptatás alatt, a táplálkozásával csökkenteni tudja a csecsemőnél megjelenő allergia esélyét. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát egy friss kutatás eredményével kapcsolatban kérdeztük.
A Nutrients folyóiratban jelent meg svéd kutatók vizsgálata. Az 508 fő részvételével zajló kutatásban megfigyelték, hogy ritkábban jelentkezett allergia azon kismamák csecsemőinél, akik több tehéntejet fogyasztottak a várandósság és szoptatás időszakában. A csecsemők fejlődését 12 hónapos korukig követték nyomon, illetve ekkor allergiára szakosodott gyermekorvos is megvizsgálta őket. A megfigyelések szerint atópiás ekcéma, ételallergia és asztmás tünetek is ritkábban jelentkeztek a tejterméket gyakran fogyasztó édesanyák gyermekeinél.
 Egy korábbi kutatásban finn kutatók vizsgálták az összefüggést a kismama tejfogyasztási szokásai és a csecsemőnél kialakuló tejallergia közt. A köldökzsinórből levett vérminta elemzése alapján megállapították, hogy a magzat immunrendszere kedvezően reagált a tejfogyasztásra, az eredmények alapján kutatók úgy vélik, hogy a terhesség alatti tejfogyasztás csökkentheti a csecsemőnél a tejallergia kialakulásának valószínűségét. Dr. Hidvégi Edit hozzátette, hogy a mennyiségre fontos ügyelni, terhesség alatt sem jó, de a szoptatás alatt kifejezetten előnytelen a túlzott mértékű tejfogyasztás, ami azt jelenti, hogy napi 1 liternél több tej, ill. ennek megfelelő tejtermék fogyasztása.
Egy korábbi kutatásban finn kutatók vizsgálták az összefüggést a kismama tejfogyasztási szokásai és a csecsemőnél kialakuló tejallergia közt. A köldökzsinórből levett vérminta elemzése alapján megállapították, hogy a magzat immunrendszere kedvezően reagált a tejfogyasztásra, az eredmények alapján kutatók úgy vélik, hogy a terhesség alatti tejfogyasztás csökkentheti a csecsemőnél a tejallergia kialakulásának valószínűségét. Dr. Hidvégi Edit hozzátette, hogy a mennyiségre fontos ügyelni, terhesség alatt sem jó, de a szoptatás alatt kifejezetten előnytelen a túlzott mértékű tejfogyasztás, ami azt jelenti, hogy napi 1 liternél több tej, ill. ennek megfelelő tejtermék fogyasztása.
Az eredmények alátámasztják azt a korábbi állásfoglalást, miszerint a kismama terhesség alatti diétája nem csökkenti a gyermeknél megjelenő allergia kockázatát. Ha a kismama nem allergiás és emiatt nem kell diétáznia, akkor a születendő gyermek érdekében felesleges kizárnia bizonyos ételcsoportokat az étrendjéből, mert így nem tudja csökkenteni a gyermeknél kialakuló ételallergia kockázatát – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Az említett két kutatás is azt mutatja, hogy épp a vegyes táplálkozás az, ami a gyermek immunrendszerének fejlődését segíti.
 Az allergia kialakulása több tényezőtől is függ. Fontos az öröklött hajlam szerepe, vagyis ha egyik, vagy mindkét szülő allergiás, a gyermeknél is nagyobb a kockázat. Emellett azonban számtalan dolog befolyásolja még, például a terhesség alatti dohányzás, a korai gyermekkori fertőzések, betegségek, antibiotikum szedés is.
Az allergia kialakulása több tényezőtől is függ. Fontos az öröklött hajlam szerepe, vagyis ha egyik, vagy mindkét szülő allergiás, a gyermeknél is nagyobb a kockázat. Emellett azonban számtalan dolog befolyásolja még, például a terhesség alatti dohányzás, a korai gyermekkori fertőzések, betegségek, antibiotikum szedés is.
Amit az ételallergiák megelőzéséért tehetünk, hogy az anyatejes táplálást választjuk, mert számtalan fontos védőanyagot tartalmaz, amely az egészséges immunrendszer és bélflóra kialakulását segíti. Emellett az anyatejjel az allergén fehérjék - bár nagyon minimális mennyiségben - a csecsemő szervezetébe is átjutnak, így fokozatosan ismerkedhet velük az immunrendszere. A hozzátáplálást lehetőleg a szoptatás ideje alatt kezdjük meg, akkor az anyatej is fokozott védelmet jelent az allergiák ellen.
Dr. Hidvégi Edit a legfontosabb tudnivalókat összefoglalva elmondta, hogy a tejallergia a leggyakoribb ételallergia csecsemőkorban. A várandósság és szoptatás alatti tejmentes diéta a megelőzését nem segíti, csak abban az esetben kell a tej fogyasztását kerülni, ha bizonyítottan ez okozza a csecsemő panaszait. A szoptatást követően a gyermek allergénmentes tápszert kaphat, ezt a gyermekorvos tudja felírni. A gyermekek közel 90%-a 3 éves korára kinövi a tejallergiát, így a diéta az esetek többségében nem egy életre szól.
gyermek és felnőttkorban asztma
COPD, köhögés
reflux
étel-allergia
laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>
Rendelés típusa:
személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available
Rendelési információ:
Csütörtök: csak távkonzultáció
Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)
További véleményekA reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”
 
							Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.
 
							Új ismeretek az allergiás megbetegedések diagnosztikájában és terápiájában címmel rendezi meg októberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Allergiaközpont - Prima Medica.