A kismama terhesség és szoptatás alatt, a táplálkozásával csökkenteni tudja a csecsemőnél megjelenő allergia esélyét. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát egy friss kutatás eredményével kapcsolatban kérdeztük.
A Nutrients folyóiratban jelent meg svéd kutatók vizsgálata. Az 508 fő részvételével zajló kutatásban megfigyelték, hogy ritkábban jelentkezett allergia azon kismamák csecsemőinél, akik több tehéntejet fogyasztottak a várandósság és szoptatás időszakában. A csecsemők fejlődését 12 hónapos korukig követték nyomon, illetve ekkor allergiára szakosodott gyermekorvos is megvizsgálta őket. A megfigyelések szerint atópiás ekcéma, ételallergia és asztmás tünetek is ritkábban jelentkeztek a tejterméket gyakran fogyasztó édesanyák gyermekeinél.
Egy korábbi kutatásban finn kutatók vizsgálták az összefüggést a kismama tejfogyasztási szokásai és a csecsemőnél kialakuló tejallergia közt. A köldökzsinórből levett vérminta elemzése alapján megállapították, hogy a magzat immunrendszere kedvezően reagált a tejfogyasztásra, az eredmények alapján kutatók úgy vélik, hogy a terhesség alatti tejfogyasztás csökkentheti a csecsemőnél a tejallergia kialakulásának valószínűségét. Dr. Hidvégi Edit hozzátette, hogy a mennyiségre fontos ügyelni, terhesség alatt sem jó, de a szoptatás alatt kifejezetten előnytelen a túlzott mértékű tejfogyasztás, ami azt jelenti, hogy napi 1 liternél több tej, ill. ennek megfelelő tejtermék fogyasztása.
Az eredmények alátámasztják azt a korábbi állásfoglalást, miszerint a kismama terhesség alatti diétája nem csökkenti a gyermeknél megjelenő allergia kockázatát. Ha a kismama nem allergiás és emiatt nem kell diétáznia, akkor a születendő gyermek érdekében felesleges kizárnia bizonyos ételcsoportokat az étrendjéből, mert így nem tudja csökkenteni a gyermeknél kialakuló ételallergia kockázatát – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Az említett két kutatás is azt mutatja, hogy épp a vegyes táplálkozás az, ami a gyermek immunrendszerének fejlődését segíti.
Az allergia kialakulása több tényezőtől is függ. Fontos az öröklött hajlam szerepe, vagyis ha egyik, vagy mindkét szülő allergiás, a gyermeknél is nagyobb a kockázat. Emellett azonban számtalan dolog befolyásolja még, például a terhesség alatti dohányzás, a korai gyermekkori fertőzések, betegségek, antibiotikum szedés is.
Amit az ételallergiák megelőzéséért tehetünk, hogy az anyatejes táplálást választjuk, mert számtalan fontos védőanyagot tartalmaz, amely az egészséges immunrendszer és bélflóra kialakulását segíti. Emellett az anyatejjel az allergén fehérjék - bár nagyon minimális mennyiségben - a csecsemő szervezetébe is átjutnak, így fokozatosan ismerkedhet velük az immunrendszere. A hozzátáplálást lehetőleg a szoptatás ideje alatt kezdjük meg, akkor az anyatej is fokozott védelmet jelent az allergiák ellen.
Dr. Hidvégi Edit a legfontosabb tudnivalókat összefoglalva elmondta, hogy a tejallergia a leggyakoribb ételallergia csecsemőkorban. A várandósság és szoptatás alatti tejmentes diéta a megelőzését nem segíti, csak abban az esetben kell a tej fogyasztását kerülni, ha bizonyítottan ez okozza a csecsemő panaszait. A szoptatást követően a gyermek allergénmentes tápszert kaphat, ezt a gyermekorvos tudja felírni. A gyermekek közel 90%-a 3 éves korára kinövi a tejallergiát, így a diéta az esetek többségében nem egy életre szól.
gyermek és felnőttkorban asztma
COPD, köhögés
reflux
étel-allergia
laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>
endelés típusa:
személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available
Rendelési információ:
Csütörtök: csak távkonzultáció
Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)
További vélemények"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."
Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.