Tejallergia megelőzés: ezért is fontos a változatos étrend várandósság alatt

Tejallergia megelőzés: ezért is fontos a változatos étrend várandósság alatt

Dr. Hidvégi Edit PhD Létrehozva: 2021.01.21 Módosítva: 2021.02.15

A kismama terhesség és szoptatás alatt, a táplálkozásával csökkenteni tudja a csecsemőnél megjelenő allergia esélyét. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát egy friss kutatás eredményével kapcsolatban kérdeztük.

A tejtermékek így hatnak az allergiára

A Nutrients folyóiratban jelent meg svéd kutatók vizsgálata. Az 508 fő részvételével zajló kutatásban megfigyelték, hogy ritkábban jelentkezett allergia azon kismamák csecsemőinél, akik több tehéntejet fogyasztottak a várandósság és szoptatás időszakában. A csecsemők fejlődését 12 hónapos korukig követték nyomon, illetve ekkor allergiára szakosodott gyermekorvos is megvizsgálta őket. A megfigyelések szerint atópiás ekcéma, ételallergia és asztmás tünetek is ritkábban jelentkeztek a tejterméket gyakran fogyasztó édesanyák gyermekeinél.

Csökkentheti a tejallergia kialakulásának esélyét

Tejallergia jelentkezhet csecsemőkorban.Egy korábbi kutatásban finn kutatók vizsgálták az összefüggést a kismama tejfogyasztási szokásai és a csecsemőnél kialakuló tejallergia közt. A köldökzsinórből levett vérminta elemzése alapján megállapították, hogy a magzat immunrendszere kedvezően reagált a tejfogyasztásra, az eredmények alapján kutatók úgy vélik, hogy a terhesség alatti tejfogyasztás csökkentheti a csecsemőnél a tejallergia kialakulásának valószínűségét. Dr. Hidvégi Edit hozzátette, hogy a mennyiségre fontos ügyelni, terhesség alatt sem jó, de a szoptatás alatt kifejezetten előnytelen a túlzott mértékű tejfogyasztás, ami azt jelenti, hogy napi 1 liternél több tej, ill. ennek megfelelő tejtermék fogyasztása.

Várandósság és szoptatás alatt kiegyensúlyozott, változatos étrendre van szükség

Az eredmények alátámasztják azt a korábbi állásfoglalást, miszerint a kismama terhesség alatti diétája nem csökkenti a gyermeknél megjelenő allergia kockázatát. Ha a kismama nem allergiás és emiatt nem kell diétáznia, akkor a születendő gyermek érdekében felesleges kizárnia bizonyos ételcsoportokat az étrendjéből, mert így nem tudja csökkenteni a gyermeknél kialakuló ételallergia kockázatát – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Az említett két kutatás is azt mutatja, hogy épp a vegyes táplálkozás az, ami a gyermek immunrendszerének fejlődését segíti.

Mit tehetünk a tejallergia megelőzéséért?

Csecsemőkorban jelentkezhet tejallergia.Az allergia kialakulása több tényezőtől is függ. Fontos az öröklött hajlam szerepe, vagyis ha egyik, vagy mindkét szülő allergiás, a gyermeknél is nagyobb a kockázat. Emellett azonban számtalan dolog befolyásolja még, például a terhesség alatti dohányzás, a korai gyermekkori fertőzések, betegségek, antibiotikum szedés is.

 

Amit az ételallergiák megelőzéséért tehetünk, hogy az anyatejes táplálást választjuk, mert számtalan fontos védőanyagot tartalmaz, amely az egészséges immunrendszer és bélflóra kialakulását segíti. Emellett az anyatejjel az allergén fehérjék - bár nagyon minimális mennyiségben - a csecsemő szervezetébe is átjutnak, így fokozatosan ismerkedhet velük az immunrendszere. A hozzátáplálást lehetőleg a szoptatás ideje alatt kezdjük meg, akkor az anyatej is fokozott védelmet jelent az allergiák ellen.

 

Dr. Hidvégi Edit a legfontosabb tudnivalókat összefoglalva elmondta, hogy a tejallergia a leggyakoribb ételallergia csecsemőkorban. A várandósság és szoptatás alatti tejmentes diéta a megelőzését nem segíti, csak abban az esetben kell a tej fogyasztását kerülni, ha bizonyítottan ez okozza a csecsemő panaszait. A szoptatást követően a gyermek allergénmentes tápszert kaphat, ezt a gyermekorvos tudja felírni. A gyermekek közel 90%-a 3 éves korára kinövi a tejallergiát, így a diéta az esetek többségében nem egy életre szól.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Van egy 5 hónapos kisfiam és 6 hetes kontrollon váltották le a tápszert tejmentesre Milumil Pregominra előtte lactogen harmonyt kapott de mellette szopott is, csak néha pótoltuk.
A váltás azért történt, mert az arcán volt piros száraz kiütés, meg száraz bőr koszmó és felvetődött a tejallergia gyanúja de vérvizsgálat semmi nem történt csak ezek alapján, most mivel a pregomin nem volt jó Neocatet kap. Kérdésem, hogy mennyi idősen végeznek vérvizsgálatot babáknál, hogy valóban fennáll-e a tejallergia, mert ezeket a tápszereket nem szívesen eszi. A súlyfejlődése az kezdetektől nagyon jó volt. Első hónapokban 1 és 1,5 kilókat hízott. a tápszeres pótlás elejétől kezdve megvolt.
Tejérzékeny nincs a családban, férjem mai napig napi szinten fogyaszt tejet.
Lehetséges, hogy nem is tejallergia volt hanem akkor még szopott is és az anyai hormonok miatt volt az arcán a kiütés. Ugyanis előtte héten meg az állán volt 1 pici pattanás.
Ha csinálnak allergia vizsgálatot az miből áll ?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Tímea

Kedves Édesanya!Egy éves kor alatt nem érdemes vérvizsgálatot végezni tejallergia tisztázására, mert ebben az életkorban az ellenanyag képződés még alacsony, és. a tünetek alapján látjuk el a csecsemőket. A leírtak alapján nagyon jó tápszert kap,de nem írta meg, hogy a bőre rendbe jött-e? A bőrtünetek tejallergiára utalnak, régebben volt az a felfogás, hogy az anyai hormonok váltják ki a tüneteket, ma úgy gondoljuk, hogy az anyatejben az anya által elfogyasztott fehérjék jutnak be és okozzák ezeket a tüneteket.ÜdvözlettelDr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Csecsemőknél az ekcéma, tiniknél a pattanás a leggyakoribb panasz

Csecsemőknél az ekcéma, tiniknél a pattanás a leggyakoribb panasz

Bőrünk az életkorral változik, az idő múlásával különböző problémák jelentkezhetnek. A gyermekkorban előforduló gyakori bőrtünetekről dr. Schmidt Emese bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázat a jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkat tartalmazza.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat