Tejallergia megelőzés: ezért is fontos a változatos étrend várandósság alatt

Tejallergia megelőzés: ezért is fontos a változatos étrend várandósság alatt

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2021.02.15

A kismama terhesség és szoptatás alatt, a táplálkozásával csökkenteni tudja a csecsemőnél megjelenő allergia esélyét. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát egy friss kutatás eredményével kapcsolatban kérdeztük.

A tejtermékek így hatnak az allergiára

A Nutrients folyóiratban jelent meg svéd kutatók vizsgálata. Az 508 fő részvételével zajló kutatásban megfigyelték, hogy ritkábban jelentkezett allergia azon kismamák csecsemőinél, akik több tehéntejet fogyasztottak a várandósság és szoptatás időszakában. A csecsemők fejlődését 12 hónapos korukig követték nyomon, illetve ekkor allergiára szakosodott gyermekorvos is megvizsgálta őket. A megfigyelések szerint atópiás ekcéma, ételallergia és asztmás tünetek is ritkábban jelentkeztek a tejterméket gyakran fogyasztó édesanyák gyermekeinél.

Csökkentheti a tejallergia kialakulásának esélyét

Tejallergia jelentkezhet csecsemőkorban.Egy korábbi kutatásban finn kutatók vizsgálták az összefüggést a kismama tejfogyasztási szokásai és a csecsemőnél kialakuló tejallergia közt. A köldökzsinórből levett vérminta elemzése alapján megállapították, hogy a magzat immunrendszere kedvezően reagált a tejfogyasztásra, az eredmények alapján kutatók úgy vélik, hogy a terhesség alatti tejfogyasztás csökkentheti a csecsemőnél a tejallergia kialakulásának valószínűségét. Dr. Hidvégi Edit hozzátette, hogy a mennyiségre fontos ügyelni, terhesség alatt sem jó, de a szoptatás alatt kifejezetten előnytelen a túlzott mértékű tejfogyasztás, ami azt jelenti, hogy napi 1 liternél több tej, ill. ennek megfelelő tejtermék fogyasztása.

Várandósság és szoptatás alatt kiegyensúlyozott, változatos étrendre van szükség

Az eredmények alátámasztják azt a korábbi állásfoglalást, miszerint a kismama terhesség alatti diétája nem csökkenti a gyermeknél megjelenő allergia kockázatát. Ha a kismama nem allergiás és emiatt nem kell diétáznia, akkor a születendő gyermek érdekében felesleges kizárnia bizonyos ételcsoportokat az étrendjéből, mert így nem tudja csökkenteni a gyermeknél kialakuló ételallergia kockázatát – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Az említett két kutatás is azt mutatja, hogy épp a vegyes táplálkozás az, ami a gyermek immunrendszerének fejlődését segíti.

Mit tehetünk a tejallergia megelőzéséért?

Csecsemőkorban jelentkezhet tejallergia.Az allergia kialakulása több tényezőtől is függ. Fontos az öröklött hajlam szerepe, vagyis ha egyik, vagy mindkét szülő allergiás, a gyermeknél is nagyobb a kockázat. Emellett azonban számtalan dolog befolyásolja még, például a terhesség alatti dohányzás, a korai gyermekkori fertőzések, betegségek, antibiotikum szedés is.

 

Amit az ételallergiák megelőzéséért tehetünk, hogy az anyatejes táplálást választjuk, mert számtalan fontos védőanyagot tartalmaz, amely az egészséges immunrendszer és bélflóra kialakulását segíti. Emellett az anyatejjel az allergén fehérjék - bár nagyon minimális mennyiségben - a csecsemő szervezetébe is átjutnak, így fokozatosan ismerkedhet velük az immunrendszere. A hozzátáplálást lehetőleg a szoptatás ideje alatt kezdjük meg, akkor az anyatej is fokozott védelmet jelent az allergiák ellen.

 

Dr. Hidvégi Edit a legfontosabb tudnivalókat összefoglalva elmondta, hogy a tejallergia a leggyakoribb ételallergia csecsemőkorban. A várandósság és szoptatás alatti tejmentes diéta a megelőzését nem segíti, csak abban az esetben kell a tej fogyasztását kerülni, ha bizonyítottan ez okozza a csecsemő panaszait. A szoptatást követően a gyermek allergénmentes tápszert kaphat, ezt a gyermekorvos tudja felírni. A gyermekek közel 90%-a 3 éves korára kinövi a tejallergiát, így a diéta az esetek többségében nem egy életre szól.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    endelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Útmutató tanácsra lenne szükségem; tini lányom kivizsgálásával kapcsolatban. Idén tavasszal kezdődtek a panaszai, amik a hetek múlásával csak egyre sokasodtak; légszomj/orrdugulás/rekedtség/vándorló glossitis/oldhatatlan áttetsző garatváladék/szemszárazság/köhögés/ tüsszögés/egyoldalú arcpír/fülzúgás-időnként fejfájás/orrfeszülés/homlokzsibbadás/orrnyálka duzzanat/nagyobb szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása után (rizs/száraztészta/kelt tészta) hirtelen álmosság/nyugtalanság/pánikroham. Eddig elvégzett vizsgálatok; nagy labor (neg); hasi uh (neg); tüdő röntgen (neg); cukor (vér,vizelet neg)/ inzulin 24h nyomonkövetés accucheckel(neg)/ fül orr gégészeti vizsgálat (gége/hangszalagok/fülkürt (neg)/orr (rhinitis allergica); pszichiátria (diag krit. szint alatti szorongás)/reflux (neg). Allergia; por, állatszőr, pollenek. Nutritív panel még nem tesztelt. Az Ön véleménye szerint okozhatja a fent említett panaszokat kizárólag szénanátha, vagy ekczémás és emésztőszervrendszeri tünetek nélkül is érdemes ételintolerancia irányában is kutakodni? Okozhat egyáltalán allergia pszichés tüneteket (is)? -mert a lányom abszolút nem egy szorongó/pánikos típus. Szóval sehogy sem akar összeállni a kép, és nagyon elvagyunk keseredve. Terápiás javaslatát -hogy hova/merre érdemes még fordulnunk megoldásért nagyon szívesen fogadnám! (Önök sajnos nagyon-nagyon messze vannak hozzánk)

Segítségét, válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: Ildikó

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Ildikó!

A tünetek leírása alapján semmiképpen sem étel allergia-intolerancia jut eszembe, inkább egy immunológus szakorvos (jó, ha tüdőgyógyász, vagy fül-orr-gégész is egyben) felkeresését javaslom.
A nagyon-nagyon messze esetleg külföldet jelent? Mert akkor még iránymutatást sem tudok adni. Ha Magyarország, akkor az egyetemi városokban (Debrecen, Pécs, Szeged) vannak elérhető immunológusok.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK